Етернет кабел за паметен телевизор: објаснето

 Етернет кабел за паметен телевизор: објаснето

Michael Perez

Содржина

Кога мојот Wi-Fi рутер почна да покажува проблеми со неговото безжично радио, секогаш се исклучував од интернет на кој било уред што го поврзував преку Wi-Fi.

Ова го вклучуваше мојот телевизор, кој беше најлошиот престапник затоа што врската ќе се исклучи бидејќи нешто добро се случува во серијата или филмот што го гледав.

Не можев да го испратам рутерот на поправка некое време, па мислев да се поврзам телевизорот со рутерот со етернет кабел.

Не бев сигурен дали тоа е можно, па отидов на интернет за да најдам повеќе информации за тоа како можете да го поврзете вашиот телевизор со вашиот рутер преку етернет.

Отидов на страниците за поддршка на мојот телевизор и на форумите за корисници за да видам дали можам да го направам ова.

Неколку часа истражување подоцна, сфатив што точно треба да направам и што треба да имам со мене за да поврзете го мојот телевизор преку етернет.

Овој напис ги собира сите информации што успеав да ги соберам, така што кога ќе завршите со читање, ќе можете да го поврзете вашиот телевизор на интернет со етернет кабел за неколку секунди.

Повеќето паметни телевизори имаат порти за етернет што можат да ги користат доколку немаат пристап до Wi-Fi. Изборот на Wi-Fi преку етернет кога имате пристап до двете зависи од компромисот помеѓу брзината и удобноста.

Продолжете да читате за да разберете каков тип на кабли можеби ќе ви требаат за да го поврзете вашиот телевизор со етернет и што некои од алтернативите за него се.

Далисте го изгубиле пристапот до безжичниот интернет.

Со Ethernet, можете брзо да го вклучите вашиот телевизор на интернет со минимално поставување.

Каков тип на етернет кабел ми е потребен за паметен телевизор?

Ќе ви треба Cat6 кабел барем за да ги искористите предностите на повеќето брзи интернет конекции.

Потребен ви е за да ги намалите точките каде што интернет конекцијата може да дојде до тесно грло и да забави.

Дали етернетот е подобар од Wi-Fi за паметен телевизор?

Wi-Fi е најзгодната опција и би била совршена за луѓе кои сакаат да ја одржуваат својата област за забава чиста и без неред.

Иако етернетот е побрз од Wi-Fi, апликациите каде што свети, како малата латентност, не се користат кај паметните телевизори.

Дали LAN е иста како и етернет?

LAN е акроним за локална мрежа и е еден од типовите мрежи што можете да ги креирате.

Етернет е технологија за поврзување што поврзува повеќе уреди во WAN или LAN.

Паметните телевизори имаат порти за етернет?

Повеќето паметни телевизори ќе имаат порти за етернет на грбот, блиску до другите порти што ги има телевизорот, како HDMI и дигитално аудио.

Тие имаат оваа порта за да можете да имате резервен метод за поврзување на интернет ако нешто се случи со Wi-Fi дома или со Wi-Fi модулот на телевизорот.

Најлесен начин да дознаете дали вашиот телевизор има етернет порта е да се провери зад телевизорот во областа блиску до HDMI портите.

Треба да биде јасно означена и лесно да се гледа.

Исто така види: Реолинк против Амкрест: Битката со безбедносната камера која донесе еден победник

Каков вид на етернет кабел треба да добиете за вашиот паметен телевизор?

Откако ќе потврдите дека вашиот паметен телевизор има приклучок за етернет, можете да одлучите кој кабел можете да го добиете за да го поврзете телевизорот на интернет.

Постојат неколку видови на кабли по кои можете да се обратите. Видовите варираат во зависност од фреквенцијата што ја пренесуваат и брзината што можат да ја пренесат.

Најевтините етернет кабли што можете да ги добиете денес се каблите Cat6. Тие можат да пренесуваат со 1 гигабит во секунда.

Ова е минималниот препорачан тип што би го предложил ако сакате етернет кабел за вашиот телевизор.

Cat6 каблите се задолжителни ако имате гигабит интернет конекција.

За да го заштитите вашиот телевизор и етернет конекцијата што ја користи, Cat7 и неговиот поскап братучед Cat8 се очигледни избори.

Првиот е способен за до 10 гигабити во секунда , додека вториот може да прави 40 гигабити навторо.

Во моментов, нема интернет планови што се толку брзи, така што ќе бидете покриени неколку години додека интернет провајдерите не се израмнат.

Јас би го препорачал Cable Matters Snagless Cat 6 Ethernet Кабел за добар Cat6 кабел или етернет кабел UGREEN Cat 7 и етернет кабел DbillionDa Cat8 ако барате соодветно Cat7 или Cat8.

Дали етернетот е подобар од Wi-Fi?

Wi-Fi е безжична технологија и, следствено, може да биде засегната од големи предмети во негова близина, како ѕидови, домашни апарати и други извори на радио бранови.

Етернетот го нема овој проблем бидејќи целиот негов пренос на податоци и комуникација се врши преку физички кабел.

