elontieto.com

Minun parhaani on aavistus ja mielikuvitus - Eino Leino

Niin ylhäällä kuin alhalla, niin pienessä kuin suuressa, niin sisällä kuin ulkona.

Väen viisausperinne on elpymässä. Ilmarinen, Väinämöinen ja Pohjolan Emäntä ovat palamaassa Tietoisuuteemme. Kaipaamme kovin jo kauan sitten kadotettuja voimasanojamme, sekä yhteyttä juuriimme, esivanhempiimme ja Metsän väkeen. Traditiomme ytimessä on uskontotutkijoita jo kauan askarruttanut käsite väestä. Voiko intialainen viisausperinne ja terveysfilosofia ayurveda, astrologia, myyttitutkimus tai salatieteet auttaa meitä ymmärtämään mitä on yhdeksän väen symboliikka?

Oppi luonnon tasapainosta, luonnonelementistä ja väen filosofiasta ovat suomalaisten tietäjien kuvauksia elämän perustotuuksista, jotka ilmenevät spiraalimaisesti eri tasoilla, mikro- ja makrokosmoksessa.

Elontieto on taiteellinen, monistinen, uuspakanallinen, shamanistinen ja terveysopillinen näkökulma itämerensuomalaiseen viisausperinteeseen.

Elontiedon tärkein päämäärä on suomalaisen kulttuurin terveen kansallishengen kehittäminen, viisausperinteen elvyttäminen, sekä luonnon suojeleminen.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi! Tule mukaan Elontieto facebook- ryhmään.

Lue lisää:

- ayurveda -
- muinaissuomalaiset -
- viikinkiaika -

Kiinanloisikka

Cordyceps sinensis

Cordyceps-Sinensis-fungus-641x381.jpg

Cordyceps pähkinänkuoressa

 • adaptogeeni (yleisvahvistava, stressiä lievittävä)

 • lisää sisua, vahvistaa ja tasapainottaa luontoa

 • keuhkojen löylyä tasapainottava (tukee hengitystä)

 • Suosikki Cordyceps valmisteeni on Mushrooms4Life Cordyceps


Ominaisuudet

maku: makea, karvas
lämpötila: lämmin
vaikutus: makea (ravitseva, anabolinen, vahvistava)
ominaisuudet: raskas
kanavat: hengitystiet
fysiologiset vaikutukset: tasapainottaa kaikkia elementtejä (VPK=, suurilla annostuksilla K+)
aarteet: lempi, sisu

Vaikutukset
Yleisvahvistava, vahvistaa sisua ja hengitystä, tukee hedelmällisyyttä, astmaa ehkäisevä, antioksidantti, maksaa suojeleva, alentaa kohonneita kolesterolitasoja, immuunipuolustusta säätelevä, hermostoa ja hermosoluja suojeleva ja mieltä ja hermoja rauhoittava.

Aineosat
Immunostimulanttiset polysakkaridit (mm. galaktomannaanit), kordykepiinihappoa, rasvahappoja, polyamiineja sekä ekdysteroneja.

Käyttöaiheet
Keuhkojen ja lisämunuaisten vahvistaminen, immuniteetin vahvistaminen, maksan tuki (esim. maksatulehdukset), harjoituskestävyyden parantaminen

Yhdisteleminen

 • Adaptogeenien kanssa fyysisen suorituskyvyn lisäämiseks

 • Lääkinnällisten sienten kanssa immuunipuolustuksen tukemiseksi

 • Goji- marjan kanssa lisämunuaisten vahvistamiseksi

Sivuvaikutuksia
Cordyceps-sieni on hyvin siedetty eikä sillä ole havaittu merkittäviä haittavaikutuksia ohjeen mukaisesti käytettynä. Joillain ihmisillä cordyceps saattaa kuitenkin aiheuttaa lieviä allergisia reaktioita, mahaoireilua tai levottomuutta. Joistain cordyceps-valmisteista on löydetty raskasmetallijäämiä, joten kannattaa käyttää vain laadukkaiden valmistajien tuotteita. Cordyceps-sienen käyttöä ei suositella raskauden aikana, koska sen vaikutuksista ei ole tutkimustietoa raskaana olevilla naisilla.

