adaptogeenit.com

Elontieto, eli suomalainen ajurveda on modernia kansanviisautta, muinaista terveysoppia ja elämänfilosofiaa. Käytännössä yksi Elontiedon päätavoitteista on luoda yhtenäinen teoriapohja modernille suomalaiselle perinnelääkintäjärjestelmälle.

Elontiedossa tulkitaan Kalevalaista perinnettä ajurveedisen (ayurveda, elämän tiede) maailmankuvan mukaisesti. Elontieto hyödyntää parhaansa mukaan myös modernia tiedettä, joitakin Carl Jungin näkemyksiä, sekä saa inspiraatiota muistakin maailman viisausperinteistä, luodakseen kokonaisen ja modernin Kalevalaisen maailmankuvan.

Uskon ja koen, että kaikkia alkuperäisiä kansoja yhdistävät monet yhteiset näkemykset mm. syklisyydestä, yhdestä eheästä kokonaisuudesta, joka jaetaan joskus neljään vaiheeseen tai elementtiin, kuten vuosi jaetaan kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen, tai vuorokausi aamuun, päivään, iltaan ja yöhön.

Sama sykli voidaan nähdä sekä mikro- että makrokosmoksessa ja tämä käsitys on inspiroinut jo tuhansien vuosien ajan ihmisiä luomaan taidetta, filosofiaa, kulttuuria, lääketiedettä, perinnettä ja muita muotoja, jotka aina ottavat oman persoonallisen tai mytologisen ilmiasunsa tullessaan ilmaistuksi eri aikoina, eri kulttuureissa.

Tunnetuista viisausperinteistä juuri intialainen ajurveda on kyetty säilyttämään poikkeuksellisen hyvin ja pidän sitä pätevänä perinteiden yleisavaimena, jonka avulla voimme jäsentää eläväksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi myös oman katkenneen ikivanhan perinteemme.

Miksi tarkalleen ottaen ajurveda pitäisi kääntää suomeksi ja sekoittaa soppaan myös Kalevala?

Ensinnäkin siksi, että se tuntuu merkitykselliseltä. Kun opiskelin ajurvedaa Suomen ayurveda instituutissa opin uuden ja laajennetun terveyskäsityksen, joka on mielestäni yhtenevä myös oman alkuperäisen terveyskäsityksemme kanssa. Terveys ei liity ainoastaan kehon ja mielen sisäpuolella olevaan harmoniaan. Terveys tarkoittaa eheää ja kokonaista. Käytännössä terveyden käsitteeseen sisältyy siis harmoninen suhteemme yksilökohtaiseen ja yhteisölliseen kulttuuriimme, joka liittää meidät välittömään elinympäristöömme, omaan luontoomme, käyttämäämme kieleen, lapsuusmuistoihimme, sukuumme, geneettiseen perimäämme, omaan kansaamme ja henkiseen perinteeseemme.

Elontiedossa katsotaan, että suurin osa kansansairauksistamme ja mielenterveysongelmistamme johtuu siitä että olemme unohtaneet ketä todella olemme, minkä takia elämme epäluonnollisella ja kestämättömällä tavalla. Tämä näkyy mm. elämäntavoissame ja siinä miten kohtelemme luontoa. Kalevalaisessa perinteessä on puhuttu eräänlaisesta sielun osan kadotuksesta, haltiansa kadottamisesta eli haltiattomuudesta. Näin asia nähdään myös ajurvedassa, vaikka ilmaisutapa onkin toinen. Pohjois Amerikan intiaanit puhuivat vastaavasti sielunkadotuksesta. Kansalla on aina myös oma haltia ja suomalaisten kansallishaltia on Väinämöinen.

Suomalaiset sanat resonoivat meissä yleensä enemmän kuin intialaiset. Meillä on omat runonlaulajat ja intialaisilla on omansa. Intiassa on rishi, Suomessa tietäjä. Intiassa on vata pitta ja kapha, suomessa tuuli tuli ja vesi. Intiassa on ojas tejas ja prana, Elontiedossa sisu, kipinä ja hehku. Intiassa on guna, suomessa on väki...

Omassa perinteessämme luonto on tarkoittanut eräänlaista ihmisen syvällistä olemusta. Elontiedossa luonto tarkoittaa täsmällisesti sanoen ihmisen henkis-psykofyysistä ja geneettistä perustaa, jonka ajurveedinen vastaavuus on prakriti, joka myös kääntyy hyvin sanaksi luonto. Perimmäinen tarkoituksemme onkin löytää oma luontomme, tai vielä syvemmin oma sielumme, tulla eheäksi, minimoida erillisyyden tunteemme ja korvata se kuulumisen ja yhteyden kokemuksella.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi!

