Бела светлина на рутерот Fios: едноставен водич

 Бела светлина на рутерот Fios: едноставен водич

Michael Perez

Рутерот може да ви каже многу работи, главно користејќи светла што трепкаат во различни бои.

Тие дури и трепкаат или остануваат вклучени во зависност од статусот на вашата интернет конекција.

Како паметен дом глупак, сакав да знам што значеа, на новата конекција FiOS што штотуку беше поставена дома.

Го избрав FiOS од Verizon од истата причина што ја правеа сите, брзината. Но, мора да бидете сигурни дека знаете за поедноставната техничка страна на fios.

Ова е она што ме привлече да се фрлам во различни ресурси на интернет за да можам да добијам појасна слика.

Ова статијата е напишана за да ви ја олесни работата со консолидирање на важните точки достапни на интернет заедно со моето лично мислење, со што ќе се осигури дека ќе добиете информиран став за цврстата или трепка бела светлина на вашиот FiOS рутер.

Статусот на состојбата за бело светло на вашиот Fios рутер е „Нормално“. Цврстото бело светло покажува нормално функционирање, т.е. кога вашиот Fios рутер е вклучен, поврзан на интернет и функционира нормално.

Додека брзото трепкање бело светло значи дека рутерот се подига.

Што всушност значи белото светло

Белото светло покажува нормално операција. Обично, оваа ситуација не претставува проблем. Белата светлина може да биде или цврста или брзо да трепка.

Цврсто бело ни кажува за Wi-Fi и Интернет. Тоа покажува дека рутерот е поврзан соопремата во вашите простории, а Wi-Fi и интернет услугите се активни и добро функционираат. Обично останува околу 30 секунди, а потоа се исклучува.

Белото што брзо трепка се случува при Тешко ресетирање / рестартирање и надградба на фирмверот.

 • 1-2 секунди пред да се заврти цврсто за време на тешко ресетирање / рестартирање.
 • Трепка за време на инсталацијата на надградбата и додека не се ажурира.

Се додека бидејќи рутерот испушта бело светло, тоа значи дека имате добра интернет конекција и дека нема проблеми со поврзувањето.

Трепкањето обично се случува при рестартирање. Затоа, ако се случи поинаку, може да се работи за неисправна LED или некој софтверски проблем.

Светлата се бели, но нема пристап до Интернет

Ова значи дека сте поврзани на безжичниот рутер, но немате интернет конекција.

Може да има некој проблем со поврзувањето на вашиот рутер со вашиот интернет провајдер (Интернет провајдер).

Пред да одите по решенијата, мора да бидете сигурни дека вашиот Fios рутер е вклучен и поврзан на интернет.

За да бидете сигурни дека двата краја имаат соодветни конекции, можете да го проверите WAN-кабелот (оптички влакна или коаксијален) кој го поврзува вашиот Fios рутер со интернет.

Сега, постојат три начини да го решите овој проблем:

 • Ресетирајте го рутерот
 • Рестартирајте го рутерот
 • Контактирајте со Verizon

Да ги разгледаме детално.

Ресетирајте го рутерот и поминете низповторно процес на конфигурација

За ресетирање на рутерот,

 • Рачно притиснете го копчето црвено за ресетирање на задниот крај на рутерот
 • Држете за 2-4 секунди и сега ЛЕД-то за статус на рутерот ќе се исклучи

Во зависност од вашата врска, FiOS рутерот ќе се врати во функција по рестартирање за околу 3 до 5 минути.

Сега проверете ако ЛЕД-то за статус на рутерот е солидно бело и обидете се уште еднаш да сурфате на интернет.

Забелешка : Вашиот рутер се ресетира на фабричките стандардни поставки кога го користите копчето за ресетирање.

Рестартирајте го рутерот и почекајте да се вклучи белото светло

Ако копчето за ресетирање не успее, можете да се обидете со рестартирање/рестартирање.

 • Исклучете го рутерот
 • Почекајте минута или две
 • Вклучете го назад рутерот

Почекајте некое време за процесот на иницијализација да заврши. Ова може да потрае околу 3 до 5 минути.

Сега проверете ја сијаличката за статус на рутерот. Ако е цврсто бело, обидете се повторно да се поврзете на интернет.

Забелешка : Исклучувањето на кабелот за напојување и повторното приклучување се нарекува циклус на напојување на рутерот.

Контактирајте со Verizon

Ако двата од горенаведените методи не даваат решение, тогаш треба да контактирате со Verizon. Можеби е некаков технички или софтверски проблем од нивна страна.

Исто така види: Како да го отклучите LG телевизорот од хотелски режим за неколку секунди: го направивме истражувањето

Можете или да разговарате, да се поврзете преку Messenger, да закажете повик или директно да ги повикате.

Исто така види: Одговорот на Sony TV е премногу бавен: брзо поправка!

Можете да се поврзете со Техничката поддршка преку телефон на800-837-4966. Нивните услуги се отворени 24×7.

За да разговарате со нивната служба за корисници, може да се јавите на 888-378-1835, од понеделник до петок, од 8 до 18 часот по ET.

Свет на статусни светла

Лидот за статус на рутерот на FiOS дополнително може да емитува сина, зелена, жолта и црвена боја. Сината и зелената ја прикажуваат состојбата „Нормална“, додека жолтата и црвената боја се за „Прашања“.

 • Сината , кога е солидна, означува успешно спарување и го прикажува режимот на спарување кога е бавен трепка.
 • Цврстото зелено значи дека Wi-Fi е исклучено.
 • Цврстото жолто значи дека нема интернет врска.
 • Црвеното може да биде или хардверски или системски дефект (цврсто), прегревање (брзо трепкање), дефект на спарување (бавно трепкање).

Се надевам, сега ќе можете да ја дешифрирате цврстата или трепка бела светлина на вашиот рутер и неговата функција следниот пат кога ќе ја видите.

Можете и да уживате во читањето

 • Verizon Fios Портокалово светло на рутерот: Како да се решат проблемите [2021]
 • Fios Wi-Fi не работи: како да се поправи за неколку секунди [2021]
 • Fios Јачината на звукот на далечинскиот управувач не работи: како да се поправи за неколку минути
 • Дали Google Nest Wi-Fi работи со Verizon FIOS? Како да поставите

Често поставувани прашања

Колку често треба да го рестартирам мојот рутер fios?

Можете да го рестартирате вашиот FiOS рутер насекаде помеѓу месечно до дневно во зависност од состојбата и возраста на рутерот.

Како да го конфигурирам мојотРутер Verizon?

За да го конфигурирате вашиот рутер Verizon:

 • Иницијално поврзете се на мрежата Verizon fios
 • Сега одете на 192.168.1.1 откако ќе го отворите прелистувачот (Впишете „192.168. 1.1” без наводници во лентата за адреси).
 • Внесете ги вашето корисничко име и лозинка
 • Сега можете да пристапите до поставките на рутерот

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.