adaptogeenit.com

Elontieto, eli suomalainen ajurveda on modernia kansanviisautta, muinaista terveysoppia ja elämänfilosofiaa. Käytännössä yksi Elontiedon päätavoitteista on luoda yhtenäinen teoriapohja modernille suomalaiselle perinnelääkintäjärjestelmälle.

Elontiedossa tulkitaan Kalevalaista perinnettä ajurveedisen (ayurveda, elämän tiede) maailmankuvan mukaisesti. Elontieto hyödyntää parhaansa mukaan myös modernia tiedettä, joitakin Carl Jungin näkemyksiä, sekä saa inspiraatiota muistakin maailman viisausperinteistä, luodakseen kokonaisen ja modernin Kalevalaisen maailmankuvan.

Uskon ja koen, että kaikkia alkuperäisiä kansoja yhdistävät monet yhteiset näkemykset mm. syklisyydestä, yhdestä eheästä kokonaisuudesta, joka jaetaan joskus neljään vaiheeseen tai elementtiin, kuten vuosi jaetaan kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen, tai vuorokausi aamuun, päivään, iltaan ja yöhön.

Sama sykli voidaan nähdä sekä mikro- että makrokosmoksessa ja tämä käsitys on inspiroinut jo tuhansien vuosien ajan ihmisiä luomaan taidetta, filosofiaa, kulttuuria, lääketiedettä, perinnettä ja muita muotoja, jotka aina ottavat oman persoonallisen tai mytologisen ilmiasunsa tullessaan ilmaistuksi eri aikoina, eri kulttuureissa.

Tunnetuista viisausperinteistä juuri intialainen ajurveda on kyetty säilyttämään poikkeuksellisen hyvin ja pidän sitä pätevänä perinteiden yleisavaimena, jonka avulla voimme jäsentää eläväksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi myös oman katkenneen ikivanhan perinteemme.

Miksi tarkalleen ottaen ajurveda pitäisi kääntää suomeksi ja sekoittaa soppaan myös Kalevala?

Ensinnäkin siksi, että se tuntuu merkitykselliseltä. Kun opiskelin ajurvedaa Suomen ayurveda instituutissa opin uuden ja laajennetun terveyskäsityksen, joka on mielestäni yhtenevä myös oman alkuperäisen terveyskäsityksemme kanssa. Terveys ei liity ainoastaan kehon ja mielen sisäpuolella olevaan harmoniaan. Terveys tarkoittaa eheää ja kokonaista. Käytännössä terveyden käsitteeseen sisältyy siis harmoninen suhteemme yksilökohtaiseen ja yhteisölliseen kulttuuriimme, joka liittää meidät välittömään elinympäristöömme, omaan luontoomme, käyttämäämme kieleen, lapsuusmuistoihimme, sukuumme, geneettiseen perimäämme, omaan kansaamme ja henkiseen perinteeseemme.

Elontiedossa katsotaan, että suurin osa kansansairauksistamme ja mielenterveysongelmistamme johtuu siitä että olemme unohtaneet ketä todella olemme, minkä takia elämme epäluonnollisella ja kestämättömällä tavalla. Tämä näkyy mm. elämäntavoissame ja siinä miten kohtelemme luontoa. Kalevalaisessa perinteessä on puhuttu eräänlaisesta sielun osan kadotuksesta, haltiansa kadottamisesta eli haltiattomuudesta. Näin asia nähdään myös ajurvedassa, vaikka ilmaisutapa onkin toinen. Pohjois Amerikan intiaanit puhuivat vastaavasti sielunkadotuksesta. Kansalla on aina myös oma haltia ja suomalaisten kansallishaltia on Väinämöinen.

Suomalaiset sanat resonoivat meissä yleensä enemmän kuin intialaiset. Meillä on omat runonlaulajat ja intialaisilla on omansa. Intiassa on rishi, Suomessa tietäjä. Intiassa on vata pitta ja kapha, suomessa tuuli tuli ja vesi. Intiassa on ojas tejas ja prana, Elontiedossa sisu, kipinä ja hehku. Intiassa on guna, suomessa on väki...

Omassa perinteessämme luonto on tarkoittanut eräänlaista ihmisen syvällistä olemusta. Elontiedossa luonto tarkoittaa täsmällisesti sanoen ihmisen henkis-psykofyysistä ja geneettistä perustaa, jonka ajurveedinen vastaavuus on prakriti, joka myös kääntyy hyvin sanaksi luonto. Perimmäinen tarkoituksemme onkin löytää oma luontomme, tai vielä syvemmin oma sielumme, tulla eheäksi, minimoida erillisyyden tunteemme ja korvata se kuulumisen ja yhteyden kokemuksella.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi!

