Што е жицата Y2 на термостатот?

 Што е жицата Y2 на термостатот?

Michael Perez

Неодамна заменив многу стари термостати со понови, попаметни, како Nest Thermostat или Ecobee. Еден кај моите и еден кај моите. За да ги заменам, морав да знам како да ги ожичам и да го направам тоа; Морав да знам кој терминал што прави.

Отидов на интернет за да дознаам повеќе за паметните термостати за да ги демистифицирам нивните жици, и дознав дека некои терминали се исто така поврзани со жици одвнатре и морав да ги поврзам терминалите на другите компоненти на мојот HVAC систем за да го комплетирате колото.

Некои терминали може да се поврзат со одредени компоненти како што се грејачите, а можете да поврзете други на компресорите. Некои дури може да се поврзат со уреди како навлажнувачи.

Жицата Y2 на термостатот го контролира вашиот систем за ладење и треба да се поврзе со терминалот Y на термостатот. Ако вашиот HVAC систем има двостепено ладење, ќе има два терминали Y на вашиот термостат за да контролираат два компресори.

Што прави жицата Y2?

Додека го поставувате вашиот термостат, важно е да знаете дека жиците со жолта боја се поврзани со терминалите Y, кои пак го контролираат делот за ладење (или климатизација) од системот HVAC во вашиот дом.

Причината поради која би биле загрижени за жицата Y2, особено е ако вашиот HVAC систем има двостепен систем или ако се состои од два компресори контролирани од еден единствен термостат - ие поврзан со втората фаза на ладење. Така овозможувајќи различни нивоа на греење и ладење.

На пример, ако сте имале Nest Thermostat и Y2 Wire не била правилно поврзана, вашиот Nest Thermostat нема да се излади.

Другиот Y жици

Како што е наведено претходно, Y терминалите го контролираат клима уредот во системот HVAC. Жиците Y се поврзани со Y терминалите, кои пак се поврзани со релето на компресорот. Постојат три вида на Y жици - Y, Y1 и Y2.

Y Wire

Y жици се користат за испраќање сигнал до системот HVAC за активирање на климатизерот. Поминува низ управувач за воздух во сплит системи. Потоа се спојува за посебно влечење на жица пред да се пробие до кондензаторот.

Во некои случаи кога производителот обезбедува приклучна лента до контролната табла во управувачот за воздух, ова спојување е непотребно.

Жиците Y1 и Y2

Во стандардниот системи, Y/Y1 ја контролира првата фаза на ладење, а Y2 ја контролира втората фаза. Комбинацијата на овие жици помага поефикасно да се регулира температурата на вашиот дом.

Вообичаено, жиците Y1 и Y2 се потребни во системите инсталирани на места со екстремни временски услови во некои денови, а од друга има благо време.

Во такви околности ќе има две фази - високо ниво за премногу топли или премногу студени денови и ниско ниво за благи денови.

Ако иматесистем за топлинска пумпа, Y1 го контролира вашиот компресор, го загрева и лади вашиот дом.

Други видови жици на термостатот

Освен жолтите жици, најверојатно ќе ги најдете следните обоени жици исто така:

Бела жица

Терминалот W го контролира греењето. Директно се поврзува со изворот на топлина, електрична печка, печка на гас или нафта или котел (за системи со топлинска пумпа).

За гасни печки со слаб оган и силен оган – W2 ја контролира втората фаза, која помага да се загрее вашиот дом уште побрзо.

Во случај на систем за топлинска пумпа со помошно греење, вообичаено би ја поврзале жицата AUX/AUX1 или W2 на терминалот W1 на вашиот термостат.

Ако имате две фази на AUX топлина, AUX2 ќе се поврзе со W2.

Зелената жица

G (или G1) е одговорна за вентилаторот на вашиот HVAC систем. Вентилаторот е тој што го испраќа топол или ладен воздух во вашите отвори. Спротивно на популарното верување, тоа НЕ е жица за заземјување или заземјување.

Портокалова жица

Нејзиниот соодветен терминал е означен со O, B и O/B. Ако имате топлинска пумпа како дел од вашиот систем, терминалот O е поврзан со неа. Оваа жица е за превртување на контролата на вентилот и оди до надворешниот кондензатор на топлинската пумпа.

Жицата O го менува вентилот од греење на ладење, а жицата B го префрла вентилот од ладење на греење. Во некои случаи, може да најдете само една O/B жицанаместо две посебни жици.

Ова е применливо само за топлински пумпи со извор на воздух; оние со геотермални топлински пумпи нема да најдат употреба за портокаловата жица.

