Што значи ТВ-МА на Нетфликс? Сè што треба да знаете

 Што значи ТВ-МА на Нетфликс? Сè што треба да знаете

Michael Perez

Netflix е најголемиот давател на онлајн медиумски услуги кој се грижи за широк опсег на гледачи, вклучувајќи деца и возрасни.

Оттука, како родител, честопати ми беше тешко да следам што гледа мојот син.

Исто така види: Гледајте ESPN на AT&T U-verse Not Authorized: Како да се поправи за неколку минути

Иако не сакам да го притискам да гледа серии и филмови што строго ги избирам за него, сè уште не сакам тој да се препушта на содржини што не се дизајнирани за млади умови.

Сакам да се уверам дека тој консумира содржина што е соодветна за неговата возраст без да го натерам да чувствува дека неговата слобода се гази.

Тогаш почнав да барам можни начини за филтрирање медиуми на Netflix.

Овој проблем беше решен кога дознав кои се рејтинзите за зрелост и како да ги користам за контролирајте ги и приспособете ги платформите како Netflix.

Иако видов дека овие ознаки за оценување се појавуваат на горната лева страна кога се репродуцира содржината, освен оцената „TV-PG“, не бев свесен за она за што се залагаат другите.

Оттука, за да дознаам повеќе за системот за оценување, длабоко се нурнав на интернет дознав што се овие оценки, кој ги постави овие стандарди за оценување, видот на оценките и што се ознаката за оценување се залага за.

TV-MA на Netflix е кратенка за Зрела публика. Ова значи дека содржината што ќе ја гледате може да содржи експлицитно насилство, нецензурирани секс сцени, крвопролевање, груб јазик итн. Ако се подели на делови TV-MA спаѓа вотоа.

Родителите може да го користат овој систем за оценување за да ги постават и приспособат сметките на OTT, така што децата ќе можат безбедно да ги користат.

Користење опции за родителска контрола за блокирање на содржините на TV-MA.

Оценките може да варираат од место до друго, бидејќи различни региони може да имаат дури и слични, но различни групи правила, а платформите мора да ги следат за да добијат лиценцирање.

Во одредени региони, одредени типовите на содржина можеби не се дозволени и затоа тоа може да влијае на рејтингот на програмата во тој регион.

Можете и да уживате во читањето

 • Како да го исклучите затвореното титлување на паметниот телевизор Netflix: Лесен водич
 • Дали Netflix и Hulu се бесплатни со Fire Stick?: Објаснето
 • Netflix не работи на Roku: Како да Поправете за неколку минути
 • Како да добиете Netflix на непаметен телевизор за неколку секунди

Често поставувани прашања

Која е возраста TV-MA за?

TV-MA е кратенка за ТВ зрела публика. Бидејќи оваа програма е наменета за возрасни и не е погодна за деца на возраст под 17 години.

Таа се преведува на рејтингот на MPAA филм R и NC-17. Содржините може да содржат елементи на Сексуални дијалози и сликање, насилство, шеги навредливи за добар вкус или морал, крвопролевање итн.

Дали TV-MA е исто што и R на Netflix?

Не, тие не се. Иако се споредливи, рејтингот на TV-MA и R се две различни оценки од два различни системи.

ТВ-МА содржините сепогоден само за лица на возраст од 17 години и постари. Додека содржината со оценка R може да ја гледаат поединци помлади од 17 години, но само под надзор на родители, старатели или возрасен.

Додека TV-MA е најограничената категорија во рејтингот на ТВ/емитување систем, рејтингот R е само втората најограничена категорија во системот за оценување филмови.

Што е совпаѓање од 98% на Нетфликс?

Препораката на Нетфликс што доаѓа со резултат за совпаѓање значи дека шоуто/филмот најверојатно ќе одговара на вашиот вкус и вкус.

Овој резултат е генериран од апликацијата земајќи ги предвид некои критериуми како што се видот на содржината што ја гледате, неодамнешните жанрови на гледана содржина, содржината на која сте укажале, итн.

