adaptogeenit.com

Sampoa etsimässä

Elontieto on viisausperinteitä tutkiva terveys ja hyvinvointisivusto.

Käsittelen etenkin ayurvedistä terveysfilosofiaa, mutta suomen kielellä, suomalaisille. Kaikki sanskritin kielen sanat on pyritty korvaamaan suomalaisilla synonyymeillä tai vastaavuuksilla. Elontieto on synkretistinen näkökulma, jossa pyritään tutkimaan etenkin suomalaista ja intialaista, mutta myös tiibetiläistä ja taolaista viisausperinettä, sekä modernia tieteellistä maailmankuvaa. Omassa ajattelussani hyödynnän myös Jungilaisia näkemyksiä mytologiasta ja symboleista osana individuaatioprosessia ja piilotajunnan tutkimusta.

Tutkin myös suomalaista 1700- 1900 luvun terveysoppia, kansanparannusta ja shamanismia. Oletuksenani on että kaikissa edellämainituissa suuntauksissa on joukossa ainakin jonkin verran todellista viisautta, jonka voi ahkeralla työllä siivilöidä esiin vertailevan tutkimuksen avulla. Viitekehyksena on kuitenkin ayurvedan perusteoriat, kuten viisi elementtiä ja kolme ominaislaatua, sekä ayurvedan henkispsykofyysinen terveysfilosofia. Intiassa perinne on sailynyt katkeamattomana ja elävänä tuhansia vuosia, ja olen itse saanut oppia mm. intialaisilta ayurveda lääkäreiltä, Suomen ayurveda instituutissa.

Ikävä tosiasia on se, että Suomessa oma elävä viisausperinteemme on katkennut ja jäljellä on vain Kansanrunouden arkistot sekä suomalainen mytologia ja sen tutkimus. Koen että elontieto on osa suomalaisen viisausperinteen “renesanssia”, joka nostaa päätään kaikkialla Suomessa.

- Fytonomi, ayurvedakonsultti ja suomalaisen viisausperinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää:

- Elontieto -

Sami Nuoran tarina

Kuinka minusta tuli fytonomi & ayurveda kehon ja mielen terveyskonsultti, sekä luennoitsija ja kouluttaja?

 


Terveyden ja hyvinvoinnin parissa työskennellessäni saan kuulla olevani onnekas, koska jotkut näkevät minussa vain terveen ja hyvinvoivan nuorukaisen. Nyt 36-vuotiaana koen, että haluan kertoa kolikon toisestakin puolesta; lyhyt versio elämäntarinastani. Totta kai koen olevani onnekas. Hyvinvoinnin ja nuorekkuuden eteen on kuitenkin täytynyt tehdä aika paljon töitä ja uhrauksia, ja niin tarvii tehdä edelleenkin joka päivä.


Nuoruusvuosien seikkailut

Kuva; Teemu Valtanen

Kuva; Teemu Valtanen

Mulla oli mielestäni oikein hyvä lapsuus. Elin kuitenkin aika villiä nuoruutta, ryyppäsin, tappelin ja keksin kaikenlaisia muita villityksiä, mistä ei kannata puhua. Nuorena sitä jaksaa monia harrastuksia. Vuosien mittaan juopottelu ja epäterveet elämäntavat johti kuitenkin siihen että aloin kärsiä kroonisesta unettomuudesta, öisistä pelkotiloista, syvästä uupumuksesta, II- tyypin diabeteksen kaltaisista oireista, avosumusta, elämän merkityksen puuttumisen tunteesta, masennuksesta, stressistä, iskiaskivuista, ummetuksesta, keskittymis- ja oppimisvaikeuksista, toistuvista krapuloista ja yleisestä ahdistuksesta ja maailmantuskasta. Vaikempina aikoina keikuin jossain psykoosin ja todellisuuden välisessä rajamaastossa, ja se oli erittäin haastavaa aikaa. Kaupassakäynti oli ajoittain niin haastavaa, että käännyin takaisin kesken matkan ja palasin kotiin.

Herääminen ja oman luonnon löytäminen...

Lopulta kun vuosien uupumus ja umpikujaan ajautumisen tunne kävi riittävän suureksi, jotakin tapahtui. Oivalsin jotakin itsestäni. Yhtäkkiä muutuin rehelliseksi itseäni kohtaan, ja aloin tehdä valintoja oman totuuteni mukaisesti.

Kyse ei todellakaan ollut mistään suuresta valaistumisesta, mutta kuitenkin jonkinlaisesta heräämisestä. Ymmärsin mm. sen, että aikuiselämän tarkoitus on parantuminen, vastuun kantaminen omista tunteista ja omasta elämästä, ja ennenkaikkea oman itsensä, eli oman luontonsa löytäminen.

Aloin etsiä ratkaisuja, ja kantaa vastuuta omasta hyvinvoinnistani. Eristäydyin usein omiin oloihini, tai päiväksi luontoon, syventyen mm. meditaatioon, eri ruokavalioihin ja aiheesta kertoviin kirjoihin, yrttilääkintään, metsien ja merenrannan parantavaan voimaan, Chi Kungiin, psykedeelisiin matkoihin (mm. ayahuascaan, erääseen kaktukseen ja taikasieniin) ... ja moneen muuhun työkaluun. Etenkin ayahuasca antoi aika syvällisiä 'opetuksia', ja mm. normalisoi suhdettani alkoholiin.

Ayurveda antoi palapelilleni kehykset...

