adaptogeenit.com

Elontieto, eli suomalainen ajurveda on modernia kansanviisautta, muinaista terveysoppia ja elämänfilosofiaa. Käytännössä yksi Elontiedon päätavoitteista on luoda yhtenäinen teoriapohja modernille suomalaiselle perinnelääkintäjärjestelmälle.

Elontiedossa tulkitaan Kalevalaista perinnettä ajurveedisen (ayurveda, elämän tiede) maailmankuvan mukaisesti. Elontieto hyödyntää parhaansa mukaan myös modernia tiedettä, joitakin Carl Jungin näkemyksiä, sekä saa inspiraatiota muistakin maailman viisausperinteistä, luodakseen kokonaisen ja modernin Kalevalaisen maailmankuvan.

Uskon ja koen, että kaikkia alkuperäisiä kansoja yhdistävät monet yhteiset näkemykset mm. syklisyydestä, yhdestä eheästä kokonaisuudesta, joka jaetaan joskus neljään vaiheeseen tai elementtiin, kuten vuosi jaetaan kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen, tai vuorokausi aamuun, päivään, iltaan ja yöhön.

Sama sykli voidaan nähdä sekä mikro- että makrokosmoksessa ja tämä käsitys on inspiroinut jo tuhansien vuosien ajan ihmisiä luomaan taidetta, filosofiaa, kulttuuria, lääketiedettä, perinnettä ja muita muotoja, jotka aina ottavat oman persoonallisen tai mytologisen ilmiasunsa tullessaan ilmaistuksi eri aikoina, eri kulttuureissa.

Tunnetuista viisausperinteistä juuri intialainen ajurveda on kyetty säilyttämään poikkeuksellisen hyvin ja pidän sitä pätevänä perinteiden yleisavaimena, jonka avulla voimme jäsentää eläväksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi myös oman katkenneen ikivanhan perinteemme.

Miksi tarkalleen ottaen ajurveda pitäisi kääntää suomeksi ja sekoittaa soppaan myös Kalevala?

Ensinnäkin siksi, että se tuntuu merkitykselliseltä. Kun opiskelin ajurvedaa Suomen ayurveda instituutissa opin uuden ja laajennetun terveyskäsityksen, joka on mielestäni yhtenevä myös oman alkuperäisen terveyskäsityksemme kanssa. Terveys ei liity ainoastaan kehon ja mielen sisäpuolella olevaan harmoniaan. Terveys tarkoittaa eheää ja kokonaista. Käytännössä terveyden käsitteeseen sisältyy siis harmoninen suhteemme yksilökohtaiseen ja yhteisölliseen kulttuuriimme, joka liittää meidät välittömään elinympäristöömme, omaan luontoomme, käyttämäämme kieleen, lapsuusmuistoihimme, sukuumme, geneettiseen perimäämme, omaan kansaamme ja henkiseen perinteeseemme.

Elontiedossa katsotaan, että suurin osa kansansairauksistamme ja mielenterveysongelmistamme johtuu siitä että olemme unohtaneet ketä todella olemme, minkä takia elämme epäluonnollisella ja kestämättömällä tavalla. Tämä näkyy mm. elämäntavoissame ja siinä miten kohtelemme luontoa. Kalevalaisessa perinteessä on puhuttu eräänlaisesta sielun osan kadotuksesta, haltiansa kadottamisesta eli haltiattomuudesta. Näin asia nähdään myös ajurvedassa, vaikka ilmaisutapa onkin toinen. Pohjois Amerikan intiaanit puhuivat vastaavasti sielunkadotuksesta. Kansalla on aina myös oma haltia ja suomalaisten kansallishaltia on Väinämöinen.

Suomalaiset sanat resonoivat meissä yleensä enemmän kuin intialaiset. Meillä on omat runonlaulajat ja intialaisilla on omansa. Intiassa on rishi, Suomessa tietäjä. Intiassa on vata pitta ja kapha, suomessa tuuli tuli ja vesi. Intiassa on ojas tejas ja prana, Elontiedossa sisu, kipinä ja hehku. Intiassa on guna, suomessa on väki...

Omassa perinteessämme luonto on tarkoittanut eräänlaista ihmisen syvällistä olemusta. Elontiedossa luonto tarkoittaa täsmällisesti sanoen ihmisen henkis-psykofyysistä ja geneettistä perustaa, jonka ajurveedinen vastaavuus on prakriti, joka myös kääntyy hyvin sanaksi luonto. Perimmäinen tarkoituksemme onkin löytää oma luontomme, tai vielä syvemmin oma sielumme, tulla eheäksi, minimoida erillisyyden tunteemme ja korvata se kuulumisen ja yhteyden kokemuksella.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi!

- Fytonomi, ajurvedakonsultti ja suomalaisen perinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää ajurvedasta:

- ajurveda -

Kiinanloisikka

Cordyceps sinensis

Cordyceps-Sinensis-fungus-641x381.jpg

Cordyceps pähkinänkuoressa

 • adaptogeeni (yleisvahvistava, stressiä lievittävä)

 • lisää sisua

 • keuhkojen löylyä tasapainottava (tukee hengitystä)


Ominaisuudet

maku: makea, karvas
lämpötila: lämmin
vaikutus: makea (ravitseva, anabolinen, vahvistava)
ominaisuudet: raskas
kanavat: hengitystiet
fysiologiset vaikutukset: tasapainottaa kaikkia elementtejä (VPK=, suurilla annostuksilla K+)
aarteet: sisu, kipinä, hehku

Vaikutukset
Yleisvahvistava, vahvistaa sisua ja hengitystä, tukee hedelmällisyyttä, astmaa ehkäisevä, antioksidantti, maksaa suojeleva, alentaa kohonneita kolesterolitasoja, immuunipuolustusta säätelevä, hermostoa ja hermosoluja suojeleva ja mieltä ja hermoja rauhoittava.