- Fytonomi, ajurvedakonsultti ja suomalaisen perinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää ajurvedasta:

- ajurveda -

Lakritsinjuuri

Glycyrrhiza glabra L.

 

Lakritsinjuuri pähkinänkuoressa

 • vahvistaa löylyä (vahvistaa energiaa)

 • edistää mielen selkeyttä

 • harmonisoi rohdosten vaikutuksia


Ominaisuudet

maku: makea, hiukan karvas
lämpötila: neutraali ja tasapainoinen
kudostason vaikutus: makea, anabolinen, ravitseva
kanavat: perna, maha, keuhkot
elementit: tasapainottaa kaikkia elementtejä (VPK=, suurilla annostuksilla K+)
aarteet: sisu, kipinä

Ominaisuudet
Tärkein ominaisuus on neutraali ja tasoittava vaikutus. Lakritsinjuuri säätelee Mahan toimintaa, virkistää Pernaa, tonifioi Qi:tä, se on puhdistava, tulehduksia hillitsevä, harmonisoiva (1). Ravitsee kaikkia meridiaaneja ja harmonisoi niiden toimintaa. Poistaa kuivuutta. Ravitsee sekä Yiniä että Yangia. (3)

Muuta
Lakritsinjuuri on kaikkein käytetyin rohdos Kiinalaisen Lääketieteen rohdosyhdistelmissä, joissa sen funktio on usein toimia harmonisoijana. Sen nimi onkin "The Great Harmonizer" (1) ja sitä käytetään yli 90% kiinalaisen lääketieteen rohdosyhdistelmistä. Lisäksi se on hyvin arvostettu Qi- tonifioija, vaikkakin suhteellisen heikko, mutta silti hyvin suosittu etenkin yhdessä muiden Qi tonifioijien kanssa (3). Lakritsinjuuri on myös lähestulkoon yhtä arvostettu rohdos Tiibetiläisessä ja Ayurvedisessa lääketieteessä.
(1)

Lakritsinjuuri on hyvä esimerkki siitä miten Makea maku ravitsee lihasten ja jänteiden Yiniä laukaisten niissä olevia kouristuksia. Lakritsinjuuri on neutraalin/tasoittavan energiansa, sekä Makean makunsa ansiosta stressiä alentava, tunteita tasapainottava, sekä syvää pelkoa, surua ja vihaa helpottava ominaisuuksiltaan. Sen harmonisoiva vaikutus on hyödyllinen tasapainottaessa muiden voimakkaiden rohdosten ominaisuuksia, sekä hillitessä erilaisten akuuttien patologisten tilojen asteittaista kehittymistä, jotta saadaan aikaa niiden pysäyttämiseksi. Lakritsijuuri ravitsee kaikkia meridiaaneja harmonisoi niiden funktioita. Nämä ominaisuudet johtuvat siitä, että lakritsinjuuri vaikuttaa pääasiassa Pernaan, joka on Qi:n ja Veren lähde. Sen kyky tonifioida Yangia johtuu sekä makean- että kirpeän maun-, ja lämpimän energian yhteivaikutuksesta, ja sen kyky tonifioida Yiniä johtuu sekä makean- että happaman maun-, ja kylmän energian yhteisvaikutuksesta. Lakritsinjuurta voidaan käyttää akuutissa Qi:n, Veren, Yinin tai Yangin romahduksessa. Vaikka lakritsinjuuri onkin harmonisoiva sen liikakäyttö voi aiheuttaa Qi:n stagnaatiota (3).

 • Lakritsinjuuren glykyrritsiini (glycyrrhizin) on kortikosteroidinen eli luonnollinen kortisoli. Se myös estää elimistön kortisolia hajottavan entsyymin (11ß-HSD2) toimintaa, jolloin veren kortisolipitoisuus nousee. Tämä vaikuttaa suotuisasti mineraalokortikoidien, aldosteronin yms. tuotantoon ja tukee lisämunuaista esim. Addisonin taudin hoidossa. (4)

 • Glykyrritsiini anti-inflammatorinen ja anelegeettinen vaikutus perustuu TNF-α, IL-6, iNOS ja COX-2 inhibitioon. (6)

 • Lakritsijuuren harmonisoiva vaikutus perustuu glykyrritsiinin ohella glukokortikoidiseen immunosupressiivisuuteen. Ne estävät makrofagien ja antigeeniä tarjoavien solujen toimintaa, HLA-antigeeniekspressiota ja interleukiinien, sekä COX-2 proteiinin synteesiä. Ne vaikuttavat sekä B- että T-soluvälitteisiin immuunireaktioihin (hankittu/spesifi immuunipuolustus), eli adaptiiviseen reaktioon. (7)


Lakritsinjuuri verrattuna Ginsengiin

Yllä olevissa kaavioissa näkyy mm. Gan Caon (lakritsijuuren) tehon ja Ren Shenin (ginsengin) tehon vertailua Qin ja Pernan Qi:n toinifioimisessa (3). Lakritsijuuri on hyvin mieto verrattuna ginsengiin.

