adaptogeenit.com

Sampoa etsimässä

Elontieto on viisausperinteitä tutkiva terveys ja hyvinvointisivusto.

Käsittelen etenkin ayurvedistä terveysfilosofiaa, mutta suomen kielellä, suomalaisille. Kaikki sanskritin kielen sanat on pyritty korvaamaan suomalaisilla synonyymeillä tai vastaavuuksilla. Elontieto on synkretistinen näkökulma, jossa pyritään tutkimaan etenkin suomalaista ja intialaista, mutta myös tiibetiläistä ja taolaista viisausperinettä, sekä modernia tieteellistä maailmankuvaa. Omassa ajattelussani hyödynnän myös Jungilaisia näkemyksiä mytologiasta ja symboleista osana individuaatioprosessia ja piilotajunnan tutkimusta.

Tutkin myös suomalaista 1700- 1900 luvun terveysoppia, kansanparannusta ja shamanismia. Oletuksenani on että kaikissa edellämainituissa suuntauksissa on joukossa ainakin jonkin verran todellista viisautta, jonka voi ahkeralla työllä siivilöidä esiin vertailevan tutkimuksen avulla. Viitekehyksena on kuitenkin ayurvedan perusteoriat, kuten viisi elementtiä ja kolme ominaislaatua, sekä ayurvedan henkispsykofyysinen terveysfilosofia. Intiassa perinne on sailynyt katkeamattomana ja elävänä tuhansia vuosia, ja olen itse saanut oppia mm. intialaisilta ayurveda lääkäreiltä, Suomen ayurveda instituutissa.

Ikävä tosiasia on se, että Suomessa oma elävä viisausperinteemme on katkennut ja jäljellä on vain Kansanrunouden arkistot sekä suomalainen mytologia ja sen tutkimus. Koen että elontieto on osa suomalaisen viisausperinteen “renesanssia”, joka nostaa päätään kaikkialla Suomessa.

- Fytonomi, ayurvedakonsultti ja suomalaisen viisausperinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää:

- Elontieto -

Ashwagandha

Withania somnifera

Ashwagandha pähkinänkuoressa

 • Adaptogeeni (homeostaattinen, yleisvahvistava, stressiä lievittävä, mielialaa kohottava)

 • Afrodiisinen (hedelmällisyyttä lisäävä)

 • Nootropiini (kognitiivisia kykyjä vahvistava)

 • Antiartriittinen (niveltulehdusta helpottava)

 • Rasayana (nuorentava, vitaalisoiva)

 • Ominaisuuksiltaan sedatiivinen ja tasapainoinen


Ominaisuudet

maku: karvas, supistava, makea
lämpö: lämmin
ominaisuudet: kevyt, öljyinen, terävä
vaikutus: makea (anabolinen, ravitseva)
elimet: sukuelimet, hermosto, endokriininen järjestelmä
kanavat: sukuelinten, hermoston, mielen kanavat
kudokset: lihakset, rasvakudos, luusto, hermosto ja luuydin, sukuelimiet
erikoisvaikutus: lisää sisua (afrodiisinen, ojas+)
fysiologiset vaikutukset: tasapainottaa tuulta ja laskee vettä, nostaa tulta (suurilla annostuksilla kuona + ja vesi +)

Vaikutukset
adaptogeeni, nerviini, nootropiini, afrodisiakki, tulehdusta hillitsevä, mikrobien liikakasvua estävä, sydänverisuoniston terveyttä edistävä, immuunipuolustusta tukeva.

Ainesosat
Alkaloidit, steroidilaktonit (withanolidit ja withaferiinit), saponiinit ja rauta. Withanolidien arvellaan toimivan fytohormoneina ja muuttuvan tarvittaessa fysiologisiksi hormoneiksi. Joidenkin ainesosien arvellaan jäljittelevän GABA:n vaikutusta.

Tärkeimmät käyttöaiheet
Stressi, hermostuneisuus, unettomuus, keskittymishäiriöt, mielen levottomuus, autoimmuunisairaudet, krooninen väsymysoireyhtymä, uupumus, heikkous. MS- tauti, AIDS, kasvaimet, verenvähyys

Muut käyttöaiheet
Niveltulehdukset, tulehdukset, infektiot, sydänverisuoniston terveys, astma, allergiat, heikentynyt libido

Sivuvaikutuksia
Ashwagandhalla on harvoin sivuvaikutuksia ohjeen mukaisesti käytettynä. Se saattaa aiheuttaa joillain herkillä henkilöillä mahaärsytystä, pahoinvointia ja ripulia. Anabolisen vaikutuksensa ansiosta sitä ei kannata käyttää puhdistuskuurien yhteydessä ja liian suurilla annostuksilla se voi kerryttää kuonaa. Jos rauta-arvot ovat koholla käyttöä tulee välttää. Sen käyttöä ei suositella raskauden aikana.
Ayurvedassa: biologisen tulen heikkous ja kognestio/mikä tahansa tukos/ama

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
Ashwagandhalla saattaa olla lieviä yhteisvaikutuksia seuraavien lääkeryhmien kanssa:

 • sokeritautilääkkeet

 • verenpainelääkkeet

 • immunosupressiolääkkeet

Info
Arvostettu rohdos sen yleisvahvistavien ominaisuuksiensa takia (Intiassa rasayana- yleisvahvistava rohdos). Tärkeää huomioida erikoisvaikutus Ojas+ ja afrodisinen ominaisuus. Yhdessä shatavarin kanssa erittäin hyvä raskaana oleville 4kk eteenpäin.

