adaptogeenit.com

Elontieto, eli suomalainen ajurveda on modernia kansanviisautta, muinaista terveysoppia ja elämänfilosofiaa. Käytännössä yksi Elontiedon päätavoitteista on luoda yhtenäinen teoriapohja modernille suomalaiselle perinnelääkintäjärjestelmälle.

Elontiedossa tulkitaan Kalevalaista perinnettä ajurveedisen (ayurveda, elämän tiede) maailmankuvan mukaisesti. Elontieto hyödyntää parhaansa mukaan myös modernia tiedettä, joitakin Carl Jungin näkemyksiä, sekä saa inspiraatiota muistakin maailman viisausperinteistä, luodakseen kokonaisen ja modernin Kalevalaisen maailmankuvan.

Uskon ja koen, että kaikkia alkuperäisiä kansoja yhdistävät monet yhteiset näkemykset mm. syklisyydestä, yhdestä eheästä kokonaisuudesta, joka jaetaan joskus neljään vaiheeseen tai elementtiin, kuten vuosi jaetaan kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen, tai vuorokausi aamuun, päivään, iltaan ja yöhön.

Sama sykli voidaan nähdä sekä mikro- että makrokosmoksessa ja tämä käsitys on inspiroinut jo tuhansien vuosien ajan ihmisiä luomaan taidetta, filosofiaa, kulttuuria, lääketiedettä, perinnettä ja muita muotoja, jotka aina ottavat oman persoonallisen tai mytologisen ilmiasunsa tullessaan ilmaistuksi eri aikoina, eri kulttuureissa.

Tunnetuista viisausperinteistä juuri intialainen ajurveda on kyetty säilyttämään poikkeuksellisen hyvin ja pidän sitä pätevänä perinteiden yleisavaimena, jonka avulla voimme jäsentää eläväksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi myös oman katkenneen ikivanhan perinteemme.

Miksi tarkalleen ottaen ajurveda pitäisi kääntää suomeksi ja sekoittaa soppaan myös Kalevala?

Ensinnäkin siksi, että se tuntuu merkitykselliseltä. Kun opiskelin ajurvedaa Suomen ayurveda instituutissa opin uuden ja laajennetun terveyskäsityksen, joka on mielestäni yhtenevä myös oman alkuperäisen terveyskäsityksemme kanssa. Terveys ei liity ainoastaan kehon ja mielen sisäpuolella olevaan harmoniaan. Terveys tarkoittaa eheää ja kokonaista. Käytännössä terveyden käsitteeseen sisältyy siis harmoninen suhteemme yksilökohtaiseen ja yhteisölliseen kulttuuriimme, joka liittää meidät välittömään elinympäristöömme, omaan luontoomme, käyttämäämme kieleen, lapsuusmuistoihimme, sukuumme, geneettiseen perimäämme, omaan kansaamme ja henkiseen perinteeseemme.

Elontiedossa katsotaan, että suurin osa kansansairauksistamme ja mielenterveysongelmistamme johtuu siitä että olemme unohtaneet ketä todella olemme, minkä takia elämme epäluonnollisella ja kestämättömällä tavalla. Tämä näkyy mm. elämäntavoissame ja siinä miten kohtelemme luontoa. Kalevalaisessa perinteessä on puhuttu eräänlaisesta sielun osan kadotuksesta, haltiansa kadottamisesta eli haltiattomuudesta. Näin asia nähdään myös ajurvedassa, vaikka ilmaisutapa onkin toinen. Pohjois Amerikan intiaanit puhuivat vastaavasti sielunkadotuksesta. Kansalla on aina myös oma haltia ja suomalaisten kansallishaltia on Väinämöinen.

Suomalaiset sanat resonoivat meissä yleensä enemmän kuin intialaiset. Meillä on omat runonlaulajat ja intialaisilla on omansa. Intiassa on rishi, Suomessa tietäjä. Intiassa on vata pitta ja kapha, suomessa tuuli tuli ja vesi. Intiassa on ojas tejas ja prana, Elontiedossa sisu, kipinä ja hehku. Intiassa on guna, suomessa on väki...

