Kaskadoidun reitittimen verkko-osoitteen on oltava WAN-puolen aliverkko.

 Kaskadoidun reitittimen verkko-osoitteen on oltava WAN-puolen aliverkko.

Michael Perez

Etätyöstä on tulossa suosittua, ja monet ihmiset ovat siirtyneet työskentelemään pysyvästi kotoa käsin.

Olen yksi niistä, koska työni ei vaadi minua olemaan fyysisesti läsnä toimistotiloissa.

Kun olin perustamassa vierashuoneestamme kotitoimistoa, päätin perustaa toimistoverkon erillään kotiverkostani, jotta kaikkien laitteet eivät olisi kytketty samaan verkkoon.

Päätin perustaa kaskadoidun reititinverkon, kuten eräs yritykseni IT-osastolla työskentelevä kollegani ehdotti.

Hänen mukaansa se on tehokas tapa pitää koti- ja toimistoverkkoni erillään toisistaan ja samalla lisätä kaistanleveyttä ja verkon yleistä kattavuutta.

Hänen neuvojensa perusteella jatkoin kaskadoidun verkon perustamista WAN-puolen aliverkon kautta, mikä on tärkeää verkko-ominaisuuksien maksimoimiseksi.

WAN-puolen aliverkon kautta kaskadoidun reititinverkon avulla voit estää julkisia IP-osoitteita kulkemasta paikallisverkkosi kautta. Ensisijainen reititin muodostaa yhteyden WAN-aliverkon kautta, kun taas toissijaisen reitittimen avulla voit valvoa verkkoliikennettä lähiverkon kautta.

Tässä artikkelissa olen käsitellyt, miten tämäntyyppinen reititinverkko asetetaan kotiisi ja miten voit optimoida yhteyden.

Puhun myös mesh-reitittimistä sekä mesh- ja kaskadiverkkojen eroista.

Mikä on kaskadoitu reititinverkko?

Kaskadoitu reititinverkko tarkoittaa, että kaksi tai useampi reititin on yhdistetty toisiinsa langallisella menetelmällä (Ethernet).

Se muistuttaa termiä "Bridging", joka tarkoittaa kahden tai useamman reitittimen yhdistämistä langattomasti.

Reitittimien kaskadointi on yleisimmin käytössä, kun halutaan parantaa verkon suorituskykyä vaihtamatta vanhaa reititintä, laajentaa Wi-Fi-alueen laajuutta ja liittää verkkoon lisää laitteita.

Se on myös erittäin hyödyllinen tapa eristää verkkoliikenne yhteyksilläsi, esimerkiksi toimistotiloissa, joissa IT-tiimien on valvottava vain lähiverkkoa.

Vaikka kahden tai useamman reitittimen liittäminen yhteen kuulostaa yksinkertaiselta, tarvitaan joitakin vaiheita ja määrityksiä, jotta kaskadoitu verkko toimisi oikein.

Mikä on WAN-puolen aliverkko?

Toisin kuin muilla tietokonelaitteilla, reitittimillä on vähintään kaksi IP-osoitetta: yksi julkinen ja yksi yksityinen.

Julkinen IP-osoitteesi näkyy internetissä, eikä reitittimesi yleensä pysty vaikuttamaan siihen, sillä palveluntarjoajasi määrittää sen.

Tätä reitittimen julkista puolta kutsutaan myös laajakaistaverkoksi tai lyhyesti WANiksi.

Lähiverkon eli LAN:n IP-osoitteet ovat kuitenkin täysin reitittimen hallinnassa.

Aliverkko on joukko osoitteita, joita voidaan käyttää lähiverkossa. Se kehottaa reititintäsi käyttämään vain muutamaa valittua numeroa miljardista mahdollisuudesta.

Useimmat aliverkot noudattavat kaavaa 192.168.1.x, jossa x on reititin, jolle on annettu numero 0:sta 255:een DHCP-protokollan avulla.

WAN-puolen aliverkon avulla voit määrittää etukäteen, mitkä LAN-IP-osoitteet kulkevat WAN-yhteyden kautta, kun taas kaikki muut IP-osoitteet ohjataan reitittimen yhdyskäytävään.

Se on hyödyllinen myös silloin, kun yhdistetään useita paikallisia IP-osoitteita esimerkiksi koulussa tai toimistossa ilman, että fyysisiä kaapeleita tarvitsee kuljettaa rakennuksesta toiseen.

Dynaaminen isäntäkokoonpanoprotokolla

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) on asiakas/palvelinprotokolla, joka antaa IP-isännälle sen IP-osoitteen ja muita asetustietoja, kuten aliverkon peite ja oletusyhdyskäytävä.

DHCP-palvelin antaa isännille tarvittavat TCP/IP-kokoonpanotiedot.

DHCP:n avulla IP-osoitteet voidaan myös määrittää automaattisesti uusille tietokoneille tai aliverkosta toiseen siirtyville tietokoneille.

