Термостатот White Rodgers не дува ладен воздух: како да се поправи

 Термостатот White Rodgers не дува ладен воздух: како да се поправи

Michael Perez

Вајт Роџерс е водечко име во светот на термостатите веќе со децении.

Но, како и секоја електроника, овие термостати понекогаш може да не функционираат и може да биде доста фрустрирачки, особено кога ќе се вратите после долг ден на работа само за да откриете дека вашиот HVAC систем не работи правилно.

Токму ова ми се случи пред неколку недели.

Мојот термостат White Rodgers не дуваше ладен воздух , и немав идеја како да го поправам проблемот.

Бидејќи беше после работното време, знаев дека службата за поддршка на корисниците нема да може да ги реши проблемите до следниот ден, па решив да направам мое истражување.

Излегува дека има многу фактори кои можат да ја попречат функционалноста на термостатот White Rodger.

Во овој напис, ги составив сите методи за решавање проблеми на термостатот White Rodgers што можете да ги пробате ако вашиот термостат не дува ладен воздух.

Имајте предвид дека ако видите дека термостатот искри или се загрева, најдобро е да ја повикате службата за корисници и да го исклучите уредот засега.

Ако вашиот термостат White Rodgers не дува ладен воздух, проверете го напојувањето на системот и проверете дали е поставен на топло или ладно.

Јас исто така навлегов во детали за проверката за труење во жиците, проверувајќи ги намотките за наизменична струја и барајќи протекување на течноста за ладење.

Проверете дали има издувен осигурувач

Ако вашите системи за ладење работат постојано, постоишанса дека напојувањето на вашиот дом ги прекинало прекинувачите или изгорел осигурувач.

За да проверите дали осигурувачот е изгорен или не, извадете го осигурувачот за фазата на електрична енергија поврзана со системот HVAC.

Откако ќе го извадите осигурувачот, анализирајте го. Ако има видлива празнина во жицата или темна или метална дамка внатре во стаклото, осигурувачот е издуван и треба да се замени.

Исто така види: Кокс панорамскиот Wi-Fi не работи: како да се поправи

Ако вашиот HVAC систем работи постојано, може да го преоптовари капацитетот на осигурувач.

Преоптоварувањето предизвикува топење на металната лента во осигурувачот, што го прави осигурувачот бескорисен.

Проверете дали системот е поставен на ладење

Дали осигурувачот работи и вашиот HVAC сè уште не дува ладен воздух, постои можност поставките на термостатот да не се точни.

Осигурете се дека системот е поставен на ладење, а не на загревање.

Ако бил поставена на загревање или ако температурата е поставена на поголема бројка од онаа што ви треба, термостатот нема да дува ладен воздух.

Во зависност од моделот на термостатот што сте го инсталирале, можете да ги промените поставките на термостатот со помош на бирачот или копчињата на уредот.

Ако имате релативно постар термостат White Rodgers, вртењето на бирачот во насока на стрелките на часовникот ќе ја намали температурата, а вртењето спротивно од стрелките на часовникот ќе ја зголеми.

Можете и користете ја придружната апликација за да ја промените температурата и да ги проверите поставките за паметните термостати White Rodgers.

Кога ќе ја намалитетемпература на термостатот под собната температура, треба да слушнете звук на кликнување што покажува дека системот е вклучен.

Ако нема звук на кликање, можеби ќе треба да ги смените батериите на уредот.

Проверете ги жиците за труење

Друг можен проблем што ја попречува функционалноста на вашиот HVAC систем е краток во жиците.

За да ги прегледате жиците на системот за труење, исклучете го напојувањето на системот од главната разводна табла.

Потоа, со помош на факел, проверете ги сите жици што ги поврзуваат системот за HVAC и термостатот за какви било знаци на кршење.

Ако видите изложени жици, веројатно тоа е причината за неисправниот термостат или системот за климатизација.

Не допирајте ги овие жици и не обидувајте се да ги поправите ако немате претходно искуство со кабли и електрична опрема.

Најдобро е да повикате стручно лице за да го реши проблемот во случај да забележите некакви излитени жици.

Проверете го напојувањето

Понекогаш има проблем со напојувањето од задниот дел што може да предизвика проблеми со термостатот.

Напонот на напојувањето можеби не е соодветен.

Ова е прилично вообичаено, особено по долги часови поројни дождови или грмотевици.

Покрај ова, проверете дали прекинувачите за термостатот и системот HVAC не се исклучени.

Во случај да се исклучат, системот нема да добиенапојување.

Проверете ги филтрите на AC

Нечистиот филтер може да го попречи и начинот на кој функционира вашиот HVAC систем.

Секој AC има филтер што спречува прашина и остатоци од акумулирање во внатрешноста на отворите и системот HVAC.

Овие филтри треба да се заменат или чистат на секои неколку месеци.

Прашината и остатоците може да блокираат филтер што влијае на протокот на воздухот и негативно влијае на компресорот на системот HVAC.

Ако AC филтерот не е исчистен или заменет со месеци, тоа дури може да го спречи вклучувањето на вашиот AC.