- Fytonomi, ajurvedakonsultti ja suomalaisen perinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää ajurvedasta:

- ajurveda -

Kurkuma

Curcuma longa

Kurkuma pähkinänkuoressa

 • Erinomainen yleislääke fytoterapiassa

 • vahvistaa kipinää ja kaapii myrkkyjä pois kehosta


Ominaisuudet


maku: tulinen, karvas, supistava
lämpötila lämmin
kudostason vaikutus: pistävä (puhdistava)
kudokset: kaikki
kanavat: ruuansulatus, verenkierto, hengitystiet
elementit: tasapainottaa kaikkia elementtejä (VPK=, suurilla annostuksilla PV+)
aarteet: kipinä
 

Ayurvedinen info
VPK=, (lisää pittaa ja vataa suurilla annostuksilla), (7)
Lekhan kaapiva ominaisuus ('scraping' property), Deepana herättää ruoansulatuksen tulen, Prameham hyödyllinen diabeteksessa, Pandu käytetään anaemiaan, Raktadoshodham verta puhdistava, Artava janana edistää kuukautisten tuloa, Jwaraghna laskee kuumetta, Vishaghna tuhoaa myrkkyjä, Krimaghna tuhoaa matoja, Varnya hyväksi iholle, Kushthagna poistaa ihosairauksia, Kandughna pysäyttää kutiamisen, Vedana sthapana kipua lievittävä, Sandhaniya auttaa parantamaan luunmurtumia, Shirovirechan auttaa poistamaan stagnaatioita (tukkeumia) päästä, Stanyashodaka puhdistaa rintoja ja äidinmaitoa.

Tulehdusta lievittävä
Kurkuman on havaittu lievittävän tulehdusta. Vaikutus perustuu pääasissa sen sisältämään kurkumiiniin. (10) Kurkumiini hillitsee ainakin seuraavia tulehdusreittejä: TNF- alfa, interleukiini 1,6 ja 8, ja COX-2. (20)

Anti-mikrobinen
Kurkuman kurkumiini on tehokas sekä gram- positiivisia että gram- negatiivia bakteereja vastaan. (11)

Antioksidantti
Kurkuman uskotaan olevan voimakas antioksidantti sen typpioksidia säätelevän kykynsä ansiosta. Typpioksidi on avaintekijä tulehduksessa. (12)

Sydän- ja verisuonielimistön terveys
Tutkimuksen mukaan kurkumiinilla on verihiutaleiden kokkaroitumista ehkäisevä vaikutus (13). Kurkuman uskotaan myös suojaavan kehon rasvoja hapettumiselta. Rasvojen hapettuminen on tunnettu ateroskleroosin riskitekijä (14). Alustava tutkimus osoitti että kurkuma voi alentaa triglyseriditasoja. (14)

Urheilijoiden suorituskyky
Alustavan tutkimuksen mukaan kurkumiini ennaltaehkäisee lihasvaurioita ja nopeuttaa palautumisaikaa (17). Kurkuma suojaa myös niveliä tulehduksilta (18).

Ruoansulatutukselle
Tulehdusta lievittävistä ominaisuuksista voi olla hyötyä tulehduksellisissa suolistosairauksissa, kun Chronin taudissa. Kurkumiini säätelee mm. tulehdusreittejä TNF- alfa ja IL-6. (19)

Aivojen terveys
Kurkuman tulehdusta lievittävistä vaikutuksista voi olla hyötyä kognitiivisissa rauppeumasairauksissa, kuten Alzheimerin taudissa. (21)

Indikaatiot

Kiinalaisittain: Ruuansulatuksen häiriöt ja heikentynyt ruuansulatus, kipu, paineen tunne, turvotus mahassa ja rinnassa, olkapäissä, traumakivut, keuhkoputkentulehdus, keltatauti, sappikivet ja ilmavaivat,(1) masennus, maanisuus, kouristukset, salpaumat (2)
Länsimaisittain: Syöpä, ihosairaudet, II tyypin diabetes, reumatismi, MS-tauti, Alzheimer, tulehdukselliset suolistosairaudet, kystinen fibroosi (5), (adenopatia) imusolmuketauti, allergiat, anoreksia, astma, ateroskleroosi, rintakipu, dyspepsia, epilepsia, kohonnut verenpaine, kohonnut kolesteroli, kohonneet triglyseridit, kohonneet veren rasva-arvot, immuunipuolustuksen heikentyminen, tulehdukset, mania, aamupahoinvointi, limaisuus, psoriasis. (3)
Modernissa fytoterapiassa: Pääasiassa ruuansulatusvaivoihin, maksan sairauksiin, sappivaivojen- ja tulehdusten hoitoon (6)

Kurkumiinin molekulääriset vaikutuspisteet ja metaboliareitit
Kasvutekijät, kasvutekijäreseptorit, transkriptiotekijät, sytokiinit, entsyymit ja apoptoosia reguloivat geenit

Klikkaa kuva suuremmaksi

Buddhalaiset munkit värjäävät kaapunsa kurkumalla.

