adaptogeenit.com

Elontieto, eli suomalainen ajurveda on modernia kansanviisautta, muinaista terveysoppia ja elämänfilosofiaa. Käytännössä yksi Elontiedon päätavoitteista on luoda yhtenäinen teoriapohja modernille suomalaiselle perinnelääkintäjärjestelmälle.

Elontiedossa tulkitaan Kalevalaista perinnettä ajurveedisen (ayurveda, elämän tiede) maailmankuvan mukaisesti. Elontieto hyödyntää parhaansa mukaan myös modernia tiedettä, joitakin Carl Jungin näkemyksiä, sekä saa inspiraatiota muistakin maailman viisausperinteistä, luodakseen kokonaisen ja modernin Kalevalaisen maailmankuvan.

Uskon ja koen, että kaikkia alkuperäisiä kansoja yhdistävät monet yhteiset näkemykset mm. syklisyydestä, yhdestä eheästä kokonaisuudesta, joka jaetaan joskus neljään vaiheeseen tai elementtiin, kuten vuosi jaetaan kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen, tai vuorokausi aamuun, päivään, iltaan ja yöhön.

Sama sykli voidaan nähdä sekä mikro- että makrokosmoksessa ja tämä käsitys on inspiroinut jo tuhansien vuosien ajan ihmisiä luomaan taidetta, filosofiaa, kulttuuria, lääketiedettä, perinnettä ja muita muotoja, jotka aina ottavat oman persoonallisen tai mytologisen ilmiasunsa tullessaan ilmaistuksi eri aikoina, eri kulttuureissa.

Tunnetuista viisausperinteistä juuri intialainen ajurveda on kyetty säilyttämään poikkeuksellisen hyvin ja pidän sitä pätevänä perinteiden yleisavaimena, jonka avulla voimme jäsentää eläväksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi myös oman katkenneen ikivanhan perinteemme.

Miksi tarkalleen ottaen ajurveda pitäisi kääntää suomeksi ja sekoittaa soppaan myös Kalevala?

Ensinnäkin siksi, että se tuntuu merkitykselliseltä. Kun opiskelin ajurvedaa Suomen ayurveda instituutissa opin uuden ja laajennetun terveyskäsityksen, joka on mielestäni yhtenevä myös oman alkuperäisen terveyskäsityksemme kanssa. Terveys ei liity ainoastaan kehon ja mielen sisäpuolella olevaan harmoniaan. Terveys tarkoittaa eheää ja kokonaista. Käytännössä terveyden käsitteeseen sisältyy siis harmoninen suhteemme yksilökohtaiseen ja yhteisölliseen kulttuuriimme, joka liittää meidät välittömään elinympäristöömme, omaan luontoomme, käyttämäämme kieleen, lapsuusmuistoihimme, sukuumme, geneettiseen perimäämme, omaan kansaamme ja henkiseen perinteeseemme.

Elontiedossa katsotaan, että suurin osa kansansairauksistamme ja mielenterveysongelmistamme johtuu siitä että olemme unohtaneet ketä todella olemme, minkä takia elämme epäluonnollisella ja kestämättömällä tavalla. Tämä näkyy mm. elämäntavoissame ja siinä miten kohtelemme luontoa. Kalevalaisessa perinteessä on puhuttu eräänlaisesta sielun osan kadotuksesta, haltiansa kadottamisesta eli haltiattomuudesta. Näin asia nähdään myös ajurvedassa, vaikka ilmaisutapa onkin toinen. Pohjois Amerikan intiaanit puhuivat vastaavasti sielunkadotuksesta. Kansalla on aina myös oma haltia ja suomalaisten kansallishaltia on Väinämöinen.

Suomalaiset sanat resonoivat meissä yleensä enemmän kuin intialaiset. Meillä on omat runonlaulajat ja intialaisilla on omansa. Intiassa on rishi, Suomessa tietäjä. Intiassa on vata pitta ja kapha, suomessa tuuli tuli ja vesi. Intiassa on ojas tejas ja prana, Elontiedossa sisu, kipinä ja hehku. Intiassa on guna, suomessa on väki...

