Како да инсталирате Nest Thermostat без C-жица за неколку минути

 Како да инсталирате Nest Thermostat без C-жица за неколку минути

Michael Perez

Со сегашниот тренд на купување опрема за паметни домови, заменувањето на стариот термостат со нов термостат за Wi-Fi е одлична идеја.

Да претпоставиме дека сте нарачале Nest Thermostat и сте го симнале стариот термостат за да го замените, а вие удривте во финтата: нема C-жица.

Не сакате да ги потрошите стотиците долари што ги потрошивте на оваа навистина слатка опрема за да ги потрошите, или уште полошо, да имате за да се задоволите со лош термостат.

Можете да инсталирате Nest Thermostat без C-жица со користење на C-wire адаптер, кој имитира традиционален C-Wire без вас мора да го поврзете.

Ако не сте мајстор, заштедува многу пари што инаку би требало да ги потрошите на професионален монтер.

Во оваа статија, ќе ве одведам низ процедурата чекор-по-чекор за тоа како да го инсталирате вашиот термостат Nest кога немате жица c со помош на адаптер c-wire.

Меѓутоа, ако брзате и само сакате да знаете кој адаптер за жица C би ви го препорачал, тоа е адаптерот за жица Ohmkat C.

Дали ви треба C-жица за вашиот термостат ?

Ц-жица наречена и заедничка жица, се користи за да обезбеди континуирано напојување на вашиот термостат, црпејќи ја енергијата од печката или кој било систем за греење или ладење.

Но, дали ова е потребно за да работи вашиот термостат?

Nest тврди дека може да го користите Nest Thermostat без C-жица. Иако ова е вистина,би било препорачливо да имате C-жица.

Многу корисници на Nest имаа проблеми кога го користат термостатот без C-жица.

Во отсуство на жица C, батеријата на вашиот термостат сам се полни со користење на енергијата од вашиот HVAC систем. Ако батеријата на Nest Thermostat не се полни, прво треба да се провери дали е C-Wire.

Сега, ако имате C-жица, термостатот ќе црпи струја од C-жицата за да ја напојува батеријата .

Обезбедува враќање на патот до термостатот за да може да го напојува без да ги прекинува другите жици кои се користат за вклучување и исклучување на термостатот.

Ова е уште посуштинско бидејќи одржувањето Wi-Fi конекцијата со термостатот може брзо да ја испразни батеријата.

Значи, накратко, иако тоа не е неопходно, C-жицата е потребна за вашиот термостат да функционира подобро.

Всушност, вообичаен проблем што се забележува е пораката за доцнење на Nest Thermostat кога е инсталиран без C Wire.

Одложената порака покажува дека Nest Thermostat не функционира правилно.

4>Како да го инсталирате вашиот термостат Nest со адаптер C-Wire

Чекорите вклучени во инсталацијата на термостатот се прилично едноставни и може да се направат за помалку од 5 минути.

0>Чекорите за инсталирање на вашиот термостат се:

 • Чекор 1 – Земете го адаптерот C-Wire
 • Чекор 2 – Проверете го термостатотТерминали
 • Чекор 3 – Направете ги неопходните врски со термостатот
 • Чекор 4 – Поврзете го адаптерот со термостатот
 • Чекор 5 – Вклучете го повторно термостатот
 • Чекор 6 – Вклучете го термостатот

Сите шест чекори се многу лесни , и ќе го прошетам секој чекор детално.

Чекор 1 – Земете го адаптерот C-Wire

Како што споменав претходно, најдобриот начин да ја поврзете C-жицата со вашиот термостат е да користите C-wire адаптер.

Како експерт за HVAC, би го препорачал адаптерот C Wire направен од Ohmkat за оваа намена.

Зошто го препорачувам?

 • Сам го користам со месеци.
 • Доаѓа со доживотна гаранција.
 • Направен е специјално имајќи го предвид термостатот Nest.
 • Тоа е направено во САД.

Меѓутоа, пред да ми го прифатите зборот, сакам да знаете зошто можат да го гарантираат тоа цел живот.

Тоа е речиси невозможно да го уништи ова нешто. Го има овој наречен Тест за напојување со еден допир, кој ни овозможува да провериме дали напојува или не без да има потреба од специјални алатки.

