adaptogeenit.com

Sampoa etsimässä

Elontieto on viisausperinteitä tutkiva terveys ja hyvinvointisivusto.

Käsittelen etenkin ayurvedistä terveysfilosofiaa, mutta suomen kielellä, suomalaisille. Kaikki sanskritin kielen sanat on pyritty korvaamaan suomalaisilla synonyymeillä tai vastaavuuksilla. Elontieto on synkretistinen näkökulma, jossa pyritään tutkimaan etenkin suomalaista ja intialaista, mutta myös tiibetiläistä ja taolaista viisausperinettä, sekä modernia tieteellistä maailmankuvaa. Omassa ajattelussani hyödynnän myös Jungilaisia näkemyksiä mytologiasta ja symboleista osana individuaatioprosessia ja piilotajunnan tutkimusta.

Tutkin myös suomalaista 1700- 1900 luvun terveysoppia, kansanparannusta ja shamanismia. Oletuksenani on että kaikissa edellämainituissa suuntauksissa on joukossa ainakin jonkin verran todellista viisautta, jonka voi ahkeralla työllä siivilöidä esiin vertailevan tutkimuksen avulla. Viitekehyksena on kuitenkin ayurvedan perusteoriat, kuten viisi elementtiä ja kolme ominaislaatua, sekä ayurvedan henkispsykofyysinen terveysfilosofia. Intiassa perinne on sailynyt katkeamattomana ja elävänä tuhansia vuosia, ja olen itse saanut oppia mm. intialaisilta ayurveda lääkäreiltä, Suomen ayurveda instituutissa.

Ikävä tosiasia on se, että Suomessa oma elävä viisausperinteemme on katkennut ja jäljellä on vain Kansanrunouden arkistot sekä suomalainen mytologia ja sen tutkimus. Koen että elontieto on osa suomalaisen viisausperinteen “renesanssia”, joka nostaa päätään kaikkialla Suomessa.

- Fytonomi, ayurvedakonsultti ja suomalaisen viisausperinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää:

- Elontieto -

FYTORAVINTEET


Fytoravinteet ovat kasvien hiilihydraattiaineenvaihdunnasta palorypälehapon ja aktiivisen etikkahapon kautta muodostuvia kemiallisia aineita, jotka säätelevät kasvien kehitystä, kasvua ja terveyttä. Monet fytoravinteet toimivat ihmisillä semiessentiaaleina ravintotekijöinä.

Kasvien muodostamat kemikaalit voidaan luokitella tarkastelutavasta riippuen eri tavoin, esimerkiksi fenoliyhdisteisiin, terpeeneihin, glukosinolaatteihin (rikkiyhdisteet) ja muihin orgaanisiin happoihin. Terapeuttisesti käytettävien yrtti/rohdoskasvien ainesosat voidaan jakaa kahteen pääryhmään: ensisijaisen ja toissijaisen aineenvaihdunnan tuotteet.

 • Ensisijaisen aineenvaihdunnan tuotteisiin (primaarimetaboliitteihin) kuuluvat mm. hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit.

Eri kasvilajit sisältävät myös spesifejä entsyymejä, joiden avulla ne voivat tuottaa muutamista lähtöaineista nk. sekundäärimetaboliitteja, joita usein kutsutaan kansankielellä kasviravinteiksi tai fytoravinteiksi. Nämä toissijaisen aineenvaihdunnan tuotteet toimivat kasveissa tuoksu-, väri-, maku- ja suoja-aineina.

 • Toissijaisiin aineenvaihduntatuotteisiin (sekundäärimetaboliitit), eli fytoravinteisiin kuuluvat mm. parkkiaineet, hartsit ja palsamit, haihtuvat öljyt (eteeriset öljyt), fenolit, karvasaineet, hapot, saponiinit ja alkaloidit.

Esimerkiksi polyfenoleja saadaan monipuolisesta ruokavaliosta noin 1 gramma päivässä. Näiden yhdisteiden imeytymiseen vaikuttaa mm. ruuan laatu ja tuoreus, ruuansulatuksen kunto ja aineenvaihdunta. (1) Polyfenoleilla on havaittu monia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten antioksidantti-, anti-allergeeninen-, anti-viraalinen-, anti-mikrobinen-, anti-proliferatiivinen, anti-mutageeninen- ja anti-karsinogeeninen ominaisuus. Ne edistävät myös apoptoosia ja stimuloivat elimistön omaa antioksidanttipuolustusta. (2)


Lista Fytoravinteista

Parkkiaineet

Parkkiaineita on lähes kaikissa kasveissa, mutta erityisesti puuvartisten kasvien kuoriosissa. Parkkiaineet ovat usein polyfenolisia yhdisteitä, joita monista eroavaisuuksista huolimatta yhdistää kyky sitoutua proteiineihin tai muihin suurikokoisiin molekyylien kanssa. Parkkiaineet sitoutuvat erityisesti kollageenirakenteiden kanssa, parantaen kehon tukikudoksen elastisuutta. Oligomeeriset proantosyanidiinit (OPC yhdisteet) ja tanniinit ovat esimerkkejä parkkiaineista. Ayurvedassa parkkiaineet aiheuttavat yrteille niiden supistavat ominaisuuden, joka vastaa kehoa koossa pitävästä voimasta, sekä edistää kehon detoksikaatiota, ja on vaikutukseltaan viilentävä.