Omassa perinteessämme luonto on tarkoittanut eräänlaista ihmisen syvällistä olemusta. Elontiedossa luonto tarkoittaa täsmällisesti sanoen ihmisen henkis-psykofyysistä ja geneettistä perustaa, jonka ajurveedinen vastaavuus on prakriti, joka myös kääntyy hyvin sanaksi luonto. Perimmäinen tarkoituksemme onkin löytää oma luontomme, tai vielä syvemmin oma sielumme, tulla eheäksi, minimoida erillisyyden tunteemme ja korvata se kuulumisen ja yhteyden kokemuksella.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi!

- Fytonomi, ajurvedakonsultti ja suomalaisen perinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää ajurvedasta:

- ajurveda -

Tuli

Pitta

Kesä pitta.jpg

Sanaselityksiä:

 • tuli = tuli elementti, agni

 • biologinen tuli = pitta dosha, fysiologinen periaate, joka koostuu tuli ja vesi elementeistä

 • tulenluontoinen, tuliluontoinen = pitta kehotyyppi

 • tulen väki = tulen ominaisuudet

 • kipinä = tulen hienoin olomuoto. Kipinä vastaa mm. entsyymitoiminnasta, kun tuli vastaa lämmöstä ja mahan erittämistä happamista nesteistä. Usien yrteissä tulen väki on kipinän muodossa.

Tekstissä tuli viittaa sekä agniin että biologiseen tuleen eli pitta doshaan. Tulen kehotyypistä käytän erilaisia nimityksiä, kuten yllä kuvattu.

Biologisen tulen elementit ovat tuli ja vesi

Biologisen tulen piirteitä

Tuli sijaitsee ensisijaisesti ohutsuolessa, jossa ruuansulatusnesteet pilkkovat ruokaa, ja jonne voi kertyä liikaa happamuutta. Koska biologisen tulen elementit ovat tuli ja vesi, sen väki on kuumaa, terävää, läpitunkevaa, hieman öljyistä, nopeaa ja helposti ärsyyntyvää. Vastakohtaisuuksien avulla hoitamisen periaatteen mukaan tuliluontoisten elämäntapaohjeet tähtäävät kehon ja mielen viilentämiseen.

Tyypillisiä tulioireita

Tulen ollessa koholla ilmenee kuumuutta, tulehdusta, ihovaivoja, kutiamista, silmien- virtsan ja ulosteen keltaisuutta, löysiä ja pahanhajuisia ulosteita, nivelsärkyjä, kuumia aaltoja, happamuutta, haavaumia, kitkerän ja karvaan maun aistimuksia suussa, vihaa, ärtyneisyyttä, liiallista kilpailuhenkisyyttä, infektioita ja kuumeilua.

Yleisohjeet tuliluontoisille

 • Vahvistamalla sisua ja hehkua tasapainotat tulen väkeä, jolloin myös kipinä tasapainottuu.

 • Syö säännöllisiin aikoihin 3-5 kertaa päivässä.

 • Vältä ähkyä ja täyteen syömistä. Syö maha 50% täyteen, juo lämmintä juomaa 1/4 ja jätä 1/4 tilaa mahaan.

 • Juo päivittäin aloe vera mehua, koska se viilentää helposti kuumenevaa tulityyppiä.

 • Suosi viileitä, virkistäviä ja nestemäisiä ruokia (kuten tuoreita hedelmiä ja vihanneksia)

 • Suosi makeita, kitkeriä ja supistavia makuja

 • Vähennä mausteisia, suolaisia ja happamia ruokia.

 • Vältä voimakkaasti tulisia, ja lämpötilaltaan kuumia ruokia ja juomia.

 • Vältä alkoholia, kahvia, teetä, hiivaa, suklaata, juustoa, jugurttia ja lihaa. Vältä myös heikkolaatuisia rasvoja ja suurta määrää kasviperäisiä omega 6 rasvoja, koska ne lisäävät tulehdusta kehossa.

 • Vältä kilpailua ja agressiivisuutta

 • Vältä kuumuutta, suoraa auringonpaistetta, liiallista saunomista jne.

