elontieto.com

Minun parhaani on aavistus ja mielikuvitus - Eino Leino

Niin ylhäällä kuin alhalla, niin pienessä kuin suuressa, niin sisällä kuin ulkona.

Väen viisausperinne on elpymässä. Ilmarinen, Väinämöinen ja Pohjolan Emäntä ovat palamaassa Tietoisuuteemme. Kaipaamme kovin jo kauan sitten kadotettuja voimasanojamme, sekä yhteyttä juuriimme, esivanhempiimme ja Metsän väkeen. Traditiomme ytimessä on uskontotutkijoita jo kauan askarruttanut käsite väestä. Voiko intialainen viisausperinne ja terveysfilosofia ayurveda, astrologia, myyttitutkimus tai salatieteet auttaa meitä ymmärtämään mitä on yhdeksän väen symboliikka?

Oppi luonnon tasapainosta, luonnonelementistä ja väen filosofiasta ovat suomalaisten tietäjien kuvauksia elämän perustotuuksista, jotka ilmenevät spiraalimaisesti eri tasoilla, mikro- ja makrokosmoksessa.

Elontieto on taiteellinen, monistinen, uuspakanallinen, shamanistinen ja terveysopillinen näkökulma itämerensuomalaiseen viisausperinteeseen.

Elontiedon tärkein päämäärä on suomalaisen kulttuurin terveen kansallishengen kehittäminen, viisausperinteen elvyttäminen, sekä luonnon suojeleminen.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi! Tule mukaan Elontieto facebook- ryhmään.

Lue lisää:

- ayurveda -
- muinaissuomalaiset -
- viikinkiaika -

Hapatetut väkiruoat


Hapatuksella energisoitua ruokaa


Tuhansien vuosien ajan kaikissa eri kulttuureissa fermentoidut eli hapatetut ruoat ovat olleet suuri osa, jopa 30% ruokavalioista. Superfoodeja tai väkiruokia sekä yrttejä on fermentoitu paremman säilyvyyden ja imeytymisen, aikaansaamiseksi, sekä ruoan energian ja sen sisältämän tulen aktivoimiseksi, siinä missä ruokaa nykyään käsitellään lähinnä kemiallisesti. Kivikaudella ruokaa on säilötty mm. hapattamisen lisäksi kuivattamalla, sekä kylmä- ja kuumasavustuksella. Esimerkiksi kalaa ja muuta lihaa, marjoja ja vihanneksia on säilötty hapattamalla. Etenkin ’pyhien’ seremonioissa käytettävien ruokien fermentoiminen on perinteinen valmistustapa, joka yhdistää useita tunnettuja kulttuureja ja kansoja. Afrikassa ja Amerikassa on fermentoitu kahvia ja kaakaota; Aasiassa soijasta on fermentoitu misoa, tempehiä ja nattoa; Perussa macasta on fermentoitu chichi de macaa; Afrikassa baobab-hedelmistä mutchayania; Euroopassa maidosta kefiiriä ja jogurttia, sekä viinirypäleistä viiniä, ja Intiassa syvälle kudoksiin lääkinnällisesti vaikuttavia asavia ja arishtoja, eräänlaisia yrttiviinejä. Rob Wolfin (the Paleo Solution) mukaan metsästäjäkeräilijät söivät jopa kasvissyöjäeläinten suolistoja ja niiden sisuksia, josta saatiin suuria määriä terveyttä edistäviä mikrobeja.

Hapattaminen on luonnollinen tapa muuttaa tavallinen ruoka erittäin ravintopitoiseen ja hyvin imeytyvään, energisoituun muotoon. Fermentaatiossa mikrobit; bakteerit ja hiivat muokkaavat sokerit ja tärkkelykset bioaktiivisiksi hedelmähapoiksi. Samalla muodostuu suuria määriä erilaisia entsyymejä, vitamiineja (etenkin B-vitamiineja), provitamiineja ja vitamiinien kaltaisia aineita, joilla on mm. antioksidanttisia ja immunitettia sääteleviä ominaisuuksia. Fermentoitujen ruokien terveysvaikutuksia mm. aivojen toimintaan ja ihon terveyteen tutkitaan.