Omassa perinteessämme luonto on tarkoittanut eräänlaista ihmisen syvällistä olemusta. Elontiedossa luonto tarkoittaa täsmällisesti sanoen ihmisen henkis-psykofyysistä ja geneettistä perustaa, jonka ajurveedinen vastaavuus on prakriti, joka myös kääntyy hyvin sanaksi luonto. Perimmäinen tarkoituksemme onkin löytää oma luontomme, tai vielä syvemmin oma sielumme, tulla eheäksi, minimoida erillisyyden tunteemme ja korvata se kuulumisen ja yhteyden kokemuksella.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi!

- Fytonomi, ajurvedakonsultti ja suomalaisen perinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää ajurvedasta:

- ajurveda -

Sami Kipinän tarina

Kuinka päädyin kääntämään ajurvedaa suomeksi ja vetämään Kalevalan mukaan soppaan?

 

Nuoruusvuosien seikkailut

Kuva; Teemu Valtanen

Kuva; Teemu Valtanen

Mulla oli mielestäni oikein hyvä lapsuus. Elin kuitenkin aika villiä nuoruutta, ryyppäsin, tappelin ja keksin kaikenlaisia muita villityksiä, mitä ei viitsi tässä mainostaa. Nuorena sitä jaksaa monia vinkeitä. Vuosien mittaan juopottelu ja epäterveet elämäntavat johti kuitenkin siihen että aloin kärsiä kroonisesta unettomuudesta, öisistä pelkotiloista, syvästä uupumuksesta, II- tyypin diabeteksen kaltaisista oireista, avosumusta, elämän merkityksen puuttumisen tunteesta, masennuksesta, stressistä, iskiaskivuista, ummetuksesta, keskittymis- ja oppimisvaikeuksista, toistuvista krapuloista ja yleisestä ahdistuksesta ja maailmantuskasta. En ymmärtänyt mikä merkitys elämällä tai itselläni oikein on. Vaikempina aikoina keikuin jossain psykoosin ja todellisuuden välisessä rajamaastossa ja se oli erittäin haastavaa aikaa. Kaupassakäynti oli ajoittain niin psyykkisesti haastavaa, että käännyin takaisin kesken matkan ja palasin kotiin.

Herääminen ja oman luonnon löytäminen

Lopulta kun vuosien uupumus ja umpikujaan ajautumisen tunne kävi riittävän suureksi, jotakin tapahtui. Oivalsin jotakin tärkeää itsestäni. En osaa tarkkaan sanoin kuvailla mitä se on. Sen seurauksena kuitenkin muutuin rehelliseksi itseäni kohtaan, ja aloin tehdä valintoja oman totuuteni mukaisesti. Se muutti kaiken.

Kyse ei todellakaan ollut mistään suuresta valaistumisesta, mutta kuitenkin jonkinlaisesta heräämisestä. Ymmärsin mm. sen, että aikuiselämän tarkoitus on eheytyminen ja kehitys, vastuun kantaminen omista tunteista ja omasta elämästä, ja ennenkaikkea oman itsensä, eli oman luontonsa tai oman sisunsa löytäminen. Kuten suomalainen perinne sen sanoisi: oman syntylaulunsa laulaminen.

Aloin etsiä ratkaisuja, ja kantaa vastuuta omasta hyvinvoinnistani. Eristäydyin usein omiin oloihini, tai päiväksi luontoon, syventyen mm. meditaatioon, eri ruokavalioihin ja aiheesta kertoviin kirjoihin, yrttilääkintään, metsien ja merenrannan parantavaan voimaan, Chi Kungiin, psykedeelisiin tutkimusmatkoihin (mm. ayahuascaan, erääseen kaktukseen ja taikasieniin) ... ja moneen muuhun työkaluun. Etenkin ayahuasca antoi aika syvällisiä 'opetuksia', ja mm. normalisoi suhdettani alkoholiin.