 • Kehitä myötätuntoista suhtautumista ihmisiin ja maailmaan.

 • Suosi harrastuksia jotka eivät ole kilpailuhenkisiä.

 • Kehitä itsessäsi kärsivällisyyttä esimerkiksi meditaation avulla.

 • Tulen symboleja ovat mm. aurinko, etelä, kevät, kesä, päivä, elämä, myötäpäiväisyys ja lehtipuut.

Ayurveda ei perustu ehdottomiin kieltoihin ja erilaiset kokkaustavat voivat parantaa kehotyypille sopimattoman ruoka-aineen laatua paremmin sopivaksi. Ayurvedan ylöskirjaamisen aikaan Intiassa tuhansia vuosia sitten, saattoivat tietyt ruoka-aineet poiketa merkittävästi niistä lajikkeista joita nykypäivänä Suomessa on saatavilla. Ruoka-ainesuositukset ovat siten suuntaa-antavat ja tärkeintä on löytää juuri itselle soveltuva ruokavalio.

Yleiset ruoka-aineohjeet

 • täysjyväviljoja - kypsennettynä ja leivän muodossa

 • proteiineja - papuja, tofua, tempehiä, raejuustoa, raakamaitoa, kananmunan valkuaista, kanaa ja kalkkunaa (vain valkoista lihaa, katkarapuja, jänistä ja hirven sekä peuran lihaa.

 • vihanneksia- tuoreita hedelmiä

 • suosi öljyistä gheetä

Viljat

Suosi
Amarantti, riisi (bastamati, villiriisi, valkoinen riisi), vehnä, speltti, kaura, ohra, kuskus, kvinoa kohtuullisina määrin.

Vältä
Maissi, ruis, hirssi, tattari ja ruskea riisi, hiivalla kohotettu leipä

Pavut

Suosi
Tofu, mung- pavut, adukipavut, kikherneet, kidneypavut, linssit, soijapavut.

Vihannekset

Suosi
Avokado, alfalfa, fenkoli, kurkku, kypsennetty punajuuri, maissi, okra, bataatti, tummanvihreät lehtivihannekset, kurpitsa, kesäkurpitsa, parsakaali, porkkana, kukkakaali, ruusukaali, selleri, okra, lehtisalaatti, idätetyt pavut, herneet, vihreät pavut ja merilevät. Perunaa, kypsennettyä pinaattia ja oliiveja tulisi syödä vain vähän.

Vältä
Koisokasvit (Nightshade/Solanaceae), kuten peruna, paprika, chili ja tomaatit. Vältä myös valkosipulia ja sipulia, retiisiä, raakaa punajuurta ja pinaattia, koska ne lisäävät tulta.

Hedelmät

Suosi
Suosi makeita hedelmiä, kuten viinirypäleitä (vain luomu), limeä, kirsikoita, meloneja, kookosta, granaattiomenaa, mangoa, omenaa, makeita marjoja kuten mustikat ja gojimarjat, hyvin kypsyneitä appelsiineja, ananasta ja luumua.

Vältä
Happamat marjat, kuten puolukka, karpalo, punaviini- ja mustaviinimarjat.

Pähkinät ja siemenet

Hasselpähkinät ja auringonkukan siemenet ovat hyviä. Maapähkinät saattavat lisätä Tulta.

Liha ja kala

Suosi
Kana, buffalo, hirvi, fasaani, kalkkuna, kananmunan valkuainen, katkarapu, makean veden kalat.

Vältä
Ankka, nauta, kanamunan keltuainen, lammas, sika, ja merikalat, kuten lohi, sardiinit, tonnikala.

Maitotuotteet

Suosi
Maito, voi ja ghee. Huomioi että Suomessa saatavilla olevat maitotuotteet ovat pääsääntöisesti huonolaatuisia ja vanhentuneita verrattuna tuoreeseen maitoon johon ayurvedassa viitataan alun perin.

Vältä
Fermentoituja maitotuotteita, kuten jugurttia, juustoa, hapankermaa jne.

Öljyt

Suosi
Auringonkukkaöljy, kalaöljy, pellavansiemenöljy, hamppuöljy, oliiviöljy, purasruohoöljy, helokkiöljy ja kookosöljy.

