elontieto.com

Minun parhaani on aavistus ja mielikuvitus - Eino Leino

Niin ylhäällä kuin alhalla, niin pienessä kuin suuressa, niin sisällä kuin ulkona.

Väen viisausperinne on elpymässä. Ilmarinen, Väinämöinen ja Pohjolan Emäntä ovat palamaassa Tietoisuuteemme. Kaipaamme kovin jo kauan sitten kadotettuja voimasanojamme, sekä yhteyttä juuriimme, esivanhempiimme ja Metsän väkeen. Traditiomme ytimessä on uskontotutkijoita jo kauan askarruttanut käsite väestä. Voiko intialainen viisausperinne ja terveysfilosofia ayurveda, astrologia, myyttitutkimus tai salatieteet auttaa meitä ymmärtämään mitä on yhdeksän väen symboliikka?

Oppi luonnon tasapainosta, luonnonelementistä ja väen filosofiasta ovat suomalaisten tietäjien kuvauksia elämän perustotuuksista, jotka ilmenevät spiraalimaisesti eri tasoilla, mikro- ja makrokosmoksessa.

Elontieto on taiteellinen, monistinen, uuspakanallinen, shamanistinen ja terveysopillinen näkökulma itämerensuomalaiseen viisausperinteeseen.

Elontiedon tärkein päämäärä on suomalaisen kulttuurin terveen kansallishengen kehittäminen, viisausperinteen elvyttäminen, sekä luonnon suojeleminen.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi! Tule mukaan Elontieto facebook- ryhmään.

Lue lisää:

- ayurveda -
- muinaissuomalaiset -
- viikinkiaika -

Vesi

Kapha

Kevät kapha.jpg

Sanaselityksiä:

 • vesi = vesi elementti

 • biologinen vesi = kapha dosha, fysiologinen periaate, joka koostuu vesi ja maa elementeistä

 • vedenluontoinen, vesiluontoinen = kapha kehotyyppi

Tekstissä vesi viittaa sekä vesielementtiin että biologiseen veteen, kapha doshaan. Veden kehotyypistä käytän erilaisia nimityksiä, kuten yllä kuvattu.

Biologinen vesi koostuu vesi ja maa elementeistä

Veden väki

Vesiluonnon omaavilla ihmisillä epätasapainoa aiheuttavat limat ja nesteet, jotka sijaitsevat ennenkaikkea mahalaukussa, josta ne nousevat usein keuhkoihin ja nieluun. Koska limat ja nesteet koostuvat vedestä ja maasta, niiden väki on nestemäistä, limaista, öljymäistä, viileää, raskasta, hidasta, pehmeää ja vakaata.

Nesteiden tasapainoa häiritsevät mm. makea, suolainen ja hapan maku, ahneus ja omistushalu, talvi, kylmyys, kosteus, nukkuminen liian myöhään, liikkumattomuus ja fyysisen aktiviteetin vähyys, sekä laskuus.

Nämä elämäntapaohjeet vähentävät lima- tyyppisiä epätasapainotiloja, kuten nesteen kertymistä ja tukoksia sekä turvotuksia.

Tyypillisiä limaoireita:
Tukkoisuus (mm. nenässä ja muissa onteloissa), kalpeus, kohonneet veren kolesterolitasot, väsymys, raskauden tunne, sekä laiskuus, ja nämä ohjeet sopivat hyvin ennenkaikkea talven ja kevään ajaksi.

Yleisohjeet

 • Vahvistamalla tulta ja kipinää, sekä tuulta ja onnea, voit vähentää ylimääräisiä limoja ja nesteitä.

 • Syö vain kun olet nälkäinen ja vältä välipaloja

 • Suosi ruokia jotka ovat keveitä, kuivia ja/tai lämpimiä

 • Suosi mausteisia, kitkeriä/karvaita sekä supistavia makuja ja ruokia

 • Sisällytä inkivääriä päivittäiseen ruokavalioosi. Käyttää inkivääri/sitruunavettä ruokahalun herättäjänä ennen aterioita.

