Како да овозможите QoS на вашиот рутер Xfinity: Целосен водич

 Како да овозможите QoS на вашиот рутер Xfinity: Целосен водич

Michael Perez

Кога се регистрирав за Xfinity, претставникот ми рече дека рутерот што ќе ми го дадат има QoS и неколку други функции кои ќе ми помогнат подобро да ја контролирам мојата мрежа.

Обично преземам филмови што ги сакам да гледам на Нетфликс наместо да ги пренесувам, па го ставив филмот што сакам да го гледам да го преземам на Нетфликс додека одам во текот на денот.

Ова се чинеше дека е лоша идеја бидејќи секогаш кога сакав да пуштам игра со повеќе играчи на мојот PS5, играта ќе заостане многу и нема да одговара на моите команди.

Тогаш сфатив дека можам да користам QoS за да го ограничам пропусниот опсег што мојот компјутер го преземаше филмот од Netflix додека играше на мојот PS5 .

Решив да дознаам како да го направам ова и дали QoS може да го направи она што јас се надевав дека може.

Припнав на интернет и ги посетив страниците за поддршка на Xfinity за да видам како функционира QoS и ако беше можно да се вклучи.

Исто така, научив за тоа како функционираат QoS системите читајќи неколку технички написи од производителите на рутери.

Исто така види: Што е AV на мојот телевизор?: Објаснето

Можев да го направам ова упатство со информации што Се собрав за да знаете и што работи QoS и дали можете да го овозможите на вашиот Xfinity рутер за неколку секунди.

Xfinity портите не ви дозволуваат да ги вклучите QoS. Меѓутоа, ако користите сопствен рутер, можете да го вклучите QoS на него, што можете да дознаете како да го направите со повикување на прирачникот на вашиот рутер.

Прочитајте за да дознаете што точно QoS е и зоштоако го вклучите има повеќе придобивки отколку што мислевте дека ќе има.

Што е QoS?

QoS или Квалитет на услугата е општ термин за збир на технологии или методи кои рутерот или кој било мрежен систем го користи за да го контролира сообраќајот низ него.

Исто така види: Како да инсталирате апликации од трета страна на Samsung Smart TV: Целосен водич

Обезбедува дека ограничениот пропусен опсег што мрежата може да го добие се користи најефикасно, така што сите апликации или уреди на мрежата работат правилно.

QoS вообичаено е вклучен на вашата мрежа и гледа многу сообраќај, како што се IP телевизија, игри, стриминг филмови и емисии и Voice over IP.

Со QoS системите, можете да видите како секој уред или апликацијата на мрежата работи прилично прецизно.

Како што сугерира името, овој систем има за цел да ви го обезбеди најдоброто можно искуство на мрежата за вас, кои ќе ја користите мрежата.

Како функционира QoS Работи?

Системот QoS се координира со неговите различни потсистеми и ги организира различните видови сообраќај што минуваат низ вашиот рутер во канали или редици.

Овие редици потоа се даваат на секој уред или апликација на мрежата, а нивниот приоритет е доделен таму.

Ќе го поставите редоследот на приоритетите кога ќе одите да го вклучите QoS од поставките на рутерот.

Кога ќе поставите QoS, вие резервирате пропусен опсег за вашите апликации или уред, а со тоа ги ограничувате или им дозволувате да го изгубат пропусниот опсег во зависност од тоа што ви треба.

Зошто треба да овозможитеQoS

Со доаѓањето на работа и учење на далечина, апликациите за видео конференции како Zoom, Cisco Webex и Google Meet станаа поважни во нашиот секојдневен живот.

2020 година доживеа огромен пораст на содржината што се троши од услугите за стриминг како Нетфликс, кој треба да расте само со текот на годините.

Покрај растечката популарност и пристапноста на игрите, користењето на интернет само ќе се искачи повисоко.

Затоа е прилично добро да имате нешто погодно што управува со сообраќајот на вашиот рутер.

Вклучувањето QoS може да ви овозможи да управувате со растечките потреби на вашата мрежа за податоци и пропусен опсег, додека го одржувате искуството максимално непречено.

QoS, исто така, се наоѓа токму во средината на револуцијата на паметните домови, а со користење на систем како овој може да бидете сигурни дека вашиот паметен дом реагира и е брз.

Како да го вклучите QoS на вашиот Xfinity рутер

Иако QoS е одлична карактеристика, за жал, не можете да овозможите QoS на портата што ја добивате од Xfinity.

Xfinity gateway управува со QoS самостојно, а вие не може да постави свои сопствени правила.

Ако користите сопствен рутер, сепак, можно е да се вклучи QoS.

Погледнете во прирачникот на вашиот рутер за да видите како да овозможите QoS и да им дадете приоритет на уредите и апликации.

Ќе треба да креирате правила што ги поставуваат приоритетите за секој уред од QoS панелот.

По креирањето на правилата, зачувајте ги и проверете далиправилата се спроведуваат со нивно тестирање.

Како да се користи QoS како функција за родителска контрола

QoS може да се користи и како алатка за родителска контрола ако вашиот рутер нема посветени функции за родителска контрола.

Поставете правило што го ограничува пропусниот опсег што може да го користат уредите на вашето дете и вклучете ги тие правила кога сакате да ги исклучи од нивните уреди.

Повеќето рутери имаат апликација со што можете да го направите сето ова, но не можете да го направите ова со Xfinity портите.

Но, Xfinity портите имаат одличен сет на функции за родителска контрола и подобро е да го користите тоа наместо QoS.

Завршни мисли

Дури и ако Xfinity не ви дозволи да го вклучите QoS на нивниот портал, сепак можете да го направите ако користите сопствен рутер.

Ова можете да го направите и на втор рутер ако ја имате проширена вашата порта Xfinity.

Можете да го поврзете вашиот сопствен рутер со рутерот на Xfinity со вртење на режимот Bridge на рутерот Xfinity и користејќи етернет кабел за да ги поврзете двата рутери заедно.

Ако имате проблеми со добивањето интернет додека сте во режим Bridge со рутер Xfinity, обидете се повторно да го оневозможите и овозможите режимот Bridge на рутерот Xfinity.

Можете и да уживате во читањето

  • DNS серверот не реагира на Comcast Xfinity: Како да се поправи
  • Xfinity Moving Service: 5 едноставни чекори за да го направите тоа без напор
  • Xfinity 5GHz не се појавува: Како да се поправиСекунди
  • Каква опрема ми треба за да се вратам на Comcast [XFINITY]

Често поставувани прашања

Како да користам QoS за игри?

Можете да го вклучите QoS и да му дадете највисок приоритет на уредот што го играте.

Зачувајте го ова правило и применете го за да видите дали правилото функционира.

Што е мрежниот безбедносен клуч на рутерот Xfinity?

Ако се прашувавте кој е вашиот мрежен безбедносен клуч, тоа е едноставно вашата лозинка за Wi-Fi.

Што е SSID на рутер?

SSID е технички термин за името на рутерот.

SSID е она што се појавува кога барате Wi-Fi мрежа за поврзување од уред.

Дали Xfinity Wi-Fi е WPA2?

Xfinity Wi-Fi е обезбеден со 128-битна шифрирање, што е безбедносниот стандард кој исто така се нарекува WPA2.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.