adaptogeenit.com

Elontieto, eli suomalainen ajurveda on modernia kansanviisautta, muinaista terveysoppia ja elämänfilosofiaa. Käytännössä yksi Elontiedon päätavoitteista on luoda yhtenäinen teoriapohja modernille suomalaiselle perinnelääkintäjärjestelmälle.

Elontiedossa tulkitaan Kalevalaista perinnettä ajurveedisen (ayurveda, elämän tiede) maailmankuvan mukaisesti. Elontieto hyödyntää parhaansa mukaan myös modernia tiedettä, joitakin Carl Jungin näkemyksiä, sekä saa inspiraatiota muistakin maailman viisausperinteistä, luodakseen kokonaisen ja modernin Kalevalaisen maailmankuvan.

Uskon ja koen, että kaikkia alkuperäisiä kansoja yhdistävät monet yhteiset näkemykset mm. syklisyydestä, yhdestä eheästä kokonaisuudesta, joka jaetaan joskus neljään vaiheeseen tai elementtiin, kuten vuosi jaetaan kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen, tai vuorokausi aamuun, päivään, iltaan ja yöhön.

Sama sykli voidaan nähdä sekä mikro- että makrokosmoksessa ja tämä käsitys on inspiroinut jo tuhansien vuosien ajan ihmisiä luomaan taidetta, filosofiaa, kulttuuria, lääketiedettä, perinnettä ja muita muotoja, jotka aina ottavat oman persoonallisen tai mytologisen ilmiasunsa tullessaan ilmaistuksi eri aikoina, eri kulttuureissa.

Tunnetuista viisausperinteistä juuri intialainen ajurveda on kyetty säilyttämään poikkeuksellisen hyvin ja pidän sitä pätevänä perinteiden yleisavaimena, jonka avulla voimme jäsentää eläväksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi myös oman katkenneen ikivanhan perinteemme.

Miksi tarkalleen ottaen ajurveda pitäisi kääntää suomeksi ja sekoittaa soppaan myös Kalevala?

Ensinnäkin siksi, että se tuntuu merkitykselliseltä. Kun opiskelin ajurvedaa Suomen ayurveda instituutissa opin uuden ja laajennetun terveyskäsityksen, joka on mielestäni yhtenevä myös oman alkuperäisen terveyskäsityksemme kanssa. Terveys ei liity ainoastaan kehon ja mielen sisäpuolella olevaan harmoniaan. Terveys tarkoittaa eheää ja kokonaista. Käytännössä terveyden käsitteeseen sisältyy siis harmoninen suhteemme yksilökohtaiseen ja yhteisölliseen kulttuuriimme, joka liittää meidät välittömään elinympäristöömme, omaan luontoomme, käyttämäämme kieleen, lapsuusmuistoihimme, sukuumme, geneettiseen perimäämme, omaan kansaamme ja henkiseen perinteeseemme.

Elontiedossa katsotaan, että suurin osa kansansairauksistamme ja mielenterveysongelmistamme johtuu siitä että olemme unohtaneet ketä todella olemme, minkä takia elämme epäluonnollisella ja kestämättömällä tavalla. Tämä näkyy mm. elämäntavoissame ja siinä miten kohtelemme luontoa. Kalevalaisessa perinteessä on puhuttu eräänlaisesta sielun osan kadotuksesta, haltiansa kadottamisesta eli haltiattomuudesta. Näin asia nähdään myös ajurvedassa, vaikka ilmaisutapa onkin toinen. Pohjois Amerikan intiaanit puhuivat vastaavasti sielunkadotuksesta. Kansalla on aina myös oma haltia ja suomalaisten kansallishaltia on Väinämöinen.

Suomalaiset sanat resonoivat meissä yleensä enemmän kuin intialaiset. Meillä on omat runonlaulajat ja intialaisilla on omansa. Intiassa on rishi, Suomessa tietäjä. Intiassa on vata pitta ja kapha, suomessa tuuli tuli ja vesi. Intiassa on ojas tejas ja prana, Elontiedossa sisu, kipinä ja hehku. Intiassa on guna, suomessa on väki...

Omassa perinteessämme luonto on tarkoittanut eräänlaista ihmisen syvällistä olemusta. Elontiedossa luonto tarkoittaa täsmällisesti sanoen ihmisen henkis-psykofyysistä ja geneettistä perustaa, jonka ajurveedinen vastaavuus on prakriti, joka myös kääntyy hyvin sanaksi luonto. Perimmäinen tarkoituksemme onkin löytää oma luontomme, tai vielä syvemmin oma sielumme, tulla eheäksi, minimoida erillisyyden tunteemme ja korvata se kuulumisen ja yhteyden kokemuksella.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi!