 • Vältä ruokia jotka ovat raskaita, öljyisiä ja kylmiä.

 • Vähennä ruokia ja makuja jotka ovat makeita, suolaisia tai happamia.

 • Vältä ylensyöntiä, erityisesti illalla.

 • Elä käytä raakaruokia tai jäisiä ruokia.

 • Vältä hiivaa, suolaa, juustoa, jugurttia, suklaata, puhdistettuja ja keinotekoisia makeutusaineita ja sokeria, jauhoja, heikkolaatuisia rasvoja sekä lihaa.

 • Harrasta liikuntaa, joogaa, dynaamisuutta, antamista, jakamista, irtipäästämistä, suosi kuumaa, kuten saunomista, hierontaa, sinapinsiemenöljyä ja mausteisia rohdosjuomia.

 • Nesteitä kannattaa hoitaa poistamalla limaa mahasta ja keuhkoista. Limaa irroittavia aineita ovat mm. inkivääri, mustapippuri, oreganoöljy ja l-kysteiini-, sekä NAC- aminohappo.

Elontieto ei perustu ehdottomiin kieltoihin ja erilaiset kokkaustavat voivat parantaa kehotyypille sopimattoman ruoka-aineen laatua paremmin sopivaksi. Ayurvedan ylöskirjaamisen aikaan Intiassa tuhansia vuosia sitten, saattoivat tietyt ruoka-aineet poiketa merkittävästi niistä lajikkeista joita nykypäivänä Suomessa on saatavilla. Ruoka-ainesuositukset ovat siten suuntaa-antavat ja tärkeintä on löytää juuri itselle soveltuva ruokavalio.

Yleisohjeet

 • täysjyväviljoja, ruista, keksejä, muroja, kypsennettyjä viljoja

 • proteiinia - kanaa, kalkkunaa, kanamunia, hiukan vuohenmaitoa, sekä erilaisia papuja, linssejä ja muita palkokasveja

 • tuoreita vihanneksia

 • tuoreita ja kuivattu hedelmiä, ja salaattia

 • minimaalisesti öljyjä, suosi kasviöljyjä, koska niissä on enemmän kipinää

Viljat

Suosi
Ohra, maissi, tattari, kvinoa, ruis, hirssi, jotka ovat hiukan kuivattavia ja/tai lämmittäviä.

Vältä
Vehnä ja kaura, koska ne lisäävät raskautta, turvotusta ja tukoksia. Riisin väki on limaa lisäävä, mutta basmati ja villiriisi ovat kevyempi ja soveltuvat paremmin.

Pavut

Suosi
Kaikki pavut ovat hyviä. Poikkeuksena tofu, joka on hyvin kylmä ja vaikeasti sulatettava.

Vihannekset

Suosi
Munakoiso, punajuuri, parsakaali, kaali, lehtikaali, porkkana, kukkakaali, selleri, tummanvihreät lehtivihannekset, peruna, kurpitsa, sipulit, ruusukaali ja merilevät. 

Vältä
Avokado, okra, oliivit, tomaatit, kurkku, bataatti sekä kurpitsa, sillä ne ovat kosteuttavia.

Hedelmät

Suosi
Kevyet hedelmät, kuten omena ja päärynä soveltuvat parhaiten etenkin kypsennettyinä. Vähennä makeita, raskaita ja happamia hedelmiä kuten appelsiinia, banaania, ananasta, viikunaa, taateleita, kookosta ja melooneja, sillä ne lisäävät raskautta, turvotusta ja tukoksia.

Pähkinät ja siemenet

Vältä
Yleisesti ottaen pähkinät ja siemenet ovat öljyisiä, mutta kurpitsan ja auringonkukan siemenet soveltuvat kohtuullisissa määrin vesi kehotyypille.

