Дали 300 Mbps се добри за игри?

 Дали 300 Mbps се добри за игри?

Michael Perez

Содржина

Имам врска со гигабитна брзина од Xfinity, но бидејќи врската постојано се користи за стриминг 4K содржини од услугите за стриминг, се загрижив дека ќе ми ја запре врската кога играм игри на интернет.

Решив да проверам колку ми се брзи во просек кога врската имаше повеќе 4K преноси и преземања, и дознав дека ми останаа уште околу 300 Mbps пропусен опсег.

Дали 300 Mbps се доволни за да имам непречено искуство со играње онлајн?

Време беше да го дознаам тоа, па отидов на интернет за да дознаам повеќе; Посетив и некои кориснички форуми за да добијам искуство од прва рака за тоа како луѓето управуваат со конекција од 300 Mbps за игри.

Овој водич беше резултат на истражувањето што го направив за конечно да го средам прашањето дали 300 Mbps се доволно добри за играње.

Да, 300 Mbps се добри за едно од најдобрите можни искуства за играње во скоро сите случаи. Можете дури и да пренесувате 4K на Netflix и сè уште немате проблеми со вашите онлајн игри со тие брзини.

Како брзината на Интернет влијае на вашето искуство со игри?

Најклучното фактор што влегува во игра кога играте онлајн е латентноста на вашата интернет конекција.

Доцнењето или поинаку познато како пинг е важен фактор во поконкурентните онлајн игри.

Ниските брзини на интернет може да не само што влијае на латентноста помеѓу вас и серверот, туку може иФилтрирање: како функционира? Сè што треба да знаете [2022]

 • Дали Mesh рутерите се добри за игри? [2021]
 • Зошто AT&T интернетот е толку бавен: како да се поправи за неколку секунди [2021]
 • Спектарот на Интернет продолжува да опаѓа: како да го поправите [2021]
 • Како да го направите CenturyLink интернет побрз [2021]
 • Често поставувани прашања

  Е 300 Mbps добра за 4K?

  Минималната препорачана брзина за пренос во 4K е 25 Mbps, а со брзина од 300 Mbps, тоа е прилично претерано бидејќи може да имате повеќе 4K преноси истовремено.

  Колку уредите можат да се справат со 300 Mbps?

  Конекција од 300 Mbps може, според прилично либерална проценка, да се справи со околу 100 уреди.

  Но, оваа пресметка зависи од секој уред кој користи само 3 Mbps, што е невозможно во реалниот свет.

  Зависи и од рутерот што го користите, а модемите се ограничуваат на тоа колку уреди може да се поврзете со него.

  Дали 300Mbps се добри за работа од дома?

  Брзината од 300 Mbps е повеќе од доволна за работа од дома бидејќи повеќето апликации за видео конференции користат помалку од 30 Mbps пропусен опсег.

  Дали 300 Mbps се добри за Netflix?

  Netflix препорачува брзини до 5 Mbps за HD содржина и 25 Mbps за 4K содржина, така што со брзина од 300 Mbps, можете да имате повеќе преноси на 4K.

  предизвикуваат нешто што се нарекува загуба на пакети.

  Загубата на пакетите произлегува од фактот дека податоците на интернет се испраќаат во пакети наместо да се испраќаат поединечно, а бавната интернет конекција може да ги „отфрли“ пакетите.

  Пакетите за онлајн игрите се неверојатно чувствителни на времето, така што тие се исклучуваат од врската доколку некој од нив не успее да стигне до својата дестинација.

  Загубата на пакети се манифестира во игрите на најлош можен начин; поврзаноста со голема загуба на пакети го тера играчот да телепортира по случаен избор и да не реагира на влезот на играчот.

  Загубата на пакетот може негативно да влијае на искуството од играње игра, особено на оние кои се поконкурентни.

  Дали брзиот интернет е добар за игри со еден играч?

  Како што споменав претходно, брзините на интернет нема да влијаат на вашето искуство кога играте играта, но таа се појавува уште пред да почнете да ја играте.

  Големите издавачи како Electronic Arts и Sony веќе објавија дека повеќе од 50% од нивната продажба во 2020 година биле дигитални копии, а трендот се однесува само на расте.

  Дигиталните копии треба да се преземат преку интернет за да се играат, па затоа е подобро да се има брза интернет конекција.

  Побрзиот интернет значи дека можете побрзо да ги преземате вашите игри и да почнете да ги играте порано .

  Поврзувањето од 300 Mbps е повеќе од доволно, а со игрите што излегуваат денес кои се движат од 40-80 гигабајти, можете дапреземете ги и спремете ги за играње за околу 20 до 40 минути.

  Ажурирањето на вашата игра на најновата закрпа е исто така релативно лесно со поврзување од 300 Mbps.