- Fytonomi, ajurvedakonsultti ja suomalaisen perinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää ajurvedasta:

- ajurveda -

Vesi

Kapha

Kevät kapha.jpg

Sanaselityksiä:

 • vesi = vesi elementti

 • biologinen vesi = kapha dosha, fysiologinen periaate, joka koostuu vesi ja maa elementeistä

 • vedenluontoinen, vesiluontoinen = kapha kehotyyppi

Tekstissä vesi viittaa sekä vesielementtiin että biologiseen veteen, kapha doshaan. Veden kehotyypistä käytän erilaisia nimityksiä, kuten yllä kuvattu.

Biologinen vesi koostuu vesi ja maa elementeistä

Biologisen veden väki

Vesiluonnon omaavilla ihmisillä epätasapainoa aiheuttavat limat ja nesteet, jotka sijaitsevat ennenkaikkea mahalaukussa, josta ne nousevat usein keuhkoihin ja nieluun. Koska limat ja nesteet koostuvat vedestä ja maasta, niiden väki on nestemäistä, limaista, öljymäistä, viileää, raskasta, hidasta, pehmeää ja vakaata.

Nesteiden tasapainoa häiritsevät mm. makea, suolainen ja hapan maku, ahneus ja omistushalu, talvi, kylmyys, kosteus, nukkuminen liian myöhään, liikkumattomuus ja fyysisen aktiviteetin vähyys, sekä laskuus.

Nämä elämäntapaohjeet vähentävät lima- tyyppisiä epätasapainotiloja, kuten nesteen kertymistä ja tukoksia sekä turvotuksia.

Tyypillisiä limaoireita:
Tukkoisuus (mm. nenässä ja muissa onteloissa), kalpeus, kohonneet veren kolesterolitasot, väsymys, raskauden tunne, sekä laiskuus, ja nämä ohjeet sopivat hyvin ennenkaikkea talven ja kevään ajaksi.

Yleisohjeet

 • Lisäämällä tulta ja kipinää, sekä tuulta ja hehkua, voit vähentää ylimääräisiä limoja ja nesteitä.

 • Syö vain kun olet nälkäinen ja vältä välipaloja

 • Suosi ruokia jotka ovat keveitä, kuivia ja/tai lämpimiä

 • Suosi mausteisia, kitkeriä/karvaita sekä supistavia makuja ja ruokia

 • Sisällytä inkivääriä päivittäiseen ruokavalioosi. Käyttää inkivääri/sitruunavettä ruokahalun herättäjänä ennen aterioita.

 • Vältä ruokia jotka ovat raskaita, öljyisiä ja kylmiä.

 • Vähennä ruokia ja makuja jotka ovat makeita, suolaisia tai happamia.

 • Vältä ylensyöntiä, erityisesti illalla.

 • Elä käytä raakaruokia tai jäisiä ruokia.

 • Vältä hiivaa, suolaa, juustoa, jugurttia, suklaata, puhdistettuja ja keinotekoisia makeutusaineita ja sokeria, jauhoja, heikkolaatuisia rasvoja sekä lihaa.

 • Harrasta liikuntaa, joogaa, dynaamisuutta, antamista, jakamista, irtipäästämistä, suosi kuumaa, kuten saunomista, hierontaa, sinapinsiemenöljyä ja mausteisia rohdosjuomia.

 • Nesteitä kannattaa hoitaa poistamalla limaa mahasta ja keuhkoista. Limaa irroittavia aineita ovat mm. inkivääri, mustapippuri, oreganoöljy ja l-kysteiini-, sekä NAC- aminohappo.

Ayurveda ei perustu ehdottomiin kieltoihin ja erilaiset kokkaustavat voivat parantaa kehotyypille sopimattoman ruoka-aineen laatua paremmin sopivaksi. Ayurvedan ylöskirjaamisen aikaan Intiassa tuhansia vuosia sitten, saattoivat tietyt ruoka-aineet poiketa merkittävästi niistä lajikkeista joita nykypäivänä Suomessa on saatavilla. Ruoka-ainesuositukset ovat siten suuntaa-antavat ja tärkeintä on löytää juuri itselle soveltuva ruokavalio.

Yleisohjeet

 • täysjyväviljoja, ruista, keksejä, muroja, kypsennettyjä viljoja

 • proteiinia - kanaa, kalkkunaa, kanamunia, hiukan vuohenmaitoa, sekä erilaisia papuja, linssejä ja muita palkokasveja

 • tuoreita vihanneksia

 • tuoreita ja kuivattu hedelmiä, ja salaattia

 • minimaalisesti öljyjä, suosi kasviöljyjä, koska niissä on enemmän kipinää

Viljat

Suosi
Ohra, maissi, tattari, kvinoa, ruis, hirssi, jotka ovat hiukan kuivattavia ja/tai lämmittäviä.