Muuta

Kurkuma on inkiväärin sukulainen ja se kasvaa Kiinassa, Intiassa ja Indonesiassa. Sen tyypillinen keltainen väri on peräisin kurkumiinista, joka on kurkuman bioaktiivisin komponentti ja tärkein terveysvaikutusten aikaansaaja. 

Imeytyminen

Usein ajatellaan että kurkumajuuren (Curcuma longa) sisältämistä kurkuminoideista tärkein ja bioaktiivisin on kurkumiini, joka on rasvaliukoinen keltainen fenoli. Se on herättänyt paljon mielenkiintoa osoitettuaan monia terveydelle suotuisia vaikutuksia lukuisissa kokeissa. On kuitenkin näyttöä myös siitä, että kurkuman sisältämät muut kurkuminoidit ovat bioaktiivisia ja tukevat toinen toistensa vaikutuksia keskenään erilaisten vaikutuspisteiden kautta (23, 24). Esimerkiksi tetrahydrokurkuminoidit ovat väriltään valkoisia metaboliitteja, jotka ovat tukijoiden mielenkiinnon kohteena. Kurkumassa on ainakin 92 bioaktiivista terveyttä tukevaa ainesosaa, kuten kurkuminoideja, turmeroneja, ja muita polyfenoleja sekä vitamiineja, kivennäisaineita ja eteerisiä öljyjä. Vuodesta 2010 vuoteen 2016 kurkumasta on julkaistu ainakin:

 • 38 kliinistä koetta ihmisillä

 • 123 tutkimuskatsausta

 • 1145 eläin- ja koeputkikoetta

Haasteeksi kurkuman käytössä systeemisissä sairauksissa on kuitenkin osoittautunut sen huono biosaatavuus. Suuretkaan annokset kurkumajauhetta (10-12g) oraalisesti nautittuna eivät nosta verenkierron kurkumiinipitoisuutta kuin hiukan, sillä kurkumiinin puoliintumisaika maksassa ja suolen seinämässä on nopeaa. (16) 

Kurkuminoidien imeytymisen tehostamiseksi on tehty monia erilaisia patentteja, joiden avulla biosaatavuutta on saatu tehostettua seuraavasti:

 • Piperiinin (mustapippurista tai pitkäpippurista) avulla 28 X pitoisuus plasmasta

 • Kurkuman eteeristen öljyjen avulla 7 X pitoisuus plasmasta

 • Lesitiiniin (pääasiassa fosfatidyylikoliini) yhdistettynä 4 X pitoisuus plasmasta

 • Mironisoitu kurkumiini 27 X pitoisuus plasmasta

 • Misellimuotoinen kurkumiini 185 X pitoisuus plasmasta

(16)

Tärkeä biosaatavuuden mittari kudostasolla on se miten paljon kurkumiinoideja imeytyy ja miten pitkään niiden konsentraatio pysyy korkeana verenkierrossa. Tutkimuksen mukaan misellimuotoinen ja kefiirikombutsafermentoitu kurkuma vaikuttavat hyviltä (16,22). Fermentoitu kurkumajauhe alensi eräässä 60 henkilöllä tehdyssä randomisoidussa blacebokontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa seerumin ALT ja AST arvoja, joita käytetään maksan toiminnan biomarkkereina (25). Fermentoitua kurkumaa valmistavien yritysten omien tutkimusten mukaan mikrobifermentaatio tuottaa misellimuotoisia kurkuminoideja ja muuttaa ne vesiliukoiseen muotoon. Fermentoinnin sanotaan myös tuottavan uusia kurkuminoideja.

Sivuvaikutuksia
Kurkuma ja siitä eristetty kurkumiini ovat yleensä turvallisia käyttää suurinakin annoksina. Jos henkilöllä on sappitietukoksia/sappikiviä suositellaan varovaisuutta kurkumiinin käytössä. Kurkumiini saattaa ärsyttää tulehtunutta mahalaukkua tai ruokatorvea. Kurkumiini voi aiheuttaa joillain henkilöillä lievää pahoinvointia, siksi se tulisi ottaa ruuan yhteydessä. Kurkumiini on kortisolin vastavaikuttaja ja voi siksi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa väsymystä, jos henkilön kortisolitasot ovat muutenkin alhaiset.

