Соживот од 20/40 MHz на рутерот Netgear: што значи ова?

 Соживот од 20/40 MHz на рутерот Netgear: што значи ова?

Michael Perez

Додека работев на поставките за мојот рутер Netgear откако добив нова интернет конекција Xfinity, видов поставка означена со соживот 20/40 MHz во делот Wireless LAN на алатката за администратор.

Јас само ја видов оваа поставка под опсегот од 2,4 GHz; Не видов ништо слично под опсегот од 5 GHz.

Отидов на интернет за да дознаам повеќе за тоа што прави оваа поставка и дали ми помага Wi-Fi да стане малку побрз.

0>Ги посетив страниците за поддршка на Netgear и побарав наоколу на сопствените форуми на Netgear и други форуми на трети страни да го направат тоа.

Вооружен со информациите што ги имав, решив да ја направам оваа статија за да може да ви помогне знаете што е поставката за коегзистенција и дали вреди да се вклучи.

Поставката за соживот од 20/40 MHz на рутерот Netgear автоматски доделува 20 или 40 MHz ширина на опсег на вашите уреди со гледање за тоа колку пречки има околу рутерот.

Прочитајте за да знаете кога да ја вклучите оваа поставка и што прави оваа поставка со вашиот Wi-Fi рутер. Исто така, ќе ме видите како зборувам за тоа кога треба да се надградите на 5 GHz Wi-Fi.

Што е соживот од 20/40 MHz?

Како што ќе видите подоцна во оваа статија , Wi-Fi од 2,4 GHz има прилично ограничен пропусен опсег за работа.

Опсегот има само околу 55 MHz пропусен опсег, а вашиот рутер доделува 20 до 40 MHz од тој опсег на овој фреквентен опсег за секој уред што се поврзува со вашиот Wi-Fi рутер.

Напропусниот опсег што го добива секој уред на вашата мрежа зависи од тоа колку енергија троши уредот.

20 MHz обично се доделуваат на уреди кои не можат да користат многу енергија, како што се паметните домашни уреди, додека 40 MHz се доделени на уреди кои можат да користат многу енергија, како лаптопите.

Вклучувањето на оваа поставка му овозможува на вашиот рутер автоматски да доделува 20 и 40 MHz пропусен опсег во зависност од нивото на пречки околу рутерот.

Ова поставката дозволува уредите да постојат на 20 MHz и 40 MHz, наместо на сите уреди да им се доделуваат само 20 или 40 MHz исклучиво.

Што е пропусен опсег?

Бидејќи Wi-Fi е безжична технологија, таа користи радио бранови за да се поврзе со вашите уреди.

Како и со секој радио уред, Wi-Fi работи на два фреквенциски опсези кои се 2,4 GHz и 5 GHz, што значи дека брановите патуваат на овие фреквенции до вашиот уреди.

Сигналите на опсегот од 2,4 GHz се сечат на канали со поставена ширина, што значи дека секој уред во секој канал има ширина на опсег од таа поставена ширина во зависност од тоа што му е доделено.

<. 0>Оваа поделба е направена за да се сместат повеќе уреди во една Wi-Fi мрежа без да се предизвикуваат премногу пречки на другите уреди на мрежата.

Пропусен опсег од 2,4 GHz Wi-Fi

20 /40 MHz Соживот е карактеристика достапна само во 2,4 GHz, а не 5 GHz бидејќи 5 GHz има 45 канали, од кои 24 не се преклопуваат.

Како резултат на тоа,пречките од уредите во соседните канали би биле помали во 5 GHz бидејќи сите уреди се рамномерно распоредени низ мрежата.

Ова не е случај за 2,4 GHz, сепак, бидејќи има пристап само до 11 канали каде што 3 од нив не се преклопуваат.

Сите канали може да имаат пропусен опсег или 20 или 40 MHz, и оттука доаѓа името на поставката.

Бидејќи повеќе од половина од каналите на 2,4 GHz се преклопуваат, пречките стануваат проблем.

Затоа на 2,4 GHz му треба поставката за коегзистенција; во спротивно, опсегот би бил речиси неупотреблив, особено ако вашиот дом има многу уреди кои користат 2,4 GHz за комуникација.

Кога треба да овозможите коегзистенција од 20/40 MHz?

Сега кога разбравте што е поставката и што прави, сега можете да видите кога треба да ја вклучите.

Поновите уреди поддржуваат 40 MHz на Wi-Fi од 2,4 GHz, но постарите уреди може да не поддржуваат тоа.

Исто така види: HBO Max не работи на телевизорот Samsung: како да се поправи за неколку минути

Доколку е вклучена поставката за соживот, постарите уреди во вашиот дом ќе можат да се поврзат со вашата Wi-Fi мрежа.