Kokeilin aluksi paleoliittistä ruokavaliota, viljatonta, maidotonta, sokeritonta, lihatonta, karppausta eli VHH- ruokavaliota (paleo- tyyliin) ketogeenisiä paastoja ja funktionaalista ravitsemustiedettä. Kokeilin myös erilaisia pussikeittodieettejä, kiinalaista ravinto-oppia, biohakkerointia, superfoodeja ja yrttilääkintää, ja käytin ravintolisiin suuren osan palkastani. Syvennyin ayurvedaan ruokavalio-opeista viimeisenä, ja se toi tietyllä tapaa etsintäni päätökseen. Kuului kliks - kun palaset loksahtivat päässäni paikoilleen. Ayurveda on kaikista löytämistäni elämäntaito- ja ruokavalio-opeista kokonaisvaltaisin ja 'notkein'. Se ei sulje pois mitään mitä olen aikaisemmin löytänyt. Sen sijaan koen että ayurveda nivoo kaikki hoitokeinot yhteen, asettaa kaiken omalle paikalleen, selittää niiden keskinäiset vuorovaikutussuhteet, ja tarjoaa myös palapelin puuttuvat palaset. Ayurveda on erittäin käytännönläheistä, eikä siihen tarvi liittää  intialaista kulttuuria, ellei näin halua tarkoituksellisesti tehdä. Tämän terveysfilosofian taustalla on systemaattisesti koostettu logiikkaan perustuva järjestelmä, maailman vanhin ja pisimpään harjoitettu viisausperinne, jota edelleen harjoitetaan ennenkaikkea Intiassa, jossa sitä opetetaan mm. yliopistoissa rinnakkain modernin länsimaisen lääketieteen kanssa.

Etsintäni on jatkunut nyt vasta noin 10-vuotta ja tasapainon ylläpitäminen vaatii edelleen jatkuvaa panostusta ja luopumista tietyistä nautinnoista. Olen toiminut noin 8-vuotta luontaistuote-alalla, neuvonut tuona aikana lukuisia ihmisiä ruokavalion ja ravintolisien suhteen, ja opiskellut myös Provitan koulussa fytonomiksi ja Suomen ayurveda instituutissa ayurveda kehon ja mielen terveys konsultiksi. Elämänkokemukseni on opettanut minulle myötätuntoa ja vastuuntuntoa. Oma intohimoni on jakaa ayurvedan sanomaa suomalaiseen tapaan ja muokata se osaksi suomalaista luonnonlääkintää. Haluan auttaa sillanrakentamisessa luonnonlääkinnän ja funktionaalisen lääketieteen välilla. Koen että ayurvedan avaimilla aloin myös ymmärtää Kalevalaista viisausperinnettä ja maailmankuvaa!

Mitä teen nykyään?

Nykyään suurin intohimoni on kehittää suomalaista kansan terveysoppia. Teen ayurvedakonsultaatioita, ylläpidän elontieto.com (adaptogeenit.com) sivustoa, työskentelen ravintolisien maahantuonnissa, ja tapaan paljon mielenkiintoisia ihmisiä, jotka haluavat jakaa elämänviisauttaan. Olen kuitenkin erityisen kiinnostunut suomalaisesta viisausperinteestä ja suomalaisesta mytologiasta, joka mielestäni viittaa siihen että Suomessa on mahdollisesti ollut joskus oikeita tietäjiä, aivan kuten Intiassa.

  • Seuraa instagrammissa @adaptogeenit

  • Lähetä sähköpostia adaptogeenit (at) elisanet.fi

Kunnia ja kiitos osaamisestani kuuluu opettajilleni:

Saara Silvennoinen, Altti Parviainen, Raimo Hiltunen, Yvonne Holm, Helena Mykrä, Susanna Tiainen, Marja Ruuti, Virpi Raipala-Cormier, Pia Rautio, Risto Lindholm, Kaija Elo, Mika Rönkkö, Timo Lehto, Ossi Viljakainen, Heidi Nyström, Lana Lavonen, Dr. Bhawna Sharma, Tarja Aalto, Justine Cederberg, Sauli Siekkinen, Dr. Arun Gupta, Dr. Partap Chauhan…


Ātmà : 'sielu' tai ihmisen 'itse'

Ayahuasca: Amazoninajahuaskaliaanista (Banisteriopsis caapi) valmistettava psykoaktiivinen kasvisuutejuoma. Sen ketšuankielinen nimi tarkoittaa "sielun liaania" tai "kuoleman köynnöstä". Ayahuasca on kotoisin Amazonin sademetsistä, ja siellä sitä käytetään mahdollistamaan pääsyn visionääriseen tai mytologiseen maailmaan, joka tarjoaa ilmestyksiä ja parannusta. (wikipedia)

Ayurveda - Elontieto: Ayus - elämä, Veda - tieto, tiede

Dharma - Sampo: hyve, oikeus, oikeudenmukaisuus, velvollisuus, laki; se mikä kannatelee maailmaa

Yoga - Sammon taonta: jooga, kirjaimellisesti 'ies'; mielen, hengen ja ruumiin hallintaan tähtäävät tekniikat, ennen kaikkea meditaatio ja muut henkiset harjoituksen muodot, jotka vaativat itsekuria ja tähtäävät jonkin päämäärän, etenkin mielen vapautumisen saavuttamiseen.


Lisäinfoa

Kultaleima - Pieni Mieli äänitettiin Virroilla 2009. Säe 1 Henry K, säe 2 Nurjapuoli (minä), kertosäe Emilia Sisko

Nurjapuoli - Itse, äänitetty Viroilla 2009

Alussa sämplätty Anthony de Melloa.

Nurjapuoli - Jäniksen Vuosi, äänitetty Virroilla 2009

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.