adaptogeenit.com

Elontieto, eli suomalainen ajurveda on modernia kansanviisautta, muinaista terveysoppia ja elämänfilosofiaa. Käytännössä yksi Elontiedon päätavoitteista on luoda yhtenäinen teoriapohja modernille suomalaiselle perinnelääkintäjärjestelmälle.

Elontiedossa tulkitaan Kalevalaista perinnettä ajurveedisen (ayurveda, elämän tiede) maailmankuvan mukaisesti. Elontieto hyödyntää parhaansa mukaan myös modernia tiedettä, joitakin Carl Jungin näkemyksiä, sekä saa inspiraatiota muistakin maailman viisausperinteistä, luodakseen kokonaisen ja modernin Kalevalaisen maailmankuvan.

Uskon ja koen, että kaikkia alkuperäisiä kansoja yhdistävät monet yhteiset näkemykset mm. syklisyydestä, yhdestä eheästä kokonaisuudesta, joka jaetaan joskus neljään vaiheeseen tai elementtiin, kuten vuosi jaetaan kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen, tai vuorokausi aamuun, päivään, iltaan ja yöhön.

Sama sykli voidaan nähdä sekä mikro- että makrokosmoksessa ja tämä käsitys on inspiroinut jo tuhansien vuosien ajan ihmisiä luomaan taidetta, filosofiaa, kulttuuria, lääketiedettä, perinnettä ja muita muotoja, jotka aina ottavat oman persoonallisen tai mytologisen ilmiasunsa tullessaan ilmaistuksi eri aikoina, eri kulttuureissa.

Tunnetuista viisausperinteistä juuri intialainen ajurveda on kyetty säilyttämään poikkeuksellisen hyvin ja pidän sitä pätevänä perinteiden yleisavaimena, jonka avulla voimme jäsentää eläväksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi myös oman katkenneen ikivanhan perinteemme.

Miksi tarkalleen ottaen ajurveda pitäisi kääntää suomeksi ja sekoittaa soppaan myös Kalevala?

Ensinnäkin siksi, että se tuntuu merkitykselliseltä. Kun opiskelin ajurvedaa Suomen ayurveda instituutissa opin uuden ja laajennetun terveyskäsityksen, joka on mielestäni yhtenevä myös oman alkuperäisen terveyskäsityksemme kanssa. Terveys ei liity ainoastaan kehon ja mielen sisäpuolella olevaan harmoniaan. Terveys tarkoittaa eheää ja kokonaista. Käytännössä terveyden käsitteeseen sisältyy siis harmoninen suhteemme yksilökohtaiseen ja yhteisölliseen kulttuuriimme, joka liittää meidät välittömään elinympäristöömme, omaan luontoomme, käyttämäämme kieleen, lapsuusmuistoihimme, sukuumme, geneettiseen perimäämme, omaan kansaamme ja henkiseen perinteeseemme.

Elontiedossa katsotaan, että suurin osa kansansairauksistamme ja mielenterveysongelmistamme johtuu siitä että olemme unohtaneet ketä todella olemme, minkä takia elämme epäluonnollisella ja kestämättömällä tavalla. Tämä näkyy mm. elämäntavoissame ja siinä miten kohtelemme luontoa. Kalevalaisessa perinteessä on puhuttu eräänlaisesta sielun osan kadotuksesta, haltiansa kadottamisesta eli haltiattomuudesta. Näin asia nähdään myös ajurvedassa, vaikka ilmaisutapa onkin toinen. Pohjois Amerikan intiaanit puhuivat vastaavasti sielunkadotuksesta. Kansalla on aina myös oma haltia ja suomalaisten kansallishaltia on Väinämöinen.

Suomalaiset sanat resonoivat meissä yleensä enemmän kuin intialaiset. Meillä on omat runonlaulajat ja intialaisilla on omansa. Intiassa on rishi, Suomessa tietäjä. Intiassa on vata pitta ja kapha, suomessa tuuli tuli ja vesi. Intiassa on ojas tejas ja prana, Elontiedossa sisu, kipinä ja hehku. Intiassa on guna, suomessa on väki...

Omassa perinteessämme luonto on tarkoittanut eräänlaista ihmisen syvällistä olemusta. Elontiedossa luonto tarkoittaa täsmällisesti sanoen ihmisen henkis-psykofyysistä ja geneettistä perustaa, jonka ajurveedinen vastaavuus on prakriti, joka myös kääntyy hyvin sanaksi luonto. Perimmäinen tarkoituksemme onkin löytää oma luontomme, tai vielä syvemmin oma sielumme, tulla eheäksi, minimoida erillisyyden tunteemme ja korvata se kuulumisen ja yhteyden kokemuksella.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi!