Vältä
Seesaminsiemenöljy, manteliöljy, maissiöljy, rypsi- ja rapsiöljy.

Mausteet

Suosi
Kaneli, korianteri, tilli, anis, kardemumma, fenkoli, kurkuma, minttu, rosmariini kohtuullisina määrinä, sahrami, tuore inkivääri, ja vähän mustapippuria. Tulityypin tulee olla varovainen mausteiden kanssa, koska ne lisäävät tulta. Tulityyppikin kuitenkin hyötyy pienistä määristä tulta tukevia mausteita.

Vältä
Hajupihka, inkiväärijauhe, kumina, sarviapila, neilikka, sellerinsiemen, suola ja sinapinsiemen ovat kuumia, ja niitä tulisi ottaa korkeintaan vain vähän, tai jos tuli on epätasapainossa tulisi välttää. Chiliä ja cayennea tulisi välttää aina.

Makeutusaineet

Suosi
Luonnolliset makeutusaineet kuten stevia, lakritsijuuri, ruokosokeri ja kookossokeri ovat hyväksi. Hunaja ja melassi voivat ärsyttää tulta, joten niiden kanssa tulee olla varovainen. 

Vältä
Puhdistettu sokeri, keinotekoiset makeutusaineet.

Superfoodit

Aloe vera, parsa, klorella, spirulina, vehnänoras, ohranoras ja mantelit.

Juomat

Viilentävät juomat, kuten minttu, kookosvesi ja tulta laskevat yrttiteet.

Ravintolisät

Suosi
Kalsium, magnesium, sinkki, D ja E vitamiini

Vältä 
Ravintolisät joissa suuret pitoisuudet kuparia, rautaa, A, B Complex, B12 ja C vitamiineja, sillä suuret annostukset nostavat tulta.

Muutamia rohdoksia laskemaan tulta

Neem, voikukka, siankärsämö, kamomilla, kauranverso ja kauransiemen, keltakatkero, mahonian juuri, paju, Pau D'arco, Bacopa monnieri, neidonhiuspuu, goji- marja, gotu kola, hevoskastanja.

Värit

Suosi
Viileät ja pehmeät värit ja sävyt sopivat tulen tasapainottamiseen. Etenkin siniset, purppurat, hopeiset ja sinivihreät viilentävät ja rauhoittavat tulta.

Vältä
Punaista ja oranssia sekä mustaa väriä. Keltainen ja oranssi voivat myös ärsyttää Tulta.

Tuoksut

Tulta tasapainottavat viilentävät, rauhoittavat ja makeat tuoksut, kuten santelipuu, jasmiini, ruusu, sitruunaruoho, fenkoli, piparminttu, gardenia ja minttu.

Tuli elimistössä

Tuli hallitsee kehon kaikkea metaboliaa

Sydämen ja mielen tuli: Hallitsee sydämen toimintaa sen psykologisella tasolla, sekä ajatusten ja tunteiden prosessointia ja sulattamista, niiden muuttamista ja käsittelyä. Häiriintyessä mielen tuli voi aiheuttaa mm. sydämen vajaatoimintaa, tunteiden tukahduttamista, kyvyttömyyttä käsitellä tapahtumia tai prosessoida uutta tietoa.

 • Mielen tulta tasapainottavia rohdoksia ovat mm. bacopa monnieri, gotu kola, shankapushpi, valeriana, lakritsijuuri, korianteri, minttu ja tulsi.

Silmien tuli– hallitsee näkökykyä ja havainnointikykyä ja ylläpitää mielen kirkkautta, sekä selkeää ymmärrystä asioista. Silmien tulella on yhteys valoon ja valon vastaanottamiseen sekä valon näkemiseen. Silmien tulen toimintakyky voidaan myös nähdä henkilön silmistä silmien kirkkautena. Häiriintyessään silmien tuli aiheuttaa silmien ongelmia ja ongelmia käsitellä näkemäämme. 

 • Silmien tulta tasapainottavia rohdoksia ovat mm. amla, porkkana, ghee, triphala, A-vitamiini, sekä karotenoidit kuten luteiini, astaksantiini ja zeaksantiini.