Покрај тоа, тој е исто така отпорен на краток спој што го прави многу безбеден уред .

Исто така види: Како да го поправите одбиениот пристап до WLAN: неправилна безбедност

Безбедноста е важна бидејќи е надворешно поврзана со жици и поврзана со вашиот штекер.

Чекор 2 – Проверете ги терминалите на Nest Thermostat

Откако ќе го одвртите горниот дел од термостатот Nest, можете да го видите различнототерминали.

Овие може да варираат во зависност од тоа кој термостат го користите, но основниот распоред е повеќе или помалку ист.

Главните терминали со кои треба да се занимаваме се:

 • Терминал Rh – Ова е она што се користи за напојување
 • Терминал G – Ова е контролата на вентилаторот
 • Терминал Y1 – Ова е терминалот што ја контролира вашата јамка за ладење
 • W1 терминал – Ова е терминалот што ја контролира вашата грејна јамка

Резусниот терминал единствено се користи за напојување на термостатот и на тој начин го комплетира колото за термостатот.

Чекор 3 – Направете ги неопходните врски со Nest Thermostat

Сега можеме да започнеме со инсталирање на нашиот термостат Nest. Пред да направите какво било поврзување, проверете дали сте го исклучиле напојувањето од вашиот HVAC систем за безбедност.

Пред да го отстраните стариот термостат, внимавајте на жиците што се веќе поставени.

Овој чекор е од клучно значење бидејќи ќе мора да бидете сигурни дека истите жици се поврзани со соодветните терминали на вашиот нов термостат Nest.

Затоа, добра идеја е да го фотографирате вашиот претходен термостат ожичување пред да го извадите.

Ако имате систем за греење, ќе треба да ја поврзете соодветната жица на W1, што воспоставува врска со вашата печка.

Ако имате систем за ладење, поврзете жица на Y1. Ако имате вентилатор, тогаш поврзете го користејќи го терминалот G.

Чекор 4 – Поврзете сеадаптерот на термостатот Nest

Како што беше споменато во претходниот чекор, треба да се уверите дека врските се потполно исти како и во термостатот што сте полетале, освен две:

 • Треба да ја исклучите Rh жицата што ја имавте претходно. Сега земете една жица од адаптерот и наместо тоа поврзете ја на Rh терминалот.
 • Треба да ја земете втората жица од адаптерот и да ја поврзете на терминалот C.

Тоа не е важно која од двете жици ќе ги поврзете на терминалот Rh или C.

Проверете дали сите жици се правилно и цврсто поврзани со соодветните терминали.

Подобра практика е да осигурете се дека бакарниот дел од жицата не е изложен надвор од терминалот.

Погрижете се само изолацијата на сите жици да е видлива надвор од терминалот.

Во основа, она што го направивме е воспоставување завршено коло каде напојувањето може да тече од Rh до жицата C и може непречено да го напојува термостатот. Вашиот термостат Nest немаше да работи ако немаше струја на Rh жицата.

Така, сега жицата C го напојува вашиот термостат, додека претходно тоа беше вашиот HVAC систем.

Чекор 5 – Вклучете го повторно термостатот

Откако ќе ги направите сите потребни врски, можете повторно да го вклучите термостатот.

Проверете дали напојувањето е сè уште исклучено додека не завршите со враќањето на термостатот вклучено.

Ова е дапогрижете се да не дојде до краток спој и да го оштети уредот.

Сите жици направени овде се жици со низок напон, така што нема ништо особено за грижа.

Но, како како мерка на претпазливост, секогаш е подобро да го исклучите напојувањето. Штом горниот дел од термостатот цврсто ќе се стави повторно, вие сте подготвени да го вклучите.

Чекор 6 – Вклучете го термостатот

Сега можете да го приклучите термостатот во стандарден штекер и вклучете го вашиот термостат Nest.

Ако термостатот почне да трепка, тоа значи дека сите жици се направени правилно, и ние сме подготвени да одиме и да го поставиме.

Сите вие треба да направите е да користите адаптер за жица C за лесно и брзо да го инсталирате вашиот термостат Nest.

