adaptogeenit.com

Sampoa etsimässä

Elontieto on viisausperinteitä tutkiva terveys ja hyvinvointisivusto.

Käsittelen etenkin ayurvedistä terveysfilosofiaa, mutta suomen kielellä, suomalaisille. Kaikki sanskritin kielen sanat on pyritty korvaamaan suomalaisilla synonyymeillä tai vastaavuuksilla. Elontieto on synkretistinen näkökulma, jossa pyritään tutkimaan etenkin suomalaista ja intialaista, mutta myös tiibetiläistä ja taolaista viisausperinettä, sekä modernia tieteellistä maailmankuvaa. Omassa ajattelussani hyödynnän myös Jungilaisia näkemyksiä mytologiasta ja symboleista osana individuaatioprosessia ja piilotajunnan tutkimusta.

Tutkin myös suomalaista 1700- 1900 luvun terveysoppia, kansanparannusta ja shamanismia. Oletuksenani on että kaikissa edellämainituissa suuntauksissa on joukossa ainakin jonkin verran todellista viisautta, jonka voi ahkeralla työllä siivilöidä esiin vertailevan tutkimuksen avulla. Viitekehyksena on kuitenkin ayurvedan perusteoriat, kuten viisi elementtiä ja kolme ominaislaatua, sekä ayurvedan henkispsykofyysinen terveysfilosofia. Intiassa perinne on sailynyt katkeamattomana ja elävänä tuhansia vuosia, ja olen itse saanut oppia mm. intialaisilta ayurveda lääkäreiltä, Suomen ayurveda instituutissa.

Ikävä tosiasia on se, että Suomessa oma elävä viisausperinteemme on katkennut ja jäljellä on vain Kansanrunouden arkistot sekä suomalainen mytologia ja sen tutkimus. Koen että elontieto on osa suomalaisen viisausperinteen “renesanssia”, joka nostaa päätään kaikkialla Suomessa.

- Fytonomi, ayurvedakonsultti ja suomalaisen viisausperinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää:

- Elontieto -

Tuli elementti

Agni

fire.jpg

Tuli hallitsee ruuansulatusta ja metaboliaa, sekä mielen kykyä sulattaa ja prosessoida ajatuksia, kokemuksia ja tunteita

Tuli pähkinänkuoressa

Ihmisessä Tuli on aineenvaihdunnan Tuli, joka aikaansaa ruoan sulattamisen, ravinnon imeyttämisen ja hyväksikäytön, sen muuntamisen energiaksi, sekä Kuonan (Ama) poistamisen. Ayurvedan mukaan suurin osa epätasapainotiloista ja sairauksista on lähtöisin heikentyneestä Mahan Keskustulesta. Laajimmassa kontekstissa Tuli on universumin muuntava elementti, joka on kaiken elämän taustalla ja vastaa kaikesta transformaatiosta maailmankaikkeudessa. Esimerkiksi kasveissa Tuli vastaa fotosynteesistä, reaktiosta, jossa valo transformoidaan energiaksi. Kun käytämme kasveja ravintona niiden sisältämä Tuli vahvistaa ihmisessä toimivaa Tulielementtiä. Ayurveda mukaan kehotyyppimme mukaisen tuoreen ja laadukkaan kasvisruuan avulla voimme ylläpitää yhteyttämme kosmiseen Tuleen, maailmankaikkeuden muuntavaan voimaan. Vaikka jotkut ihmiset tarvitsevatkin jonkin verran lihaa, pelkästään lihan syömisellä Tuli ei pysy tasapainossa: jokaisen aterian tulisi sisältää kaikki kuusi Makua, eli Rasaa. Ihminen jonka olemus on hehkuva, jonka silmät ovat kirkkaat, jonka puhe on selkeää, jonka mieli on  rauhallinen, puhdas ja älykäs, jonka aura loistaa, ja jonka keho on terve ja sopusuhtainen, saa olemuksensa tasapainoisesta Tulesta. (The Yoga of Herbs)