Тоа е исто така корисно за вашите соседи, бидејќи дозволувајќи му на рутерот автоматски да доделува ширина на опсег од гледајќи го нивото на пречки околу рутерот.

Исто така види: Ecobee термостат празен/црн екран: како да се поправи

Поставката ќе помогне да се ограничи количината на пречки што ја добивате од соседните Wi-Fi сигнали и да не се меша со туѓиот сигнал.

Ако го знаете вашиот област има многу Wi-Fi мрежи, претворајќи го овапоставувањето може да ја зголеми брзината на вашиот интернет.

Сепак, не е ограничено само на вашите соседи; ако вашиот дом има тони уреди поврзани на Wi-Fi од 2,4 GHz, што обично ќе биде случај ако имате паметен дом, вклучувањето на оваа поставка може да им помогне на вашите уреди да реагираат побрзо.

Како да овозможите 20/ Соживот од 40 MHz на Netgear рутер

Ако сте решиле да ја вклучите оваа пригодна функција, тоа е прилично лесно да се направи; следете ги овие чекори за да го направите тоа:

 1. Отворете прозорец на прелистувачот на вашиот компјутер или телефон.
 2. Впишете routerlogin.net во лентата за адреси за да се најавите на вашата сметка.
 3. Внесете ги ингеренциите за најавување. Стандардните акредитиви можете да ги најдете на налепница на долната страна на рутерот.
 4. Одете во Напредно поставување .
 5. Навигирајте до Безжично .
 6. Означете го полето во близина на Овозможи коегзистенција од 20/40 MHz .
 7. Рутерот ќе се рестартира.

Откако рутерот ќе се рестартира, поставката ќе биде вклучено и активно.

When To Go 5 GHz

Можеби мислите дека надградбата на помалку пренатрупан опсег како 5 GHz би било подобро, но има некои работи што ви се потребни имајте на ум пред да ги ставите парите на рутер со двоен опсег.

Wi-Fi од 5 GHz е навистина лош при пробивање на дебели ѕидови, па иако е способен за поголеми брзини, ако имате прилично голем дом или дом со дебели ѕидови, нема да можете целосно да ги искористите предностите од 5 GHz.

Dual-репетиторите на опсегот можат да помогнат во ова, но тоа е дополнителна инвестиција што ќе треба да ја направите заедно со рутерот.

Можете да користите 5 GHz за уреди поблиску до рутерот и ако повеќето од вашите уреди се се користи прилично блиску до рутерот, а потоа вреди да се надгради на 5 GHz само поради зголемувањето на брзината што ви го дава.

Завршни мисли

Надградбата на 5 GHz значи дека нема да ви треба за да ја вклучите оваа поставка, но ако сакате покриеност што може да ви ја даде 2,4 GHz заедно со брзини од 5 GHz, земете рутер со двоен опсег.

Можете да се поврзете на мрежата од 2,4 GHz кога сте далеку од рутерот, а може да се префрлите на 5 GHz кога сте поблиску.

Тие се малку поскапи од обичните рутери, но инвестицијата вреди, особено на долг рок бидејќи плановите за интернет се станува побрзо од година во година.

Ако вклучувањето на оваа поставка ве спречи да ја добиете целосната брзина на рутерот Netgear, проверете ги каблите што ги користите.

Можете и да уживате во читањето

 • Дали Netgear Nighthawk работи со CenturyLink? Како да се поврзете
 • Дали Netgear Orbi работи со HomeKit? Како да се поврзете
 • Дали Netgear Nighthawk работи со AT&T? Како да се поврзете
 • Најдобар рутер за паметна домашна автоматизација што можете да го купите денес

Често поставувани прашања

Што се HT20 и HT40?

HT20 и HT40 се режими што ги користи вашиот уред заповрзете се на вашиот рутер.

HT20 значи дека сте на канал со пропусен опсег од 20 MHz, а HT40 значи дека сте на канал од 40 MHz.

Кој е најдобриот канал за 2,4 GHz?

Општо земено, најдобриот канал за 2,4 GHz е 1, 6 или 11, но активирајте алатка за анализа на Wi-Fi за да проверите кој канал е најмалку пренатрупан во близина на вашиот рутер пред да поставите канал.

Што е подобро, 802.11 n или 802.11 ac?

802.11ac е поновиот стандард кој е способен за поголеми брзини, како и ракување со повеќе уреди кои се поврзани на мрежата.

Но, можете сè уште користете 802.11n ако вашата Wi-Fi мрежа не е толку под стрес со многу поврзани уреди.

Дали треба да користам пропусен опсег од 20 или 40 Mhz?

Во преполни области каде што има многу Уредите за Wi-Fi, 20 MHz можат да работат добро.

40 MHz е способен за поголеми брзини од 20 MHz, но ќе работи добро само во незастојани области.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.