Колку е повисок резултатот за совпаѓање, толку е поголема веројатноста содржината да одговара на вашиот вкус.

Што значи 7+ на Netflix?

7+ генерално е означен како TV-Y7. Ова покажува дека шоуто е погодно само за деца на возраст од 7 или повеќе.

Овој систем за оценување заснован на возраст постои со цел да се осигура дека содржината одговара на

дел за возрасни.

Во оваа статија, зборував и за други категории на оценување и објаснив како се одлучуваат овие категории.

Што ја класифицира серијата како ТВ-МА на Netflix?

TV-MA (само за зрела публика) претставува серија/ТВ шоу направено само за гледаноста на возрасната публика.

ТВ-МА покажува дека одредена ТВ-емисија содржи експлицитно насилство, непријатен јазик, графички сцени со секс или комбинација од овие елементи.

Оваа оценка често се гледа и споредува како слична на оценките R и NC-17 доделени од MPAA.

На пример, емисиите како Dark, Money Heist, Black Mirror и The Umbrella Academy, се сите оценети TV-MA.

Дополнително, анимираните емисии како Бо Џек Хорсман, Симпсонови и Семејство Гај, кои по природа се сметаат за погодни за деца поради нивниот анимиран жанр, сите се оценети како ТВ-МА.

Овие серии содржат елементи на Сексуални дијалози и сликање, насилство и шеги кои се навредливи за добриот вкус или моралот.

ТВ сериите на Нетфликс означени со рејтингот ТВ-МА, генерално се најдобри и произведуваат најмногу приходи.

Исто така види: Prime Video не работи на Roku: Како да се поправи за неколку секунди

Како резултат на тоа, ваквите емисии постојано имаат највисоки буџети за снимање, а постојано се произведуваат нови серии ориентирани кон возрасни.

Да бидам искрен, најголемиот дел од корисниците се возрасни, а со тоа претпочитањето за позрели содржини е логично.

Оценки на Netflix

Системот за оценување филмовие основана во 1968 година, но еквивалент на ТВ шоу нема да биде усвоен уште 28 години.

По усвојувањето на Законот за телекомуникации од 1996 година, директорите во секторот за забава се обврзаа да имплементираат таков систем.

MPAA, NAB и NCTA ја предводеа идејата, која бараше системот да се имплементира и на кабелските и на емитуваните телевизиски програми, со исклучување на вестите, спортот и рекламирањето.

Во истиот година, беа објавени ТВ-упатствата за родители.

На 1 јануари 1997 година, системот стана оперативен. Инспириран од системот за оценување на филмови, на 1 август 1997 година, беше имплементирана редизајнирана верзија на системот со шест категории.

Покрај оценките, во системот беше додаден сет од пет дескриптори на содржината.

Секоја оценка и опис сега имаат своја икона. Дополнително, за оценета програма, знакот за оцена треба да се прикажува на почетокот на секоја епизода во времетраење од 15 секунди.

Ова е за да се извести гледачот за природата на содржината. Предложениот систем за оценување конечно беше прифатен од FCC на 12 март 1998 година.

Во Nextflix оценките може да се класифицираат како мали деца, постари деца, тинејџери и зрели.

 • Мали деца: TV-Y, G, TV-G
 • Постари деца: PG, TV-Y7, TV-Y7-FV, TV-PG
 • Тинејџери: PG-13, TV- 14
 • Зрели: R, NC-17, TV-MA

TV-MA vs R Rating

На прв поглед, TV-MA и Роценките имаат тенденција да изгледаат споредливи, освен ако не се идентични. Размислете за терминологијата што се користи за нивно опишување:

TV-MA: оваа содржина е наменета само за возрасни и не е соодветна за лица помлади од 17 години. Оваа оцена покажува дека програмата содржи груб непристоен јазик, експлицитен сексуален активности и графичко насилство.

Р: Децата под 17-годишна возраст мора да бидат придружувани од родител или возрасен старател. Филм со Р-оцена може да вклучува теми за возрасни, акција за возрасни, силен јазик, насилно или постојано насилство, сексуално ориентирана голотија, злоупотреба на дрога или други аспекти.

