Roomba не се полни: како да се поправи за неколку секунди

 Roomba не се полни: како да се поправи за неколку секунди

Michael Perez

Се сеќавам дека шетав низ патеките во Волмарт кога првпат наидов на Roomba.

Тоа беше пред да стане познато име. Бев фасциниран од можноста робот да ми ја одржува куќата чиста и морав да си набавам еден за себе.

Оттогаш, Roomba помина долг пат и има неколку напредни функции.

Но, кога мојот пријател дојде кај мене со неговата сосема нова серија 600 Roomba која не се полнеше, веднаш од трепкачките светла сфатив дека неговата батерија треба повторно да се постави.

Истото се случува кога некој друг што го познавам има проблем со нивната Roomba - тие доаѓаат кај мене.

Затоа не би рекол дека мојата вештина за поправка на технологија низ куќата има нешто да направи со тоа.

Но, сигурно решив да составам статија која работи како водич за решавање проблеми за да може точно да знаеш од каде да започнеш ако вашата Roomba не се наплаќа.

Ако вашата Roomba не се полни, исчистете ги портите за полнење со мека крпа и малку алкохол за триење за да ја отстраните прашината, влакната или акумулацијата на ѓубре.

Можеби ќе треба повторно да ја инсталирате или замените батеријата или за полнење или дури и ресетирање на Roomba на фабрички поставки.

Исчистете ги електричните контактни точки

Се сеќавам дека наидов на рекламата на iRobot за серијата Roomba 600, а ознаката беше „чисти тешко, па не мораш.“

Па, Roomba навистина ја одржува вашата куќа чиста, но и треба малку љубов ивнимание да го направи тоа.

Затоа, најдобро е да ја чистите Roomba секој втор ден за да избегнете многу проблеми што може да се појават, што ќе доведе до пократок животен век.

На пример, електричните контакти се познати за формирање на оксиден слој или акумулирање на ѓубре и прашина на приклучокот за полнење.

Покрај тоа, не ви треба професионалец за длабоко чистење на вашата Roomba. Сè што ви треба е неколку едноставни решенија за чистење во домаќинството што можете да ги најдете во Walmart или во продавницата на мама и поп.

Земете мека, сува крпа и малку 99% изопропил (триење) алкохол за чистење точките за контакт.

Бришењето со микрофибер крпа или влажна меламинска пена се исто така одлични алтернативи за чистење на контактите за полнење.

Ако чистењето не го реши проблемот со полнењето, време е да продолжиме за решавање проблеми.

Ресетирајте ја Roomba

Честопати проблемот може да лежи во софтверот, а не во хардверот. Значи, поради грешка, може да видите дека Roomba не покажува дека се полни. Во реалноста, можеби е, а вие не го знаете!

Оттука, ќе извршиме меко ресетирање како прва мерка. Процесот ја рестартира Roomba, но не се враќа на неговите фабрички стандардни поставки.

Еве ги чекорите за ресетирање на Roomba:

 1. Притиснете и задржете ги копчињата за чистење и приклучување на уредот
 2. Ослободете ги копчињата штом ќе слушнете звучен сигнал од него
 3. Повторно приклучете ја Roomba и тој треба да се подигне и да го прикажеиндикација за полнење.

Алтернативно, моделите Roomba од серијата 700 и 800 имаат посебно копче за ресетирање. Можете да го држите притиснато 10 секунди за да го ресетирате.

Користете друг приклучок за струја

Пред да истражите длабинско чистење и повеќе технички методи за отстранување проблеми, најдобро е да се осигурате дека нашите жици и приклучоците се во ред .

Кога ќе ја поврзете Home Base во штекер, светилката за напојување треба да трепка.

Ако не ја гледате светлината, големи се шансите штекерот GFCI да се вклучил. Обидете се да се поврзете на друг штекер и, исто така, погрижете се да направите тесни врски додека го приклучувате.

Исчистете ја приклучната станица

Понекогаш Roomba може да не се полни ако не добие доволно напојување.

Една од водечките причини е акумулација на нечистотија на контактите за полнење. Ја прекинува врската помеѓу портите и штекерот.

