Дали можете да имате два модеми со спектар во една куќа?

 Дали можете да имате два модеми со спектар во една куќа?

Michael Perez

Станува досадно кога гледате видео на телефонот и кога влегувате во спалната соба, а вашето видео почнува да се задржува во бафер. Го гледате сигналот за Wi-Fi и сфаќате дека е слаб.

Ова е веројатно најчестиот проблем во домаќинството кога станува збор за Wi-Fi.

Откако се преселив во мојот нов стан неколку пред неколку недели, го поставив мојот рутер, но сфатив дека нема ниту една локација во мојата куќа каде што Wi-Fi ќе понуди целосна покриеност.

Така, откако побарав многу поправки и го контактирав мојот интернет провајдер за тоа, сфатив дека би можел да стартувам два рутери од мојот дом за да ја проширам областа на покриеност.

Можете да имате два модеми со спектар во една куќа бидејќи сите рутери ќе се поврзат на истиот модем за да обезбедат пристап до мрежата преку премостена врска .

Други алтернативи на рутерите вклучуваат мрежни прекинувачи, проширувачи на Wi-Fi и мрежни рутери за кои понатаму ќе разговараме и ќе ви покажеме како да останете поврзани.

Земете два модеми со спектар Под различни сметки

Ако живеете во заеднички простор, жителите можеби ќе сакаат да добијат свои мрежни врски поради многу причини, како што се приватноста и безбедноста.

Дури и во домаќинство, можеби ќе сакате да добиете посебна врска за вашата работа да не ја забави другите што користат Wi-Fi.

Во овој случај, можете да погледнете како да добиете две посебни сметки за кои Spectrum ќе обезбеди две модеми.

Ако сакате да стекнете двамодеми на една сметка за да се прошири вашата мрежна покриеност, може да побарате Spectrum да ги наплатува двете конекции под еден корисник.

Поврзување на два спектарски модеми или рутери со помош на режимот на мост

Пред да ја премостите врската помеѓу рутерите , првото нешто што треба да барате е да бидете сигурни дека вашиот рутер поддржува WDS (Безжичен дистрибутивен систем), кој може да се нарече и „функција на повторувач“ или „режим на премостување“ во прирачникот на вашиот рутер.

Откако ќе одлучите кој рутерот ќе биде вашиот главен центар, проверете дали двата уреди се вклучени и најавете се на портата на вашиот рутер преку вашиот прелистувач.

Ве молиме имајте предвид дека овие чекори може да се направат безжично за рутери од иста марка; сепак, ако користите различни рутери, користете LAN кабел за да ги конфигурирате.

Поставете ги вашите рутери за поврзување

Сега кога утврдивме дека уредите можат да се поврзат еден со друг, ајде да конфигурираме нив за режим на премостување. Прво, користете LAN кабел за да ги конфигурирате двата рутери.

Најавете се во стандардната порта на вашиот главен рутер. Стандардната порта треба да биде 10.0.0.1 или 192.168.1.1, но можете да се уверите со проверка на деталите од вашиот компјутер.

За Windows

 • Кликнете на „Windows Start“ менито и изберете ја опремата „Поставки“.
 • Одете до „Мрежа и засилувач; Интернет“.
 • Во десниот панел, отворете „Прикажи ги својствата на хардверот и конекцијата“.

Сега можете да ја видите IP адресата веднаш до„Стандардна порта“

За Mac

 • Изберете го менито „Apple“ и одете до „System Preferences“.
 • Отворете ја иконата „Network“ и изберете ја вашата етернет конекција од левиот панел
 • Изберете го копчето „Advanced“ и отворете го табот „TCP/IP“

Сега треба да ја видите вашата IP адреса веднаш до насловот „ Рутер“.

Сега кога ја имате вашата IP адреса и сте најавени на портата на рутерот, отворете ја опцијата за поставување „Network“ или „LAN“ и овозможете DHCP. Ова им овозможува на безжичните уреди да им се додели IP од главниот модем.

Потребни ви се и некои информации за да ги копирате на вториот рутер.

Од истата страница, забележете:

 • SSID на главниот модем (име на мрежа) и лозинка.
 • Безбедносен режим на модемот. Ако е во режим „Шифрирање“ или „Мрежа“.
 • Фреквенцијата на конекцијата (2,4GHz или 5GHz).
 • ИП адресата (IPV4), маската на подмрежата на вашиот модем и MAC адресата .

Конфигурирајте ги вашите рутери

Сега кога ги имате потребните информации, поврзете се со вториот рутер преку LAN кабел и продолжете да го конфигурирате.

Премостете го вашиот втор рутер со:

 • Најавување на портата на вашиот рутер
 • Навигација до опцијата „Тип на врска“ или „Мрежен режим“ и избирање „Режим на премостување“
 • Сега внесете ги сите детали од главниот рутер во вториот рутер.

Вашите рутери треба да се премостат во моментов, и тие треба дафункционира под истата врска.

Можете да го менувате SSID или корисничкото име за секундарниот рутер за полесно да го идентификувате.

Идеално, исто така, треба да ја менувате лозинката од Spectrum Wi-Fi честопати во чувајте ја вашата мрежа безбедна.

Откако сè ќе се постави, можете да го поврзете вториот рутер преку LAN-кабел со главниот рутер и треба да бидете подготвени.