Hartsit ja palsamit

Hartsit ja palsamit ovat terpeenejä, rasvaliukoisina huonosti veteen liukenevia, nestemäisiä ja yleensä miellyttävän tuoksuisia yhdisteitä, jotka kovettuvat hapen kanssa reagoidessaan lasimaiseksi massaksi. Hartseja ja palsameita käytetään usein salvoissa erilaisiin ihovaivoihin.

Haihtuvaöljyt

Haihtuvaöljyt ovat terpeenejä, nestemäisiä ja miellyttävän tuoksuisia öljyjä, jotka ovat kemialliselta koostumukseltaan hyvin epäyhtenäinen ryhmä. Haihtuvaöljyjä tunnetaan tuhansia erilaisia, ja yksittäisen kasvin öljyssä voi olla jopa sata erilaista ainesosaa. Osa yrttien vaikutuksista perustuu haihtuvaöljyihin, ja niillä onkin monia erilaisia vaikutuksia aineenvaihduntaan.

Fenolit

Fenolit ovat kasvikunnassa kaikkein laajimmalle levinnyt aineryhmä, ja niitä löytyy erityisesti kasvien pintasolukosta ja läheltä pintaa, jossa ne suojaavat kasveja. Kasvisruokavalion ja yrttikasvien terveysvaikutukset ihmisillä perustuvat osittain juuri fenolien terveysvaikutuksiin, ja arvioiden mukaan terveellisestä ruokavaliosta saadaan noin gramma fenolisia yhdisteitä. Fenolit jaetaan edelleen seuraaviin:

 • flavonoidit

  • mm. neidonhiuspuun Ginkgo biloba lehdistä on löydetty noin 20 erilaista flavonoidiglykosidia

 • fenolihapot

 • lignaanit

  • mm. sitruunaköynnöksen Schizandra chinensis siemenistä on löydetty 40 erilaista schisandriinia

 • stilbeenit

 • polymeeriset tanniinit

Esimerkisi flavonoidoit voidaan jakaa seuraaviin ryhmiin: antosyanidiinit, flavonit, flavanonit, flavonolit, flavanolit, kalkonit ja isoflavonit. Flavonoideja on kaikissa hedelmissä, vihanneksissa, lehdissä, kukissa ja juurissa.

Karvasaineet

Karvasaineet ovat vaikutukseltaan saman kaltaisia, mutta kemiallisesti hyvin keskenään erilainen aineryhmä. Ne ovat voimakkaasti karvaan ja kitkerän makuisia aineita, jotka kiihdyttävät syljen ja sapen eritystä. Ayurvedan mukaan karvas maku on keventävä maku, joka edistää elimistön myrkkyjen poistoa ja auttaa viilentämään aineenvaihduntaa.

Hapot

Orgaaniset hapot ovat antioksidantteja, ja ne voivat kelatoida metalleja, ja raskasmetalleja haitattomaan muotoon. Ayurvedassa hapan maku on vaikutukseltaan metabolisia prosesseja edistävä ominaisuus, joka sopivina annoksina aktivoi ruuansulatustoimintoja, lämmittää ja auttaa pitämään yllä tervettä määrää kehon massaa.

Saponiinit

Saponiinit ovat kasvikunnassa laajalle levinnyt aineryhmä, joka saa nimensä niiden vesiliuoksissa vaahtoavan ominaisuutensa takia. Ne jaetaan rakenteensa perusteella kahteen pääryhmään:

 • steroidisaponiinit

 • triterpeenisaponiinit

Saponiineilla on useita erilaisia vaikutuksia, kuten limaa irroittava, diureettinen, sienten kasvua estävä ja viruksia estävä vaikutus. Esimerkiksi Lakritsijuuren sisältä glykyrritsiini, Venäjänjuuren eleuterosidit ja Ginsengjuuren sisältämät ginsenosidit ovat saponiineja.

Alkaloidit

Monet alkaloidit ovat voimakasvaikutteisia, ja saattavat esimerkiksi stimuloida keskushermostoa (mm. kahvi, tee, tupakka, jotka ovat mietoja alkaloideja). Jotkut alkaloidit eivät sovellu hyvin itselääkintään. Jotkut alkaloidit ovat verenpainetta alentavia, verisuonia laajentavia, yskänärsytystä lievittäviä, kouristuksia laukaisevia, keskushermostoa aktivoivia, kohtua supistavia, kipua lievittäviä ja silmälihaksiin vaikuttavia. Alkaloideja löytyy yleensä niitä sisältävistä kasveista hyvin pieniä pitoisuuksia.

Lähteet:

 1. Scalbert A, Williamson G: Dietary intake and bioavailability of polyphenols. J Nutr, 130:2073S–2085S. (2000)

 2. Han X, Loa T: Dietary polyphenols and their biological significance. Int J Mol Sci, 8:950–988. (2007)

 3. Helena Hyvärinen (toim.) Kasviperäiset biomolekyylit – glukosinolaatit, Maatalouden tutkimuskeskus

 4. Helena Hyvärinen (toim.) Kasviperäiset biomolekyylit – fenoliset yhdisteet ja terpeenit, Maatalouden tutkimuskeskus

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.