Modernit kulttuurit unohtivat fermentoidut ruoat pitkäksi aikaa ja elintarviketeollisuuden myötä ruoka on muuttunut lähinnä ravintoköyhäksi ja kuolleeksi massaksi. Onneksi fermentoimisen taito on alkanut taas nostaa päätään.


Fermentaation etuja

  • Ruoan ravinteiden määrä ja bioaktiivisuus (kuten imeytyminen) lisääntyvät, ruoan edelleen säilyessä täysin luontaisessa muodossa (vrt. kemiallinen käsittely, kuten uutteiden tekeminen)

  • Mikrobit tuottavat laajakirjoisesti erilaisia entsyymejä. Elimistömme tuottaa noin 22 ruoansulatusentsyymiä, mutta fermentaatio tuottaa yli 200 entsyymiä.

  • Fermentaatiossa sokerit ja tärkkelykset muuttuvat hyvin imeytyvään muotoon, orgaanisiksi hapoiksi ja lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi, kuten asetaatiksi, probionaatiksi ja butyraatiksi.

  • Ruoan vitamiinien ja kivennäisaineiden kemiallinen muoto muuttuu bioaktiivisemmaksi kuin alkuperäisessä ruoassa.

  • Fermentaatio hajottaa ruoan haitallisia ja allergisoivia ainesosia ja muuttaa ne haitattomaan muotoon.

  • Fermentaatiossa muodostuu kokonaan uusia terveysvaikutteisia ainesosia, jotka edistävät suoliston terveyttä ja ihanteellista kasvuympäristöä terveelle suolistomikrobistolle.Kefiiri ja kombucha


Kefiiri ja kombucha ovat fermentoituja maitohappobakteerijuomia. Kombucha muistuttaa makunsa puolesta limukkaa, mutta on aromikkaampaa ja paljon terveellisempää. Kombuchasta on tullut nyt suuri trendi, mutta sen käytöllä on itseasiassa pitkä traditio Kiinassa. Sitä juodaan mm sen raikastuttavan makunsa takia, sekä sen ravintopitoisuuksien ja ruoansulatusta tasapainottavien ominaisuuksiensa takia.

kombucha

Perinteinen kombucha on fermentoitua teetä, joka valmistetaan nk. scobystä eli siemenestä, joka koostuu keskenään symbioosissa elävistä bakteereista sekä hiivoista ja on niistä koostuva elävä yhdyskunta, eli ekosysteemi. Valmis juoma maistuu hapokkaalle, pirteälle sekä reseptistä riippuen yrttiselle tai hedelmäiselle. Koostumukseltaan se on erittäin ravintopitoista, sisältäen orgaanisia hedelmähappoja, vitamiineja, polyfenoleja, entsyymejä ja kivennäisaineita. Nykyään kombuchaa saa terveyskauppojen lisäksi monista ruokakaupoista.

Kombuchaa valmistetaan esimerkiksi eräistä kaupoista saatavan kombuchasiemenen avulla. Sitä voidaan tehdä vaikkapa vihreän tai mustan teen teepohjaan, mutta on mahdollista hyödyntää myös monipuolisemmin erilaisia yrttijuomapohjia. Joidenkin päivien tai viikkojen kuluessa varsinainen fermentaatioprosessi, eli hapattumisprosessi käy läpi tietyt vaiheet, jona aikana hiivat ja bakteerit kuluttavat juoman sisältämän sokerin ja muodostavat hiilidioksidia (Co2).

kefiiri.png

Kefiiriä on käytetty jo kauan Itäeuroopassa sen terveysvaikutusten vuoksi. Kefiiri on kombuchan tapaan fermentoitu, kefiirin siemenestä valmistettu juoma, joka sisältää hiivoja ja bakteereita, jotka elävät symbioottisena ekosysteeminä. Kefiiri sisältää runsaasti ravinteita ja orgaanisia happoja. Kefiiriä voidaan valmistaa lehmänmaitoon, kookosmaitoon, soijamaitoon tai vaikkapa kookosveteen. Kuten kombuchan tapauksessa, myös kefiirissä mikrobit muuttavat sokerit orgaanisten happojen muotoon. Raaka-aineesta riippuen valmis kefiiri sisältää proteiinia, B-vitamiineja, kalsiumia, kaliumia, bakteereja sekä hiivoja, entsyymejä, orgaanisia happoja ja peptidejä. Kefiirissä on noin 30 eri mikrobikantaa, kuten lactobacillus kefiriä. Kefiirin uskotaan suojaavan infektioilta mm. sen antibakteeristen, antioksidanttisten ja immuniteettia säätelevien vaikutustensa ansiosta.

