adaptogeenit.com

Sampoa etsimässä

Elontieto on viisausperinteitä tutkiva terveys ja hyvinvointisivusto.

Käsittelen etenkin ayurvedistä terveysfilosofiaa, mutta suomen kielellä, suomalaisille. Kaikki sanskritin kielen sanat on pyritty korvaamaan suomalaisilla synonyymeillä tai vastaavuuksilla. Elontieto on synkretistinen näkökulma, jossa pyritään tutkimaan etenkin suomalaista ja intialaista, mutta myös tiibetiläistä ja taolaista viisausperinettä, sekä modernia tieteellistä maailmankuvaa. Omassa ajattelussani hyödynnän myös Jungilaisia näkemyksiä mytologiasta ja symboleista osana individuaatioprosessia ja piilotajunnan tutkimusta.

Tutkin myös suomalaista 1700- 1900 luvun terveysoppia, kansanparannusta ja shamanismia. Oletuksenani on että kaikissa edellämainituissa suuntauksissa on joukossa ainakin jonkin verran todellista viisautta, jonka voi ahkeralla työllä siivilöidä esiin vertailevan tutkimuksen avulla. Viitekehyksena on kuitenkin ayurvedan perusteoriat, kuten viisi elementtiä ja kolme ominaislaatua, sekä ayurvedan henkispsykofyysinen terveysfilosofia. Intiassa perinne on sailynyt katkeamattomana ja elävänä tuhansia vuosia, ja olen itse saanut oppia mm. intialaisilta ayurveda lääkäreiltä, Suomen ayurveda instituutissa.

Ikävä tosiasia on se, että Suomessa oma elävä viisausperinteemme on katkennut ja jäljellä on vain Kansanrunouden arkistot sekä suomalainen mytologia ja sen tutkimus. Koen että elontieto on osa suomalaisen viisausperinteen “renesanssia”, joka nostaa päätään kaikkialla Suomessa.

- Fytonomi, ayurvedakonsultti ja suomalaisen viisausperinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää:

- Elontieto -

Kiinanloisikka

Cordyceps sinensis

Cordyceps-Sinensis-fungus-641x381.jpg

Cordyceps pähkinänkuoressa

 • Potentiaalinen adaptogeeni (yleisvahvistava, stressiä lievittävä)

 • Munuaisten pranan vahvistaja (yleisvahvistava, lisää sisua)

 • Keuhkojen pranan tasapainottaja (tukee hengitystä)


Ominaisuudet

aarteet
sisu+ prana + (ojas+)

maku: makea, karvas
lämpötila: lämmin
vaikutus: makea (ravitseva, anabolinen, vahvistava)
ominaisuudet: raskas
kanavat: hengitystiet
fysiologiset vaikutukset: tasapainottaa kaikkia elementtejä (VPK=, suurilla annostuksilla K+

Vaikutukset
Yleisvahvistava, vahvistaa sisua ja hengitystä, tukee hedelmällisyyttä, astmaa ehkäisevä, antioksidantti, maksaa suojeleva, alentaa kohonneita kolesterolitasoja, immuunipuolustusta säätelevä, hermostoa ja hermosoluja suojeleva ja mieltä ja hermoja rauhoittava.

Aineosat
Immunostimulanttiset polysakkaridit (mm. galaktomannaanit), kordykepiinihappoa, rasvahappoja, polyamiineja sekä ekdysteroneja.

Käyttöaiheet
Keuhkojen ja lisämunuaisten vahvistaminen, immuniteetin vahvistaminen, maksan tuki (esim. maksatulehdukset), harjoituskestävyyden parantaminen

Yhdisteleminen

 • Adaptogeenien kanssa fyysisen suorituskyvyn lisäämiseks

 • Lääkinnällisten sienten kanssa immuunipuolustuksen tukemiseksi

 • Goji- marjan kanssa lisämunuaisten vahvistamiseksi

Sivuvaikutuksia
Cordyceps-sieni on hyvin siedetty eikä sillä ole havaittu merkittäviä haittavaikutuksia ohjeen mukaisesti käytettynä. Joillain ihmisillä cordyceps saattaa kuitenkin aiheuttaa lieviä allergisia reaktioita, mahaoireilua tai levottomuutta. Joistain cordyceps-valmisteista on löydetty raskasmetallijäämiä, joten kannattaa käyttää vain laadukkaiden valmistajien tuotteita. Cordyceps-sienen käyttöä ei suositella raskauden aikana, koska sen vaikutuksista ei ole tutkimustietoa raskaana olevilla naisilla.

