Како да ја смените лозинката за Wi-Fi на CenturyLink за неколку секунди

 Како да ја смените лозинката за Wi-Fi на CenturyLink за неколку секунди

Michael Perez

Сите сме биле таму, обидувајќи се да ја смениме лозинката на вашиот Wi-Fi.

Тоа беше денот кога излезе последната епизода од Локи, и јас бев подготвен со моите грицки и пијалоци, но за жал, податоците не беа доволни за да ја добијам потребната резолуција на моето видео поток.

Од чиста љубопитност, решив да проверам колку уреди се поврзани на мојата CenturyLink Wi-Fi мрежа и тоа беше повеќе уреди отколку што првично мислев дека ќе биде.

Сите тие толку долго ги испуштаа моите податоци што кога ми требаше, пропусниот опсег се снема кај мене.

Тогаш решив дека е доволно и продолжив да научам како да ја сменам лозинката за Wi-Fi.

Овде го составив овој информативен водич за сите кои се соочуваат со слични ситуации.

Можете или да ја промените лозинката преку поставките за апликацијата CenturyLink или од поставките за административната страница на модемот CenturyLink. Ресетирањето на лозинката може да работи и во екстремни случаи.

Зошто треба да ја смените лозинката за Wi-Fi?

Вашата интернет безбедност дефинитивно не е нешто што треба да се земе лесно.

Пред да влеземе во главната поента, дозволете ни да ги разгледаме различните важни причини за промена на лозинката за Wi-Fi.

Обезбедувањето на трети лица да нема вашата лозинка за Wi-Fi е важно за спречување на кражби на идентитет. Доследно менување на лозинката е најдобриот начин за навигација без никакви проблеми во тоаобласт.

Друга главна причина би била тоа што другите луѓе можеби го испуштаат вашиот Wi-Fi.

Не само што ве тера да плаќате за туѓото користење на податоци, туку и драстично ја забавува вашата брзина на интернет.

Промената на лозинката за Wi-Fi е одличен начин да го направите CenturyLink Интернет побрз.

Може да се појават неколку прекини во вашата интернет конекција доколку други луѓе ја користат со кражба на вашата лозинка.

Понекогаш, може доброволно да им ја дадете лозинката за Wi-Fi на вашите пријатели, а ако тие ја имаат вклучена опцијата „Поврзи се автоматски“, нивниот телефон ќе се поврзе со вашиот Wi-Fi кога ќе дојдат следниот пат.

Иако тоа не е нешто намерно, сепак ја забавува работата на вашиот Wi-Fi модем и на крајот влијае на вас.

Оттука поради сите овие причини, мора да размислите за промена на лозинката за Wi-Fi најмалку еднаш на секои три месеци.

Каде да ги барате деталите за најавување на модемот

Во случај да се обидувате да ги дознаете ингеренциите за најавување на вашиот Wi-Fi модем, можете да го постигнете тоа во неколку едноставни чекори.

Но, пред тоа, треба да ги дознаете ингеренциите за најавување на вашиот модем.

Не грижете се, бидејќи овие детали секогаш можете да ги најдете зад самиот уред или во прирачникот што доаѓа со него.

Погрижете се прво да го сфатите тоа пред да навлезете во дополнителни детали.

Исто така види: Такси за меѓународен повик на Verizon

Кога ќе дојдеме до предметот, можете да ја промените лозинката за Wi-Fi на CenturyLink на два различни начини.

Едниот метод е со менување директно преку вашата апликација CenturyLink, а другиот метод е со менување преку поставките на модемот.

Овие два методи имаат различни чекори кои го прават истиот трик, и тие ќе бидат детално објаснети подолу.

Промената на лозинката за Wi-Fi на CenturyLink преку апликацијата CenturyLink е најлесниот метод за кој можете да се одлучите.

Пред да започнете со чекорите, преземете ја и инсталирајте ја апликацијата CenturyLink.

Сега треба само да ги следите чекорите дадени подолу во дадениот редослед и подготвени сте да одите.

 • Најавете се во вашата апликација CenturyLink користејќи ги ингеренциите што веќе ги имате во рака
 • Откако ќе бидете внатре, одете во Мои производи и побарајте ја опцијата наречена „Контролирај го твојот Wi- Fi."
 • Кликнете на Network меѓу прикажаните опции и кликнете на Wi-Fi што го поседувате
 • Изберете ја опцијата Change Network Settings и можете да ја промените лозинката.

Додека поминувате низ чекорите споменати погоре, понекогаш може да има мала промена.

За одредени уреди, можете да ја видите опцијата Промени ја мојата лозинка директно во менито Мои производи, од каде што можете директно да ја промените лозинката.

Во случај да не можете да ја пронајдете опцијата „Промени ја лозинката за Wi-Fi“ наапликацијата

Може да има некои случаи каде што можеби нема да можете да ја најдете опцијата Промена на лозинка за Wi-Fi.

Ако не можете да ја најдете опцијата за промена на лозинката, проверете дали вашата апликација е ажурирана на најновата достапна верзија и дали вашиот модем работи правилно.

Во случај да имате неисправен модем што ве спречува да пристапите до поставките, обидете се да го ресетирате.

Можете едноставно да го исклучите и повторно да го приклучите кабелот на задниот дел од модемот или да го рестартирате со помош на апликацијата.

Ако работите не функционираат, секогаш постои отстранувач на проблеми со апликацијата CenturyLink, кој можете да го активирате со избирање на опцијата Тестирај ја мојата услуга во апликацијата.

Користење на поставките за модемот

Вториот метод со кој можете да ја промените лозинката за Wi-Fi на CenturyLink е преку поставките на вашиот модем.

Прво проверете дали вашиот уред (како компјутер или таблет) е поврзан со вашиот Wi-Fi модем.