- Fytonomi, ajurvedakonsultti ja suomalaisen perinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää ajurvedasta:

- ajurveda -

Ginseng

Ginseng pähkinänkuoressa

 • adaptogeeni (homeostaattinen, yleisvahvistava, stressiä lievittävä, mielialaa kohottava)

 • lisää hehkua ja mielen selkeyttä (kognitiivisia kykyjä vahvistava)

 • lisää sisua (lemmenrohto)

 • vahvistaa löylyä (energisoi)


Kolme Ginsengiä, Qi ja Yin Yang
On olemassa kolme Ginsengiä: American ginseng Panax quinquefolius, Siperian ginseng Eleutherococcus senticosus ja Korean ginseng Panax ginseng. Nämä eroavat toisistaan muutamilla tavoilla. Toonisessa herbalismissa American ginseng luokitellaan Yin Qi- tooniseksi, Korean ginseng Yang Qi- tooniseksi ja Siperian ginseng on jotakin näiden kahden väliltä. Korean- ja American ginsengien vaikutusten ero johtuu stimuloivien ja rauhoittavien ginsenosidien välisistä suhteellisista eroista. Tämä on esimerkki Yinin ja Yangin suhteellisesta erosta biokemiallisella tasolla.


Panax ginseng

Muita nimiä
Chu zhou ren shen, Ren Shen, "Aito" ginseng, kiinanginseng, kiinanginsengjuuri, Korean ginseng, Asian ginseng

Ren Shen.jpg

Ominaisuudet


ominaislaadut: lisää selkeyttä ja liikettä (sattva, rajas)
maku: makea ja karvas
lämpötila: lämmin
vaikutus: makea ja pistävä (ravitsee ja puhdistaa)
kudokset: kaikki kudokset
kanavat: ruuansulatus, hengitystiet, verenkierto, hermosto, sukuelimet
fysiologiset vaikutukset: tasapainottaa tuulta ja vettä, nostaa tulta.
aarteet: sisu, kipinä
 

Vaikutukset
Adaptogeeni, nootropiini, stimuloiva, immuunipuolustusta säätelevä, keskushermostoa vahvistava.

Ainesosat
Triterpeenisaponiineja (ginsenosideja), polysakkarideja, panaksaaneja, haihtuvaöljyjä.

Triterpeenisaponiineja (ginsenosideja). Ginsenosideja on eristetty noin 25. Esimerkiksi Ginsenosidi Rg1 vaikuttaa keskushermostossa stimuloivasti ja Rb1 taas rauhoittavasti. Adaptogeenivaikutus perustuu tämän kaltaisten aineiden yhteisvaikutuksiin, jolloin keskittymiskyky, huomiokyky ja ajatustoiminta paranevat. Polyasetyleenit ovat anti-inflammatorisia ja estävät trombosyyttien kokkaroitumista (aggeraatio). Lisäksi ginsengissä on immunostimulatiivisia polysakkarideja ja lipidiperoksidaatiota estäviä aineita

Tärkeimmät käyttöaiheet
Stressi (henkinen/fyysinen/ympäristö), yleinen heikkous, heikko immuniteetti, suorituskyvyn parantaminen treenin aikana, tarkkaavaisuuden parantaminen.

Yhdisteleminen

 • Astragaluksen kanssa yleiseen jaksamiseen ja hyvinvointiin

 • Orapihlajan kanssa sydämen vahvistamiseksi

Sivuvaikutuksia
Korean ginseng on hyvin siedetty ohjeen mukaisesti käytettynä. Joillain herkillä ihmisillä se voi kuitenkin aiheuttaa ylistimulaatiota ja unettomuutta. Kohonneesta verenpaineesta kärsivien henkilöiden tulisi käyttää valmistetta varoen. Pitkäaikainen korean ginsengin käyttö voi aiheuttaa naisilla kuukautisongelmia ja rintojen arkuutta. Korean ginsengiä ei suositella raskaana oleville tai imettäville äideille.

