Како да пронајдете IP адреса на Roku со или без далечински управувач: Сè што треба да знаете

 Како да пронајдете IP адреса на Roku со или без далечински управувач: Сè што треба да знаете

Michael Perez

Неодамна, се префрлив на нов интернет провајдер поради безброј проблеми со претходниот интернет провајдер на кој се претплатив. Минатата недела ја поставив новата Wi-Fi мрежа во мојот дом.

Мојата нова Wi-Fi мрежа прави чуда и досега не сум наишол на никакви проблеми. Сепак, ми беше тешко да го поврзам мојот Roku уред на Wi-Fi.

Пред некој ден го имав мојот двегодишен внук и како и секое друго дете тој е фасциниран со далечински управувачи.

Поради некоја причина, тој сакаше да види дали мојот далечински управувач Roku може да плива, па го фрли во садот за риби.

Далечинскиот управувач сега е добар како мртов и за жал, не ја знаев IP адресата на мојот Roku за да можам да го поврзам на мојот Wi-Fi.

Без далечинскиот управувач, бев целосно беспомошен.

Тогаш решив да барам начини да ја дознаам IP адресата на мојот Roku без далечинскиот управувач и истражувањето вроди со плод затоа што успеав да ја најдам IP адресата и потоа да ја поврзам на мојата Wi-Fi мрежа.

Пред да добијам нов далечински управувач, мислев дека треба да го споделам со вас за да не завршите во неволја како јас.

За да пронајдете IP адреса на Roku со далечински управувач, одете до поставките и потоа пронајдете ја IP адресата во картичката За. Ако далечинскиот управувач не е достапен, може да се најде со преземање на апликацијата Roku на телефонот или со користење на веб-прелистувач. Административната конзола на рутерот, исто така, може да се користи за истото.

Исто така, дадов брз преглед на IP адреситеи зошто е неопходно да се знае IP адресата на вашата Roku.

Освен тоа, ако ниту еден од методите не функционира, секогаш можете да контактирате со поддршката за корисници.

Исто така види: Како да го исклучите звукот за известување за ѕвонење

Што е IP адреса?

ИП-адреса или адреса на Интернет протокол е серија од уникатни цифри кои се доделуваат на одреден хардвер кој е поврзан на интернет и служи како идентификатор.

Помага во разликувањето на различниот хардвер уреди кои се поврзани на вашата мрежа.

Покрај тоа, овие уреди комуницираат едни со други врз основа на овие IP адреси.

ИП-адресата исто така делува како збир на правила што го регулираат форматот од податоците што ги испраќате преку интернет.

Покрај тоа, секоја IP адреса содржи информации за локацијата што ги прави уредите подостапни за комуникација.

Зошто треба да ја знам IP адресата на My Roku?

Во случај да наидете на некој проблем со интернетот, нема да можете да го решите доколку не ја знаете IP адресата на вашиот Roku.

На пример, My Feed е вграден карактеристика на Roku која ги предупредува корисниците секогаш кога ќе се објави нов филм или серија на нивните омилени канали со нивно објавување директно на вашиот довод.

Сепак, ако оваа функција не работи тогаш тоа значи дека има некаков проблем со интернет и нема да можете да го поправите освен ако не ја знаете IP адресата на вашиот Roku.

Roku го користи Dynamic хостотпротокол за конфигурација (DHCP) за автоматско добивање на IP адресата од рутерот и може да ја лоцирате со испитување на моменталната IP адреса на вашиот домашен рутер или на почетниот екран на вашиот Roku.

Ако сè уште не можете да ја најдете , постојат различни методи со кои ќе можете да го најдете.

Ќе ги испитаме еден по еден во следните делови.

Како да најдете Roku IP адреса со далечински управувач

Ова е веројатно најлесниот начин да ја пронајдете IP адресата на вашиот Roku уред.

Roku IP адресата е лесно достапна на нивното мени и ако правилно ги следите моите упатства, ќе можете за да го лоцирате за кратко време.

 1. Вклучете го уредот Roku.
 1. Отворете ја лентата со мени користејќи го далечинскиот управувач Roku.
 1. Одете до „Поставки“ и притиснете „Ок“.
 1. Ќе се појави под-мени и ќе ја лоцира опцијата „Мрежа“ во менито.
 1. Откако ќе го лоцирате, ќе се појави друго подмени, од таму изберете „За“.
 1. Можете да ја најдете вашата IP адреса на десната страна на екранот, забележете го.

Можете ли да ја пронајдете IP адресата на Roku без далечински управувач?

