NASAn Internet-nopeus: Kuinka nopea se on?

 NASAn Internet-nopeus: Kuinka nopea se on?

Michael Perez

Vuonna 2013 uutisoitiin, että NASA rikkoi internetin nopeusennätyksiä. Eräässä kokeessa NASA:n tutkijat pystyivät saavuttamaan jopa 91 gigabittiä sekunnissa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että keskimääräinen internetin nopeus Yhdysvalloissa vuonna 2021 on 44 megabittiä sekunnissa. Käytännössä NASA:n verkon nopeus vuonna 2013 oli siis lähes 2000 kertaa nopeampi kuin nykyiset keskimääräiset nopeudet.

Se sai minut miettimään, miten he onnistuivat saavuttamaan tällaisen nopeuden lähes kahdeksan vuotta sitten. Halusin selvittää, koskeeko tämä kaikkia heidän verkkojaan vai oliko kyseessä yksittäinen kokeilu.

Tutkin virallisia lausuntoja, uutisraportteja ja useita todennettavissa olevia internetlähteitä saadakseni selville, mistä on kyse, ja yritän esittää havaintoni tässä mahdollisimman hyvin.

NASA osoitti vuonna 2013 omassa ESNet-verkossaan tehdyssä kokeessa, että verkko kykeni jopa 91 gigabitin sekuntinopeuteen, mutta tutkijat tekivät sen suljetussa, ihanteellisessa ympäristössä, jossa he pystyivät valvomaan kaikkea.

Mitä verkkoa NASA käyttää?

NASA ei käytä kaupallisia Internet-palveluntarjoajia kuten me. He eivät ota yhteyttä Comcastiin saadakseen Internet-yhteyden korjattua. He eivät edes käytä World Wide Webiä tai julkista Internetiä tiedonsiirtoon.

Julkinen internet on liian epävarma ja vaikeasti suojattava niiden lähettämälle tietotyypille. Tiedot ovat erittäin luottamuksellisia ja useimmiten salaisia, joten niiden on oltava mahdollisimman turvallisia.

Tätä varten he käyttävät verkkoa nimeltä Energy Science Network tai lyhyesti ESNet, joka on erittäin valvottu, suojattu sotilastason salauksella ja jota käytetään ensisijaisesti tutkimukseen.

NASA:lla on kenttäkeskuksia eri puolilla maailmaa, ja aikasidonnaisten tietojen välittäminen eri aikavyöhykkeiden ja eri puolilla maailmaa sijaitsevien paikkojen välillä edellyttää suuria nopeuksia ja turvallisuutta.

NASA:n tutkijat saavuttivat nämä nopeudet juuri tämän verkon avulla. Koska verkko on rakennettu erittäin aikasidonnaisiin tarpeisiin, sitä tukeva infrastruktuuri ja laitteisto mahdollistavat tähtitieteelliset nopeudet.

Yhdistettynä julkiseen internetiin verrattuna vähäisempään ruuhkautuneisuuteen se mahdollistaa nopeudet, joita et voi edes kuvitella saavuttavasi julkisessa internetissä.

Kuinka nopea NASAn internet on?

Yleinen harhaluulo on, että NASA:n internetin nopeus on 91 gigaa. BYTE s sekunnissa eikä giga BIT s. Mitä eroa niillä on, saatat kysyä? Ymmärtääksemme sen meidän on ensin tiedettävä, mitä bitti ja tavu ovat.

Bitti on tietokoneen perustavanlaatuisin tiedon yksikkö. Sen binääriarvo on joko 1 tai 0. Tavu on puolestaan 8 yksittäisen bitin kokoelma. Tavu on tavallisesti tiedonsiirrossa ja -tallennuksessa käytetty yksikkö.

Katso myös: Xfinity In-Home Only Workaround, joka toimii edelleen

Gigabitit vs. gigatavut selitettynä

Koska 8 bittiä muodostaa tavun, 1 gigabitti on 125 000 tavua kertaa 1000 eli lähes 125 miljoonaa tavua eli 125 megatavua. 91 gigatavun nopeus on siis 91 gigatavua. bitit tarkoittaa 91 x 125 miljoonaa, mikä vastaa 11,375 gigatavua.

Siksi 91 gigan bitti sekunnissa nopeudella voi siirtää 11,375 gigaa tavuja Bytes on suositeltavampi ja tunnetumpi tiedon yksikkö.

Tämä ei myöskään vähennä mitään NASA:lta, sillä keskimääräinen Internet-nopeus Yhdysvalloissa on vain 5,5 megatavua sekunnissa. Se on erittäin pieni verrattuna.

Katso myös: Miten lukea Verizon tekstiviestejä verkossa

91 GBPS:n todellisuus

Vaikka tämä oli ESNetissä tehty kokeilu, niiden tavanomaisen verkon nopeudet eivät ole niin nopeita. Kokeilu tehtiin testiverkossa ihanteellisissa olosuhteissa parhaalla mahdollisella laitteistolla.

Tämä tarkoittaa, että kaikki laitteet toimivat suurimmalla kapasiteetillaan. Ja olisi riskialtista ja erittäin kallista, kun otetaan huomioon, kuinka paljon virtaa tarvittaisiin täydellä kapasiteetilla ympäri vuorokauden. Kokeilu oli vain konseptin todiste siitä, että ESNet-verkko pystyy erittäin suuriin nopeuksiin.

Miten NASA saavutti tämän huiman nopeuden?