Но, она што ги раздвојува линиите помеѓу TV-MA и R рејтингот се две огромни разлики,

 • Рејтингот R се однесува на систем за оценување филмови додека TV-MA се однесува на систем за рејтинг на ТВ/емитување.
 • Во прилог на оваа ТВ-МА е НАЈОграничената оцена. Од друга страна, R е само втората најрестриктивна оцена на филмови.

Највисоката рестриктивна оцена во системот за оценување филмови е „NC-17“. NC-17 значи „никој под 17-годишна возраст не е примен“. 17 оценет материјал.

Така ТВ-МА може да се смета за поограничена или полоша оцена од R.

Популарни серии на Netflix што се TV-MA

Тоа е не е изненадувачки што содржината на Нетфликс станува сè позрела и повеќето одпродукцијата е насочена кон зрели рејтинзи, логично е бидејќи повеќето корисници на Netflix се возрасни или постари тинејџери.

Оценката TV-MA се залага за нејзините гледачи да препознаат дека содржината не е соодветна за луѓе на возраст под 17.

Иако се смета за една категорија, емисиите што се под рејтингот на ТВ-МА се сигурни во широк спектар.

На пример, верувам дека сите можеме да се согласиме дека Играта на тронови и Симпсонови се многу различни. Сепак, и двајцата се оценети како ТВ-МА.

За да ви дадам идеја за типовите содржини што спаѓаат во оваа категорија, Еве список на емисии што се означени со рејтинг ТВ-МА:

 • Game of Thrones
 • Breaking Bad
 • Подобро јавете се на Саул
 • Озарк
 • Family Guy
 • Рик и Morty
 • Severance
 • Bosch: Legacy
 • Sense8
 • Dexter
 • Grey's Anatomy
 • Peaky Blinders
 • Outlander
 • The Witcher
 • The Walking Dead
 • The Sopranos
 • The Simpsons
 • Squid Game
 • Последното кралство

Една работа што треба да се забележи е дека иако серијата добива оценка за целата серија, содржината од епизода до епизода може многу да варира.

Зошто има рејтинзи на Netflix

Целта на оценките е да им дадат на гледачите основна идеја за природата на содржината што ја сакаат или размислуваат да ја гледаат.

Самите оценки наведете дали одреденашоуто/филмот е погоден за гледачот и за околината за гледање.

Категоријата за деца има најмногу оценки на делови. На пример, TV-Y, TV-PG, TV-G, TV-14, итн.

Ова се должи на фактот дека на категоријата за возрасни не ѝ се потребни никакви дополнителни пресечни категории, бидејќи некој над минимумот возраста може да ја гледа содржината.

За децата, секоја возрасна група се разликува по ментална зрелост и полесните содржини може да станат здодевни за нивната возрасна група.

Со едноставни зборови, како што децата созреваат, нивната желба за позрели концепти/содржини се зголемува, а постоечката или пониската возрасна категорија може да се чувствува досадно.

На пример, седумгодишно дете би уживало во шоу како Боб Градителот, додека 12-годишно старите можеби нема да бидат забавни со тоа.

12-годишник повеќе би сакал емисии како што се Bayblade, Dragon Ball-Z или други емисии кои вклучуваат позрели приказни, акции и концепти од онаа на Боб The Builder.

Овие оценки се имплементирани од MPAA (Motion Pictures Association of America) во САД.

За која било онлајн платформа за услуги за стриминг, регионален систем за оценување содржина ќе биде предложен од страна на владините власти (од тој регион) кои ќе се следат за да се постави системот за рејтинг во тој одреден регион.

Предложениот систем обично се предлага за една земја како целина.

Описници на содржина за емисии на Netflix

Може да биде доста тешко да се најде добар часовник штое соодветно за околината, без разлика дали се работи за семеен филм или за ноќно гледање на парот.

Важно е да се знае природата на филмот/телевизиското шоу пред да се притисне копчето за репродукција.

Оценките може да се поделат на секции за деца и возрасни. Еве еден критички систем за оценување што се користи за да се идентификува дека содржината не е соодветна за деца.

