Alexa не реагира: Еве како можете да го поправите ова

 Alexa не реагира: Еве како можете да го поправите ова

Michael Perez

Во текот на изминатите неколку години на користење на Alexa, наидов на фрустрирачкиот проблем со тоа што Alexa не реагира многу пати.

Се потпирав на Alexa за да управувам со мојата дневна рутина. Таа ме буди, ја вклучува машината за кафе и го вклучува телевизорот за да гледам вести.

Меѓутоа, секогаш кога Alexa ќе престане да реагира, тоа предизвикува многу нарушувања во рутините што ги создадов, и секој пат кога ќе се случи, тоа е како голема главоболка.

Неодамна, преспав кога алармот не ми се вклучи. Кога побарав од Alexa да ја започне утринската рутина, не добив никаков одговор.

Ова не беше прв пат Alexa да го направи ова.

Тоа е причината зошто откако се справив со овој проблем толку многу пати, конечно најдов решение кое никогаш не пропаѓа.

Ако Alexa не реагира, проверете дали микрофонот не е исклучен и дека го користите точниот збор за будење. Во случај ако точката за ехо сè уште не реагира, вклучете го уредот во напојување така што ќе го исклучите од изворот на енергија најмалку две минути.

Обезбедете микрофонот Alexa да не е исклучен

Проверете дали е вклучено копчето за микрофон на горниот дел од уредот. Ако е исклучено, притиснете го копчето за да го вклучите микрофонот.

Ако микрофонот Alexa е исклучен, Alexa нема да работи бидејќи уредот не може да слушне или да одговори на ниту една гласовна команда. Alexa треба да свети сино кога ќе слушне команда.

Можете да ја проверите и апликацијата Alexaна вашиот телефон за да се осигурате дека микрофонот е овозможен. Еве како:

 • Отворете ја апликацијата Alexa на вашиот телефон.
 • Допрете ја иконата од менито во горниот лев агол на екранот.
 • Изберете „Поставки“ од опциите на менито.
 • Скролувајте надолу и изберете „Device Settings“.
 • Изберете го уредот со кој имате проблеми.
 • Проверете ја поставката „Микрофон“ на уверете се дека е овозможен.
 • Ако микрофонот е оневозможен, вклучете го прекинувачот за да го вклучите.

Користете го точниот збор за будење

Алекса е дизајнирана да реагира на одредени будни зборови и ако не го користите точниот збор за будење, уредот може да не реагира на вашите гласовни команди. Стандардниот збор за будење за Alexa е „Alexa“, но исто така можете да го промените во „Echo“, „Computer“ или „Amazon“.

Ако имате проблеми со Alexa не реагира , проверете дали го користите точниот збор за будење за вашиот уред. За да го проверите или промените зборот за будење, следете ги овие чекори:

 • Отворете ја апликацијата Alexa на телефонот.
 • Допрете ја иконата од менито во горниот лев агол на екранот.
 • Изберете „Settings“ од опциите на менито.
 • Изберете го уредот за кој сакате да се провери или да го промените буден збор.
 • Скролувајте надолу до „Wake Word“ и изберете го .
 • Изберете го буден збор што сакате да го користите или внесете нов.
 • Следете ги инструкциите за да ги зачувате промените.

Откако ќе поставите точниот буден збор, тестирајте го со изговарање гласовна командана Алекса и да видиме дали таа ќе одговори.

Поставете го уредот Echo во близина на рутерот

За да ги подобрите перформансите на уредот Echo и да го минимизирате испуштањето, обидете се да го поставите во близина на рутерот за посилен, стабилен Wi-Fi сигнал. Уредите на Alexa бараат Wi-Fi да функционираат беспрекорно.

Исто така види: Зошто мојот iPhone вели дека нема SIM? Поправете за неколку минути

Ова може да биде особено корисно ако имате проблеми со поврзувањето на интернет или ако вашиот уред Echo често се исклучува од мрежата.

Само погрижете се да го држите Echo подалеку од други уреди што можат да предизвикаат пречки, како што се микробранови, монитори за бебиња или безжични телефони.

Извршете циклус на напојување на уредот Alexa

Извршувањето на овие чекори може да помогне да се отстранат сите привремени грешки или дефекти што можеби предизвикале дефект на уредот. Еве како можете да го напојувате вашиот уред Alexa:

Исто така види: Кој канал е NBCSN на Xfinity?
 • Исклучете го уредот.
 • Исклучете го адаптерот за струја од штекерот.
 • Почекајте најмалку 30 секунди.
 • Повторно приклучете го адаптерот за напојување во штекер.
 • Вклучете го уредот.

Алекса реагира полека? Тоа е проблем од страна на серверот

Ако Alexa не реагира, туку свети или реагира бавно, ова покажува дека Alexa серверот не реагира .

Кога Alexa не може да се поврзе со серверот, не може да ги обработи вашите гласовни команди или да даде одговор. По поврзувањето со серверите, Alexa користи пребарувач за да го обработи вашето барање.

Theединствено решение за ова е да се чека проблемот да се реши. Може да проверите дали има прекин на серверот на Амазон на услуги од трети страни, како што е детектор на надолу.

Можете и да уживате во читањето

 • Рутините на Alexa не функционираат: како да се поправат за неколку минути
 • Како да пристапите до Super Alexa Режим во секунди
 • Како да се репродуцира SoundCloud на Alexa за секунди
 • Како да се користи Amazon Echo во две куќи
 • Како да репродуцирам музика на сите уреди Alexa

Често поставувани прашања

Како да знам дали моите уреди се компатибилни со Alexa?

За да проверите дали вашите уреди се компатибилни со Alexa, можете да ја посетите веб-страницата на Alexa или да ја проверите апликацијата Alexa. Побарајте листа на компатибилни уреди или побарајте го конкретниот уред што сакате да го користите со Alexa. Може да се обидете и да го поврзете уредот со Alexa за да видите дали работи правилно.

Колку често треба да проверувам дали има ажурирања на мојата апликација Alexa и фирмверот на уредот?

Добра идеја е да се провери редовно ажурирање на фирмверот на апликацијата Alexa и уредот, барем еднаш месечно. Ова може да помогне да се осигурате дека вашиот уред работи непречено и дека ги имате најновите безбедносни ажурирања.

Што треба да направам ако и понатаму имам проблеми со мојот уред Alexa?

Ако продолжите да искусете проблеми со вашиот уред Alexa, дури и откако ќе проверите за ажурирања и смена на проблеми, можеби ќе треба да контактирате со поддршката за корисници за понатамошнипомош. Можете да најдете информации за контакт за корисничка поддршка на Alexa на веб-страницата на Amazon или во апликацијата Alexa.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.