Исто така види: Chromecast нема да се поврзе: како да решавате проблеми

Променете го вашиот DHCP

Ова е важно само ако користите LAN конекција со LAN, барајќи од вас да внесете DHCP адреса од 192.168.1.2 и 192.168.1.50.

Можете да го игнорирате овој чекор ако конфигурирате вашите рутери безжично.

Дали поседувањето два модеми со спектар ја подобрува вашата брзина на интернет?

Имањето два поврзани модеми или рутери под иста сметка не ја подобрува брзината на прикачување или преземање на интернет бидејќи ова е регулирано од вашиот интернет провајдер врз основа на вашиот мрежен план.

Меѓутоа, тоа ќе ја зголеми покриеноста во вашето домаќинство или работниот простор и ќе ви помогне кога вашиот Spectrum интернет постојано испаѓа.

Модеми наспроти рутери

Повеќето од нас имаат тенденција да мислат дека рутерот и модемот се исти. Сепак, тие се многу различни едни од други.

Модем е модул во уред кој ви овозможува да се поврзете со безжична или жична мрежа сигнали што му даваат на вашиот уред пристап до интернет. Модеми може да се најдат во скоро сите уреди што ги користиме во денешно време, како што се мобилни телефони, лаптопи итн.

Модемиисто така, генерално работат на Wide Area Network (WAN).

Кога ќе започнете врска со интернет, вашиот интернет провајдер обично ќе ви обезбеди модем што доаѓа вграден со рутер.

На Од друга страна, рутерите се уреди кои преведуваат информации од модемот и ги пренесуваат на други поврзани уреди. Тоа е она што им овозможува на вашите уреди да се поврзуваат безжично или преку жична врска.

Рутерот ги претвора WAN-врските во конекции за локална мрежа (LAN).

Mesh-рутери

За разлика од обична комбинација на модем/рутер, мрежниот рутер има повеќе точки за пристап кои можат да се шират низ област за да обезбедат максимална мрежна покриеност.

Мрежените рутери снимаат сигнали од главниот рутер или други поврзани мрежни рутери и повторно го емитуваат сигналот .

Тие, исто така, помагаат да се отстранат сите потенцијални мртви зони што можеби ги имате околу вашето домаќинство или работниот простор. Има некои навистина добри Mesh рутери компатибилни со Spectrum, приспособени да се користат на мрежата Spectrum.

Втор рутер наспроти Wi-Fi Extender

Екстендерот за Wi-Fi во основа собира пакети со податоци од вашиот рутер и ги пренесува на поширока област.

Меѓутоа, бидејќи постојано ја врши истата работа како рутерот, ја намалува брзината на интернетот до половина.

Сепак, вториот рутер главно ќе се конфигурира со помош на LAN-кабел за поврзување до главниот рутер, дозволувајќи им на податоците да течат послободно и на врвотбрзини.

Значи, продолжувачот на Wi-Fi може да биде корисен како привремен лек за зголемување на покриеноста. Сепак, како долгорочно решение, втор рутер или мрежести рутери би биле подобра алтернатива.

Конечни размислувања за тоа да имате два рутери со спектар

Следете ги чекорите погоре и треба да го имате вашиот рутери премостени за кратко време. Се разбира, можете да ги следите овие чекори и за да додадете уште рутери на вашата врска.

Ако имате два Spectrum модеми во една куќа, не мора да се грижите за најдоброто место за поставување рутерот во двокатна куќа.

Ако сте се соочиле со некој проблем што не е споменат погоре, тогаш можете да стапите во контакт со поддршката за корисници на Spectrum за да дознаете повеќе за вашиот модем или рутер.

И на крај, ако навистина добиете втора врска од Spectrum, не заборавајте да ја наплатите според вашата постоечка сметка за да ги намалите дополнителните трошоци од нова сметка.

Исто така види: Comcast каналите не работат: Како да се поправат за неколку секунди

Можете и да уживате во читањето:

 • Спектар модем онлајн Бела светлина: Како да се реши проблемот
 • Внатрешна грешка на серверот на спектарот: како да се поправи за секунди
 • Дали Google Nest Wi-Fi работи со Spectrum? Како да поставите
 • Спектар модем не е онлајн: Како да се поправи за неколку секунди
 • Откажи Spectrum Internet: Лесен начин да го направите тоа

Често поставувани прашања

Можете ли да имате две Spectrum сметки на иста адреса?

Можете да имате две Spectrum сметки за точноадреса, под услов и двајцата корисници да имаат валиден доказ за адреса на живеење.

Може ли два Wi-Fi рутери да пречат еден со друг?

Безжичните рутери може да пречат еден со друг бидејќи сигналите може да се преклопуваат еден со друг. Можете да го поправите ова со менување на каналите на околу 6 канали помеѓу секој рутер.

Дали имањето 2 рутери може да предизвика проблеми?

Може да има проблеми ако се на истиот канал. Пожелно е да оставите простор од 6 канали помеѓу секој рутер.

Дали вториот рутер е подобар од екстендерот за Wi-Fi?

Вториот рутер е далеку подобра опција од продолжувачот на Wi-Fi како не предизвикува пад на брзината и е далеку поефикасен начин за максимизирање на мрежната покриеност.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.