Црвена жица

Вашиот систем може да има и Rh и Rc жица или само R жица.

Жицата R, одговорна за напојување на целиот ваш HVAC систем (преку трансформатор).

Исто така види: Трепкање на далечинскиот управувач Altice: како да се поправи за неколку секунди

Трансформаторот обично се наоѓа во вентилаторот за воздух за сплит системи, но исто така е можно трансформаторот да биде во единицата за кондензација.

Поради оваа причина, заради ваша безбедност, укинете ја моќноста на кондензаторот и управувачот со воздух пред да ја смените или работите на жиците.

Ако вашиот систем е како првиот и ги има двете жици, тогаш; „Rh“ е за греење, а „Rc“ е за ладење (со користење на два посебни трансформатори).

Ако вашиот HVAC систем користи два трансформатори - едниот е веројатно за ладење, а другиот за греење. Во такво сценарио, моќта генерирана од трансформаторот ќе оди во терминалот Rc.

Ако има само еден трансформатор, можете да инсталирате скокач помеѓу Rc и Rh. Обично, тие се прескокнуваат во термостатот, затоа бидете внимателни.

Заедничка жица

Општо означена со сини или црни бои, жицата C или „заедничката жица обезбедува струја и се претпоставува дека е поврзан со терминалот C на контролната табла на управувачот со воздух. Неопходно е да се комплетира колото, а со тоа да се испорачапостојана 24-V напојување со наизменична струја на вашиот термостат.

Системите што работат на батерија може да не ја обезбедуваат оваа жица. Меѓутоа, ако случајно го најдете и има слот меѓу терминалите во вашиот термостат, најдобро би било да го приклучите.

Жицата C може да биде означена и со жица X или B. Додека повеќето компании советуваат да ги инсталираат своите термостати со C-Wire, всушност можете да ги инсталирате Nest Thermostat, Ecobee Thermostat, Sensi Thermostat и Honeywell Thermostat, и други без C-Wire.

Завршни размислувања за жицата Y2

Додека проверувате за различни жици, проверете дали системот е исклучен и дека сте ги презеле сите безбедносни мерки за истото.

Запомнете дека кога зборуваме за заедничката жица, не се користи универзална боја за овој терминал. И во случај да имате и жица R и жица Rc, жицата R го контролира системот за греење.

Конечно, ако вашиот термостат вели „режим за обновување“ - тоа може да биде заштита од краток циклус - поради прекин на струја или некоја слична пречка за да не се рестартира апаратот прерано.

Тоа може да биде и затоа што климатизерот се обидува да „закрепне“ од поместувањето на температурата; што можеби се случило во одредено време од денот.

Можете и да уживате во читањето:

  • Најдобрите биметални термостати што можете да ги купите денес
  • Најдобри термостати на линиски напон за електрични базни плочи иКонвектори [2021]
  • 5 најдобри SmartThings термостати што можете да ги купите денес
  • Најдобри термостати со далечински сензори: вистинската температура насекаде!

Често поставувани прашања

Што е термостат со две жици?

Како што сугерира името, термостат со само две жици што излегуваат од задниот дел е два -жичен термостат. Не можете да го користите за HVAC системи со опција за ладење или системи за греење со топлинска пумпа или повеќе фази. Како и секој термостат, има линиски напонски модел и модел со низок напон.

Дали RC е исто како жица C?

Не, не е. Општо земено, жиците што обезбедуваат струја се означени како Rc (ладење) и Rh (греење). Жицата C овозможува континуиран проток на енергија од црвената жица. Ако немате жица C, најдобрата опција е да ја инсталирате.

Што ако нема жица C за термостатот?

Нема потреба да се грижите ако немате најдете жица C. Ова може да биде затоа што на нашиот сегашен термостат не му требаше. Поради ова, можете да го заглавите внатре во ѕидот зад задната плоча на вашиот термостат.

Исто така види: Грешка во Roku HDCP: Како да се поправи без напор за неколку минути

Ако ги видите сите други обоени жици освен жицата C, веројатно е така.

Можам ли да ја користам жицата G за жицата C?

Да ти можеш. Сепак, имајте на ум дека нема да можете да го користите вашиот вентилатор самостојно кога греењето и ладењето не работат. Ова нема да биде компатибилно со неколку HVACсистеми кои користат електрична топлина или системи со две жици само за топлина.

За користење на жицата G наместо жицата C, сè што треба да направите е да ја извадите жицата G од приклучокот G и да ја поврзете со терминалот C. Ќе треба да користите и мал скокачки кабел за да ги поврзете двата терминали.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.