Можете да го направите ова безжично или преку етернет кабел. Така, сега можете да продолжите и да ги следите чекорите подолу за процесот.

Пристапете до Wireless Settings

За првиот чекор, напишете //192.168.0.1 во полето за адреса на URL на вашиот соодветен прелистувач.

Ќе се отвори прозорец за најавување, кој ќе ве поттикне да ги внесете корисничкото име на администраторот и лозинката за администратор, кои можете да ги најдете на налепницата на модемот.

Откако успешно ќе се најавите на модемот, изберете ја опцијата Wireless Setup од даденатаикони и можете да видите неколку поставки за безжична мрежа под таа опција.

Внесете нова SSID и лозинка

Ќе ги видите сите детали во врска со името на мрежата, лозинката за Wi-Fi, безбедносниот тип итн.

Изберете го името на вашиот SSID/ Wi-Fi и отворете го менито Внесете безбедносен клуч.

За да ја внесете вашата нова лозинка, изберете ја опцијата Use Custom Security Key/ Passphrase.

Погрижете се да ја запомните лозинката што ја внесувате.

Зачувајте ги промените и рестартирајте го рутерот

Можете да ги зачувате промените со кликнување на Примени и ќе подгответе ја вашата нова лозинка.

Ќе мора повторно да се најавите користејќи ја новата лозинка, бидејќи ресетирањето на лозинката автоматски ве одјавува од сите тековни сметки.

Конечно, можеби ќе треба да го рестартирате вашиот рутер за да започне одново со новопоставената лозинка.

За да го направите тоа, едноставно исклучете го рутерот од неговиот извор на енергија, почекајте околу 30 секунди и повторно вклучете го.

На овој начин ќе ја подготвите вашата нова и безбедна лозинка за заштитете го вашиот интернет.

Како што беше споменато на почетокот на водичот, можете да ја најдете вашата администраторска лозинка или ингеренциите за најавување на задната страна од вашиот модем.

Овие детали се многу лесно да се пронајдат, а луѓето што ги добиваат тие акредитации можат сами да ја променат вашата лозинка за Wi-Fi, а со тоа да ве одјават од сопственото снабдување со податоци за Wi-Fi.

Исто така види: Каде се произведуваат телевизорите Hisense? еве што најдовме

Затоа мора да ја смените и административната лозинка откако ќе го купите модемот.

Само следете ги чекорите по редослед и ќе имате нова административна лозинка.

 • Внесете //192.168.0.1 во полето за url адреса на вашиот соодветен прелистувач
 • Откако ќе се најавите со постоечките ингеренции , одете во поставките на модемот
 • Ќе ја видите опцијата Advanced Setup и кликнете на тоа
 • Ќе ја видите опцијата Administrator Password во делот Security
 • Enable the Administrator Password и внесете го новото корисничко име како и лозинката
 • Кликнете на Примени за да ги зачувате промените и уште еднаш најавете се за да ја заштитите вашата сметка со новите ингеренции

Ако се најдете во ситуација кога сте ја заборавиле лозинката за Wi-Fi, тогаш ресетирањето е начинот на кој треба да се одлучите.

Функционира слично како ресетирањето на фабричките поставки што го правите на вашите телефони.

Ресетирањето ги брише сите поставки на вашиот рутер и сето тоа треба повторно да се постави рачно откако ќе го ресетирате целосно. Затоа проверете дали тоа е единствениот метод што останува пред вас.

Првиот чекор е да го пронајдете малото црвено копче за ресетирање на вашиот уред и ќе ви треба или пенкало или мала игла за да го притиснете внатре.

За вториот чекор, имате да го притиснете и задржете копчето за ресетирање додека не ги видите светлата кои трепкаат на вашиот модем и ќе бидете исклучени од вашиотинтернет.

Третиот и последен чекор е да почекате околу 2 до 5 минути за да заврши целото ресетирање и вашиот рутер да се врати на фабричките поставки.

Сега можете слободно да ги менувате поставките според вашата желба.

Додека се обидувате да ја смените лозинката, погрижете се да ја измешате со бројки и симболи помеѓу буквите, и големи и мали, за да обезбедите многу безбедна лозинка која тешко се пробива.

Не ја запишувајте лозинката и не оставајте ја да лежи наоколу за да се случи поголема шанса за кражба на лозинка.

Можете да го користите копчето за ресетирање на вашиот модем не само во овој случај, туку и за проблеми со мрежата, грешки во врската, прекини во играњето итн.

И ако ништо не работи, секогаш можете да контактирате Поддршка од веб-страницата CenturyLink.

Ако само ја менувате лозинката затоа што менувате интернет провајдери, не заборавајте да ја вратите вашата CenturyLink опрема за да избегнете доцнење.

Можете и да уживате во читањето:

 • CenturyLink DSL светло црвено: како да се поправи за неколку секунди [2021]
 • Дали Nest Wifi работи со CenturyLink? Како да поставите
 • Дали Netgear Nighthawk работи со CenturyLink? Како да се поврзете [2021]

Често поставувани прашања

Стандардната лозинка на CenturyLink е 1234.

Можетепроверете дали името SSID е правилно дадено во поставките и обидете се да го користите копчето WPS за поврзување. Можете исто така да ги отстраните сите претходно зачувани Wi-Fi мрежи на вашиот уред и да се обидете повторно да се поврзете.

Држете го притиснато црвеното копче за ресетирање скоро 15 секунди додека светлата не почнат да трепкаат за да го ресетирате рутерот CenturyLink.

Причините може да бидат неколку, како што се не ажурирање на модемот, скршен кабел, мала пропусност, итн. Прво, обидете се да го рестартирате модемот и видете дали работи повторно.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.