adaptogeenit.com

Sampoa etsimässä

Elontieto on viisausperinteitä tutkiva terveys ja hyvinvointisivusto.

Käsittelen etenkin ayurvedistä terveysfilosofiaa, mutta suomen kielellä, suomalaisille. Kaikki sanskritin kielen sanat on pyritty korvaamaan suomalaisilla synonyymeillä tai vastaavuuksilla. Elontieto on synkretistinen näkökulma, jossa pyritään tutkimaan etenkin suomalaista ja intialaista, mutta myös tiibetiläistä ja taolaista viisausperinettä, sekä modernia tieteellistä maailmankuvaa. Omassa ajattelussani hyödynnän myös Jungilaisia näkemyksiä mytologiasta ja symboleista osana individuaatioprosessia ja piilotajunnan tutkimusta.

Tutkin myös suomalaista 1700- 1900 luvun terveysoppia, kansanparannusta ja shamanismia. Oletuksenani on että kaikissa edellämainituissa suuntauksissa on joukossa ainakin jonkin verran todellista viisautta, jonka voi ahkeralla työllä siivilöidä esiin vertailevan tutkimuksen avulla. Viitekehyksena on kuitenkin ayurvedan perusteoriat, kuten viisi elementtiä ja kolme ominaislaatua, sekä ayurvedan henkispsykofyysinen terveysfilosofia. Intiassa perinne on sailynyt katkeamattomana ja elävänä tuhansia vuosia, ja olen itse saanut oppia mm. intialaisilta ayurveda lääkäreiltä, Suomen ayurveda instituutissa.

Ikävä tosiasia on se, että Suomessa oma elävä viisausperinteemme on katkennut ja jäljellä on vain Kansanrunouden arkistot sekä suomalainen mytologia ja sen tutkimus. Koen että elontieto on osa suomalaisen viisausperinteen “renesanssia”, joka nostaa päätään kaikkialla Suomessa.

- Fytonomi, ayurvedakonsultti ja suomalaisen viisausperinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää:

- Elontieto -

Mucuna

Mucuna pruriens

Mucuna pähkinänkuoressa

 • Mielialaa kohottava

 • Afrodiisinen (lemmenrohto)

 • Nootropiini (kognitiivisia kykyjä vahvistava)

 • Nerviini (hermoja rauhoittava)

Ominaisuudet


maku: karvas, makea
lämpötila: lämmin
vaikutus: makea (ravitseva)
ominaisuudet: raskas, öljyinen
kudokset: kaikki kudokset, etenkin hermosto ja sukuelimet
kanavat: hermosto, ruuansulatus, hedelmällisyys
fysiologiset vaikutukset: laskee vettä ja tuulta, lisää tulta (KV- P+)

Ominaisuudet
Afrodiisinen, hermostoa vahvistava, diureettinen (nestettä poistava), analgeettinen (kipua lievittävä), anthelminttinen (loismatoja tuhoava), karminatiivinen (ilmavaivoja/suolistovaivoja helpottava), kolesterolia alentava, verenpainetta alentava, verensokeria alentava, nerviini (hermostoa rauhoittava), verta puhdistava

Indikaatiot
Parkinsonin tauti, vapina, turvotus, impotenssi, anorgasmia (erityisesti naisilla), kaasuvaivat, parasiitti-infektiot (1)

Mucunan historia

Mucuna on ruohovartinen köynnöskasvi jota tavataan Etelä- ja Keski- Amerikassa, Afrikassa, sekä lähes kaikkialla Intiassa. Lääkinnällisesti siitä voidaan käyttää palkoja, siemeniä eli papuja, sekä juuria. Ayervedassa se lukeutuu rasayanoihin, ja lisäksi se kuuluu Amazonin alueen shamanistiseen luonnonlääkintään, jossa sitä on käytetty tuhansia vuosia. Mucunan alkuperä ei ole varmuudella tiedossa, mutta se on komponenttina ainakin kahdessa sadassa Intian alkuperäisen kasvilääkinnän yhdistelmässä. (1) Ayurvedassa mucunaa on käytetty rohdosyhdistelmissä Parkinsonin taudin hoidossa (3).