Оттука, најдобро е периодично да ја чистите приклучната станица од остатоци. Може да понуди брзо решение за вашиот проблем.

Еве ги чекорите што треба да ги следите:

 1. Превртете ја Roomba и извадете ја од тркалцето
 2. Обезбедете тркалото нема ѓубре на нив
 3. Користете алкохол за триење и мека крпа за чистење на контактите за полнење

Репозиционирајте ја батеријата

За време на испорака или други причини , батеријата може да се помести или олабави од својата положба.

Пред да одлучиме да ја смениме батеријата или да побарамегаранција, проверете дали е на вистинското место.

Можете да пристапите до преградата за батерии со отстранување на пет завртки на задната плоча и цврсто повторно инсталирање на батеријата на вистинското место. Потоа, веднаш потоа вратете ги завртките и приклучете ја Roomba.

Колку долго трае батеријата на Roomba?

Батеријата е срцето и душата на Roomba. Оттука, сите помали непријатности со него може да влијаат на функционалноста на роботот.

Меѓутоа, со соодветно одржување, батеријата Roomba може да издржи стотици циклуси на чистење.

Исто така види: Како да го смените влезот на телевизорот Samsung? Сè што треба да знаете

Секое возење трае некаде помеѓу еден час или два (на почетокот треба да трае подолго). Исто така, забележав дека просечното време на полнење е околу 2 часа.

Препорачувам да го отстраните жолтото јазиче за повлекување пред да го наполните роботот. Исто така, штом ќе добиете сосема нова Roomba, наполнете ја преку ноќ и користете ја додека не згасне.

Друг одличен начин да го продолжите траењето на батеријата на вашата Roomba е да ја отстраните батеријата кога не ја користите додека.

На пример, додека сте на одмор, држете ја батеријата откачена. Откако ќе бидете подготвени повторно да ја користите, вратете ја батеријата, наполнете ја и користете ја до целосно празнење.

Заменете ја батеријата

Ако сметате дека батеријата не работи или е неисправна, може да продолжите да ја замените.

Сепак, постојат неколку опции за батерии на пазарот – како да ја изберете вистинската?

Најдобро е да набавите оригинални батерии на iRobot заоптимални перформанси. Со соодветно одржување, можете да го продолжите неговиот животен век и да се спасите од какви било проблеми со полнењето.

Еве неколку совети кои можат многу да помогнат во зачувувањето на траењето на батеријата на вашата Roomba:

 1. Честото користење на Roomba може да ви даде повеќе циклуси на чистење бидејќи користи батерија што се полни.
 2. Користете ладно и суво место за полнење и складирање.
 3. Чистете го уредот периодично за да спречите влакна или прашина акумулација
 4. Приклучете ја Roomba во полначот за постојано да се полни кога не е во употреба

Исто така, вежбајте трпеливост додека полните нови литиум-јонски батерии. Треба да му дадете време да се „разбуди“.

Прво, поставете ја базната станица на израмнета површина и приклучете ја. Треба да видите индикација LED свети.

Потоа ставете го Roomba на неа и почекајте додека базната станица не се изгасне и светлото на Roomba почне да трепка и да се изгасне.

Тоа покажува дека уредот сега се полни. Можеби ќе треба да почекате десет или повеќе секунди.

Фабричко ресетирање на Roomba

Досега, ако ниту едно од решенијата не функционирало, можете да извршите фабричко ресетирање. Тешкото ресетирање го враќа уредот на неговите фабрички стандардни поставки и го прави нов на крајот на софтверот.

Тоа е одличен начин за справување со оштетена меморија или софтверски грешки кои влијаат на полнењето.

Чекорите за фабрички ресетирање на вашата Roomba се прилично едноставни и не траат повеќе од десетсекунди:

Исто така види: Повикот на iPhone не успеа: што да правам?
 1. Држете го копчето Clean десет секунди.
 2. Кога показните светла трепкаат, пуштете го и уредот треба да се рестартира

A фабрички ресетирање значи дека ќе ги изгубите приспособените поставки или распореди што сте ги зачувале на Roomba. Сепак, можете повторно да го програмирате.