Таа вклучува:

 • Д- Сексуален/сугестивен јазик

Оваа ознака покажува дека ТВ содржината содржи некоја форма на сексуална референца и дијалог

 • L- Груб јазик

Оваа ознака покажува дека содржината на ТВ содржи груби/ вулгарен јазик, пцовки и други форми на вулгарен јазик.

 • S- Сексуална содржина/ситуации

Сексуалниот материјал може да биде од многу различни форми. Еротско однесување/приказ, употреба на сексуална терминологија, целосна или делумна голотија и други сексуални дејствија се примери.

 • V- Насилство

Оваа оцена покажува дека ТВ содржината содржи приказ на насилство, крвопролевање, употреба на дрога, насилна употреба/прикажување оружје и други форми на насилство

Оценки на Netflix за помлада публика

Ова не е старо време кога можевме да ставаме цртани филмови за да ги забавуваме нашите деца бидејќи повеќето од нив беа соодветни за нив, сега се смени а многу од емисиите за кои можеби мислиме дека се соодветни за нашите деца нема да бидат такви.

Сите можеме да се согласиме со фактот дека дури ииако содржините погодни за возрасни спаѓаат во иако поголеми, но помалку категории кога станува збор за деца, оценките за зрелост може да се класифицираат во различни оценки.

Децата имаат зголемено ниво на зрелост како што стареат и секоја категорија на возраст има свој рејтинг.

Еве некои од рејтинзите што се соодветни за помладата публика:

 • TV-Y

Дизајниран да биде соодветен за сите деца. Наменет кон многу млада публика.

 • TV-Y7 FV

Погоден за деца на возраст од 7 и повеќе години. Можеби е посоодветно за деца кои ги стекнале развојните способности потребни за да се направи разлика помеѓу измисленото верување и реалноста.

Означувањето „FV“ покажува дека шоуто вклучува поголемо „насилство од фантазијата“. Овие серии обично се поинтензивни или поконфронтирачки од програмите само со оценка TV-Y7.

 • TV-G

Иако содржината можеби не е многу привлечна за децата , тој е наменет да биде прифатлив за сите возрасти. Во овие серии има минимално до никакво насилство, благ јазик и нема сексуален дијалог или ситуации.

 • TV-PG

Можно е дел од содржината да е несоодветна за помали деца. Може да има груб јазик, сексуална содржина, провокативен разговор или благо насилство.

 • TV-14

Повеќето родители би ја сметале оваа содржина несоодветна за деца помлади од 14. Ова одделениеозначува силно провокативен дијалог, силен јазик, тешки сексуални сцени или интензивно насилство во програмата.

Како да ги спречите децата да гледаат несоодветна содржина на Netflix

Родителите и старателите можат да постават гледање ограничувања за која било содржина што ја гледаат нивните деца или одделенија.

Поставувањето на овие ограничувања варира во зависност од услугата за стриминг и вашиот кабелски оператор.

Општо земено, може да поставите родителски поставки на вашиот паметен телефон.

Од гледачите ќе се бара да дадат лозинка пред да пристапат кон кое било ТВ оценето шоу откако оваа функција е овозможена.

Понатаму, за да гарантирате дека вашите деца нема пристап до овие материјали на други платформи, вие треба да инсталира родителска контрола на сите негови уреди.

Профилот на вашето дете е означен со уникатно лого под Netflix Kids Experience, со што се обезбедува да се прикажуваат само програми и филмови соодветни на возраста.

Што ако вашето семејство сфати како да го заобиколи детскиот систем и да гледа што сака?

Кога станува збор за стриминг, можете да ги користите родителските поставки на вашиот уред, но Netflix обезбедува различни функции за да ви помогне да следите што гледаат децата и направи.

Заклучок

Да заклучиме, TV-MA е највисоко оценетиот ограничен дел на Netflix.

Следниот пат кога ќе се прикаже ознаката TV-MA, направете бидете сигурни дека сте задоволни со содржината и дека околината за гледање е погодна за

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.