Cisco SPVTG на мојата мрежа: што е тоа?

 Cisco SPVTG на мојата мрежа: што е тоа?

Michael Perez

Мојот пријател живее во прилично голем станбен комплекс, така што околу него има многу Wi-Fi мрежи од неговите соседи.

Беше прилично нервозен поради фактот дека некој може да биде користење на неговиот Wi-Fi без тој да знае.

Тој дојде кај мене за помош, и тогаш му препорачав да прави повремени мрежни ревизии на неговиот Wi-Fi.

Тој ќе види какви уреди беа поврзани на неговиот Wi-Fi прилично лесно и тогаш му ја сменија лозинката.

Му помогнав со неговата прва ревизија и го прошетав низ целиот процес; тоа беше кога видовме уред со име Cisco SPVTG на неговата мрежа.

Веднаш тргнавме да откриеме што е тој уред и отидовме на интернет.

Поминавме низ документацијата на Cisco за нивните различни уреди и прашавме на неколку форуми за корисници за повеќе информации за тоа што е овој уред.

Откако најдовме сè што можевме на интернет, успеавме да го идентификуваме уредот, а мојот пријател беше прилично олеснет што не беше злонамерно.

Кога отидов дома, решив да составам сè што најдов за да направам водич што ќе ви помогне да дознаете што е уред Cisco SPVTG и да знаете дали е злонамерен.

Ако видите уред Cisco SPVTG на вашата Wi-Fi мрежа, најверојатно тоа е погрешно идентификуван паметен телевизор или сателитска кабелска кутија што се поврзува на интернет.

Прочитајте за да дознаете дали овој уред може да дејствува злонамерно и како да се заштитивашата мрежа од неовластен пристап,

Што е Cisco SPVTG?

Cisco SPVTG е кратенка од Cisco Service Provider Video Technology Group и е името на брендот за Cisco мрежна картичка.

Мрежните картички му дозволуваат на уредот на кој се наоѓаат да се поврзе со вашата мрежа за да му овозможат пристап на уредот до интернет.

Тие обично не треба да се идентификуваат со името на нивниот производител, туку со името на уред на кој е вклучена мрежната картичка.

Ова можеби се случило поради превид од производителот на уредот, кој не ја преименувал картичката за да го одразува сопствениот уред.

Зошто е Cisco SPVTG Device На My Network?

Ако немате надворешно брендиран уред Cisco, можеби се прашувате зошто овој уред е на вашата мрежа.

Работата е во тоа што некој од вашите уреди можат да бидат виновниците овде и нема лесен начин да откриете кој од вашите уреди има мрежна картичка Cisco.

Ова не значи дека е невозможно да се открие, а има неколку вообичаени уреди кои можат да се прикажат како Cisco SPVTG уред.

Тоа вклучува главно паметни телевизори или сателитски ТВ кутии, па ако имате еден од нив во домот поврзан на вашата мрежа, тој уред мора да биде уредот SPVTG.

За да бидете сигурни, исклучете ги мрежните услуги на секој уред што е поврзан со него додека ја проверувате листата на поврзани уреди секогаш кога ќе вадите еден уред.

Стоп кога Cisco SPVTGуредот исчезнува од списокот; последниот уред што го зедовте од мрежата е оној што е погрешно идентификуван како Cisco SPVTG.

Што прави овој уред?

Мрежна картичка Cisco им овозможува на уредите да се поврзат со нивните локална безжична мрежа преку жична или безжична врска како Wi-Fi.

Овој уред користи LAN и IP за пристап до вашата сопствена мрежа на уреди и поширокиот надворешен интернет.

Повеќето уреди како паметниот Телевизорите имаат вградена мрежна картичка и нема да треба да се мачите да ја поставите кога ќе го добиете телевизорот.

Исто така види: Кој канал е VH1 на DIRECTV? Сè што треба да знаете

Наменет е да ги надополни главните мозоци на уредот на кој е вклучен, што ќе делегира сите задачи поврзани со мрежата за него.

Дали е злонамерно?

Ако сте дознале за каков уред се работи со методот што го опишав претходно, доволно е да го кажете тоа уредот не е злонамерен.

Но, ако не сте во можност да дознаете, шансите се дека може да биде неовластен уред.

Не можете да ризикувате дека е злонамерен или не, така што првото нешто што ќе треба да направите е да го отстраните уредот од мрежата.

Постојат методи за прислушување на уредите на вашата мрежа со тоа што ќе останете поврзани со неа и може да ви ги украде банкарските информации или лозинки.

Задржување на непознати уреди надвор од вашата мрежа

Ако сте дознале дека уредот не бил злонамерен, следниот пат можеби нема да има толку среќа, а тоа е подобро е да ја направите вашата мрежа побезбедна.