Ако сакате да ги скриете жиците од адаптерот, можете да ги поминете низ ѕидот. Ова ќе биде полесно ако вашите ѕидови или таван се делумно завршени.

Во секој случај, ако го правите ова, проверете ги локалните кодови и прописи во вашата област за да бидете сигурни дека нема прекршување.

Откако ќе го вклучите, проверете ја количината на струја што ја прима. Ако покажува струја од 20 mA (Мили ампери) или над 20 mA струја, тогаш сте подготвени.

Кога се соочувате со проблеми со C-жица, таа обично покажува струја помала од 20 mA.

Но, ако покажува нешто над 20 mA, тогаш тоа значи дека вашиот термостат работи добро.

Друга точка што треба да се забележие тоа што ако моментално немате адаптер за жици C или чекате да пристигне, но треба да го користите термостатот, тогаш термостатите Nest имаат приклучок за полнење на задниот дел од термостатот.

Можете да го приклучите неколку часа и да го вратите на ѕидот и да го имате подготвено за употреба 24 до 48 часа.

Ова може да го полни вашиот термостат и да се осигура дека можете да го користите додека Пристигнува адаптерот за жица C.

Што ќе се случи ако не инсталирате жица C за вашиот термостат Nest?

Термостатите Nest работат на литиум-јонска батерија, која се полни од системот за климатизација и климатизација на вашиот дом.

Кога вашиот термостат Nest има ниска батерија, тој повторно се полни откако ќе го вклучите термостатот и ќе го користите за греење или ладење со привлекување мала количина на енергија на батеријата.

Nest Thermostat е еден од најдобрите паметни термостати без C-Wire.

Сега, како што можеби забележавте, тоа зависи од тоа дали ќе го вклучите или не вашиот систем за користење.

Па што ќе се случи ако не го направите тоа? Во овој случај, Nest се обидува сам да црпи струја од вашиот HVAC систем.

Ова е номинална количина на енергија и тоа го прави само кога вашиот систем е исклучен.

Но, понекогаш, ако вашиот систем е многу чувствителен, тој ја открива енергијата што ја влече термостатот и го вклучува системот.

Штом ќе се вклучи системот, термостатот престанува да се полни сам по себе. Но, од полнењетое некомплетна и батеријата е сè уште ниска, таа сама се исклучува, што може да доведе до постојани флуктуации во вашата печка или системот за наизменична струја, каде што системот за греење или ладење постојано се вклучува и исклучува.

Некои проблеми што Луѓето кои користат термостат Nest без жица C пријавиле дека се:

 • Печката или AC брзо се исклучува и вклучува и прави многу бучава
 • Вентилаторот постојано се заглавува
 • Неефективно функционирање на топлинската пумпа

Крајни размислувања за Nest Thermostats без C-Wire

Накратко, не ви треба жица C за користење на вашиот термостат , но секогаш е подобро да користите еден за поефективно функционирање.

Исто така види: Алтернативи на TiVO: Ние го направивме истражувањето за вас

Обезбедува вашиот термостат да добива постојан постојан извор на енергија за да се осигура дека нема да има дефекти.

Ако не имајте жица C во вашата куќа, најлесниот начин да го надминете ова е да земете адаптер за жица C за да го поврзете со вашиот термостат.

Би препорачал да го користите адаптерот OhmKat бидејќи работи беспрекорно со термостатот Nest.

Можете и да инсталирате термостати од други компании како Sensi и Ecobee, без C-Wires.

Можете и да уживате во читањето:

 • Nest Термостат нема струја на R Wire: Како да се решат проблемите
 • Nest Thermostat нема напојување со RC Wire: Како да се решат проблемите
 • Најдобрите паметни отвори за Nest Термостат што може да го купите денес
 • Дали Nest Thermostat работи соHomeKit? Како да се поврзете
 • Светла за трепкање на Nest Thermostat: што значи секое светло?

Често поставувани прашања

Како да се напојува термостат без C-жица?

Термостатите може да се напојуваат или со помош на внатрешен адаптер, или може да се исклучат од нивната внатрешна батерија.

Меѓутоа, за да нема застој, би било подобро да земете внатрешен адаптер.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.