Aineosat
Immunostimulanttiset polysakkaridit (mm. galaktomannaanit), kordykepiinihappoa, rasvahappoja, polyamiineja sekä ekdysteroneja.

Käyttöaiheet
Keuhkojen ja lisämunuaisten vahvistaminen, immuniteetin vahvistaminen, maksan tuki (esim. maksatulehdukset), harjoituskestävyyden parantaminen

Yhdisteleminen

 • Adaptogeenien kanssa fyysisen suorituskyvyn lisäämiseks

 • Lääkinnällisten sienten kanssa immuunipuolustuksen tukemiseksi

 • Goji- marjan kanssa lisämunuaisten vahvistamiseksi

Sivuvaikutuksia
Cordyceps-sieni on hyvin siedetty eikä sillä ole havaittu merkittäviä haittavaikutuksia ohjeen mukaisesti käytettynä. Joillain ihmisillä cordyceps saattaa kuitenkin aiheuttaa lieviä allergisia reaktioita, mahaoireilua tai levottomuutta. Joistain cordyceps-valmisteista on löydetty raskasmetallijäämiä, joten kannattaa käyttää vain laadukkaiden valmistajien tuotteita. Cordyceps-sienen käyttöä ei suositella raskauden aikana, koska sen vaikutuksista ei ole tutkimustietoa raskaana olevilla naisilla.

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei ole raportoitu, mutta on mahdollista, että cordyceps voi vaikuttaa seuraavien lääkeryhmien tehoon: verenohennuslääkkeet, immuunisupressiolääkkeet ja sytostaatit (esim. syklofosfamidi).

(10) Klikkaa kuva suuremmaksi ja katso Cordycepsin vaikutusten vertailua esim Ginsengiin.

Perinteinen käyttö
Muinaisessa Kiinassa harvinaista Cordycepsiä käytettiin täyttämällä ankan maha ja ankka kypsennettiin paistamalla ylikypsäksi. Sen jälkeen sienet poistettiin ja ankkaa syötiin 2 kertaa päivässä 8-10 päivän ajan. Tätä herkkua sai kuitenkin syödä vain keisari, koska Cordyceps oli niin harvinainen.

Kiinanloisikka on tunnettu Kiinassa noin 1000-vuotta, mutta sen lääkinnällisestä käytöstä löytyy ilmeisesti maininta vasta vuodelta 1757 (Wu-Yilu, Ben Cao Congxin, New Compilation of Materia Medica ). Sitä on käytetty antamaan energiaa ja elinvoimaa ja pidetty yhtenä turvallisimmista ja hyödyllisimmistä lääkinnällisistä ruuista.

Kenen kannattaa kokeilla

Erityishyötyä Kiinanloisikasta sen suorituskykyä parantavien vaikutusten vuoksi saavat esimerkiksi urheilijat, vanhukset ja stressistä kärsivät. 

Kuten muutkin adaptogeenit, Cordyceps voi vähentää väsymystä ja lisätä fyysistä kestävyyttä. Kun sitä syötettiin hiirille, niiden kestävyys uimisessa parani 75 minuutista 90 minuuttiin. Ihmisillä tehdyissä lumekontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksissa Cordyceps paransi aerobista kapasiteettia huomattavasti terveillä iäkkäillä tehdyssa pyöräilytestisä. Toisessa kuuden viikon tutkimuksessa Cordyceps paransi glukoosiaineenvaihduntaa, laski veren maitohappoja ja paransi hengitysteiden vaihtosuhdetta pitkäaikaisessa submaksimaalisessa harjoituksessa terveillä vapaaehtoisilla, mikä vihjaa lisääntyneestä rasvahappojen käyttöasteesta.

Vuonna 1993 kaksi Kiinalaista urheilijaa rikkoi maailmanennätykset uinnissa ja kiinalaiset naisjuoksijat voitivat kuusi maailmanmestaruutta yhdeksästä Saksassa MM- kisoissa. Tavanomaisten harjoittelun lisäksi kaikki nämä urheilijat käyttivät Cordycepsiä ja pitivät sitä tärkeänä tekijänä menestykseensä.

Monografiat

Cordyceps Examine.comissa


Lähteet:

 • Winston, D. Maimes, S. Adaptogens - Herbs for strenght, stamina and stress relief

 • Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism

 • Hobbs, C. Medicinal Mushrooms, Botanica Press, Canada, 1986

 • Piippo, S. Puhdasta ruokaa 1. painos, Minerva, Saarijärvi

 • Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere,

 • Isaac Eliaz, The Healing Power of Medicinal Mushrooms - Immune Support For Cancer, Colds and Lifelong Health

 • Georges M. Halpern. Healing Mushrooms

 • John Holliday, Matt Cleaver, Cordyceps http://www.alohamedicinals.com/cordyceps.pdf

 • Teeguarden, R. Chinese Superior Herbalism - Manual for the Tonic Herbalist

 • Yifan Yang, C. Chinese Herbal Medicines Comparisons anh Characteristics, Second edition 2010, Elsevier Limited

 • John C. Holliday, Matt P. Cleaver. Medicinal Value of the Caterpillar Fungi Species of the Genus Cordyceps (Fr.) Link (Ascomycetes). A Review. International Journal of Medicinal Mushrooms, Volume 10, 2008 Issue 3, pages 219-234

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.