Micro HDMI vs Mini HDMI: selitetty

 Micro HDMI vs Mini HDMI: selitetty

Michael Perez

Kun yritin saada puhelimeni liitettyä televisiooni, jotta voisin käyttää sitä suurella näytöllä, sain tietää, että käytettävissä on useita HDMI-liitäntästandardeja.

Niitä kutsuttiin Micro- ja Mini-HDMI-liittimiksi, ja halusin perehtyä tarkemmin siihen, miten nämä liittimet toimivat ja miksi ne ovat olemassa.

Halusin tietää, mitkä ovat uusimmat standardit. Menin nettiin ja luin useita teknisiä artikkeleita ja dokumentteja HDMI-liitäntästandardeista.

Löysin myös muutamia verkkokeskustelupalstoja, joissa puhuttiin näiden HDMI-standardien toteutettavuudesta todellisuudessa.

Useiden tuntien tutkimustyön jälkeen tunsin olevani tarpeeksi perehtynyt ymmärtääkseni näiden yhteysstandardien vivahteet.

Tämä artikkeli on luotu tämän tutkimuksen avulla, ja sen pitäisi auttaa sinua ymmärtämään, mitä Mini ja Micro-HDMI ovat ja mihin ne soveltuvat parhaiten.

Micro-HDMI:tä eli Type-D:tä ja Mini-HDMI:tä eli Type-C:tä käytetään useimmiten pienemmissä laitteissa, jotka on liitettävä HD-näyttöihin yhteisellä standardilla. Molemmat eroavat toisistaan vain fyysisen kokonsa puolesta.

Lue, mitä uusinta ja parasta on HDMI:n suhteen ja miksi eARC on seuraava askel eteenpäin.

Mikä on HDMI?

Ennen HDMI:tä käytimme useita portteja äänen ja videon lähettämiseen komponentti- tai komposiittivideon muodossa, jossa oli kanavat punaiselle, vihreälle ja siniselle videolle sekä vasemmalle ja oikealle äänelle.

HDMI:n myötä kaikki nämä signaalit on yhdistetty yhteen kaapeliin, mutta myös kaapelilla siirrettävän signaalin laatu on parantunut huomattavasti.

HDMI ja sen standardit tukevat suuria resoluutioita, ja parhaat kaapelit välittävät 8K-videota 120 Hz:n virkistystaajuudella.

Se on todella mullistanut sen, miten liitämme näyttölaitteita erilaisiin viihdejärjestelmiin.

HDMI-CEC:n ansiosta sitä käyttävät jopa soundbarit ja muut äänentoistolaitteet, joiden äänenvoimakkuutta voi säätää television kaukosäätimellä eikä äänentoistojärjestelmän kaukosäätimellä.

HDMI on kokenut oman osansa iteraatioista ja muutoksista, ja viimeisin kaupallisesti saatavilla oleva HDMI 2.1 -standardi on nopeampi kuin mikään sitä edeltänyt.

Kaapeleiden koko

Koska HDMI on monipuolinen yhteysstandardi, joka pystyy nopeaan kuvan ja äänen siirtoon, kaapeleita on saatavana useissa eri muodoissa, jotta voit käyttää niitä suurissa ja pienissä laitteissa.

Standardin HDMI Type-A on kooltaan 13,9 mm x 4,45 mm, ja se on suurin näistä kaapeleista.

HDMI Type-C on myös pienempi, 10,42 mm x 2,42 mm, ja se on seuraavaksi pienin muototekijä.

Lopuksi meillä on HDMI Type-D, joka on pienin kaikista, 5,83 mm x 2,20 mm.

Näillä eri kokoluokilla on omat syynsä olemassaoloonsa, mutta niillä kaikilla on sama 19-nastainen konfiguraatio, jota HDMI vaatii ulostulon tuottamiseen sen tarjoamilla resoluutioilla.

Standardi HDMI Type-A

Yleinen HDMI-kaapeli, jonka luultavasti näet, kun asennat jotakin television kanssa tai kytket laitteita, tunnetaan myös nimellä HDMI Type-A.