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
Korean ginseng voi aiheuttaa haitallisia yhteisvaikutuksia seuraavien lääkkeiden kanssa:

 • Marevan (verenohennuslääke)

 • Tiklopidiini (aivohalvauksen estolääke)

 • Imatinibi (leukemialääke)

Info
Ginsengin tärkein ominaisuus on sen yleisvahvistava vaikutus, joka kohdistuu mahaan ja ruuansulatukseen, sekä säätelee keskushermostoa adaptogeenisesti. 
Ginsengin sanotaan pidentävän elämää, auttavan voittamaan väsymyksen, lisäävän verta, helpottavan traumoista ja sairauksista toipumista, rauhoittavan ja terävöittävän mieltä, tasapainottavan tunteita, vastustavan stressiä ja kehittävän älykkyyttä, sekä saavan silmät loistamaan. Ginseng tonifioi Sydämen Qitä ja Schisandra sinensis (Wu Wei Zi) stabiloi sitä. Yhdessä käytettynä niillä voi hoitaa levottomuutta ja palpitaatiota (sydämen tykytystä), joka johtuu Sydämen Qin vähyydestä.

Yllä olevissa kaavioissa näkyy mm. Gan Caon (lakritsijuuren) tehon ja Ren Shenin (ginsengin) tehon vertailua Qin ja Pernan Qi:n toinifioimisessa. Lakritsijuuri on hyvin mieto verrattuna ginsengiin. Munuaisten Qin vahvistamisessa ja Keuhkojen Qin stabiloimisessa Ginseng on tehokkaampi kuin Cordyceps sinensis.


Ginsengin historiaa

Kasvitieteellinen nimi tulee kreikan sanasta panakés (panacea) tai pan 'kaikki' ja akos 'lääke' tai 'parannus', eli kaiken pahan parannus. Sen kiinalainen nimi Ren Shen puolestaan tarkoittaa "ihmisen juurta" tai "ihmisen muotoista juurta". Adaptogeenina käytetään ginsengin juuria. Sen siemenistä voi valmistaa eteeristä öljyä, mutta sillä ei ole ginsengjuuren vaikutuksia. Ginsengit ovat yleisvahvistavia ja sopivat esimerkiksi vanhuksille, toipilaille, urheilijoille ja vaativissa olosuhteissa työskenteleville. 

Ren Shen eli Ginseng on Kiinalaisen lääketieteen arvostetuimpia rohdoksia ja ehkä maailman tunnetuin yleisvahvistava rohdos sekä klassinen adaptogeeni. Laatu määräytyy sen iän ja koon mukaan ja villinä, asumattomilla seuduilla auringonvalolta suojassa kasvanut ginseng on arvostetuin. Korean ginseng (Panax ginseng) kehittyy lääkinnälliseksi adaptogeeniksi noin 5-12 vuoden iässä, kun sen energia (ominaisuudet/kemiallinen koostumus) tiivistyy juuriin kasvin sopeutuessaan vaikeisiin ympäristö-olosuhteisiin. Epärehelliset kauppiaat lisäävät juuriin vuosirenkaita, sillä Korean ginsengillä on korkea markkina-arvo. Ginseng voi tiivistää itseensä vaikuttavia aineita kymmeniä vuosia.

1951 Neuvostoliiton Farmakologinen komitea hyväksyi Ginsengin ja suositteli kansalaisille sen käyttöä.  Suuri osa ensimmäisistä adaptogeenitutkimuksista 1960- luvulla Venäjällä kohdistui Panax ginsengiin ja ne suoritettiin Israel I. Brekhmanin johdolla. Historiallisesti ginsengin ja muiden adaptogeenien tutkimus Neuvostoliitossa oli merkittävä sysäys kokonaisten rohdoskasvien ja fytoterapian biomedikaaliselle tutkimukselle, sillä tätä ennen tiede oli fokusoitunut puhdasaineiden kemialliseen tarkasteluun. Lue lisää adaptogeenien tutkimuksesta täältä.

"History: Ginseng has been known in Chinese ethnolpharmacology for more than 3000 years. ln fact, it is commonly believed in China that the first Emperor, Huang Ti, also known as the Yellow Emperor (2698-2589 BC),used Ginseng. Written records of Ginseng reach back to the Spring and Autumn Period (770-476 BC). Ginseng describedin the Spirit Farmer's Pharmacopoeia,the originalChinese materia meqica as follows: 

"Ginseng is nourishing to the five internalorgans, it is sweet in taste, it contains no toxicity, it calms and stabilizes the spirit, eliminates palpitations, prevents fright and stops terror, removes evilQi (pathogenic factors), improves eyesight, opens the heart,brightens the mind, strengthens the memory,benefits wisdom and long-term administration of Ginseng willlighten the body and prolong lifespan.".