Yhdisteleminen

 • Koska ashwagandha heikentää ruokahalua, sitä pitäisi yhdistää ruuansulatusta stimuloivien rohdosten, kuten inkiväärin ja kardemumman kanssa.

 • Esimerkiksi Gotukola, bacopa, kauranverso ja reishi tukevat sedatiivisia ominaisuuksia.

 • Neem ja kurkuma auttavat iho-oireisiin joihin liittyy kuumuuden merkkejä.

 • Kumina ja fenkoli auttavat rentouttamaan ruoansulatusta (ashwagandha voi aiheuttaa joillekkin ruoansulatuskanavan kouristuksia).

Etnobotatniikka
Ashwagandha on korkealle arvostettu rohdos Tiibetiläisessä ja Ayurvedisessa lääketieteessä, joista toiseksi mainitussa se luokitellaan yleisvahvistaviin ja nuorentaviin rasayana- lääkkeisiin. Ashwagandha tarkoittaa voimakas kuin hevonen ja somnifera tarkoittaa levollinen uni. Perinteisesti ashwagandhaa on käytetty astman, bronkiitin, psoriasiksen, artriitin, insomnian, hermoston uupumuksen, sekä dementian ja kognitiivisen rappeutumisen hoitoon. Lisäksi ashwagandha on Ayurvedassa käytetty afrodisiakkina eli seksuaalisen vitaliteetin kohottajana.

Ashwagandhan farmakologiset ominaisuudet

Withanolidit ja niiden toiminta
Withania somniferan juuret sisältävät withanolideiksi kutsuttuja steroidityyppisiä terpeenejä, joiden muoto sekä toimintamekanismit muistuttavat Aasian ginsengin (Panax ginseng) sisältämiä ginsenosideja. Ashwagandhasta on eristetty ja tutkittu 12 alkaloidia, 35 withanolidia ja useita sitoindosidejä (I-X). Tärkeimmiksi komponenteiksi on arvioitu withaferiini A ja D sekä withanolidi G. Withanolidit ovat hormonien esiasteita, jotka saattavat muuntua ihmisen fysiologisiksi hormoneiksi tarvittaessa, ja tämä selittäisi ashwagandhan fysiologisia prosesseja tasapainottavaa vaikutusta (amphoteric). Teorian mukaan withanolidit toimivat niin, että kun tiettyä hormonia kehittyy ylimäärä, kasviperäinen hormonin esiaste tarttuu solukalvolla olevaan reseptoripaikkaan estäen ylireaktion. Kun taas hormonitasot ovat liian matalat fytohormoni antaa miedon hormonin kaltaisen vaikutuksen. 

 • Aswhagandha hillitsee proinflammatorisia sytokiineja (IL-6, IL-1β, IL-8, Hsp70, ja STAT-2)

 • adaptogeeneista etenkin aswagandha tukee metylaatiota

Annostus

 • Kuivattu rohdos (juuret ja lehdet): 3 - 10

 • 1:1 nestemäinen uute 2 - 8 ml

 • standardoitu uute (sisältää 4,5% withanolideja): 100 - 1000 mg

Lisätietoa


Lähteet

 • James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs - Second edition, 2002

 • Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism, Aswhagandha monograph

 • Herbal medicine for depression, anxiety and insomnia: A review of psychopharmacology and clinical evidence, European Neuropsychopharmacology (2011), Eur Neuropsychopharmacol. 2011 Dec;21(12):841-60. doi: 10.1016/j.euroneuro.2011.04.002. Epub 2011 May 23.

 • Plants as Potential Sources for Drug Development against Alzheimer’s Disease, International Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences, 2007, Keyvan Dastmalchi, H. J. Dorman, D. Vuorela, H. Hiltunen, R.

 • Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere, s 28

 • Winston D. Adaptogens: Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief - Aswhagandha monograph

 • Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertil Steril. 2010 Aug;94(3):989-96. doi: 10.1016/j.fertnstert.2009.04.046. Epub 2009 Jun 6.

 • http://www.ergo-log.com/withaniasomnifera.html

 • Adaptogens, A Review of their History, Biological Activity, and Clinical Benefits by Alexander Panossian and Hildebert Wagner

 • Therapeutic uses of Withania somnifera (Ashwagandha) with a note on withanolidies and it's pharmacological actions, Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research Vol. 4, Suppl 1, 2011

 • https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/ashwagandha

 • Methylation and MTHFR Defects presented by Benjamin Lynch, ND, kohta 1:15:27

  • https://www.youtube.com/watch?v=QRHif2aVPvw

 • Withania somnifera reverses Alzheimer's disease pathology by enhancing low-density lipoprotein receptor-related protein in liver, J pharmacol exp ther 2008,doi: 10.1124/jpet.108.137455; J Biol chem 2013, doi: 10.1074/jbc.M112.393751; pnas 2012, doi: 10.1073/ pnas.1112209109.)

 • Scientific Basis for the Therapeutic Use of Withania somnifera (Ashwagandha): A Review. Lakshmi-Chandra Mishra, MD (Ayur), PhD, Betsy B. Singh, PhD, Simon Dagenais, BA

 • Kushwaha S, Betsy A, Chawla P. E ect of Ashwagandha (Withania somnifera) root powder supplementation in treatment of hypertension. Ethno Med. 2012; 6(2):111-5.

 • http://www.herbalreality.com/herbs/ashwaganda/

 • Pole, S. Ayurvedic Medicine - The Principles of Traditional Practice, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2013

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.