NASA:n tutkijat tekivät tämän testin ESNet-verkon "varjointernet"-verkossaan. He lähettivät dataa NASA:n Marylandissa sijaitsevan Goddardin tutkimuskeskuksen ja Denverissä pidetyn konferenssin Supercomputing Conference 2013 välillä. He pystyivät saavuttamaan nämä nopeudet, koska yhteyden oli kuljettava vain vähän siirtymiä.

Jokainen tietokoneverkko menettää aikaa jokaisen pysähtyvän solmun kohdalla, eikä ESNet-verkossa ole toisin. Koska solmuja on vähän, tutkijat pystyivät saavuttamaan erittäin suuria nopeuksia. Kuten ehkä arvasitte, tämä on erittäin ihanteellinen tapaus, ja sitä olisi vaikea toistaa edes kaupallisessa ESNetissä, saati sitten julkisessa internetissä, jossa on miljoonia solmuja ympäri maailmaa.maailmaan.

Miksi NASA tarvitsee niin nopeaa internetiä?

Seuraava ilmeinen kysymys olisi, miksi NASA käyttää veronmaksajien dollareita nopeampien internet-nopeuksien hankkimiseen. Ei ole kyse siitä, että he suoratoistaisivat elokuvia tai pelaisivat pelejä siellä, joten mitä sitten?

Suora vastaus on se, että NASA käsittelee paljon dataa. Olipa kyse sitten radioteleskooppien tiedoista tai avaruusteleskooppien korkearesoluutioisista kuvista. Siihen sisältyy myös verkostoituminen, jota NASA tekee maassa, laboratorioiden ja kansainvälisten kenttäkeskusten välillä.

Heidän päivittäin keräämänsä tiedot on myös turvattava, koska he työskentelevät turvaluokiteltujen tai luottamuksellisten tietojen parissa, jotka vahingoittaisivat kansallista turvallisuutta, jos ne joutuisivat kolmannen osapuolen käsiin.

Tietoja tarvitaan myös nopeasti, sillä avaruudesta saatavat tiedot ovat erittäin aikasidonnaisia, ja viivästykset aiheuttavat ongelmia käynnissä olevissa kokeissa tai etäseurannassa olevissa laitteissa.

Väärinkäsitysten selvittäminen

NASA:n vuonna 2013 testaamat nopeudet eivät ole enää edes ennätys. Japanilainen tutkijaryhmä onnistui lyömään ennätyksen huimalla marginaalilla. He pystyivät tallentamaan jopa 319 Tb/s nopeuden, joka on lähes 3 000 kertaa nopeampi.

Nämä nopeusennätykset rikkoutuvat silloin tällöin, mikä osoittaa, miten nopeasti tiede ja teknologia, erityisesti verkottuminen, kehittyy.

Näiden alojen tutkimus heijastuu pitkällä aikavälillä myös kuluttajille. Esimerkkinä voidaan mainita valokuitukaapelit. 60- ja 70-luvuilla ne olivat kokeiluluonteisia, mutta nyt ne ovat erittäin yleisiä. Keskivertokäyttäjien internetin nopeuksien tulevaisuus näyttää vain valoisammalta, kun näiden alojen tutkimusta lisätään.

Saatat myös nauttia lukemisesta

  • Xfinity Upload Speed Slow: Miten vianmääritys [2021]
  • Tukeeko Google Nest Wifi Gigabit-internetiä? Asiantuntijan vinkit

Usein kysytyt kysymykset

Missä maassa on 7G?

Tätä kirjoitettaessa 7G-internetyhteys ei ole käytössä missään maassa. G tarkoittaa sukupolvea, ja siihen liittyy joukko eritelmiä, jotka parantavat internetin suorituskykyä edelliseen sukupolveen verrattuna. 6G-tekniikka on tällä hetkellä kehitteillä.

Mikä on NASAn suurin internetin nopeus?

NASA:n internetin nopeus on poikkeuksellisen korkea, kiitos sen, millaista dataa he käsittelevät. Heidän verkkonsa pystyy 91 gigabittiin sekunnissa, kuten he saivat selville vuonna 2013 tekemässään kokeessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että koko heidän verkkonsa olisi yhtä nopea. Mutta ymmärrä, että ne ovat nopeampia kuin keskimääräinen toimistoverkkosi.

Mikä on maailman nopein internet-nopeus?

Nopeimman mahdollisen ja kokeellisesti todistetun Internet-nopeuden saavutti japanilainen tutkijaryhmä, joka onnistui saavuttamaan jopa 319 teratavun nopeuden sekunnissa.

Onko 500 Mbps hyvä?

Kun nopeus on 500 Mbps, kaikki, mitä haluat tehdä internetissä, on mahdollista samaan aikaan. Netflix suosittelee 25 Mbps:n nopeutta 4K-sisällölle, mikä tarkoittaa, että voit suoratoistaa useita Netflix-striimejä 4K-laadulla samaan aikaan ilman viivettä tai puskurointia.

Michael Perez

Michael Perez on teknologian ystävä, jolla on taito kaikkeen älykkään kotiin. Tietojenkäsittelytieteen tutkinnon suorittanut hän on kirjoittanut teknologiasta yli vuosikymmenen ajan ja on erityisen kiinnostunut älykodin automaatiosta, virtuaaliassistenteista ja IoT:stä. Michael uskoo, että teknologian pitäisi helpottaa elämäämme, ja hän käyttää aikansa uusimpien älykotituotteiden ja -tekniikoiden tutkimiseen ja testaamiseen auttaakseen lukijoitaan pysymään ajan tasalla kodin automaation jatkuvasti kehittyvistä maisemista. Kun hän ei kirjoita tekniikasta, voit löytää Michaelin vaeltamassa, kokkaamassa tai puuhailemassa viimeisimmän älykotiprojektinsa parissa.