Tuli on enemmän kuin lämpöä ja entsyymien toimintaa

Ruuansulatusentsyymit, sappihapot ja probiootit, elimistön antioksidanttisysteemi, autofagia ja immuunisolujen toiminta eivät vielä riitä selittämään Tulta. Sekä kiinalaisessa lääketieteessä, että Ayurvedassa on saman kaltainen energetiikkaan perustuva ravinto- ja lääkeaineoppi, joka mahdollistaa Tulen ymmärtämisen ja ymmärryksen käytännön soveltamisen. Länsimaisessa tieteellisessä ajattelutavassa, joka syventyy molekyylien tarkasteluun, on kuitenkin lähes menetetty tämä laajempi kyky ymmärtää Tulen toimintaa. Yksinkertainen esimerkki tälle länsimaiselle tavalle keskittyä molekyylien tarkasteluun, on ajatella sekä kylmää että lämmintä vesilasillista pelkkänä H2O:na. Kylmän tai lämpimän vesilasin juomisen vaikutukset Tulielementtiin ovat kuitenkin täysin päinvastaiset;

 • lämmin vesilasi kiihdyttää Tulta

 • kylmä vesilasi hidastaa tai jopa salpaa ruuansulatuksen

Kuvittele jos menisit jääkylmään suihkuun monta kertaa päivässä, niin tiedät miltä vatsastasi tuntuu aina kun juot jääkylmää vettä. Kypsennetyn ruuan syöminen helpottaa Tulen työtä, kun taas raakaruoka vaatii enemmän Tulta sulaakseen, ja jatkuvassa käytössä se voi hidastaa Tulta liikaa. Kasvisten sisältämät ravinteet ovat kovien kasvisolujen (mm. selluloosa) muodostamien taskujen sisällä, eivätkä ihmisen erittämät ruuansulatusentsyymit pysty vapauttamaan ravinteita taskuista. Paksusuolen mikrobit voivat kuitenkin jonkin verran hajottaa ravintokudun osasia. Ayurvedan mukaan raakaruoka on liian Kovaa. Vaikka raakaruoka teknisesti ottaen saattaakin sisältää monia prosentteja enemmän tiettyjä vitamiineja, huolella kokattu ja kypsennetty ruoka on pidemmän päälle paljon ravitsevampaa, koska se on Pehmeää. Tuorepuristetut mehut ovat myös helposti imeytyviä.

Kun yrteistä tai vihanneksista valmistetaan ravintolisiä, ne uutetaan kuumassa vedessä, alkoholissa tai fermentoidaan kefiirin ja kombuchan avulla, mikä kaikki on Tulen hyödyntämistä lopputuotteen paremman biosaatavuuden lisäämiseksi.

Maku

Tuli ja Maku (Rasa) ovat myös voimakkaasti kytköksissä toisiinsa. Rasa on tarvittava aistimus ja havahdus, biokemiallinen melodia, tai oikeastaan sinfonia, joka vaaditaan Tulen herättämiseksi. Vaikka ruoka olisi kemiallisen analyysin perusteella kuinka vitamiinipitoista tahansa, jos sen Maku ei herätä Tulta, se ei ole ravitsevaa ruokaa. Tämän takia Ayurvedassa käytetään tietyllä tavalla mausteita ja tiettyjä kokkaustapoja, jotta Maku herättää Tulen.