Siinä on 19 nastaa, jotka ovat kaikki järjestyksessä ja joista jokainen hoitaa omat tehtävänsä, kuten video- ja audiosignaalien välittäminen, kaikkien signaalien synkronoinnin varmistaminen ja HDMI-CEC-ominaisuuksien käyttäminen, joita televisiosi saattaa tukea.

Mini HDMI Type-C

Mini-HDMI, joka tunnetaan myös nimellä C-tyyppi, on 60 prosenttia pienempi kuin A-tyypin liittimet, mutta siinä on kaikki A-tyypin liittimessä olevat 19 nastaa.

Järjestely on kuitenkin hieman erilainen liittimen pienemmän koon vuoksi.

Pienissä laitteissa, kuten Raspberry Pi:ssä ja toimintakameroissa, on C-tyypin kaapelit, joiden avulla ne voidaan liittää nopeasti HD-näyttöön, jossa on kaikki HDMI:n tarjoamat ominaisuudet.

Micro HDMI Type-D

Micro HDMI tai Type-D on pienin saatavilla oleva HDMI-kaapeli, ja sitä käytetään pienimmissä laitteissa, jotka vaativat HDMI:tä, sillä se on jopa 72 % pienempi kuin Type-A-liitin.

Älypuhelimet olivat D-tyypin liittimen suosittuja omaksujia, mutta näet niitä myös GoPron kaltaisissa toimintakameroissa ja muissa kameroissa.

Type-D-liitintä ei enää käytetä älypuhelimissa, koska Chromecastin tai AirPlayn avulla tapahtuva casting oli paljon helpompaa kuin puhelimen ja television fyysinen yhdistäminen.

Kun A-, C- ja D-tyypin liittimet on saatu pois tieltä, on aika tarkastella puuttuvaa B-tyypin liitintä.

B-tyypin liittimet tarjosivat nopeampia nopeuksia käyttämällä 29 nastaa A-tyypin 19 nastan sijaan, mutta valitettavasti se oli liian myöhäistä.

Kun B-tyyppi kehitettiin, uudempi HDMI 1.3 -standardi oli jo syntynyt, ja se päihitti B-tyypin kaikilta osin.

HDMI 1.3 pystyi siirtämään dataa nopeammin kuin HDMI Type-B pystyi, ja vieläpä 19 nastan avulla, minkä seurauksena Type-B vanhentui ennen kuin se sai valtavirran hyväksynnän.

Mikä on HDMI eARC?

HDMI eARC, joka on lyhenne sanoista Enhanced Audio Return Channel, on parannettu tapa lähettää äänisignaalit HDMI:n kautta kaiutinjärjestelmään säilyttäen samalla signaalin laadun.

Äänenlaatu vastaa digitaalista äänenlaatua, mikä on vaikuttavaa, koska samalla kaapelilla siirretään myös videotiedot.

eARC:n suuri etu on, että et tarvitse erityisiä kaapeleita, jotta eARC toimisi; mikä tahansa HDMI-kaapeli käy.

Sinun ei tarvitse hankkia kallista kaapelia vain eARC:tä varten, sillä voit käyttää vanhaa HDMI-kaapelia.

eARC:n avulla televisiosi voi lähettää täysteräväpiirtoääntä Dolby TrueHD:n, Atmoksen ja muiden koodekkien avulla, kun taas edellisen sukupolven ARC:n avulla voit lähettää vain 5.1-kanavaista ääntä.

Jopa 32 äänikanavaa, joista kahdeksan pystyy 24-bittiseen/192 kHz:n pakkaamattomaan äänivirtaan.

Nykyinen HDMI 2.1 -standardi

HDMI 2.1 on yksi uusimmista standardeista, joka tarjoaa yhteensopivuuden yli 4K:n näyttösignaalien kanssa.

Uusi standardi, jonka yläraja on 48 Gbps, tukee jopa 10K:n resoluutioita ja joillakin resoluutioilla jopa 120 Hz:n virkistystaajuuksia.

Tämä on seuraava standardi, jota voit odottaa televisiolta ja syöttölaitteilta tulevaisuudessa, ja ajan myötä HDMI 2.1 -laitteet tulevat entistä edullisemmiksi.