Liha ja kala

Valkoinen liha kuten kana ja kalkkuna, sekä meren elävät soveltuvat. Vältä tai vähennä punaista lihaa ja sikaa, koska ne lisäävät turvotusta ja tukoksia.

Maitotuotteet

Vältä
Vedellä laimennettu maito, sekä vuohenmaito soveltuvat parhaiten. Maito tulee keittää kardemumman ja/tai inkiväärin kera, jotta niiden limaa-aiheuttava väki vähenee. Maito tulee juoda lämpimänä. Maitoa ei tule juoda isomman aterian yhteydessä, eikä sekoittaa happaman tai suolaisen ruoan kanssa. Pieni määrä gheetä soveltuu. Vältä voita, kananmunia, juustoa ja jugurttia.

Öljyt

Vältä
Öljyjä tulee käyttää vain vähän. Neitsyt kookosöljy soveltuu paistamiseen. Käytä hampunsiemen-, pellavansiemen- ja auringonkukanöljyjä kylmäpuristettuina kaatamalla niitä kypsennetyn ruoan päälle. Elä käytä näitä öljyjä paistamiseen.

Rohdokset ja mausteet

Suosi
Rohdokset ja mausteet ovat pääasiassa hyviä. Etenkin inkivääri soveltuu vesikehotyypille.

Vältä
Suolaa, koska se lisää nesteen ja liman kertymistä. Poikkeuksellisesti kaliumkloridi- eli kaliumsuola voi auttaa nestetasapainon säätelyssä ja alentaa liman määrää.

Makeutusaineet

Vältä
Makeutusaineet lisäävät turvotusta. Hunajaa voi käyttää noin 2tl päivässä vähentämään turvotusta.

Superfoodit

Aloe vera, mantelit, parsa, parsakaalin idut ja klorella auttavat puhdistamaan kehoa.

Juomat

Kuumat ja lämpimät, mausteiset rohdosjuomat soveltuvat hyvin. Esimerkiksi inkivääri, kaneli ja fenkoli ovat hyviä.

Ravintolisät

Suosi
Kupari, kalsium, rauta, magnesium ja sinkki, vitamiinit A, B Complex, B12, C, D ja E

Vältä
Suuret annokset kaliumia.

Värit

Suosi
Keveitä, kirkkaita ja elääisiä värejä, kuten punaista, keltaista, oranssia ja kultaista väriä.

Vältä
Viilentäviä ja rauhoittavia vihreitä, tumman sinisiä ja valkoisia värejä.

Tuoksut

Nesteitä ja limoja tasapainottavat lämmittävät ja hiukan stimuloivat tuoksut, kuten myski, hina, kamfori, eukalyptus, kaneli, mirha, timjami, basillika, rosmariini ja salvia.

 

Nesteiden tehtävät

Vesi ja maaelementti vastaavat kehon ja mielen vakaudesta, sekä kehon ja mielen yhteydestä. Nesteet vastaavat kehon kosteutuksesta (mm. veri, lihasneste, limaneritys)

 • Pään nesteet - poskiontelot ja selkärangan nesteiden tasapaino. Häiriintyessä pään nesteet aiheuttavat poskionteloiden ongelmia, päänsärkyjä ja heikentynyttä hajuaistia

 • Suun nesteet – makuaisti, ruuansulatus ja syljen eritys. Häiriintyessä suun nesteet aiheuttaa ylensyöntiä, sekä tukkeutuneisuustta kurkussa ja suussa.

 • Sydämen, keuhkojen ja yläselän alueen nesteet ja voitelu. Epätasapainotilassa nämä nesteet aiheuttavat tukkoisuutta keuhkoissa tai sydämessä, selän jäykkyyttä, sekä väsymystä.

 • Ruuansulatuksen nesteet - vastaavat mahan ja suoliston voitelusta sekä sappinesteiden tasapaino. Häiriintyessä ruoansulatuksen nesteet aiheuttavat mahan turvotusta, hidastunutta ja tukkoiista ruuansulatusta, sekä liiallista limaisuutta.

