Неважечка SIM-картичка на Tracfone: како да се поправи за неколку минути

 Неважечка SIM-картичка на Tracfone: како да се поправи за неколку минути

Michael Perez

Кога го натерав брат ми да се регистрира за Tracfone затоа што сакаше втор телефонски број, тој беше прилично возбуден што проверуваше оператор што е нешто друго освен Големата тројка на Verizon, AT&T и T-Mobile.

Тој имал лоши искуства за поддршка на клиентите секогаш кога имал проблеми со Големата тројка и сакал да проба нешто ново.

Но, преселувањето во Tracfone не беше толку лесно како што се очекуваше и наиде на проблеми со обидот за да ја натера SIM-картичката да работи на неговиот телефон.

Постојано велеше дека неговата SIM-картичка е неважечка, но немавме поим зошто ни кажува така.

Веднаш отидов на интернет за да погледнам дознајте зошто се случи ова и кој беше најлесниот начин да го направите како нов.

Откако поминав неколку часа на истражување, ги собрав моите белешки и почнав да работам на телефонот за да го решам проблемот, а по помалку од еден час, повторно работев SIM-картичката.

Написот што го читате е резултат на тоа истражување и има речиси сè што треба да знаете за да го решите овој проблем со вашата Tracfone SIM.

Ако ја добиете пораката Invalid SIM на Tracfone, обидете се да ја извадите SIM картичката и повторно да ја вметнете. Можете исто така да го рестартирате или ресетирате телефонот за да се обидете да го решите овој проблем.

Во написот се дискутира и како можете да нарачате замена на SIM-картичката и како можете да го ресетирате телефонот.

Активирај SIM-картичката повторно

Вашата SIM-картичка треба да се активира пред да можете да ја користите со вашиот телефон, па дури иако сте го поминале процесот на активирање, можеби не сте ја активирале SIM-картичката.

За да го надминете ова, може да се обидете повторно да ја активирате SIM-картичката со одење на веб-локацијата за активирање на Tracfone.

Изберете „Im Bringing My Own Device“ кога го стартувате волшебникот за активирање и внесете го ID на SIM-картичката.

Следете ги предупредувањата што се појавуваат за да ја активирате вашата SIM-картичка.

Исто така види: Roku нема да се поврзе со безжична мрежа: како да се поправи

Сега проверете го телефонот и проверете дали повторно се појавува грешка со неважечка SIM-картичка; ако е така, обидете се повторно со процесот на активирање.

Повторно вметнете ја SIM картичката

Кога активирањето на SIM картичката не функционира или ако веќе сте ја активирале на вистински начин и сепак ја добивате грешката за неважечка SIM-картичка, можеби ќе треба да пробате нешто друго.

За среќа, нешто друго вклучува само вадење на вашата SIM-картичка и вметнување назад.

Ова го нарекувам среќа бидејќи тоа е исклучително лесно со паметните телефони што ги имаме денес и нема да ви одземе ни неколку минути од вашето време.

За повторно да ја вметнете SIM-картичката:

 1. Земете ја алатката за исфрлање на SIM што дојде со вашиот телефон. Ако го немате со вас, можете да користите нешто друго што е неметално и зашилено.
 2. Вметнете ја алатката или предметот во малата дупка во близина на отворот за SIM. Треба да изгледа како исечок со дупката блиску до неа.
 3. Извадете ја фиоката за SIM кога ќе излезе од отворот.
 4. Отстранете ја SIM картичката и почекајте 30 секунди до минута.
 5. Повторно ставете ја картичката на фиоката и вметнете јафиоката се враќа во отворот.

Кога SIM е вметната, телефонот треба да покаже дека има ставена SIM-картичка.

Проверете го заклучениот екран на телефонот или долниот дел на панелот за известувања за да знаете дали вашиот телефон повторно се поврзал со Tracfone.

Сега, почекајте да видите дали повторно ќе се појави грешка со неважечка SIM-картичка.

Рестартирајте го вашиот телефон

Рестартирањето на телефонот е корисна алатка за решавање на повеќето проблеми со телефонот или SIM-картичката.

Со тоа ќе го ресетирате телефонот меко, што може да помогне со грешките при валидација на SIM-картичката како што ги имате во моментов.

За да го направите ова:

 1. Притиснете и задржете го копчето за вклучување на телефонот. Ова е копче што се користи и за заклучување на вашиот телефон.
 2. За iPhone, користете го лизгачот за да го исклучите телефонот. Ако сте на Android, допрете или Исклучи или Рестартирај. Ако го изберете второто, можете да го прескокнете следниот чекор.
 3. Откако телефонот ќе се исклучи, притиснете и задржете го копчето за вклучување за повторно да го вклучите телефонот.