Можете лесно да чистите овие филтри дома; не мора да повикате професионалец. Сè што треба да направите е да ја отстраните хаубата на наизменичната струја, да ги откачите филтрите и да ги исчистите од прашина.

Погрижете се да не ги бришете филтрите во вашата куќа. Користете метла или крпа за миење за да ги исчистите филтрите.

Проверете дали протекува течноста за ладење

Ако ниту еден од горенаведените методи не ви помогна и системот сè уште не дува ладен воздух, може да има истекување на течноста за ладење во вашиот систем.

Покрај ова, други индикатори за истекување на течноста за ладење се звуците на шушкање и замрзнати намотки.

Проверете ги намотките на испарувачот на вашиот HVAC. Ако има мраз на нив и слушнете звук на клокотот или шушкање, течноста за ладење протекува.

Имајте предвид дека течноста за ладење HVAC е отровна за луѓето и треба внимателно да се ракува со неа. Најдобро е да повикате стручно лице за да ви помогне околу проблемот.

Проверете далиAC намотките се валкани

AC намотките се составен дел на функционалноста на вашиот HVAC систем. Ако се валкани, нема да функционираат правилно, што доведува до неефикасно ладење и повисоки сметки за комунални услуги.

Ако видите некакви дамки на намотките за наизменична струја, тие веројатно се валкани.

Калеми треба да имаат сјајна површина и ако забележите некакво 'рѓосување, дамки или нечистотија, потребно е темелно чистење или замена.

Најдобро е да се консултирате со професионалец ако се сомневате дека валканите намотки за наизменична струја ја попречуваат функционалноста на вашиот Систем HVAC.

Замрзнатото на намотките за наизменична струја е исто така знак за валкани намотки за наизменична струја кои не функционираат правилно.

Ресетирајте го вашиот термостат White Rodgers

Ако ништо изгледа дека функционира, последното нешто што можете да го пробате пред да го фрлите пешкирот и да контактирате со техничка поддршка е да го ресетирате вашиот термостат White Rodgers.

Процесот на ресетирање на вашиот термостат White Rodgers зависи од моделот на термостатот што го имаат.

Во повеќето случаи, правењето циклус на напојување помага во ресетирање на термостатот White Rodgers.

Еве како можете да извршите циклус на напојување:

  • Отворете капакот на термостатот.
  • Отстранете ги жиците од терминалите R и C.
  • Извадете ги батериите од термостатот.
  • Почекајте неколку минути.
  • Повторно ставете ги батериите и повторно поврзете ги жиците.
  • По оваа програма, температурата на термостатот.
  • Ако слушнете кликнувањезвук, системот е ресетиран.

Другите процедури за ресетирање вклучуваат истовремено притискање на копчињата нагоре, надолу и времето додека екранот не се испразни.

Контактирајте со поддршката

Доколку методите за решавање проблеми споменати во оваа статија не функционираат за вас и вашиот уред сè уште е под гаранција, можете да ја повикате поддршката за корисници на White Rodgers.

Дури и ако вашиот уред не е под гаранција, поддршката за корисници ќе ви помогне вие за минимален надомест.

Ако има проблем со термостатот, поддршката за корисници најверојатно ќе ви помогне да поминете низ процесот на поправка преку телефон.

Меѓутоа, ако се сомневаат проблем со системот HVAC, тие ќе испратат техничар.

Крајни размислувања за да го изладите вашиот термостат White Rodgers

Пред да преминете на поинвазивни методи за отстранување проблеми, како на пр. проверувајќи го системот за изнемоштени жици и проверувајќи дали има протекување на течноста за ладење, се советува да го проверите термостатот дали има лабави врски и слаби батерии.

Постои едноставен начин да проверите дали се испразнети батериите. Променете ја температурата на системот. Ако слушнете клик, батериите се во ред. Меѓутоа, ако не го правите тоа, мора да ги замените батериите.

Исто така види: Verizon Fios TV без сигнал: Како да се решат проблемите за неколку секунди

За да ги замените батериите, ќе мора да го извадите аспираторот на термостатот и да ја исклучите жицата.

За да бидете на безбедно страна, најдобро е да се слика на жици за да се сети каде се сите жициодете.

Можете и да уживате во читањето:

  • Термостатот на Белиот Роџерс не работи: Како да се поправи за секунди [2021]
  • Како да програмирате термостат White Rodgers без напор [2021]
  • Најдобрите биметални термостати што можете да ги купите денес

Често поставувани прашања

Дали на термостатот White Rodgers му требаат батерии?

Да, на термостатот White Rodgers му требаат батерии.

Дали има копче за ресетирање на термостатот White-Rodgers?

Не, треба да ги притискате копчињата нагоре, надолу и времето истовремено додека екранот не се испразни.

Како да го отклучите термостатот White Rodgers?

Термостатот White Rodgers може да го отклучите со држејќи го копчето од менито 20 секунди.

Зошто звучи мојот термостат White Rodgers?

Термостатот веројатно ве потсетува дека батериите се празни.

Како тестирате термостат White Rodgers?

Свртете ја температурата на термостатот повисока или пониска од температурата на околината; ако слушнете звук на кликнување, тој работи.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.