Nostaako fermentoitu ruoka elimistön tulta, eli pittaa?

Hapan maku nostaa aina biologista tulta. Kaikki maut nostavat ja laskevat eri elementtejä eikä yksikään maku sellaisenaan ole neutraali. Kaikkiin aterioihin tulisi kuulua kaikki kuusi makua, makea, suolainen, hapan, tulinen, karvas ja supistava. Mikä tahansa aine voi olla lääke tai myrkky; sen määrittää annostus ja vuodenaika, sekä terveydentila. Ayurvedassa on käytetty monia erilaisia hapatettuja ruokia, kuten paaneria, lassia, sekä asavia ja arishtoja. Niiden runsaampi käyttö on suositeltavaa syksystä kevääseen tuulen ja veden vuodenaikoina, mutta kesällä tulen vuodenaikana niiden käyttö tulee minimoida.

Ovatko maitohappobakteerikapselit kaikki yhtä hyviä?

Eivät missään nimessä. Tavanomaisissa maitohappobakteerivalmisteissa on muutamia eristettyjä mikrobikantoja, jotka on sidottu maissi- tai riisitärkkelykseen jota voi olla noin 60% tuotteen sisällöstä. Se tarkoittaa hukkaan heitettyä rahaa kuluttajan näkökulmasta. Fermentoidut ruoat voivat kuitenkin sisältää lukuisia erilaisia mikrobikantoja, ja varsinaisten mikrobien määrä voi olla satakertainen verrattuna tavanomaisiin maitohappobakteerikapseleihin. Fermentoiduissa ruoissa on maissitärkkelyksen sijaan jopa satojatuhansia bioaktiivisia ravinteita.

Fermentoituja ruokia ei tietenkään tutkita yhtä innokkaasti kuin eristettyjä probiootteja, koska hapankaalta tai jugurttia ei voida patentoida. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että laboratorioissa jalostetut tai geneettisesti muokatut mikrobit olisivat parempia kuin ruoan luonnolliset ekosysteemit. Yksittäisten mikrobikantojen merkitys ihmisen terveydelle voi olla liioiteltua. Hologenomisen evoluutioteorian mukaan eläimet, mukaan lukien ihmiset, sekä kasvit ja sienet käyvät yhteistä evoluutiota mikrobien kanssa. Mikrobiekosysteemien merkitys lajien välisessä geenien vaihdossa on alettu vasta hiljalleen ymmärtää. Mikrobifloorat eri ihmisten välillä ovat yhtä yksilöllisiä kuin erilaisten luonnonympäristöjen, kuten sademetsien ja tai aavikoiden floran ja faunan väliset erot. Kun on kyse probiooteista, tulee ajatella kokonaisia ekosysteemeitä, kokonaisia elinympäristöjä sekä ravintokoostumuksen monimuotoisuutta, eli kokonaisia ruokia. Kokonaiset ruoat muokkavat koko suoliston elinolosuhteita ja ravitsevat immuunipuolustusta sisältäpäin.

Suosin itse vain kokonaisia fermentoituja ruokia ja tuotteita. Yksi suosikkivalmisteistani maitohappobakteerien laajasta valikoimasta on Living Nutrition Your Flora Sensitive, joka sisältää kefiiriä ja kombuchaa elävänä ekosysteeminä, kokonaisena ruokana.


Lähteitä

Pakanalliset ja uuspakanalliset maailmankatsomukset eivät ole kirjauskontoja - dogmaattisia oppijärjestelmiä, eikä suomalaiseen perinteeseen ole olemassa oikea- ja vääräoppisuutta. Elontieto on tulkinta suomalaisesta folkloristiikasta, mytologiasta, uskonnosta, suomen kielestä, Suomen historiasta sekä intialaisesta lääketieteestä ja astrologiasta.