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa

Lääkkeet, joiden kanssa kurkuma/kurkumiini saattaa aiheuttaa haitallisia yhteisvaikutuksia:

 • Verenohennuslääkkeet (Marevan, Hepariini)

 • Sokeritautilääkkeet

 • Sulfasalatsiini (nivelreuma, IBD)


Lähteet

 1. Torssel, P. Kiinalainen ravinto-oppi, East-West Books, Helsinki, 2012

 2. Chmelik, S. Kiinalaisten Rohdosten Salat, Minerva Kustannus Oy, Helsinki

 3. James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs - Second edition, 2002

 4. Ronita De, Parag Kundu, Snehasikta Swarnakar, T. Ramamurthy, Abhijit Chowdhury, G. Balakrish Nair, and Asish K. Mukhopadhyay, Antimicrobial Activity of Curcumin against Helicobacter pylori Isolates from India and during Infections in Mice􏲼, Antimicrobial agents and chemotherapy, Apr. 2009, p. 1592–1597

 5. Ramawat, K.G. Herbal Drugs: Etnomedicine to Modern Medicine

 6. Raipala- Cormier. V, Luontoäidin kotiapteekki - Kasvilääkintä ja luontaishoidot, WSOY, Helsinki, 1997

 7. http://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/herbs/turmeric

 8. http://www.donnieyance.com/turmeric-natures-anti-inflammatory/

 9. http://www.herbalreality.com/herbs/turmeric/

 10. Basnet P, Skalko-Basnet N. Curcumin: an anti-in ammatory molecule from a curry spice on the path to cancer treatment. Molecules. 2011; 16(6):4567-98.

 11. Basniwal RK, Buttar HS, Jain VK, Jain N. Curcumin nanoparticles: preparation, characterization, and antimicrobial study. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2011; 59(5):2056-61.

 12. Brouet I, Ohshima H. Curcumin, an anti-tumor promoter and anti-in ammatory agent, inhibits induction of nitric oxide synthase in activated macrophages. Biochemical and biophysical research communications. 1995; 206(2):533-40.

 13. Prakash P, Misra A, Surin WR, Jain M, Bhatta RS, Pal R, et al. Anti-platelet e ects of Curcuma oil in experimental models of myocardial ischemia-reperfusion and thrombosis. Thrombosis research. 2011; 127(2):111-8.

 14. Krup V. Pharmacological Activities of Turmeric (Curcuma longa linn): A Review. Journal of Homeopathy & Ayurvedic Medicine. 2013

 15. http://www.herbalreality.com/herbs/turmeric/

 16. Christina Schiborr, Alexa Kocher, Dariush Behnam; The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes; Mol. Nutr. Food Res. 2014, 58, 516–527

 17. Nieman DC. Immunonutrition support for athletes. Nutrition reviews. 2008; 66(6):310-20.

 18. Khanna D, Sethi G, Ahn KS, Pandey MK, Kunnumakkara AB, Sung B, et al. Natural products as a gold mine for arthritis treatment. Current Opinion in Pharmacology. 2007; 7(3):344-51.

 19. Gupta S, Patchva S, Aggarwal B. Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials. AAPS J. 2013; 15(1):195-218.

 20. Shehzad A, Rehman G, Lee YS. Curcumin in in ammatory diseases. BioFactors (Oxford, England). 2013; 39(1):69-77.

 21. Ak T, Gülçin İ. Antioxidant and radical scavenging properties of curcumin. Chemico-Biological Interactions. 2008; 174(1):27-37.

 22. Pianpumepong, Plangpin & Anal, Anil & Doungchawee, Galayanee & Noomhorm, Athapol. (2012). Study on enhanced absorption of phenolic compounds of Lactobacillus‐fermented turmeric (Curcuma longa Linn.) beverages in rats. International Journal of Food Science & Technology. 47. 10.1111/j.1365-2621.2012.03113.x.

 23. Portes, Elise & Christian, Gardrat & Castellan, Alain. (2007). A Comparative Study on the Antioxidant Properties of Tetrahydrocurcuminoids and Curcuminoids. Cheminform. 38. 10.1002/chin.200750107.

 24. Bharat B. Aggarwal, Lokesh Deb, Sahdeo Prasad, Curcumin Differs from Tetrahydrocurcumin for Molecular Targets, Signaling Pathways and Cellular Responses, Molecules 2015, 20(1), 185-205

 25. Kim, S. W., Ha, K. C., Choi, E. K., Jung, S. Y., Kim, M. G., Kwon, D. Y., Yang, H. J., Kim, M. J., Kang, H. J., Back, H. I., Kim, S. Y., Park, S. H., Baek, H. Y., Kim, Y. J., Lee, J. Y., … Chae, S. W. (2013). The effectiveness of fermented turmeric powder in subjects with elevated alanine transaminase levels: a randomised controlled study. BMC complementary and alternative medicine13, 58. doi:10.1186/1472-6882-13-58

Kuva buddhalaisista munkeista

 • https://rickholliday.files.wordpress.com/2010/09/young-buddhist-monks-near-angkor-wat.jpg

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.