Mahalaukun tuli – On koko elimistön tulen ‘äiti’. Se johtaa ruoansulatusta mahalaukussa, ohutsuolessa, paksusuolessa, sekä maksassa, sappirakossa, haimassa ja pernassa. Epätasapainossa mahan tuli voi aiheuttaa vatsakatarria, närästystä, ruoan himoa ja heikentynyttä ruoansulatusta.

 • Mahan tulta tasapainottavia rohdoksia ovat mm. inkivääri, mustapippuri, fenkoli, amla, pippali, granaattiomena, kardemumma ja kaneli.

Maksan tuli – muuntaa ja käsittelee verta, hallitsee maksaa, sappirakkoa ja haimaa. Maksan tuli prosessoi veren kemiallista tasapainoa ja poistaa sapen kautta kaikki kuona-aineet ja myrkyt. Epätasapainossa maksan tuli aiheuttaa ärtyneisyyttä, vihaa, maksan vajaatoimintaa, iho-ongelmia, vereen kerääntyviä myrkkyjä ja anemiaa. 

 • Maksan tulta tasapainottavia rohdoksia ovat mm. voikukka, kurkuma, maarianohdake, siankärsämö, sekä kaikki karvaat rohdokset.

Ihon tuli– hallitsee ihon metaboliaa ja käsittelee siinä auringonvaloa ja muuttaa sen D-vitamiiniksi. Ihon tuli hallitsee ihon hohtoa ja kiilta, sekä ihon väriä. Epätasapainossa ihon tuli voi aiheuttaa monenlaisia iho-ongelmia, kuten akena ja tulehduksia. Esimerkiksi nokkosen tai hyttysen pistolle altistumisesta seuraava kutina ja punoitus ovat ihon tulen toimintaa.

 • Ihon tulta tasapainottavia rohdoksia ovat mm. neem, aloe vera, kurkuma

Tulenluontoisten mieli

Tulenluontoiset ovat hyvin älykkäitä ja nopeita ajatuksissaan. Tuli pystyy koostamaan ja jäsentelemään tietoa erinomaisesti, ja hän hahmottaa asioita mielessään usein visuaalisesti. Herkät ihmiset saattavat kokea tulenluontoiset tuomitsevina ja kriittisinä henkilöinä, joita ohjaa kunnianhimo päämäärätietoisuus. Tulenluontoiset ovat erittäin hyviä organisoimaan ja järjestelemään asioita. Epätasapainoon joutuessa tulenluontoiset voivat olla vihaisia ja agressiivisia sekä helposti ärsyyntyviä. He saattavat olla silloin liian keskittyneitä omaan kehitykseensä, eivätkä epätasapainotilassa ole kovin myötämielisiä ja kärsivällisiä muita kohtaan. Liike/kiihtyneisyys (rajas) liittyy sekä tuuleen että tuleen, ja tulen kuumuus ja intohimo ovat kiihtyneisyyttä.

Tulenluontoinen tykkää harjoittaa päämäärätietoisia tavoitteellista liikuntaa ja kävelyretkiä, joissa pääosassa on usein tulokset ja saavutukset, kuten ajan otto. Stressaantuneena tulenluontoisen tulisi kuitenkin oppia rentoutumaan ja päästämään irti tavoitteellisuudesta. Kävelyllä ei tarvitse olla mitään muuta tavoitetta kuin kävely itsessään. Viileä merenranta on hyvä ympäristö tulenluontoiselle, joka tykkää nauttia viilentävästä tuulesta.

arctic-ocean-1279232_1280.jpg

Lähteet

 • Dr Vasant Lad www.ayurveda.com Food Guidelines

 • Suomen Ayurveda- instituutin peruskurssin opintomateriaalit

 • Pole, S. A Pukka Life - Finding your path to perfect health

 • Vasant, D, Lad. Textbook of Ayurveda - Fundamental Principles, Volume 1, The Ayurvedic Press, 2002, First Edition

 • Pole, S. Ayurvedic Medicine - The Principles of Traditional Practice, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2013

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.