Како резултат на тоа, Ethernet е побрз од Wi-Fi, при што првиот е способен до 40 гигабити во секунда, додека теоретскиот максимум на Wi-Fi е помала од 10 гигабити во секунда.

Значајното намалување на пречки во физичката врска игра значајна улога во тоа, а исто така и помалите загуби на енергија кога пренесувате податоци преку кабел.

0>Овие загуби на енергија може да резултираат со побавни врски во споредба со поврзувањето на уредите директно со кабел.

Значи, може безбедно да се каже дека Ethernet е побрз од Wi-Fi неколку пати.

Како да поставите етернет конекција за паметен телевизор

Етернетот е еден од најсигурните методи за добивање интернет на вашиот телевизор, но како да го поставите?

Следетеовие чекори за да го направите тоа:

 1. Поврзете го етернет кабелот со етернет приклучокот на телевизорот.
 2. Поврзете го другиот крај со вашиот интернет рутер.
 3. Отворете Мрежни поставки на телевизорот.
 4. Проверете дали телевизорот е поврзан на интернет преку жична врска.
 5. Вклучете жичен интернет ако е потребно.

Откако ќе го поврзете телевизорот на интернет со етернет кабел, стартувајте која било апликација за која е потребен интернет за да потврди дека работи.

Предности на етернет кабелот за паметен телевизор

Бидејќи етернет е жичен медиум, има многу предности што ги добивате кога ги користите тие кабли за да го поврзете вашиот телевизор на интернет.

Етернетот е побрз и посигурен од Wi-Fi и е побезбеден бидејќи сигналот не е се емитува за кој било да слуша.

Доследноста е уште еден фактор каде што победува етернетот, при што Wi-Fi не може да одговара на неговата конзистентност поради тоа што радио брановите добиваат пречки од нивната околина.

Бидејќи од овие фактори, конечната доцнење додадена на интернет конекцијата е исто така навистина мала кога користите етернет, но тоа станува основен фактор само кога играте игри на ТВ, што не е изводливо.

Бидејќи податоците пренесени преку етернет не треба да се шифрираат како Wi-Fi, потребната процесорска моќ е помала, што значи дека ви требаат само компоненти што трошат помалку енергија.

Недостатоци на етернет кабелотза паметен телевизор

Како и со секоја технологија, Ethernet има свои недостатоци, од кои повеќето се фокусирани на фактот дека треба да користите жица.

Жична врска сериозно ќе го ограничи вашата мобилност и ограничува каде можете да ја распоредите оваа врска.

Но, нема да биде толку важен фактор кога ќе ги земете предвид телевизорите бидејќи тие воопшто не се движат наоколу и обично се инсталирани во дневни соби каде што има се многу наменски изградени делови за жици.

Алтернативи на етернет и Wi-Fi за паметни телевизори

Ако етернетот или Wi-Fi не ви привлечат внимание, а сакате да пробате нешто друго, има некои алтернативи што би можеле да ги испробате.

Ќе зборуваме за тие во деловите што следат. Ќе видиме и колку се изводливи и како се споредуваат со етернет и Wi-Fi.

Внимавајте дека овие алтернативи можеби ќе бараат од вас да ги смените жиците околу вашиот дом, затоа погрижете се да ги имате потребните вештини или побарајте професионалец да го направи тоа наместо вас.

PowerLine адаптери за паметни телевизори

PowerLine адаптери или домашни приклучоци се алтернатива на Ethernet и Wi-Fi и ги користат електричните водови во вашиот дом за пренесете ја вашата интернет конекција.

Основната идеја е развиена бидејќи бидејќи веќе имате мрежа од жици низ куќата за напојување, зошто да не ја користите и за податоци.

На крајот на краиштата, напојувањето а податоците се електрични сигнали, па оттука и PowerLine бешеразвиен и лансиран.

PowerLine адаптерите ви дозволуваат да го претворите секој штетен штекер во таков што може да носи интернет конекција за податоци.

За да поставите PowerLine конекција во вашиот дом :

 1. Земете два PowerLine адаптери. Јас би препорачал да земете два од адаптерот TP-Link AV2000 Powerline.
 2. Приклучете го еден од адаптерите во штекер блиску до вашиот рутер, а другиот во приклучок во близина на ТВ.
 3. Поврзете кабел за етернет до рутерот и адаптерот во близина на рутерот.
 4. Направете го истото со адаптерот во близина на телевизорот и самиот телевизор.
 5. Вклучете Network Settings за да видите ако врската е воспоставена.

Адаптерите на PowerLine се погодни за користење, но тие се побавни од етернет бидејќи електричната мрежа на вашиот дом исто така носи електрична енергија.

Сигналите за напојување може да предизвикаат нарушувања или да се меша со податочниот сигнал што се испраќа преку него, што влијае на вкупната брзина на поврзување на мрежата.

MoCA адаптери за паметен телевизор

Ако вашиот дом веќе има коаксијална жична мрежа за кабел, МСУ или Мултимедија over Coaxial Alliance е стандард кој ја користи оваа мрежа за да добие интернет низ целиот дом.