Ако го немате далечинскиот управувач Roku со вас, постојат различни начини со што можете да ја дознаете IP-адресата на вашиот Roku.

Тоа е кажано, ќе биде сосема невозможно да се најде IP адресата ако уредот не е поврзан на интернет. Сепак, телевизорот Roku може да се користи без далечински управувач и без Wi-Fi.

Без интернет конекција, Roku нема IP адреса бидејќи рутерот динамички ја доделува на уредот што е поврзан на вашата мрежа.

Во спротивно, можете да лоцирате IP-адресата на вашиот Roku прилично лесно со мала помош од мене.

Подолу разговарав за различни методи со кои можете да ја пронајдете IP адресата, само поминете низ неа и изберете ја онаа што е најдобро одговара за вие.

Користете ја мобилната апликација Roku за да ја пронајдете IP адресата на Roku

Еден начин е да ја искористите мобилната апликација Roku за да ја лоцирате IP адресата.

Методот е прилично едноставен и резултатите ќе ги имате во ваши раце за кратко време.

 1. Преземете и отворете ја мобилната апликација Roku на вашиот мобилен телефон од Google PlayStore или AppStore.
 1. Проверете дали и уредот Roku и вашиот мобилен телефон се поврзани на иста мрежа.
 1. Кликнете на иконата Settings на апликацијата и од таму изберете System Info.
 1. Можете да ја најдете вашата IP адреса под Моја мрежа заедно со некои мрежни податоци.

Користете веб-прелистувач за да ја пронајдете IP адресата на Roku

Друг еден од најлесните начини за добивање на IP адресата на вашиот Roku е со користење на додаток за далечински Roku за google Chrome наречен Remoku.

Remoku е веб-апликација со одредби за далечински може да се користи за да се добие IP адресата на вашиот Roku уред.

Сепак, потребна е посебна карактеристика за да се најде иповрзете се со уредите Roku на мрежата.

Еве што треба да направите:

 1. Отворете го Google Chrome на вашиот лаптоп/компјутер и одете во веб-продавницата на Chrome, доколку сте не можете да ја пронајдете веб-продавницата, можете едноставно да напишете „Апликации на Chrome“ на вашиот пребарувач на Google, а потоа Веб-продавницата на Chrome ќе се појави на списокот.
 1. Откако ќе го отворите го, пребарајте „Remoku“ и страницата со апликацијата Remoku ќе се отвори на вашиот екран.
 1. Изберете го копчето „Додај во Chrome“ и потоа допрете на „Промот за додавање наставка“ .
 1. Штом ќе завршите, иконата Reomku ќе се појави на горниот десен дел од прозорецот на Chrome, допрете ја и ќе се отвори виртуелен далечински управувач.
 1. Сега, допрете на менито „Поставки“ од делот за мени на далечинскиот управувач, горниот дел од менито Поставки содржи сè што ви треба за да се поврзете со Roku.
 1. Горната линија содржи шема на IP адреса, поврзете ја со IP адресата на вашата мрежа, а во следната линија споменете го бројот на уреди Roku поврзани на мрежата.
 1. Remoku сега ќе ги скенира уредите Roku што се поврзани на вашата мрежа и ќе ги наведе IP адресите на секоја од нив, сега можете да ја најдете IP адресата на Roku што го барате.

Користете ја административната конзола на вашиот рутер за да ја пронајдете IP адресата на Roku

Овој метод можеби нема да работи за секој рутер, повеќето рутери ви дозволуваат да ја видитестатусот на уредите што се поврзани со нив, додека другите не.

Процесот е прилично едноставен, само треба да ги знаете ингеренциите за најавување на административниот интерфејс на вашиот рутер.

 1. Отворете веб-прелистувач и најавете се на административниот интерфејс на вашиот рутер.
 1. Некои рутери ќе ја прикажат листата на поврзани уреди, додека во случај на други, ќе треба да се најавите.
 1. По најавувањето, одете на страницата за статус, уредот Roku што го барате ќе биде наведен на оваа страница заедно со неговата IP адреса.
 2. Ако сте не може да го најде уредот Roku барајте ги MAC адресите бидејќи повеќето рутери имаат колона за него.

Користете мобилен уред за да ја проверите IP адресата на вашиот Roku

Ако горенаведениот метод не работеше за вас, можете да го користите вашиот мобилен телефон за да ја проверите IP адресата на вашиот Roku.

Овој метод е прилично едноставен и резултатите ќе ги имате при рака за кратко време.