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei ole raportoitu, mutta on mahdollista, että cordyceps voi vaikuttaa seuraavien lääkeryhmien tehoon: verenohennuslääkkeet, immuunisupressiolääkkeet ja sytostaatit (esim. syklofosfamidi).

(10) Klikkaa kuva suuremmaksi ja katso Cordycepsin vaikutusten vertailua esim Ginsengiin.

Perinteinen käyttö
Muinaisessa Kiinassa harvinaista Cordycepsiä käytettiin täyttämällä ankan maha ja ankka kypsennettiin paistamalla ylikypsäksi. Sen jälkeen sienet poistettiin ja ankkaa syötiin 2 kertaa päivässä 8-10 päivän ajan. Tätä herkkua sai kuitenkin syödä vain keisari, koska Cordyceps oli niin harvinainen.

Kiinanloisikka on tunnettu Kiinassa noin 1000-vuotta, mutta sen lääkinnällisestä käytöstä löytyy ilmeisesti maininta vasta vuodelta 1757 (Wu-Yilu, Ben Cao Congxin, New Compilation of Materia Medica ). Sitä on käytetty antamaan energiaa ja elinvoimaa ja pidetty yhtenä turvallisimmista ja hyödyllisimmistä lääkinnällisistä ruuista.

Kenen kannattaa kokeilla

Erityishyötyä Kiinanloisikasta sen suorituskykyä parantavien vaikutusten vuoksi saavat esimerkiksi urheilijat, vanhukset ja stressistä kärsivät. 

Kuten muutkin adaptogeenit, Cordyceps voi vähentää väsymystä ja lisätä fyysistä kestävyyttä. Kun sitä syötettiin hiirille, niiden kestävyys uimisessa parani 75 minuutista 90 minuuttiin. Ihmisillä tehdyissä lumekontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksissa Cordyceps paransi aerobista kapasiteettia huomattavasti terveillä iäkkäillä tehdyssa pyöräilytestisä. Toisessa kuuden viikon tutkimuksessa Cordyceps paransi glukoosiaineenvaihduntaa, laski veren maitohappoja ja paransi hengitysteiden vaihtosuhdetta pitkäaikaisessa submaksimaalisessa harjoituksessa terveillä vapaaehtoisilla, mikä vihjaa lisääntyneestä rasvahappojen käyttöasteesta.

Vuonna 1993 kaksi Kiinalaista urheilijaa rikkoi maailmanennätykset uinnissa ja kiinalaiset naisjuoksijat voitivat kuusi maailmanmestaruutta yhdeksästä Saksassa MM- kisoissa. Tavanomaisten harjoittelun lisäksi kaikki nämä urheilijat käyttivät Cordycepsiä ja pitivät sitä tärkeänä tekijänä menestykseensä.

Monografiat

Cordyceps Examine.comissa


Lähteet:

 • Winston, D. Maimes, S. Adaptogens - Herbs for strenght, stamina and stress relief

 • Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism

 • Hobbs, C. Medicinal Mushrooms, Botanica Press, Canada, 1986

 • Piippo, S. Puhdasta ruokaa 1. painos, Minerva, Saarijärvi

 • Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere,

 • Isaac Eliaz, The Healing Power of Medicinal Mushrooms - Immune Support For Cancer, Colds and Lifelong Health

 • Georges M. Halpern. Healing Mushrooms

 • John Holliday, Matt Cleaver, Cordyceps http://www.alohamedicinals.com/cordyceps.pdf

 • Teeguarden, R. Chinese Superior Herbalism - Manual for the Tonic Herbalist

 • Yifan Yang, C. Chinese Herbal Medicines Comparisons anh Characteristics, Second edition 2010, Elsevier Limited

 • John C. Holliday, Matt P. Cleaver. Medicinal Value of the Caterpillar Fungi Species of the Genus Cordyceps (Fr.) Link (Ascomycetes). A Review. International Journal of Medicinal Mushrooms, Volume 10, 2008 Issue 3, pages 219-234

Pakanalliset ja uuspakanalliset maailmankatsomukset eivät ole kirjauskontoja - dogmaattisia oppijärjestelmiä, eikä suomalaiseen perinteeseen ole olemassa oikea- ja vääräoppisuutta. Elontieto on tulkinta suomalaisesta folkloristiikasta, mytologiasta, uskonnosta, suomen kielestä, Suomen historiasta sekä intialaisesta lääketieteestä ja astrologiasta.