Ayurveda tunnistaa kuusi makua: makea, hapan, suolainen, tulinen (ja mausteinen), karvas (tai kitkerä) ja supistava. Eri kehotyypit tarvitsevat eri Makuja eri mittasuhteissa, koska Maut koostuvat eri elementeistä. Myös kehotyypit Tuuli, Tuli ja Vesi (Vata, Pitta ja Kapha) muodostuvat elementeistä, ja kaikissa ihmisissä on kaikki kolme Doshaa eri mittasuhteissa. Lue eri Rasojen vaikutuksista täältä

indian food.jpg

Tulen Ominaisuudet

Joskus Biologinen Tuli (Pitta) ja Tuli elementti (Agni) esitetään synonyymeinä, mikä on käytännöllistä jos asioita halutaan yksinkertaistaa. Biologinen Tuli koostuu kuitenkin Tuli (Agni) ja Vesi (Apas) elementeistä. Tuli elementti on kuitenkin kuiva, kevä, läpäisevä, kuuma ja terävä ja se liikkuu Biologisen Tuulen avulla.

 • Tulen Ominaisuudet (gunat) ovat kuuma, terävä, kuiva, ohut, kevyt, liikkuva ja läpäisevä. (Textbook of Ayurveda vol. 1)

Biologisella Vedelle on sen sijaan lähes vastakkaiset ominaisuudet suhteessa Tuleen: raskas, hidas, kylmä, öljyinen, limainen, samea ja staattinen. Nesteitä ja Limoja kuitenkin tarvitaan, sillä ilman niiden ominaisuuksia Tuli palaa liian kuumana ja polttaa kaiken tuhkaksi. Mahan Nesteet ja Limat voitelevat mahalaukkua ja auttavat ruuansulatuksen Tulta pysymään tasapainossa. Tulen todellinen vastakohta on Kuonat.

Agni.png

Ruuansulatusprosessi kokonaisuudessaan vie aikaa noin 6-8h ja tämä prosessi jakautuu useaan vaiheeseen. Ruuansulatus on enemmän kuin pelkästään ruuan imeytymistä ruuansulatuskanavasta ja kuona-aineiden poistamista, sillä ruuansulatus jatkuu vielä hienovaraisempana solutasolla. Solutason Tulet muodostavat ravinnosta energiaa ja poistavat Kuonaa, kuten patogeeneja ja muita aineenvaihduntajätteitä. Kun ravinto on täydellisesti metaboloitu, se muuttuu puhtaaksi energiaksi, sekä tietoisuudeksi. Tietoisuutemme tulee siis ravituksi ruuasta, jonka sulatamme ja saamme käytettyä hyväksi.

Tuli yksityiskohtaisemmin

Ayurvedan mukaan elimistössä on 13 Tulta. Biologisen Tulen vaikutus etenee mahassa olevasta keskustulesta maksaan, ja siitä kudoksiin. Ruuansulatuksen tuli ylläpitää siis koko kehon metabolista Tulta. Jos kehon aineenvaihdunta, kuten kilpirauhasen ja sen erittämien hormonien toiminta on epätasapainossa, täytyy ensin korjata Keskustuli, eli ruuansulatus. 

 • Kehon keskustuli (Jathara Agni): Ruuansulatuksen tuli sijaitsee pääasiassa mahassa ja se tukee Maksan Tulta (Bhuta Agnia).

 • Maksan viisi Tulta (Viisi bhuta Agnia): Tilan Tuli (Nabhasa agni), Ilman Tuli (Vayava agni), Tulen Tuli (Tejo agni), Veden Tuli (Apo agni), Maan Tuli (Parthiva agni). Maksan Tuli tukee Kudosten Tulta (Dhatu agni) kudoksissa.

 • Kudosten Tulet (Dhatu Agnit): Veren Tuli (Rasa Agni), Plasman Tuli (Rakta Agni), Lihasten Tuli (Mamsa Agni), Rasvakudoksen Tuli (Meda Agni), Luuston Tuli (Asthi Agni), Keskushermoston ja Luuytimen Tuli (Majja Agni), Hedelmällisyyden Tuli (Shukra/Artava Agni).

 • Solutason Tulet ovat Solukalvon Tuli (Pilu Agni), sekä ja Solun Sisäinen Tuli (Pithara Agni)

 • Mielen Tuli vastaa mm. ymmärtämisestä, mielen kirkkaudesta ja kokemuksien sulattamisesta.