  Дали брзиот интернет е добар за онлајн игри со повеќе играчи?

  Кога станува збор за латентноста, постојат неколку фактори кои значително влијаат на тоа.

  Тоа се пропусниот опсег, а во одредени ситуации, интернетот брзина.

  Пропусниот опсег е најважен за да имате ниска латентност во вашите конкурентни онлајн игри, бидејќи поголем пропусен опсег значи дека има доволно простор пакетите да стигнат до вашиот компјутер и да се испратат до серверот.

  Брзината на интернет е важна само до одреден момент, и ако имате интернет конекција која е побрза од 15-20 Mbps, нема да чувствувате никакви проблеми со латентност или загуба на пакети.

  Како резултат на тоа, пропусниот опсег е уште поважно бидејќи тоа е мерка за тоа колку податоци може да се прикачат или преземат на вашиот компјутер, а брзината е само колку брзо можете да го направите тоа.

  Се разбира, сето ова се однесува главно на оние хипер-конкурентни онлајн игри каде што секоја акција и реакција е важна, и може да имате совршено добро искуство играјќи игра со побавно темпо како оние од, да речеме, Jackbox на Roku, со интернет конекција која не е толку добра.

  Дали брзиот интернет е добар за пренос во живо?

  Стримингот зависи повеќе од вашата брзина на прикачување отколку вашата брзина на преземање, и бидејќи повеќето интернет провајдери даваатнешто еднакви брзини при прикачување и преземање, брзиот интернет може многу да помогне при стриминг.

  Twitch, која е најпопуларната платформа за стриминг во моментов, ви препорачува барем да имате брзина на интернет од 8 Mbps.

  Исто така види: YouTube не работи на Roku: Како да се поправи за неколку минути

  Поврзувањето од 300 Mbps е повеќе од доволно за пренос на аудио и видео, со повеќекратни видеа, доводи, вклучително и фајс камера и самиот пренос на играта на 4K.

  Дали брзиот интернет е добар за играње во облак?

  Игри во облак е следната граница што се однесува до игрите.

  Купени во мејнстримот од сега речиси непостоечката Stadia на Google и предводени од Cloud на Microsoft и GeForce Now на Nvidia , игрите во облак го прават релативно скапото хоби на видео игрите подостапно од кога и да било.

  Игри во облак ви овозможува да ја компензирате целата значителна процесорска моќ потребна за денешните игри на облакот и во основа ви овозможува да играте квалитет на конзола или компјутер игри директно од вашиот паметен телефон или од вашиот прелистувач.

  Тие ви испраќаат видео довод од играта што сакате да ја играте, која можете да ја играте со вашиот уред.

  Како резултат на тоа, брз интернет поврзувањето е речиси предуслов, бидејќи XCloud и GeForce Now препорачуваат да имате најмалку 10 Mbps за да играте игри на 720p.

  Темелно сте покриени со брзина од 300 Mbps, дури и ако сакате да играте во 4K на 60 fps.

  Барања за минимална брзина на интернет за играчките конзоли

  Поновите конзоли каковрски во зависност од вашата област и што ви дозволува интернет планот да пристапите.

  Исто така види: Косачот за трева Бригс и Стратон нема да започне по седење: Како да се поправи за неколку минути

  DSL интернет

  DSL е традиционален метод за добивање на интернет до дом каде што ги користат бакарните кабли во телефонските линии .

  Овие се пораспространети, но бидејќи нивниот медиум е бакар и се главно постари, брзините што можат да ги испорачаат се прилично мали и не се препорачуваат за игри.

  Кабелски интернет

  Кабелскиот интернет ја користи ТВ-врската што доаѓа до вашиот дом за да ги пренесе интернет-врските.

  Бидејќи тие се релативно помалку преполни од телефонските линии и користат понова технологија, тие се побрзи и имаат поголема пропусност.

  Можете да користите кабелски интернет за конкурентни игри, но може да наидете на проблеми за време на периоди од денот кога сообраќајот е голем.

  За онлајн игрите кои се повообичаени, кабелскиот интернет е доволно добар.

  Интернет со оптички влакна

  Најновото во интернет технологијата , нуди најбрзи можни брзини до опсегот на гигабити и има голема пропусност.

  Влакното е препорачаниот тип на поврзување за конкурентниот гејмер и е доста сигурен кога станува збор за брзини.

  каблите не можат да се приклучат и нема да откажат поради губење на напојувањето.

  Брзина на интернет наспроти пинг/латентност

  Доцнење, или поинаку познато како пинг, е време дека е потребно за вашиот компјутер да испрати порака до сервер и да добие одговор на тоапорака.

  И бидејќи поконкурентните онлајн игри како Valorant или Apex Legends зависат од дејства и реакции во дел од секундата, латентноста е многу важна.

