Дали T-Mobile користи AT&T Towers?: Еве како функционира

 Дали T-Mobile користи AT&T Towers?: Еве како функционира

Michael Perez

Кога разговарав со поддршката на AT&T за да се поправи мојата бавна конекција за податоци, претставникот на службата за корисници ми рече дека T-Mobile ги користи нивните кули за своите услуги.

Сериозно размислував да се префрлам на T- Мобилен од AT&T бидејќи бев прилично незадоволен од нивната услуга и покриеноста со мобилни телефони во мојата област, и дадов ненамерен коментар за T-Mobile.

Кога го добив овој одговор од нивниот претставник, морав да го следам со некои од моите истражувања.

Сакав да знам дали ова е факт затоа што мислев дека ништо нема да се промени доколку и двата носачи користат иста опрема за кула.

Како дел од моето истражување, Поминав низ неколку написи кои зборуваа за тоа како превозниците ги споделуваат своите кули и објавите на форумот од познавачите на мрежниот простор на кулата.

Исто така, разбрав како би биле перформансите доколку два превозници користат иста кула и како превозниците е потребно да се користи истата кула.

Вооружен со информациите што ги собрав, решив да го направам ова упатство така што ако некогаш ви се каже дека T-Mobile ги користи кулите на AT&T, имате подготвен извор на информации.

T-Mobile ги користи кулите на AT&T, во зависност од локацијата. Повеќето телекомуникациски оператори изнајмуваат кули од други компании, вклучително и нивната конкуренција, бидејќи понекогаш е поисплатливо да се закупи отколку да се купи.

Прочитајте за да откриете како кулите се делат меѓу операторите и колку се конкурентнипревозниците се согласуваат да ги користат истите столбови.

Логистиката на мобилните кули

Во повеќето случаи, мобилните столбови не се во сопственост на превозниците што ги користат, туку на електроенергетските компании, приватни поединци, па дури и други превозници.

Ова е затоа што превозниците сакаат да ги намалат трошоците што е можно повеќе бидејќи давање под закуп на кулата е полесно отколку да се купи и редовно да се одржува.

И бидејќи има ограничен број локации во област што ги задоволува барањата за покривање и за градење. мобилна опрема на неа.

Превозниците ќе ги надградат своите капацитети на овие изнајмени кули како што сакаат.

Бидејќи закупот на кула му овозможува на превозникот да има флексибилност, покриеност и квалитет на сигналот дека два превозниците можат да дадат користејќи иста кула може да бидат различни.

Договорите за споделени кули

Овде доаѓаат договорите за споделени кули.

Исто така види: Спектар DVR не снима закажани емисии: како да се поправи за неколку секунди

Тие обезбедуваат солидна рамка за помогнете им на два конкурентни оператори да ја користат истата кула за да ја распоредат својата мрежна опрема.

Овие договори се исто така структурирани да бидат заемно корисни за двете вклучени страни.

T-Mobile и AT&T имаат неколку такви договори низ САД каде што ги користат меѓусебните кули.

Некои компании работат чисто на лизинг од мобилнимрежна опрема, а T-Mobile и AT&T ги изнајмуваат овие кули во области каде побарувачката не е вредна за двајцата да поставуваат свои кули.

Превозниците, исто така, склучуваат договор со електроенергетските компании, како што е случајот со мобилните кули блиску до местото каде што живеам.

Локалната комунална компанија ја поседува кулата, која ја издава на превозниците што ги имам на располагање во мојата област.

Дали T-Mobile користи AT&T's Towers?

Како што видовме во погорните делови, целосната изјава дека T-Mobile ги користи кулите на AT&T е донекаде неискрена.

Иако тоа може да биде случај во некои области , можеби не мора да важи за кулите што можеби ги користите.

Нема начин да откриете кој е сопственик на кулата во ваша близина, но постојат алатки како Network Cell Info за Android што ви даваат прилично сеопфатна идеја за мобилната мрежа во вашата област.

На iPhone им е потешко, а една од единствените апликации што тие телефони можат да ја користат е RootMetrics.

Оваа апликација ќе ви покаже само топлинска карта и ништо друго за кулите во вашата област.

Понекогаш, T-Mobile користи опрема за мобилни кули AT&T за нивните услуги за роаминг каде што ја немаат соодветната опрема.

Но ова е само во случај на роаминг, а T-Mobile користи сопствена опрема кога сте поврзани на вашата домашна мрежа.

Исто така види: Како да го синхронизирате далечинскиот управувач Roku без копче за спарување

Роаминг наспроти редовен

Бидејќи роаминг значи вие се оди надвор од вашата домашна мрежа, шанситеда се најде T-Mobile кула е малку веројатно, во зависност од тоа каде ќе посетувате.

T-Mobile изнајмува кули од други компании за да ги обезбедува нивните услуги за роаминг во области каде што тие не поседуваат кули.

0>Како што спомнав претходно, ова може да бидат кула на друга енергетска компанија или може да бидат кула AT&T.