Jos esimerkiksi jonkin tietyn Kudoksen Tulen toiminta hidastuu, kyseisen Kudoksen määrä lisääntyy, eli Kudos alkaa kasvaa. Jos taas Kudoksen Tulen toiminta lisääntyy, Kudoksen määrä hupenee, eli Kudos surkastuu. Vaikka Tulen käsite on täynnä pieniä yksityiskohtia, niitä ei tarvitse välttämättä opetella ulkoa. Tärkeää on ymmärtää kokonaisuus: ruuansulatus ravitsee koko aineenvaihduntaa, eli kaikki sen pienimmätkin osaset ovat lähtöisin keskustulesta mahassa.

Tulta häiritseviä tekijöitä

Kehon painon ja Tulen toiminnan välillä on suora korrelaatio: jos Tuli ei toimi tasapainoisesti ja optimaalisesti, kehon paino ei pysy normaalina. Tekijöitä jotka epätasapainottavat Tulta:

 • Kehotyypille sopimattoman ruuan syöminen.

 • Ylisyöminen

 • Syöminen väärään aikaan

 • Eilisen tai sitä vanhemman ruuan syöminen

 • Erittäin kuiva tai kylmä ruoka, ja säännöllinen raakaruokien liikakäyttö

 • Sopimattomat ruoka-aineyhdistelmät, kuten maidon juominen ruuan yhteydessä.

 • Kylmän juoman juominen. Jos ruuan päälle juo kylmää juomaa sen aiheuttama shokki avaa mahaportin, ja sulamatonta ruokaa pääsee pohjukaissuoleen. Sulamaton ruoka on Amaa.

 • Makeat ja happamat jälkiruuat, kuten hedelmät, marjat tai sokerilla makeutetut herkut. Pieni pala makeaa Rasaa on kuitenkin itseasiassa suositeltavaa.

 • Väärin toteutetut paastot

 • Liiallinen veden juonti.

 • Tupakoiminen, alkoholin juominen ja huumeiden käyttö

 • Einesten syönti, teollisten kemikaalien saanti, roskaruoka, limonadien ja muiden virvoitusjuomien juonti

 • Hotkiminen, kiireessä syönti, television katselu syödessä

 • Luonnollisten kehontoimintojen hillitseminen (röyhtäykset, ilmavaivat, hikat, nenästä valuvan eritteen vetäminen takaisin sisään)

 • Epätavalliset sääolosuhteet

 • Käsittelemättömät tunteet, kuten surut, murheet, ahdistus, pelko, hermostuneisuus, viha, turhautuminen ja stressi

 • Käsittelemättömät kokemukset

Kuona (Ama)

Kuona on Tulen vastakohta, negatiivinen luonnonvoima. Kuona tarkoittaa sulamatonta ruokaa, metaboloimattomia aineita, hapetustressin vaurioittamia biomolekyylejä, inflammaatiota, myrkyllistä kuonaa, aineenvaihduntajätteitä, bakteereja, viruksia, loisia, kohonneita verensokeri- ja rasva-arvoja, härskiintynyttä rasvaa, einesten säilöntäaineita, täyteaineita, teollisia kemikaaleja, käsittelemättömiä tunteita ja kokemuksia, vihaa, katkeruutta, surua, kateutta, ahneutta ja muita myrkyllisiä toksiineja. Erittäin vahvoista ravintolisistä voi saada liikaa vitamiineja, jos niitä käyttää säännöllisesti. Liian suuret määrät vitamiineja ovat Kuonaa ja aiheuttavat yliannostusoireita, koska keho ei kykene metaboloimaan niitä. Keho pyrkii pitämään yllä biokemiallista homeostaasia, eli tasapainoa, Tulen avulla.