Se tukee myös HDR10+:a ja Dolby Visionia sekä lähes kaikkia muita Dolbyn tarjoamia koodekkeja.

Yhdessä nopeamman siirtymisen kanssa mustista näytöistä tuloon ja tuen muuttuville virkistystaajuuksille G-SYNCin ja FreeSyncin muodossa, standardi on paras pelaamiseen.

Tämän lisäksi saatat haluta tutustua myös HDMI MHL:n ja HDMI ARC:n eroihin, jotta saat parhaan tuotteen omistamillesi laitteille.

Lopulliset ajatukset

HDMI on kaikissa muodoissaan monipuolinen liitäntästandardi, joka löytyy televisiosta ja älypuhelimista.

Useimmat HDMI-portit, joihin törmäät, ovat A-tyypin portteja, ja muita portteja on kapeammissa tuotteissa, jotka on ehkä liitettävä HD-näyttöön.

Mini- ja Micro-HDMI-portit erottuvat toisistaan fyysisen kokonsa ansiosta, mutta ne ovat lähes kaikin tavoin identtisiä isompien serkkujensa kanssa.

Saatat myös nauttia lukemisesta

  • HDMI ei toimi televisiossa: Mitä teen?
  • Miten kytkeä Roku televisioon ilman HDMI sekunnissa
  • Miten korjata HDMI ei signaalin ongelma: Yksityiskohtainen opas
  • Onko Samsung TV:ssä HDMI 2.1? kaikki mitä sinun tarvitsee tietää?
  • Samsung Smart TV HDMI ARC ei toimi: Kuinka korjata sekunnissa

Usein kysytyt kysymykset

Mitä eroa on mini-HDMI:llä ja mikro-USB:llä?

Mini-HDMI on näyttö- ja äänisignaaleja varten tehty liitäntästandardi.

Micro-USB:tä käytetään pääasiassa tiedonsiirtoon ja virran syöttämiseen, eikä sillä ole HDMI:n kaltaista kaistanleveyttä korkearesoluutioisen videon lähettämiseen.

Voiko mikro-HDMI:n liittää televisioon?

Televisioissa ei ole mikro-HDMI-portteja, koska niissä on riittävästi tilaa täysikokoisille A-tyypin porteille.

Ne voidaan liittää puhelimiin kytkemällä puhelin mikro-HDMI-liitäntään ja televisio A-tyypin liitäntään.

Mihin mikro-USB:tä HDMI:hen käytetään?

Micro-USB-HDMI- tai MHL-sovittimet ovat halpa tapa liittää älypuhelimet televisioihin puhelimen USB-portin avulla.

Kun yhdistät puhelimen ja television tällä tavoin, saavutettavat resoluutiot eivät ole kovin suuria verrattuna siihen, mitä saat, jos käytät Mini tai Micro HDMI -liitäntää.

Mitä hyötyä mini-HDMI:stä on?

Mini-HDMI on pienempi kuin tavallinen HDMI-kaapeli näyttölaitteissa.

Tämä portti mahdollistaa HDMI-tuen laitteissa, joissa ei ole tilaa täysikokoiselle A-tyypin liittimelle.

Michael Perez

Michael Perez on teknologian ystävä, jolla on taito kaikkeen älykkään kotiin. Tietojenkäsittelytieteen tutkinnon suorittanut hän on kirjoittanut teknologiasta yli vuosikymmenen ajan ja on erityisen kiinnostunut älykodin automaatiosta, virtuaaliassistenteista ja IoT:stä. Michael uskoo, että teknologian pitäisi helpottaa elämäämme, ja hän käyttää aikansa uusimpien älykotituotteiden ja -tekniikoiden tutkimiseen ja testaamiseen auttaakseen lukijoitaan pysymään ajan tasalla kodin automaation jatkuvasti kehittyvistä maisemista. Kun hän ei kirjoita tekniikasta, voit löytää Michaelin vaeltamassa, kokkaamassa tai puuhailemassa viimeisimmän älykotiprojektinsa parissa.