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei ole raportoitu, mutta on mahdollista, että cordyceps voi vaikuttaa seuraavien lääkeryhmien tehoon: verenohennuslääkkeet, immuunisupressiolääkkeet ja sytostaatit (esim. syklofosfamidi).

(10) Klikkaa kuva suuremmaksi ja katso Cordycepsin vaikutusten vertailua esim Ginsengiin.

Perinteinen käyttö
Muinaisessa Kiinassa harvinaista Cordycepsiä käytettiin täyttämällä ankan maha ja ankka kypsennettiin paistamalla ylikypsäksi. Sen jälkeen sienet poistettiin ja ankkaa syötiin 2 kertaa päivässä 8-10 päivän ajan. Tätä herkkua sai kuitenkin syödä vain keisari, koska Cordyceps oli niin harvinainen.

Kiinanloisikka on tunnettu Kiinassa noin 1000-vuotta, mutta sen lääkinnällisestä käytöstä löytyy ilmeisesti maininta vasta vuodelta 1757 (Wu-Yilu, Ben Cao Congxin, New Compilation of Materia Medica ). Sitä on käytetty antamaan energiaa ja elinvoimaa ja pidetty yhtenä turvallisimmista ja hyödyllisimmistä lääkinnällisistä ruuista.

Kenen kannattaa kokeilla

Erityishyötyä Kiinanloisikasta sen suorituskykyä parantavien vaikutusten vuoksi saavat esimerkiksi urheilijat, vanhukset ja stressistä kärsivät. 

Kuten muutkin adaptogeenit, Cordyceps voi vähentää väsymystä ja lisätä fyysistä kestävyyttä. Kun sitä syötettiin hiirille, niiden kestävyys uimisessa parani 75 minuutista 90 minuuttiin. Ihmisillä tehdyissä lumekontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksissa Cordyceps paransi aerobista kapasiteettia huomattavasti terveillä iäkkäillä tehdyssa pyöräilytestisä. Toisessa kuuden viikon tutkimuksessa Cordyceps paransi glukoosiaineenvaihduntaa, laski veren maitohappoja ja paransi hengitysteiden vaihtosuhdetta pitkäaikaisessa submaksimaalisessa harjoituksessa terveillä vapaaehtoisilla, mikä vihjaa lisääntyneestä rasvahappojen käyttöasteesta.

Vuonna 1993 kaksi Kiinalaista urheilijaa rikkoi maailmanennätykset uinnissa ja kiinalaiset naisjuoksijat voitivat kuusi maailmanmestaruutta yhdeksästä Saksassa MM- kisoissa. Tavanomaisten harjoittelun lisäksi kaikki nämä urheilijat käyttivät Cordycepsiä ja pitivät sitä tärkeänä tekijänä menestykseensä.

Monografiat

Cordyceps Examine.comissa


Lähteet:

 • Winston, D. Maimes, S. Adaptogens - Herbs for strenght, stamina and stress relief

 • Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism

 • Hobbs, C. Medicinal Mushrooms, Botanica Press, Canada, 1986

 • Piippo, S. Puhdasta ruokaa 1. painos, Minerva, Saarijärvi

 • Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere,

 • Isaac Eliaz, The Healing Power of Medicinal Mushrooms - Immune Support For Cancer, Colds and Lifelong Health

 • Georges M. Halpern. Healing Mushrooms

 • John Holliday, Matt Cleaver, Cordyceps http://www.alohamedicinals.com/cordyceps.pdf

 • Teeguarden, R. Chinese Superior Herbalism - Manual for the Tonic Herbalist

 • Yifan Yang, C. Chinese Herbal Medicines Comparisons anh Characteristics, Second edition 2010, Elsevier Limited

 • John C. Holliday, Matt P. Cleaver. Medicinal Value of the Caterpillar Fungi Species of the Genus Cordyceps (Fr.) Link (Ascomycetes). A Review. International Journal of Medicinal Mushrooms, Volume 10, 2008 Issue 3, pages 219-234

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.