Ayurvedassa sanotaan usein, että Kuonan Ominaisuudet (Gunat) ovat miltei samat kuin Limalla: raskas, tiheä, paksu, kylmä ja limainen. Erotuksena Limaan Kuona on aina haitallista, jotain mitä keho ei voi käyttää hyväkseen, ja Kuona aiheuttaa aina epätasapainoa. Kuona voi kuitenkin sekoittua muihinkin Biologisiin Voimiin ja saada niiden ominaisuuksia, tai muita 20 gunan ominaisuuksia

 • Kun Tuuli alkaa kertyä paksusuolessa, muodostuu kaasua joka nousee ohutsuoleen ja estää siellä Tulen toiminnan. Tästä voi muodostua Kuonaa jolla on Tuulen ominaisuuksia.

 • Kun Limat alkavat kerääntyä mahassa ja muodostuu Kuonaa, joka valuu ohutsuoleen ja tahmaa Tulen. Tästä voi muodostua Kuonaa jolla on Limojen kaltaisia ominaisuuksia.

 • Kun Biologinen Tuli alkaa kerääntyä väkevänä ruuansulatusnesteenä ohutsuolessa se estää Tuli elementin normaalin toiminnan. Tästä voi muodostua Kuonaa jolla on Biologisen Tulen ominaisuuksia, kuten elimistön Happamoituminen tai tulehdus.

Tulen neljä toimintatasoa

Agnin tila.jpg

Sama Agni, tasapainoinen ruuansulatus ja aineenvaihdunta

 • Normaali ruokahalu, normaali ruuansulatus, säännöllinen suolentoiminta (1-2 kertaa päivässä), normaali terveys, vahva immuunipuolustus, normaali kehonpaino, hyvä unenlaatu, terävä mieli, positiivinen mielenlaatu, rakkaus elämää kohtaan, pitkäikäisyys.

Vishama Agni, epäsäännöllinen ruuansulatus ja aineenvaihdunta

 • Vaihteleva ja epäsäännöllinen ruokahalu, ruuan sulamattomuus, ummetus, alipaino, kaasunmuodostus, turvotus, vatsakipu, ruuan jälkeinen raskaudentunne, kuiva iho, kuiva suu, unettomuus, vaihtelu ummetuksen ja ripulin välillä, voi liittyäVata- oireita.

Tikshna Agni, ylikuuma ruuansulatus ja aineenvaihdunta

 • Voimakas ruokahalu, ripuli, suolentoiminta monta kertaa päivässä, verensokerin voimakas romahdus, mahahappojen liiallinen eritys, närästys, ripuli, ärsyyntyneisyys, agressiivisuus, voi liittyä Pitta oireita.

Manda Agni, laiska ruuansulatus ja aineenvaihdunta

 • Heikko ruokahalu, hidas ruuansulatus ja aineenvaihdunta, hidastunut suolentoiminta, raskaudentunne mahassa, turvotukset, tukokset, pahoinvointi, lisääntynyt limaneritys, ylipaino, kilpirauhasen vajaatoiminta, melankolia ja masentuneisuus, voi liittyä Kapha- oireita.

Tuli on siis keskeinen käsite Ayurvedassa. Suurin osa kaikista epätasapainotiloista saa alkunsa Tulen heikentyessä. Tulen merkitys ilmenee mm. niin, että useimpia sairauksia hoidetaan hoitamalla ruuansulatusta, eli tasapainottamalla sen tulta. Ayurveda onkin erityisen hyvä ruuansulatusvaivojen hoidossa. Ruuansulatus on myös kaikkien Biologisten Voimien koti.


Lähteet:

 • Vasant, D, Lad. Textbook of Ayurveda - Fundamental Principles, Volume 1, The Ayurvedic Press, 2002, First Edition

 • Vasant, D, Lad. Textbook of Ayurveda - A Complete Guide To Clinical Assessments, Volume 2, The Ayurvedic Press, 2007, First Edition

 • David Frawley, Vasant, D, Lad, The Yoga of Herbs - An Ayurvedic Guide to Herbal Medicine, Lotus Press 2001, Second Edition

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.