Sivuvaikutuksia
Lakritsijuurivalmisteet, jotka sisältävät glykyrritsiinihappoa voivat nostaa verenpainetta, aiheuttaa nesteen kertymistä elimistöön ja kaliumin puutosta. Ihmisten herkkyysaste saada sivuvaikutuksia vaihtelee. Sivuoireita alkaa tulla, jos käytetään päivittäin valmistetta, joka sisältää enemmän kuin 1 g (noin 10 g juurta) glykyrritsiiniä. Käyttämällä runsaasti hedelmiä ja kasviksia voidaan kaliumin puutos ehkäistä. Lakritsijuurta ei suositella käytettäväksi raskaana oleville eikä henkilöille, joilla on munuais- tai maksasairaus.

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
Lakritsijuurivalmisteet voivat aiheuttaa haitallisia yhteisvaikutuksia seuraavien lääkkeiden kanssa:

 • Digoksiini (sydänlääke)

 • Bendroflumetiatsidi (nesteenpoistolääke)

 • Klooritiatsidi (nesteenpoistolääke)

 • Hydroklooridiatsidi (nesteenpoistolääke)

 • Metolatsoni (nesteenpoistolääke)

 • Trikloorimetiatsidi (nesteenpoistolääke)

Lue lisää


Lähteet:

 1. Teeguarden, R. Chinese Superior Herbalism - Manual for the Tonic Herbalist

 2. Lahti, T. NaturaMedia, Luontaistuotteet moderniin luontaisterapiaan

 3. Modern compendium of natural therapeutics and natural products (2003), pg. 168.

 4. Yifan Yang, C. Chinese Herbal Medicines Comparisons anh Characteristics, Second edition 2010, Elsevier Limited

 5. Review of pharmacological effects of Glycyrrhiza sp. and its bioactive compounds. Phytother Res. 2008 Jun;22(6):709-24. doi: 10.1002/ptr.2362.

 6. Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere, s 13

 7. Observing Anti-inflammatory and Anti-nociceptive Activities of Glycyrrhizin Through Regulating COX-2 and Pro-inflammatory Cytokines Expressions in Mice. Inflammation. 2015 Jul 16.

 8. Farmakologia ja toksikologia, Lisämunuaisen kuorikerroshormonit, Medicina

 9. Svoboda, R. Lade, A. Tao and Dharma, Chinese medicine and Ayurveda, 1. edition, Lotus Press, Twin Lakes, USA, 1995

 10. Thorne Research, Inc. Glycyrrhiza Glabra Monograph, Alternative Medicine Review, Volume 10, Number 3, 2005

 11. Marjan Nassiri Asl, Hossein Hosseinzadeh. Review of Pharmacological Effects of Glycyrrhiza sp. and its Bioactive Compounds. Phytotherapy Research, Volume 22, Issue 6 June 2008 Pages 709–724

 12. Expanded Commission E Online, Glycyrrhiza glabra Monograph, Published by the American Botanical Council

 13. Ke F, Yadav PK, Ju LZ. Herbal medicine in the treatment of ulcerative colitis. Saudi journal of gastroenterology: official journal of the Saudi Gastroenterology Association. 2012; 18(1):3.

 14. Tomlinson JW, Walker EA, Bujalska IJ, Draper N, Lavery GG, Cooper MS, et al. 11beta-hydroxysteroid dehydrogenase type 1: a tissue-specific regulator of glucocorticoid response. Endocrine reviews. 2004; 25(5):831-66.

 15. Li XL, Zhou AG. Evaluation of the immunity activity of glycyrrhizin in AR mice. Molecules. 2012; 17(1):716-27.

 16. Konik E, Kurtz E, Sam F, Sawyer D. Coronary artery spasm, hypertension, hypokalemia and licorice. J Clin Case Rep. 2012; 2(143):2.

 17. Messier C, Epifano F, Genovese S, Grenier D. Licorice and its potential beneficial effects in common oro-dental diseases. Oral diseases. 2012; 18(1):32-9.

 18. Seo JY, Lee YS, Kim HJ, Lim SS, Lim JS, Lee IA, et al. Dehydroglyasperin C isolated from licorice caused Nrf2-mediated induction of detoxifying enzymes. J Agric Food

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.