Понекогаш, T-Mobile, исто така, изнајмува мрежна опрема и базна станица од други оператори на ја прошират својата мрежа.

Но, ова може да се случи само ако сте во роаминг и нема да ја почувствувате разликата помеѓу користењето на T-Mobile наспроти некоја друга кула.

Генерално, нема да ја почувствувате разликата помеѓу користење на сопствените кули на T-Mobile или една од нивните изнајмени кули 99% од времето.

Ако го забележите тоа, нивните мрежни системи автоматски ќе ве стават на подобра столба како што тоа го дозволува мрежниот сообраќај.

Најдобри поставки за мобилни телефони за T-Mobile

За да ја оптимизирате вашата врска со мрежата на T-Mobile, постојат неколку поставки што можете да ги прилагодите за да го направите тоа.

Овие поставки се применливи само за телефони со Android, но подоцна ќе зборувам за iPhone дел.

За да ги промените вашите мрежни поставки на Android:

 1. Отворете ја апликацијата Settings.
 2. Одете во Безжични мрежи (или Врски/мрежа и Интернет) > ; Повеќе.
 3. Изберете мобилни мрежи > Имиња на пристапни точки.
 4. Ако го видите T-Mobile US APN, изберете го, но јас би препорачалправење нов APN со следните детали. Допрете го копчето + или Додај на горниот дел од екранот.
 5. Внесете ги овие поставки
  1. Име: T-Mobile US LTE
  2. APN: fast.t-mobile.com
  3. Прокси: (лево празно)
  4. Порта: (лево празно)
  5. Корисничко име: (лево празно)
  6. Лозинка: (лево празно)
  7. Сервер: (лево празно)
  8. MMSC: //mms.msg.eng.t-mobile.com/mms/wapenc
  9. MMS-прокси: (лево празно)
  10. MMS порта: (лево празно)
  11. MMS протокол: WAP 2.0
  12. MCC: 310
  13. MNC: 260
  14. Тип на автентикација: (лево празно)
  15. тип на APN: стандардно, supl,mms
  16. APN протокол: IPv4/IPv6
  17. APN протокол за роаминг: IPv4
  18. Овозможи/оневозможи APN: Овозможи
  19. Носител: Неодредено
 6. Зачувај ги поставките.
 7. Изберете го новиот APN што штотуку го направивте.

За iPhone, единствената опција е да ги ресетирате мрежните поставки на телефонот.

За да го направите ова:

 1. Отворете ја апликацијата Поставки.
 2. Одете во Општо > Ресетирање .
 3. Допрете Ресетирајте ги мрежни поставки .

Apple не ви дозволува да ги менувате поставките за APN, но можете повторно да ги конфигурирате поставките со ресетирање како што направивме погоре.

Final Thoughts

T-Mobile има приоритет да ви добие сигнал повеќе од брзините на интернет што треба да ги добиете од мобилните податоциврската.

Ова е причината зошто може да видите дека телефоните што се на T-Mobile се спуштаат на EDGE или 2G кога покриеноста 4G не е достапна.

Функцијата е прилично добра ако сакате сигурно покривање , но ако сакате подобра покриеност и брзини, би предложил да се префрлите на Verizon, кој има најдобра покриеност меѓу големата петорка во САД.

Можете и да го донесете вашиот T-Mobile телефон во Verizon на донесете свој сопствен план за уред.

Можете и да уживате во читањето

 • Поправете „Не сте подобни бидејќи немате активен план за рата на опрема“: T-Mobile
 • Како да го измамите семејството на T-Mobile каде
 • Овластен продавач на мало наспроти корпоративна продавница AT&T: Перспективата на клиентот
 • Што значи „Корисник зафатен“ на iPhone? [Објаснето]

Често поставувани прашања

Дали AT&T и T-Mobile ги користат истите кули?

Во некои случаи и двата оператори користат истите кули; понекогаш, нема.

Целосно зависи од областа за која станува збор, бројот на клиентите на T-Mobile и AT&T во таа област и можноста за инсталирање на кула и друга комуникациска опрема таму.

Дали AT&T е побрз од T-Mobile?

AT&T има побрза и посигурна 4G мрежа, додека T-Mobile го надминува AT&T со брзината и покриеноста на 5G.

Се очекува јазот да се затвори кога AT&T ќе го заврши своето 5G воведување, но дотогаш, AT&T го има најдоброто4G мрежа, а T-Mobile ја има најдобрата 5G мрежа.

Која безжична мрежа има најдобра покриеност?

Verizon има најдобра покриеност меѓу големата четворка, при што AT&T и T-Mobile го делат второто место, а Sprint е на последно место.

Дали T-Mobile CDMA или GSM?

По воведувањето на 4G LTE, сите оператори користат GSM, вклучувајќи го и T-Mobile, кој веќе беше на GSM претходно.

Verizon се оддалечи од CDMA на GSM бидејќи CDMA не поддржува 4G.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.