Контактирајте ја поддршката за корисници

Ако има проблем со Roomba, ќе видите како трепка светлото за решавање проблеми.

бројот на трепкања корелира со одреден код за грешка. Има многу такви шифри за грешки, а најчест меѓу нив е кодот за грешка 8, а за деталите на апликацијата iRobot можете да дознаете преку телефон или компјутер.

Ако ви треба појаснување за шифрите или општа помош со вашата Roomba, контактирајте го техничкиот експерт преку грижата за корисници на iRobot на 1-877-855-8593. Можете да најдете повеќе информации за контакт на нивната веб-страница.

Обидете се да побарате гаранција за вашата Roomba

Ако ниту едно од решенијата не ви помогна да ги решите проблемите со полнењето, можеби имате неисправна Roomba на вашите раце .

Можете да побарате замена или реновирање директно од iRobot ако сè уште сте под гаранција.

Меѓутоа, надвор од гаранцијата, можеби ќе треба дополнително да потрошите за поправка на какви било проблеми со внатрешното коло во iRobot или кој било давател на услуги од трета страна.

Откако ќе ги завршите методите за решавање проблеми, дозволете им на професионалците да го преземат.

Заменете го Dock

Слично набатерија, можете исто така да ја замените приклучната станица ако е неисправна. Ако чистењето на пристаништето не направи разлика, обидете се да барате замена.

iRobot го заменува приклучокот во рок од една недела ако имате гаранција. Во спротивно, можете да го истражите слободниот пазар за да пронајдете компатибилен за вашата Roomba.

Наполнете ја вашата Roomba или наполнете ја за нова

Ако знаете дека батеријата на Roomba е мртва и ви треба замената, брзото пробивање може да ја стартува и да исцеди уште неколку циклуси на чистење од неа.

Концизно, вклучува скокање во старт на литиум-јонската батерија со помош на целосно наполнета батерија, а производителите не го препорачуваат .

Нема да ја има истата ефикасност, но треба да ја одржи Roomba на површина уште неколку дена.

Поврзете ја мртвата батерија со целосно наполнетата преку соодветните терминали користејќи 14-мерач бакарна жица. Залепете ги и држете ги околу две минути

Сега, извадете ја батеријата и ставете ја во Roomba. Треба да почне да се полни.

Покрај тоа, додека решавате проблеми, набљудувајте ги трепкачките светла на полначот. На пример, трепкањето црвено светло значи дека батеријата е премногу жешка.

Исто така, трепкавото црвено и зелено светло би значело дека батеријата не е правилно поставена во преградата за батерии. Можете да дознаете повеќе за шифрите од апликацијата iRobot.

Можете и да уживате во читањето:

 • Грешка во полнењето на Roomba 1: Како да се поправиЗа секунди
 • Грешка 38 на Roomba: Како да се поправи без напор за неколку секунди
 • Roomba против Samsung: Најдобар правосмукалка за роботи што можете да ја купите сега
 • Дали Roomba работи со HomeKit? Како да се поврзете
 • Најдобрите роботски правосмукалки со овозможен HomeKit што можете да ги купите денес

Често поставувани прашања

Како да знам дали мојата Roomba се полни?

Набљудувајте го LED индикаторот на копчето CLEAN за да го знаете статусот на полнење.

 • Цврсто црвено: Батеријата е празна
 • Трепка жолто: Полнењето е во тек
 • Зелено: Полнењето е завршено

Дополнително, брзо пулсирачкото килибарно светло го покажува режимот на полнење од 16 часа.

Како знаете кога вашата Roomba има потреба од нова батерија?

 • Батеријата се троши ненормално брзо, како неколку минути од стандардната работа.
 • Ромба не може да функционира подолго од 15 до 20 минути откако ќе ја напушти приклучете.
 • Светлото за напојување воопшто не трепка.
 • Мекото или тешко ресетирање не влијае на перформансите на Roomba.

Дали основното светло на Roomba останува вклучено кога се полни?

Основното светло на Roomba трепка околу четири секунди, а потоа целосно се гаси за да заштеди енергија.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.