Siamin kuninkaan lähetystön tiedetään lahjoittaneen Ginsengin juurta Lidvig XIV:lle eli Aurinkokuninkaalle. Ehkä edellämainituista syistä nimitys Ginseng- Keisarin rohdos. Kiinalaisessa yrttikirjassa Shennong on sanonut: "Ginseng vahvistaa viittä elintä, rauhoittaa Pota, tasoittaa Sheniä, ehkäisee pelkoa, eliminoi sairaalloista Qitä, selkeyttää silmiä, avaa sydämen ja edistää ymmärrystä, vahvistaa elimistö ja pidentää elämää."

Annostus
Kuivattua ginsengjuurijauhetta (1:1) 800-1000mg x 2 / pv

Lue lisää


Panax quinquefolius

Muita nimiä
Xi Yang Shen, American ginseng

Ominaisuudet
Ravitsee Yinniä ja Qitä, luo Nesteitä, poistaa Kuumaa. Adaptogeeni, (antikonvulsiivinen) kouristuksia ehkäisevä, (antipyreettinen) kuumetta alentava, afrodiisinen, (karminatiivinen) ilmavaivoja lievittävä, (mukoprotektiivinen) suoliepiteeliä suojaava, puhdistava (depuratiivinen), (diureettinen) nestettä poistava, limaa poistava, verenpainetta alentava, verensokeria alentava, panacea, stiumlantti, tonifioiva, suolistomatoja tuhoava.

Saman kaltaiset ominaisuudet kuin Korean ginsengillä, mutta viilentävä ja rakentaa Yiniä ja Nesteitä. Keskushermostoa stimuloivien ja rauhoittavien ginsenosidien suhde on näiden kahden rohdoksen välillä erilainen. American ginseng toimii II tyypin diabetekseen parantamalla insuliiniherkkyyttä.

aarteet
sisu

Energia
viilentävä

Maku
makea ja hieman karvas

Kanavat
keuhkot, perna, maha

Indikaatiot
Ikääntyminen, anemia, anoreksia, (artroosi) nivelrikko, koliikki, (konvulsio) lihaskouristukset, (debiliteetti) älyllinen jälkeenjääneisyys, diabetes, dyspepsia, (dyspnea) hengenahdistus, väsymys, pelko, kuume, gastriitti, päänsärky, (hepatoosi) raskausajan maksan toimintahäiriö, kohonnut verensokeri, impotenssi, hedelmättömyys, insomnia, matala verensokeri, nausea, (neurastenia) heikkohermoisuus, (oftalmia) silmätulehdus, vapina, keuhkoverenpainetauti, turvotus, pyörtyily, tuberkuloosi, huimaus.

Muuta
American ginseng soveltuu parhaiten henkilöille joilta puuttuu Yin Qitä, joita vaivaa Kuivuus ja Kuumuuden kertyminen. American ginsengiä voi tässä tapauksessa olla hyödyllistä yhdistää vaikkapa gojimarjojen ja schisandran kanssa. Lisäksi yhdistelmään voi ottaa osaksi reishiä.

Annostus
Kuivattua ginsengjuurijauhetta (1:1) 1000mg x 2 / pv

Käytön rajoitukset

 • Ulkoiset hyökkäykset, kuten vilustuminen ja influenssa

 • Varfariini: American Ginseng toimii antagonistina

 • Sytokromi P450 (CYP) 3A4 substraatit: Tietyt ginsenosidit voivat idusoida CYP3A4:ää ja voi nopeuttaa lääkkeen poistumista.

Lue lisää


Eleutherococcus senticosus

Muita nimiä
Eleuthero, Venäjänjuuri, Siperian ginseng

TCM Aarteet
sisu, kipinä

maku: karvas, makea
lämpötila: lämmin
vaikutus: makea, anabolinen

Ominaisuudet
Adaptogeeni, keskushermostoa vahvistava, immuunipuolustusta vahvistava, kolesteroli ja trigylseriditasoja säätelevä.

Ainesosat
Lignaaneja, fenyylipropaanijohdannaisia, kumariineja, saponiineja ja polysakkarideja

Tärkeimmät käyttöaiheet
Uupumus (fyysinen, psyykkinen, ympäristö), heikotus, liikuntasuorituksen tehostaminen.

Muut käyttöaiheet
Immuniteetin tuki ja heikko vastustuskyky, flunssa ja Influenssa, herpes simplex II, kohonneet kolesterolitasot, kohonneet triglyseriditasot, ateroskleroosi, unettomuus, ahdistus, krooninen matala-asteinen tulehdus.