Mexicon alkuperäiskansat kutsuvat sitä nimellä ”the deers eye” eli kauriin silmä. Heidän kosmologiansa mukaan kauris on eläinmaailman korkein olento, joten kauriin silmä- nimitys on erittäin voimakas. Tämä antaa vihiä siitä kuinka korkealle arvostettu Mucuna on heidän kulttuurissaan. (2)

Perinteinen käyttö

Keskiamerikassa Mucunapapuja on vuosikymmenten ajan paahdettu kahvinkorvikkeeksi, josta käytetään nimitystä nescafe. Tätä ei pidä sekoittaa kaupalliseen Nescafé- brändiin. Guatemalassa pavut kokataan kasvisten tapaan ruoaksi ja Brasiliassa Mucunaa on käytetty sisäisesti Parkinsonin taudin, vapinan, suolistoparasiittien, ilmavaivojen, turvotuksen ja impotenssin hoitoon. Sen katsotaan olevan diureettinen, hermostoa rauhoittava ja afrodisiakki. (1)

Myös Intiassa Mucunaa on käytetty hermoston rauhoittamiseen sekä afrodisiakkina ja Kiinassa sitä on pidetty Panax ginsengin kaltaisena adaptogeenina. Donald R. Yance ei kuitenkaan luokittele sitä klassiseksi adaptogeeniksi, mutta katsoo sen sopivan toissijaisiin adaptogeeneihin. (1)

Kemiallinen koostumus

Mucuna sisältää mm. L-dopaa, β-sitosterol, lesitiiniä, glutationia, gallichappoa ja serotoniinia (3).

L-dopa

Mucuna on kasvikunnan paras L-dopan lähde (3,6-4,2%) (1). L-dopa on adrenaliinin, noradrenaliinin ja dopamiinin, eli katekoliamiinien esiaste. Nämä ovat hermoston välittäjäaineita. Hyvässä Mucunauutteessa on standardoidusti ainakin 15% L-dopaa. 

Parkinsonin taudin tiedetään liittyvän alentuneisiin dopamiinitasoihin, joten Mucunauute on hyvä ennaltaehkäisy- ja hoitokeino Parkinsoniin. Sisältämänsä L-dopan ansiosta Mucunauute säätelee esimerkiksi motoriikkaa, seksuaalista vitaliteettia, immuunitoimintaa, kasvuhormonin tasoja, sillä on potentiaali vahvistaa spermatogeenista aktiivisuutta, sekä elvyttää HPG- akselin (hypotalamus- lisämunuais- kivekset) akselin toimintaa (6).

Mucuna on suosittu seksuaalisen toimintakyvyn lisääjänä etenkin naisilla, mutta se toimii hyvin myös miehillä mm. lisäten siittiösolujen tuotantoa. Urheilijat voivat hyötyä Mucunasta, koska sen uskotaan lisäävän kasvuhormonin ja testosteronin määrää.

Mucunasta voi olla suurta hyötyä esimerkiksi hermostuneisuudesta kärsiville, sekä pitkään stimulantteja käyttäneille ihmisille sen sisältämän L-dopan rauhoittavan vaikutuksen ansiosta.

Mucunan terveysvaikutuksista
Mucunan on havaittu estävän rasvojen hapettumista ja sen sisältämien isoflavonien alentavan verensokeria toimimalla α-Glukosidaasin inhibiittorina tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytettävien Akarboosin ja Migitolin tapaan. Ne hidastavat hiilihydraattien pilkkoutumista ja imeytymistä suolistosta. (5) Eräässä tutkimuksessa Mucuna laski maksaentsyymien määrää (alaniiniaminotransferaasi ALAT, aspartaattiaminotransferaasi, ASAT, alkalinen fosfataasi AFOS, bilirubiini, ja malondialdehydi MDA ) henkilöillä joilla maksa-arvot olivat koholla. (4)

Miten mucunaa pitäisi käyttää?

Kapselit voi ottaa sellaisenaan veden tai minkä tahansa juoman kera, tai avata pirtelön tai kaakaon joukkoon. Mucunaa ehdottomasti kannattaa kokeilla yhdessä nimenomaa kaakaon kanssa, sillä niiden yhteiskäytöllä on tuhansien vuosien käyttöhistoria Amazonin alueella. Mucuna tasapainottaa kaakaon stimuloivaa vaikutusta, mutta mucuna voi tasapainottaa muidenkin stimuloivien aineiden vaikutuksia. Mucunaa voi käyttää myös yksittäin.

Annostus
Mucunaa pidetään turvallisena. Annostus on noin 100-2000mg kaksoisuutetta jossa 15-40% L-dopaa.Lähteet:

 • David Frawley, Vasant, D, Lad, The Yoga of Herbs - An Ayurvedic Guide to Herbal Medicine, Lotus Press 2001, Second Edition

 • Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism - Mucuna pruriens monography

 • Ramawat, K.G. Herbal Drugs: Etnomedicine to Modern Medicine

 • Hepatoprotective and in vivo antioxidant activities of the hydroethanolic leaf extract of Mucuna pruriens (Fabaceae) in antitubercular drugs and alcohol models.

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24863352

 • α-Glucosidase inhibitory activities of isoflavanones, isoflavones, and pterocarpans from Mucuna pruriens.

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24782227

 • Mucuna pruriens and its major constituent L-DOPA recover spermatogenic loss by combating ROS, loss of mitochondrial membrane potential and apoptosis.

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23349947

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.