Vältä
Vehnä ja kaura, koska ne lisäävät raskautta, turvotusta ja tukoksia. Riisin väki on limaa lisäävä, mutta basmati ja villiriisi ovat kevyempi ja soveltuvat paremmin.

Pavut

Suosi
Kaikki pavut ovat hyviä. Poikkeuksena tofu, joka on hyvin kylmä ja vaikeasti sulatettava.

Vihannekset

Suosi
Munakoiso, punajuuri, parsakaali, kaali, lehtikaali, porkkana, kukkakaali, selleri, tummanvihreät lehtivihannekset, peruna, kurpitsa, sipulit, ruusukaali ja merilevät. 

Vältä
Avokado, okra, oliivit, tomaatit, kurkku, bataatti sekä kurpitsa, sillä ne ovat kosteuttavia.

Hedelmät

Suosi
Kevyet hedelmät, kuten omena ja päärynä soveltuvat parhaiten etenkin kypsennettyinä. Vähennä makeita, raskaita ja happamia hedelmiä kuten appelsiinia, banaania, ananasta, viikunaa, taateleita, kookosta ja melooneja, sillä ne lisäävät raskautta, turvotusta ja tukoksia.

Pähkinät ja siemenet

Vältä
Yleisesti ottaen pähkinät ja siemenet ovat öljyisiä, mutta kurpitsan ja auringonkukan siemenet soveltuvat kohtuullisissa määrin vesi kehotyypille.

Liha ja kala

Valkoinen liha kuten kana ja kalkkuna, sekä meren elävät soveltuvat. Vältä tai vähennä punaista lihaa ja sikaa, koska ne lisäävät turvotusta ja tukoksia.

Maitotuotteet

Vältä
Vedellä laimennettu maito, sekä vuohenmaito soveltuvat parhaiten. Maito tulee keittää kardemumman ja/tai inkiväärin kera, jotta niiden limaa-aiheuttava väki vähenee. Maito tulee juoda lämpimänä. Maitoa ei tule juoda isomman aterian yhteydessä, eikä sekoittaa happaman tai suolaisen ruoan kanssa. Pieni määrä gheetä soveltuu. Vältä voita, kananmunia, juustoa ja jugurttia.

Öljyt

Vältä
Öljyjä tulee käyttää vain vähän. Neitsyt kookosöljy soveltuu paistamiseen. Käytä hampunsiemen-, pellavansiemen- ja auringonkukanöljyjä kylmäpuristettuina kaatamalla niitä kypsennetyn ruoan päälle. Elä käytä näitä öljyjä paistamiseen.

Rohdokset ja mausteet

Suosi
Rohdokset ja mausteet ovat pääasiassa hyviä. Etenkin inkivääri soveltuu vesikehotyypille.

Vältä
Suolaa, koska se lisää nesteen ja liman kertymistä. Poikkeuksellisesti kaliumkloridi- eli kaliumsuola voi auttaa nestetasapainon säätelyssä ja alentaa liman määrää.

Makeutusaineet

Vältä
Makeutusaineet lisäävät turvotusta. Hunajaa voi käyttää noin 2tl päivässä vähentämään turvotusta.

Superfoodit

Aloe vera, mantelit, parsa, parsakaalin idut ja klorella auttavat puhdistamaan kehoa.

Juomat

Kuumat ja lämpimät, mausteiset rohdosjuomat soveltuvat hyvin. Esimerkiksi inkivääri, kaneli ja fenkoli ovat hyviä.

Ravintolisät

Suosi
Kupari, kalsium, rauta, magnesium ja sinkki, vitamiinit A, B Complex, B12, C, D ja E

Vältä
Suuret annokset kaliumia.

Värit

Suosi
Keveitä, kirkkaita ja elääisiä värejä, kuten punaista, keltaista, oranssia ja kultaista väriä.

Vältä
Viilentäviä ja rauhoittavia vihreitä, tumman sinisiä ja valkoisia värejä.

Tuoksut

Nesteitä ja limoja tasapainottavat lämmittävät ja hiukan stimuloivat tuoksut, kuten myski, hina, kamfori, eukalyptus, kaneli, mirha, timjami, basillika, rosmariini ja salvia.