Ayurveda antoi palapelilleni kehykset

Kokeilin aluksi paleoliittistä ruokavaliota, viljatonta, maidotonta, sokeritonta, lihatonta, karppausta eli VHH- ruokavaliota (paleo- tyyliin) ketogeenisiä paastoja ja funktionaalista ravitsemustiedettä. Kokeilin myös erilaisia pussikeittodieettejä, kiinalaista ravinto-oppia, biohakkerointia, superfoodeja ja yrttilääkintää, ja käytin ravintolisiin suuren osan palkastani. Syvennyin ayurvedaan ruokavalio-opeista viimeisenä, ja se toi tietyllä tapaa etsintäni päätökseen. Kuului kliks - kun palaset loksahtivat päässäni paikoilleen. Ayurveda on kaikista löytämistäni elämäntaito- ja ruokavalio-opeista kokonaisvaltaisin ja 'notkein'. Se ei sulje pois mitään mitä olen aikaisemmin löytänyt. Sen sijaan koen että ayurveda nivoo kaikki hoitokeinot yhteen, asettaa kaiken omalle paikalleen, selittää niiden keskinäiset vuorovaikutussuhteet, ja tarjoaa myös palapelin puuttuvat palaset. Ayurveda on erittäin käytännönläheistä, eikä siihen tarvi liittää  intialaista kulttuuria, ellei näin halua tarkoituksellisesti tehdä. Ayurveda neuvookin meitä löytämään henkisen yhteyden omaan kulttuuriimme. Ayurvedan terveysfilosofian taustalla on systemaattisesti koostettu logiikkaan perustuva järjestelmä, maailman vanhin ja pisimpään harjoitettu viisausperinne, jota edelleen harjoitetaan ennenkaikkea Intiassa, jossa sitä opetetaan mm. yliopistoissa rinnakkain modernin länsimaisen lääketieteen kanssa.

Etsintäni on jatkunut nyt vasta noin 10-vuotta ja koen olevani oppimisen suhteen aivan alussa. Tasapainon ylläpitäminen vaatii edelleen jatkuvaa panostusta ja luopumista tietyistä nautinnoista. Olen toiminut noin 9-vuotta luontaistuote-alalla, neuvonut tuona aikana monia ihmisiä ruokavalion ja ravintolisien suhteen, ja opiskellut myös Provitan koulussa fytonomiksi ja Suomen ayurveda instituutissa ayurveda kehon ja mielen terveys konsultiksi. Elämänkokemukseni on opettanut minulle myötätuntoa ja vastuuntuntoa. Oma intohimoni on jakaa ayurvedan sanomaa suomalaiseen tapaan ja integroida sen viisaus osaksi suomalaista luonnonlääkintää ja kulttuuria. Haluan auttaa sillanrakentamisessa luonnonlääkinnän ja funktionaalisen lääketieteen välilla. Koen että ayurvedan avaimilla aloin myös ymmärtää Kalevalaista viisausperinnettä ja maailmankuvaa!

Mitä teen nykyään?

Sukututkimuksen mukaan meidän suku on Metsäpirtistä, Laatokan rannalta olevasta pitäjästä.

Sukututkimuksen mukaan meidän suku on Metsäpirtistä, Laatokan rannalta olevasta pitäjästä.

Miten päädyin Kalevalaan? Itse asiassa ayurveda neuvoo niin. Ymmärsin sen kun olin Partap Chauhanin opetuksessa suomen ayurveda instituutissa. Ayurvedisen terveyskäsityksen mukaan ihmisen ei lähtökohtaisesti kuulu etsiä itseään vieraasta kulttuurista tai uskonnosta, vaan hänen kuuluu löytää oma itsensä. Kuten Intiassa, myös Suomessa terve tarkoittaa eheää ja kokonaista. Eheä ja kokonainen ei rajoitu kehon ja mielen sisäpuolella olevaan terveyteen, vaan se tarkoittaa elämän kokonaisuutta ja suhdetta välittömään ympäristöön, yhteisöön, kulttuuriin ja ihmisen juuriin. Minähän olen suomalainen mies, ja suomalainen henkinen perinne ja luonto ovat minun omaa kulttuuriani ja omat syntyni ovat siellä. Tätä kokonaisuutta ja eheyttä terveys tarkoittaa ayurvedan mukaan. Siksi Elontieto on ayurvedaa suomalaisessa ja Kalevalaisessa kontekstissa. Tietenkin jokaisella meillä on oma polkumme ja tärkeintä on kulkea juuri sitä. Itse koin esimerkiksi Intialaisten mantrojen laulamisen ja jumaluuksien resonaation vieraana, vaikka niiden avulla ymmärsinkin metafysiikan perusteita. Nykyaikaisen suomalaisen on hyödyllistä tavoitella tasapainoa, jossa yhdistyvät ikiaikaisuus ja modernismi.