 • Nivelten nesteet - hoitavat voitelun kaikissa kehon liikkeissä. Häiriintyessä nivelten nesteet aiheuttaa nivelten velttoutta ja turvotusta, nivelten jäykkyyttä sekä nivelsärkyjä.

Vesikehotyypin mieli

Vesikehotyypin mieli on vakaa ja se kykenee keskittymään useisiin asioihin yhtäaikaa. Vesikehotyypilla on erittäin hyvä muisti, mutta toisaalta hän on hidas oppimaan. Vesi muistaa parhaiten tunteet, tuoksut ja maut, ja vesityyppi ajattelee asioita tunteiden ja tuntemusten kautta. Vesityypit ovat ystävinä lojaaleja. Tämän mielityypin omaavat ihmiset ovat taipuvaisia ahneuteen sekä takertumiseen ja voivat kokea irtipäästämisen erittäin vaikeaksi.

Vesityyppiä on vaikea saada liikkeelle. Vesiluonnolle soveltuu parhaiten lenkki joka nostaa pulssia ja aiheuttaa hikoilua. Vesikehotyypin tulisi opetella kulkemaan uusia reittejä ja hylätä vanhat kaavat ja polut. Vedenluontoisille kesäinen kuiva havumetsä tai hiekkaranta on paras paikka tasapainottumiseen, koska niiden kuvuus, lämpö ja karkeus stimuloi kaphaa. Vesityypin kannattaa vaihtaa kävely juoksuun!

Kuivassa kangasmetsässä maa on hiekkaista ja kuivaa. Ne ovat yleensä valoisia ja lämpimiä koska puita ei kasva tiheästi. Kuivan kangasmetsän puukerroksessa kasvaa yleensä lähinnä mäntyjä ja lehtipuista siellä viihtyy koivu. Pensaskerroksessa kasvaa katajaa. Kenttäkerroksessa on pääasiassa varpuja, mutta ruohovartiset kasvit eivät kuivassa viihdy. Kuivan kangasmetsän varpuja ovat puolukka, kanerva ja variksenmarja, ja mustikka. Ruohovartisia kasveja edustaa kissankäpälä. Pohjakerroksessa kasvaa jäkäliä ja sammalta.

Kuivassa kangasmetsässä maa on hiekkaista ja kuivaa. Ne ovat yleensä valoisia ja lämpimiä koska puita ei kasva tiheästi. Kuivan kangasmetsän puukerroksessa kasvaa yleensä lähinnä mäntyjä ja lehtipuista siellä viihtyy koivu. Pensaskerroksessa kasvaa katajaa. Kenttäkerroksessa on pääasiassa varpuja, mutta ruohovartiset kasvit eivät kuivassa viihdy. Kuivan kangasmetsän varpuja ovat puolukka, kanerva ja variksenmarja, ja mustikka. Ruohovartisia kasveja edustaa kissankäpälä. Pohjakerroksessa kasvaa jäkäliä ja sammalta.


Lähteet

 • Dr. Vasant Lad www.ayurveda.com Food Guidelines

 • Suomen Ayurveda- instituutin peruskurssin opintomateriaali

 • Pole, S. A Pukka Life - Finding your path to perfect health

 • Vasant, D, Lad. Textbook of Ayurveda - Fundamental Principles, Volume 1, The Ayurvedic Press, 2002, First Edition

 • Pole, S. Ayurvedic Medicine - The Principles of Traditional Practice, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2013

Pakanalliset ja uuspakanalliset maailmankatsomukset eivät ole kirjauskontoja - dogmaattisia oppijärjestelmiä, eikä suomalaiseen perinteeseen ole olemassa oikea- ja vääräoppisuutta. Elontieto on tulkinta suomalaisesta folkloristiikasta, mytologiasta, uskonnosta, suomen kielestä, Suomen historiasta sekä intialaisesta lääketieteestä ja astrologiasta.