Yhdisteleminen

 • Muiden adaptogeenien kanssa yleiseen hyvinvointiin, uupumuksen tai heikkouden hoitoon

Sivuvaikutuksia
Venäjän juuresta raportoidut haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia. Harvinaisia haittavaikutuksia ovat ripuli ja mahavaivat. Se voi aiheuttaa myös unettomuutta, jos valmistetta ottaa ennen nukkumaan menoa. Venäjänjuuri saattaa nostaa hieman verenpainetta, josta syystä sen käytössä tulisi noudattaa varovaisuutta erityisesti, jos kärsii korkeasta verenpaineesta. Raskaana olevilla ei ole varsinaista estettä käyttää valmistetta, kunhan siihen ei ole sekoitettu muita yrttejä, kuten Korean ginsengiä.

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
Venäjänjuuri voi vaikuttaa seuraavien lääkkeiden tehoon:

 • Dikoksiini (sydänlääke)

 • Tiklopidiini (sydän-, verisuonilääke)

 • Marevan (verenohennuslääke)

 • Besulfaani (syöpälääke)

 • Karboplatiini (keuhkosyöpälääke)

 • Karmustiini (syöpälääke)

 • Lomustiini (syöpälääke)

 • Tiotepa (virtsarakkosyöpälääke)

Lue lisää


Lähteet:

 • http://www.spicegarden.eu/WebRoot/StoreLES/Shops/62431129/4CD6/65DE/6526/7980/AA72/C0A8/28B8/B82D/panax_ginseng.jpg

 • http://www.baeecorp.org/baeecorp.org/wp-content/uploads/2012/06/Panax-quinquefolius-gingseng.gif

 • http://www.rolv.no/images/planteleksikon/E/eleutherococcus_senticosus.jpg

 • Winston, D. Maimes, S. Adaptogens - Herbs for strenght, stamina and stress relief

 • Fazzioli, E. & Fazzioli, E. Ben Kao - Vanhan Kiinan yrttiviisautta keisari Xiao Zongin kokoelmista, Kustannusosakeyhtiö Tammi , Helsinki 1989

 • Adaptogens, A Review of their History, Biological Activity, and Clinical Benefits by Alexander Panossian and Hildebert Wagner

 • Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism, Early research on Panax ginseng

 • Teeguarden, R. Chinese Superior Herbalism - Manual for the Tonic Herbalist, s 76-

 • Chmelik, S. Kiinalaisten Rohdosten Salat, Minerva Kustannus Oy, Helsinki

 • Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere

 • Actoprotective effect of ginseng/ improving mental and physical performance, Sergiy Oliynyk and Seikwan Oh* Department of Neuroscience and Tissue Injury Defense Research Center, School of Medicine, Ewha Womans University, Seoul 158-710, Korea

 • http://fi.wikipedia.org/wiki/Pirasetaami

 • American Ginseng Effective in Treating Type 2 Diabetes http://www.greenmedinfo.com/blog/american-ginseng-effective-treating-type-2-diabetes

 • Yifan Yang, C. Chinese Herbal Medicines Comparisons anh Characteristics, Second edition 2010, Elsevier Limited

 • Lahti, T. NaturaMedia - Luontaistuotteet moderniin luontaisterapiaan

  • Venäjänjuuri: Modern compendium of natural therapeutics and natural products (2003), pg. 161.

 • James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs - Second edition, 2002

 • https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/ginseng-asian#field-herb-drug-interactions

 • https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/ginseng-american#field-herb-drug-interactions

 • https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/siberian-ginseng#field-herb-drug-interactions

 • http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02446/ginseng_2446055b.jpg

 • Torssel, P. Kiinalainen ravinto-oppi, East-West Books, Helsinki, 2012

 • Panax ginseng. Monograph. - Altern Med Rev2009 Jun; 14(2):172-6. (1089-5159 (Print) 1089-5159 (Linking).

 • Kotta S, Ansari SH, Ali J. Exploring scienti cally proven herbal aphrodisiacs. Pharmacognosy reviews. 2013; 7(13):1.Monograph. Eleutherococcus senticosus. - Altern Med Rev2006 Jun; 11(2):151-5. (1089-5159 (Print); 1089-5159 (Linking).

 • Monograph. Eleutherococcus senticosus. - Altern Med Rev2006 Jun; 11(2):151-5. (1089-5159 (Print); 1089-5159 (Linking).

 • Yoo D-G, Kim M-C, Park M-K, Park K-M, Quan F-S, Song J-M, et al. Protective E ect of Ginseng Polysaccharides on In uenza Viral Infection. PloS one. 2012; 7(3):e33678.

 • Pole, S. A Pukka Life - Finding Your Path to Perfect Health, 2011

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.