  Тоа во голема мера не се смета за вашата побавна онлајн игри и стратешки игри базирани на вртења како што е Civilization 6, и целосно не е важно ни кога играте игра со еден играч.

  Побрза врска значи дека пораките може да се испраќаат и примаат побрзо, а како резултат на тоа, вашите брзини на интернет сè уште се важни, но не толку колку што мислите.

  На повеќето игри што се поврзуваат онлајн не им е потребен беспрекорен брз интернет, па дури и за поконкурентните игри, брзината престанува да станува фактор по 15 -20 Mbps и повеќе.

  Доцнењето најмногу зависи од пропусниот опсег отколку од брзината на интернет, затоа погрижете се вашата мрежа да не е премногу пренатрупана со уреди што користат интернет или да добиете врска што може да го направи тоа.

  Што се однесува до тоа каков треба да биде добар пинг за конкурентна игра, обидете се да го задржите помеѓу 30-50 милисекунди.

  За да стигнете до тоа ниво, би препорачал интернет конекција со оптички влакна бидејќи може да издржи најмногу пропусен опсег и со сигурност испорачајте големи брзини.

  Како да го минимизирате доцнењето додека играте

  Ако вашата интернет конекција е прилично брза, но имате проблеми со доцнењето во вашите онлајн игри, постојат некои поправки што можете да ги испробате.

  Користете жична врска.

  Етернетот е секогаш посигурен од Wi-Fi, затоа обидете се да го поврзете вашиоткомпјутер директно на вашиот рутер.

  Можете да се вратите на користење Wi-Fi откако ќе престанете да играте, но за да имате најдобро можно искуство, секогаш се препорачува жична врска преку безжична врска.

  Ако сте заглавени во користењето на Wi-Fi, доближете се до вашиот рутер.

  Ресетирајте го рутерот

  Рутерот може да предизвика проблеми кога играте, затоа обидете се да го ресетирате рутерот.

  0>Секој рутер ја следи својата процедура за ресетирање, затоа погледнете го прирачникот на вашиот рутер или контактирајте со вашиот интернет провајдер.

  Користете го најблискиот сервер.

  Промената на серверот е нешто што можете да го пробате кога сте во -игра.

  Игрите обично стандардно се поврзуваат со серверот најблиску до вас, но проверете дали го сторил тоа.

  Одете во поставките за вашата игра, проверете ја картичката мрежа или играње, и изберете го серверот најблиску до вас.

  Ажурирајте го фирмверот на рутерот

  Ако ресетирањето не работи, ажурирајте го фирмверот за вашиот рутер.

  Бидејќи секој рутер има свој начин да ажурирајте го фирмверот, проверете го прирачникот за рутерот или контактирајте со вашиот интернет провајдер за да го ажурирате рутерот.

  Како може ограничувањето за податоци да влијае на вашето искуство со игри?

  Преземањето и ажурирањето на вашите игри бара многу податоци ако вашиот план има ограничување на податоците.

  Со оглед на тоа што игрите стануваат се поголеми и поголеми со секоја измината година, помалите ограничувања на податоци може да се борат да се справат со оптоварувањето на податоци што може да го бараат големите преземања во иднина.

  Ако го надминете ограничувањето на податоците, вашиот интернет провајдер ќе го стори тоапригушете го вашиот интернет до екстремно индексирање до крајот на тековниот циклус на наплата или додека привремено не го зголемите ограничувањето со плаќање повеќе.

  Секогаш можете да го надградите планот со повисоко ограничување за податоци ако мислите дека вашата моментална граница не е доволно.

  Некои интернет провајдери дури започнаа планови без ограничувања за податоци, па можеби е време да се преселиме.

  Други придобивки од брзината на Интернет од 300Mbps

  Со просечна брзина на интернет во САД од околу 99,3 Mbps, вашата брзина од 300 Mbps е на највисокиот крај на спектарот.

  Оваа поголема брзина ви овозможува да проследувате со 1080p или повисока на повеќе уреди додека играте на уште една или две конзоли или компјутери.

  Можете да преземете цел филм во 1080p за 2 минути и 4K филм за околу 9 минути.

  300 Mbps е навистина брзо ако погледнете поголемата слика, и ако не плаќате преку нос за оваа врска, сте го постигнале џекпотот.

  Последни мисли

  Ако сте се обиделе да користите етернет кабел, но тоа сè уште е бавно, користете подобар етернет-кабел.

  Не ви треба ултрабрз интернет за да имате најдобар интернет за игри, а навистина не ви е митското ниво на брзина на интернет што НАСА се шпекулираше дека ги добива.

  Само погрижете се вашата врска да го надмине минимумот препорачан за добро искуство со игри и имајте на ум колкава е вашата граница на податоци кога преземате големи игри.

  Можете и да уживате во читањето

  • НАТXbox Series X

  Michael Perez

  Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.