Nykyään suurin intohimoni on kehittää Väen Terveysoppia ja Elontietoa, jolla haluan tukea suomalaista kulttuuria ja auttaa vahvistamaan suomalaisten luontoyhteyttä.

  • Minut voi kutsua luennoimaan ayurvedasta

  • Toimin Wild Nutrition ja Living Nutrition ravintolisäsarjojen maahantuonnissa tuoteasiantuntijana

  • Minulla on ayurvedavastaanotto PUR hoitolassa Helsingin Kampissa, Urho Kekkosen Katu 8

  • Toimin kasvilääkinnän opettajana TAIMI - koulutukseen

  • Seuraa instagrammissa @elontietoa

  • Lähetä sähköpostia adaptogeenit (at) elisanet.fi

  • Liity sivustolle facebookissa

Kunnia ja kiitos osaamisestani kuuluu opettajilleni:

Saara Silvennoinen, Altti Parviainen, Raimo Hiltunen, Yvonne Holm, Helena Mykrä, Susanna Tiainen, Marja Ruuti, Virpi Raipala-Cormier, Pia Rautio, Risto Lindholm, Kaija Elo, Mika Rönkkö, Timo Lehto, Ossi Viljakainen, Heidi Nyström, Lana Lavonen, Dr. Bhawna Sharma, Tarja Aalto, Justine Cederberg, Sauli Siekkinen, Dr. Arun Gupta, Dr. Partap Chauhan…


Sielu tai Sampo: Ātmà tai Brahma

Ayahuasca: Amazoninajahuaskaliaanista (Banisteriopsis caapi) valmistettava psykoaktiivinen kasvisuutejuoma. Sen ketšuankielinen nimi tarkoittaa "sielun liaania" tai "kuoleman köynnöstä". Ayahuasca on kotoisin Amazonin sademetsistä, ja siellä sitä käytetään mahdollistamaan pääsyn visionääriseen tai mytologiseen maailmaan, joka tarjoaa ilmestyksiä ja parannusta. (wikipedia)

Elontieto: Ayurveda, Ayus - elämä, elo, Veda - tieto, tiede

Alkutieto, hiljainen tieto: Dharma, harmonia, järjestys, magia, ihmisen elämäntehtävä, ihmisen velvollisuus, oikeudenmukaisuus, laki; se mikä kannatelee maailmaa. “…alkuperäinen tieto piti ensimmäiset ihmiset tietoisina heidän suhteestaan muihin elämän ilmiöihin ja itse alkuelämään, jonka ilmenemismuotoja nämä ovat .” (Elias Lönnrot, Suomalaisten maagisesta lääketieteestä)

Sisu: ihmisen sisin. Ihmisen fyysis- henkis- psyykkinen reservi, jota sielu tarvitsee mielen ja kehon valjastamiseksi itseilmaisun välineeksi.

Kalevalainen: ‘Suomalainen’ tarkoittaa yleisesti suomalaista, mutta ‘Kalevalaisella’ tarkoitan omaan henkiseen ja käytännölliseen viisausperinteeseemme liittyvää.


Nuorena olin moderni runonlaulaja

Kultaleima - Pieni Mieli äänitettiin Virroilla 2009. Säe 1 Henry K, säe 2 Nurjapuoli (minä), kertosäe Emilia Sisko

Nurjapuoli - Itse, äänitetty Viroilla 2009

Alussa sämplätty Anthony de Melloa.

Nurjapuoli - Jäniksen Vuosi, äänitetty Virroilla 2009

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.