Кога телефонот се вклучува, почекајте и видете дали SIM-картичката е повторно неважечка.

Ресетирајте го телефонот

Кога рестартирањето не помага, можеби ќе треба нешто помоќно за решавање на вашиот проблем.

Тука доаѓа фабричкото ресетирање, кое тешко го ресетира телефонот и ги брише сите податоци од уредот за нов почеток.

Ваквото ресетирање може да ги поправи повеќето грешки и други проблеми со вашиот телефон, но запомнете дека ќе ги изгубите сите своиподатоци.

Направете резервни копии на податоците што сакате да ги зачувате, а потоа следете ги чекорите подолу за да го ресетирате телефонот.

За фабрички ресетирање на телефонот со Android:

 1. Отворете Поставки .
 2. Одете во Системски поставки .
 3. Допрете Фабричко ресетирање , потоа Избриши ги сите податоци .
 4. Допрете Ресетирање телефон .
 5. Потврдете го ресетирањето.
 6. Телефонот сега ќе се рестартира и ќе помине низ фабрички ресетирање.

За да го ресетирате вашиот iPhone:

 1. Отворете Поставки .
 2. Допрете Општо .
 3. Одете во Општо , потоа Ресетирање .
 4. Допрете Избриши ги сите содржини и поставки .
 5. Внесете ја вашата лозинка.
 6. Телефонот сега ќе се рестартира и сам ќе помине низ фабричкото ресетирање.

Проверете дали проблемот со неважечката СИМ-картичка ќе се врати повторно откако телефонот ќе се рестартира после фабричко ресетирање.

Заменете ја SIM-картичката

Ресетирањето на фабричките поставки е сè до крај за проблеми со вашиот телефон, но ако SIM-картичката сè уште остане неважечка по ресетирањето, проблемот може да е во SIM-картичката самата картичка.

За среќа, Tracfone ви дозволува да ги замените SIM-картичките што имаат проблеми.

За да ја замените вашата SIM картичка, контактирајте со поддршката за корисници на Tracfone и известете ги дека сакате да ја замените вашата неисправна SIM картичка .

Можете да отидете и до најблиската продавница каде што продаваат комплети за SIM на Tracfone и да добиете друга што можете повторно да ја активирате.

Контактирајте со Tracfone

Ако нема од овие чекори за решавање проблеми ви одговараат,или сакате помош со некој од чекорите за кои зборував овде, контактирајте со поддршката за корисници на Tracfone.

Тие можат да ве водат низ поперсонализирана и потемелна процедура за отстранување проблеми што одговара на вашиот телефон и неговиот софтвер.

Можете и да нарачате замена на SIM-картичката ако сакате со контактирање на Tracfone.

Завршни мисли

Можете да се обидете да користите и SIM картичка од друг оператор освен Tracfone за да го намалите изворот на проблемот.

Ако неважечката порака се појави повторно кај друг оператор, можеби вашиот телефон е виновен.

Проверете дали телефонот има услуга откако ќе го решите проблемот со неважечката SIM-картичка.

За да го поправите вашиот уред Tracfone што нема услуга, обидете се да го исклучите и повторно да го поврзете телефонот од мрежата за мобилни податоци.

Можете и да уживате во читањето

 • Како да префрлите податоци од микро SIM на нано SIM: Детален водич
 • Дали Device Pulse Spyware: Ние го направивме истражувањето за вас
 • Tracfone не прима текстови: што да правам?
 • Мојот Tracfone нема да се поврзе на интернет: како да се поправи за неколку минути
 • Може Користите Wi-Fi на деактивиран телефон

Често поставувани прашања

Можам ли да ја активирам мојата SIM картичка преку Интернет?

За да ја активирам SIM картичката онлајн , посетете ја веб-локацијата за активација на вашиот оператор.

Исто така види: Како да добиете Crunchyroll на Samsung TV: детален водич

Најлесен начин да го направите ова е да пребарувате на Google „активирај [име на оператор] SIM картичката“.

Колку долго може да биде SIM картичкатанеактивна?

Зависи од вашиот оператор, но обично, вашата SIM-картичка се деактивира по 6 до 12 месеци неактивност.

Ова важи и за постпејд, како и за припејд врски.

Што се случува ако SIM-картичката не е активирана?

Без активирање на SIM-картичката, нема да можете да ги користите услугите на операторот.

Нормално треба да ја активирате SIM-картичката како што е можно поскоро.

Можете ли само да ги префрлите SIM-картичките?

Да, можете да менувате SIM-картички помеѓу телефоните, но проверете дали двата телефони поддржуваат SIM-картичка со иста големина.

Можете да користите и повеќе SIM-картички со истиот телефон.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.