Исто така види: Ѕвончето на вратата е црно-бело: како да се поправи за неколку минути

Ова значи дека можете да го користите коаксијалниот кабел во близина на вашиот паметен телевизор и да го поврзете вашиот телевизор со адаптер за MoCA за да добиете интернет на него.

За да поставите интернет конекција преку МСУ дома:

 1. Земете два MoCA адаптери, еден за рутерот и еденза ТВ. Јас би го препорачал адаптерот Motorola MoCA 2.5.
 2. Поврзете ги адаптерот и рутерот со етернет кабел.
 3. Поставете го адаптерот во близина на коаксен кабел во вашиот дом.
 4. Поврзете коаксијалниот кабел и кабелот за напојување на адаптерот до него.
 5. Одете до коаксијалниот кабел блиску до вашиот телевизор и сторете го истото овде. Поврзете го коаксијалниот кабел и неговиот кабел за напојување со адаптерот и поврзете го телевизорот со адаптерот со етернет кабел.
 6. Вклучете ги адаптерите.
 7. Стартувај Мрежни поставки за да видите дали врската е воспоставена.

MoCA сè уште бара од вас да користите етернет кабли, но ако не сакате да користите долги етернет кабли, користењето MoCA е добар избор.

Во однос на перформансите, MoCA е прилично добар, со поголеми брзини од PowerLine и дополнителна безбедност во форма на MoCASec.

Дали уредите за пренос имаат етернет порти?

За разлика од паметните Телевизорите, не сите уреди за стриминг доаѓаат со етернет порти.

Тие обично се навистина мали уреди дизајнирани да се сместат зад вашиот телевизор, а портата за етернет може да биде преголема за да може правилно да се извади.

Некои уреди за стриминг како Apple TV 4K имаат етернет порти бидејќи е малку поголем од другите уреди за стриминг.

Што да направите ако уредот за стриминг нема порта за етернет?

Ако вашиот стриминг уред нема жичен метод за поврзување на интернет, има неколку опциисè уште да гледате содржини на него ако вашиот Wi-Fi рутер е исклучен.

Можете да создадете точка за пристап за Wi-Fi со вашиот паметен телефон и да го поврзете уредот за стриминг со него.

Нема друг начин да поврзете уред за стриминг на етернет, освен ако има дополнителна USB порта Type-C.

Во тој случај, може да добиете USB-C на етернет адаптер, но не сите уреди за стриминг ја поддржуваат таа функција.

За Roku, уредите што можат да се поврзат на интернет преку етернет се:

 • Roku Express 4K
 • Roku Express 4K+
 • Roku Streambar
 • Roku Streambar Pro
 • Roku Smart Soundbar
 • вклучено • Roku Smart Soundbar

Јас би го препорачал TP-Link USB C на етернет адаптер( UE300C) ако сакате да земете еден за себе.

Fire TV Sticks имаат свој адаптер со вклучена врска за напојување, што е адаптерот за етернет на Amazon.

Компатибилен е со:

 • Fire TV Stick Lite,
 • Fire TV Stick
 • Fire TV Stick (2nd Gen)
 • Fire TV Stick 4K
 • Fire TV Stick 4K Max
 • Fire TV Cube
 • Amazon Fire TV (3-та генерација, дизајн на приврзок).

Контактирајте со поддршката

Ако не постои друг начин да го поврзете вашиот паметен телевизор на интернет, дури и со стик за стриминг, не двоумете се да контактирате со поддршката за корисници на вашиот телевизор.

Тие ќе можат дополнително да ви помогнат откако ќе разберат кој модел вашиот телевизор е.

Поддршка од корисници на популарни брендовикако Samsung, Sony, LG и TCL, меѓу другите, навистина можат да бидат од голема помош за речиси секој проблем.

Завршни мисли

Етернетот обично треба да биде побрз од вашата Wi-Fi конекција. но проверете ги етернет-каблите за оштетување ако некогаш почувствувате дека вашата етернет врска се забавува.

За да го одржувате вашиот дом чист, можете да изберете да ги поминете вашите етернет кабли по ѕидовите со прикривачи за кабли направени од ПВЦ. сокривајќи ги под плинтуси или користење на патеки.

Наместо постојано поврзување преку вашиот рутер, можете да инсталирате ѕиден приклучок за етернет веднаш до местото каде што ви е потребна вашата интернет конекција.

Контактирајте со професионалец ако вашиот етернет приклучок има проблеми или треба да се инсталира.

Можете да уживате и во читањето

 • Како да конвертирате DSL во етернет: Целосен водич
 • Можете ли да приклучите етернет кабел во проширувач за Wi-Fi? детален водич
 • Како да поправите паметен телевизор што не се поврзува на Wi-Fi: Лесен водич
 • Како да конвертирате нормален телевизор во Smart TV

Често поставувани прашања

Како изгледа етернет порта на ТВ?

Етернет портот изгледа како типичен приклучок за телефон, но поголем .

Ќе биде лесно препознатлив благодарение на неговата голема големина и ќе биде блиску до другите порти на телевизорот.

За што служи етернет портот на телевизорот?

Етернет портата на ТВ е за ситуации кога

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.