Ако ебеше злонамерно, тогаш ќе треба да ги прегледате вашите безбедносни поставки и да направите промени од горе до дно за повторно да ја заштитите вашата мрежа.

И двете може да се направат со следење на неколку совети за кои ќе зборувам подолу.

Променете ја лозинката за Wi-Fi во нешто посилно

Ова е веројатно првото нешто што треба да го направите кога ќе најдете натрапник на вашата мрежа.

Исто така, треба да го правите ова на секои 3 недели за да ја одржите вашата Wi-Fi мрежа дополнително безбедна.

Најдобрата лозинка треба да биде комбинација од букви и бројки кои се лесни за паметење, но тешко да се погодат.

Таа треба да има и разновидна големи и мали азбуки, како и неколку специјални знаци.

Ако мислите дека нема да ги запомните сите ваши лозинки, користете управувач со лозинки како LastPass или Dashlane.

Овие услуги бараат само вас за да запомните една главна лозинка за да пристапите до сите ваши други лозинки.

Можете да ја промените лозинката на вашата Wi-Fi мрежа со најавување на администраторската алатка на вашиот рутер.

Погледнете во прирачникот на вашиот рутер за повеќе информации.

Промената на лозинката исто така би значело дека сите уреди на мрежата ќе треба повторно да се поврзат со новата лозинка откако ќе ги зачувате промените на вашиот рутер.

Користете MAC Address Filtering

MAC адресите се IP адреси за уредите и секој уред има уникатна Mac адреса.

Некои рутери ви дозволуваат да креирате список со дозволи на уреди што можат да пристапатмрежата.

Додајте ги уредите што ги поседувате на кои им треба Wi-Fi на оваа листа за да не дозволите други неовластени уреди да се поврзат на вашата мрежа.

Ова можете да го направите со најавување на вашиот рутер администраторска алатка и вклучување филтрирање на MAC адреса.

Погледнете го прирачникот на вашиот рутер за подетални чекори.

Исто така види: Црн екран на Hisense TV: Еве како конечно го поправив мојот

Користете мрежа за гости

Некои рутери може да постават привремен гостин мрежи за луѓе кои привремено сакаат да ја користат вашата Wi-Fi мрежа.

Секогаш кога некој ќе побара привремен пристап, дозволете му да се поврзе на гостинската мрежа, која е целосно изолирана од главната мрежа.

Уредите на гостинската мрежа нема да пристапуваат до другите уреди на главната мрежа ниту да пристапуваат до датотеките зачувани на неа.

Скриј SSID

SSID на вашиот рутер е името на вашата Wi-Fi мрежата им дава на уредите на кои е вклучено Wi-Fi.

Можете да го скриете вашиот SSID од секој кој се обидува да пристапи до вашата мрежа бидејќи, без SSID, нема да може да се поврзе на вашата мрежа дури и ако тие ја имаат лозинката.

Некои рутери ја имаат оваа опција во нивната административна алатка, затоа најавете се и вклучете ја функцијата.

Конечни мисли

Уредите на Cisco не се само оние кои погрешно се идентификуваат на рутерите за Wi-Fi.

Производите што ги прави водечкиот производител на електроника Foxconn, како PS4, погрешно се идентификуваат како уред Honhaipr во нивните Wi-Fi мрежи.

Одмор. увери, девет пати надвород десет, овие уреди нема да бидат малициозни и би биле еден од уредите што ги поседувате.

Кога станува збор за мрежната безбедност, подобро е да бидете проактивни наместо реактивни за да се спротивставите на видовите закани што ги гледаме на интернет.

Можете и да уживате во читањето

  • Aris Group на мојата мрежа: Што е тоа?
  • Зошто Мојот сигнал за Wi-Fi е слаб одеднаш
  • Безжичниот клиент не е достапен: како да се поправи
  • Одредениот опсег на одржување Unicast бр. Примен одговор: Како да се поправат

Често поставувани прашања

Дали сопственикот на Wi-Fi може да види кои страници сум ги посетил инкогнито?

Режимот инкогнито ќе спречите складирање на податоците на уредот што го вклучувате режимот.

Сите други, вклучувајќи го рутерот, вашиот интернет провајдер и која било агенција, ќе можат да видат што прелистувате во режимот инкогнито.

Која е стандардната лозинка за Cisco рутер?

Стандардната лозинка која ви овозможува да се најавите на вашиот Cisco рутер е или Cisco или лозинка .

Промени оваа лозинка најбрзо што можете за да избегнете некој друг да добие пристап до вашиот рутер.

Дали можете да блокирате уреди од Wi-Fi?

Можете да блокирате уреди да пристапат до вашата Wi-Fi со поставување направете блок листа за филтрирање MAC адреси што блокира поврзување на сите уреди во списокот.

За ова ќе ви треба MAC адресата на уредот што се обидувате да го блокиратеда работи.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.