9>

 • Поврзете го вашиот мобилен телефон и Roku на истата мрежа.
  1. Одете во картичката Поставки на вашиот телефон.
  1. Од таму одете до „Wi-Fi мрежа“ и допрете на неа.
  1. Сега ќе можете да ги видите деталите за вашата Wi-Fi мрежа.
  1. ИП-адресата исто така ќе биде видлива меѓу нив, споредете ги првите четири цифри од IP адресата на вашиот паметен телефон со онаа на Roku.
  1. Ако се совпаѓа, имате ја наоѓа вистинската IP адресаадреса.

  Контактирајте со поддршката

  Ако сè уште не можете да ја лоцирате IP адресата дури и откако ќе поминете низ целата оваа неволја, треба сериозно да размислите да контактирате со поддршката за корисници.

  Тие ќе можат да ви помогнат околу тоа.

  Погрижете се да го знаете серискиот број на вашиот Roku бидејќи може да ве прашаат за него за да ја најдат неговата IP адреса.

  Посетете страницата за поддршка Официјална страница за поддршка на Roku и изберете од уредот со кој имате проблеми.

  Потоа, можеби ќе можете да разговарате со нив или да закажете повратен повик.

  Можете и Испратете им е-пошта во врска со проблемот.

  Тие дефинитивно ќе можат да ви помогнат околу тоа, само проверете дали го имате при рака серискиот број на уредот Roku.

  Заклучок

  Како што можете да видите, постојат различни методи со кои ќе можете да пристапите до IP адресата на вашиот Roku телевизор со или без далечинскиот управувач.

  Се надевам дека горенаведените чекори ви се прилично едноставни.

  Меѓутоа, има одредени работи што треба да ги имате на ум пред да продолжите понатаму.

  Некои Roku рутери имаат стандардна IP адреса од 192.168.1.1.

  Можете и да користите на апликацијата Remoku за да ја дознаете IP адресата.

  Апликацијата Remoku може да се преземе од Google PlayStore во случај на Android или AppStore за iOS.

  Откако ќе ја преземете апликацијата, одете на поставките и можете да ја најдете IP адресата веднаш под Мојата мрежасекција.

  Кога ќе се најавите на интерфејсот на рутерот, не сите рутери ќе ви дозволат да го видите името на уредот.

  А ако тоа се случи, проверете дали ја имате MAC-адресата на тој конкретен Roku уред што може да се користи за да се идентификува уредот и потоа да се дознае IP адресата.

  Исто така види: Verizon Сите кола се зафатени: како да се поправи

  Можете да се најавите во административниот интерфејс на вашиот рутер со внесување на IP-адресата на вашиот рутер во лентата за URL.

  Уредите Roku поврзани на вашата мрежа ќе бидат наведени според името на домаќинот што ќе ви олесни да ги идентификувате.

  Ако сè уште не можете да ја пронајдете IP адресата на вашиот уред Roku, одете на WhatsMyIP.org.

  Проверете дали ја имате целосната MAC адреса, уредите Roku ќе бидат наведени со Roku како производител ако ги побарате.

  Ако ви е тешко да ракувате со Roku без далечинскиот управувач, одете до најблиската продавница и земете далечински управувач.

  Направете сигурно спаѓа во списокот на уреди поддржани Roku.

  Можете и да уживате во читањето

  • Netflix не работи на Roku: Како да се поправи за неколку минути
  • Како да се одјавите од HBO Max на Roku: Лесен водич
  • Како да го промените влезот на Roku TV: Целосен водич
  • Дали телевизорите Samsung имаат Roku?: Како да се инсталира за неколку минути

  Често поставувани прашања

  Дали Roku има своја IP адреса?

  Да, секој Roku уред има своја IP адреса.

  Иманачин за поврзување на Roku на Wi-Fi без далечинскиот управувач?

  Да, тоа може да се направи со преземање на апликацијата Roku на вашиот телефон и користење како далечинско за поврзување на вашиот Roku на Wi-Fi.

  Сепак, треба да бидете сигурни дека вашиот телефон е поврзан на истата Wi-Fi мрежа.

  Како да го поврзам мојот телефон со мојот Roku без Wi-Fi?

  Свртете на мобилната точка на пристап на телефонот и штом ќе се вклучи, вклучете го Wi-Fi и телефонот сега автоматски ќе се поврзе со вашиот уред Roku.

  Дали можам да го поврзам мојот телефон со Roku TV преку USB?

  Не, уредите Roku не поддржуваат поврзување преку USB.

  Michael Perez

  Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.