 

Nesteiden tehtävät

Vesi ja maaelementti vastaavat kehon ja mielen vakaudesta, sekä kehon ja mielen yhteydestä. Nesteet vastaavat kehon kosteutuksesta (mm. veri, lihasneste, limaneritys)

 • Pään nesteet - poskiontelot ja selkärangan nesteiden tasapaino. Häiriintyessä pään nesteet aiheuttavat poskionteloiden ongelmia, päänsärkyjä ja heikentynyttä hajuaistia

 • Suun nesteet – makuaisti, ruuansulatus ja syljen eritys. Häiriintyessä suun nesteet aiheuttaa ylensyöntiä, sekä tukkeutuneisuustta kurkussa ja suussa.

 • Sydämen, keuhkojen ja yläselän alueen nesteet ja voitelu. Epätasapainotilassa nämä nesteet aiheuttavat tukkoisuutta keuhkoissa tai sydämessä, selän jäykkyyttä, sekä väsymystä.

 • Ruuansulatuksen nesteet - vastaavat mahan ja suoliston voitelusta sekä sappinesteiden tasapaino. Häiriintyessä ruoansulatuksen nesteet aiheuttavat mahan turvotusta, hidastunutta ja tukkoiista ruuansulatusta, sekä liiallista limaisuutta.

 • Nivelten nesteet - hoitavat voitelun kaikissa kehon liikkeissä. Häiriintyessä nivelten nesteet aiheuttaa nivelten velttoutta ja turvotusta, nivelten jäykkyyttä sekä nivelsärkyjä.

Vesikehotyypin mieli

Vesikehotyypin mieli on vakaa ja se kykenee keskittymään useisiin asioihin yhtäaikaa. Vesikehotyypilla on erittäin hyvä muisti, mutta toisaalta hän on hidas oppimaan. Vesi muistaa parhaiten tunteet, tuoksut ja maut, ja vesityyppi ajattelee asioita tunteiden ja tuntemusten kautta. Vesityypit ovat ystävinä lojaaleja. Tämän mielityypin omaavat ihmiset ovat taipuvaisia ahneuteen sekä takertumiseen ja voivat kokea irtipäästämisen erittäin vaikeaksi.

Vesityyppiä on vaikea saada liikkeelle. Vesiluonnolle soveltuu parhaiten lenkki joka nostaa pulssia ja aiheuttaa hikoilua. Vesikehotyypin tulisi opetella kulkemaan uusia reittejä ja hylätä vanhat kaavat ja polut. Vedenluontoisille kesäinen kuiva havumetsä tai hiekkaranta on paras paikka tasapainottumiseen, koska niiden kuvuus, lämpö ja karkeus stimuloi kaphaa. Vesityypin kannattaa vaihtaa kävely juoksuun!

Kuivassa kangasmetsässä maa on hiekkaista ja kuivaa. Ne ovat yleensä valoisia ja lämpimiä koska puita ei kasva tiheästi. Kuivan kangasmetsän puukerroksessa kasvaa yleensä lähinnä mäntyjä ja lehtipuista siellä viihtyy koivu. Pensaskerroksessa kasvaa katajaa. Kenttäkerroksessa on pääasiassa varpuja, mutta ruohovartiset kasvit eivät kuivassa viihdy. Kuivan kangasmetsän varpuja ovat puolukka, kanerva ja variksenmarja, ja mustikka. Ruohovartisia kasveja edustaa kissankäpälä. Pohjakerroksessa kasvaa jäkäliä ja sammalta.

Kuivassa kangasmetsässä maa on hiekkaista ja kuivaa. Ne ovat yleensä valoisia ja lämpimiä koska puita ei kasva tiheästi. Kuivan kangasmetsän puukerroksessa kasvaa yleensä lähinnä mäntyjä ja lehtipuista siellä viihtyy koivu. Pensaskerroksessa kasvaa katajaa. Kenttäkerroksessa on pääasiassa varpuja, mutta ruohovartiset kasvit eivät kuivassa viihdy. Kuivan kangasmetsän varpuja ovat puolukka, kanerva ja variksenmarja, ja mustikka. Ruohovartisia kasveja edustaa kissankäpälä. Pohjakerroksessa kasvaa jäkäliä ja sammalta.


Lähteet

 • Dr. Vasant Lad www.ayurveda.com Food Guidelines

 • Suomen Ayurveda- instituutin peruskurssin opintomateriaali

 • Pole, S. A Pukka Life - Finding your path to perfect health

 • Vasant, D, Lad. Textbook of Ayurveda - Fundamental Principles, Volume 1, The Ayurvedic Press, 2002, First Edition

 • Pole, S. Ayurvedic Medicine - The Principles of Traditional Practice, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2013

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.