Ilman DHCP:tä verkosta poistettujen tietokoneiden osoitteet on haettava uudelleen manuaalisesti.

DHCP-palvelimet ylläpitävät IP-osoitteita ja vuokraavat niitä DHCP-yhteensopiville asiakkaille, kun ne muodostavat yhteyden verkkoon.

DHCP:n avulla minimoidaan IP-osoitteiden manuaalisesta syöttämisestä johtuvat konfigurointivirheet, mukaan lukien kirjoitusvirheet ja osoiteristiriidat, jotka voivat aiheutua saman IP-osoitteen osoittamisesta useille laitteille.

Kaskadoidun reititinverkon perustaminen

Voit perustaa kaskadoidun reititinverkon kahdella tavalla.

Voit joko yhdistää molemmat reitittimet Ethernet-kaapelilla (LAN-LAN) langallisen yhteyden muodostamiseksi tai yhdistää toisen reitittimen Ethernet-portin toisen reitittimen Internet-porttiin (LAN-WAN) langattomia yhteyksiä varten.

Tarkastellaan molempia menetelmiä.

LAN to LAN

Jos sinulla on vain yksi verkko, kuten kotiverkko, LAN-LAN-yhteys on paras vaihtoehto.

LAN-LAN-yhteyden määrittäminen:

 1. Valitse ensisijainen ja toissijainen reititin - Varmista, että uusin reitittimesi on ensisijainen reititin, joka muodostaa yhteyden internetiin ja yhdistää yhteyden toissijaiseen reitittimeen.
 2. Kytke ja liitä toissijainen reititin - Kytke toissijaiseen reitittimeen virta ja liitä se tietokoneeseen jollakin reitittimen takaosassa olevalla Ethernet-portilla. Varmista, ettet ole vielä kytkenyt yhteyttä ensisijaiseen reitittimeen.
 3. Määritä reitittimen yhdyskäytävän kautta. - Selvitä reitittimesi yhdyskäytävä ja oletustunnukset käyttöoppaasta tai laitteen takapuolelta ja kirjaudu sisään.
 4. Aseta toissijaisen reitittimen IP-osoite - Siirry reitittimesi yhdyskäytävän paikalliset IP-asetukset -kohtaan ja aseta IP-osoite ensisijaisen reitittimesi IP-osoitteen muunnelmaksi. Jos ensisijainen IP-osoite on esimerkiksi 192.168.1.1, aseta toissijaisen reitittimesi IP-osoitteeksi 192.168.1.2.
 5. Poista DHCP-palvelimen asetukset käytöstä toissijaisessa reitittimessäsi. - Reitittimestäsi riippuen voit poistaa tämän asetuksen käytöstä kohdasta "Asetukset", "Lisäasetukset" tai Verkkoasetukset". Tämä johtuu siitä, että DHCP on jo kytketty päälle ensisijaisessa reitittimessäsi.
 6. Ota langaton kantamanlaajennin käyttöön - Voit ottaa tämän asetuksen käyttöön 'Toimintatila'-valikossa, joka löytyy kohdasta 'Lisäasetukset'.
 7. Yhdistä ensisijainen ja toissijainen reititin - Yhdistä ensisijainen reititin ja toissijainen reititin Ethernet-kaapelilla laitteen takaosassa olevien numeroitujen Ethernet-porttien kautta.

Reitittimesi pitäisi nyt olla kaskadoitu.

Tarkastellaan nyt vaihtoehtoista kaskadointimenetelmää.

LANista WANiin

Jos sinulla on useita verkkoja, kuten koti- ja toimistoverkko, on suositeltavaa muodostaa LAN-WAN-yhteys.

Asettaminen:

 1. Kytke toissijainen reititin - Kytke toissijainen reititin pistorasiaan ja liitä se tietokoneeseen jonkin numeroidun Ethernet-portin kautta.
 2. Määritä IP-osoite reitittimen yhdyskäytävän kautta. - Mene reitittimesi yhdyskäytävään ja kirjaudu sisään oletusarvoisilla tunnuksilla. Vaihda IP-osoite ensisijaisen reitittimesi IP-osoitteen muunnelmaksi, mutta tässä tapauksessa sinun on muutettava kolmas numero. Jos ensisijainen IP-osoite on esimerkiksi 192.168.1.1, toissijaisen reitittimesi IP-osoite voi olla 192.168.2.1.
 3. Aseta aliverkon peite - Napsauta aliverkon peite ja kirjoita arvo 255.255.255.255.0. Näin varmistetaan, että toinen reititin on eri IP-segmentissä kuin ensimmäinen reititin.
 4. Tallenna asetukset ja katkaise toissijaisen reitittimen yhteys. - Tallenna asetukset ja irrota toissijainen reititin tietokoneesta.
 5. Yhdistä ensisijainen ja toissijainen reititin - Käytä ethernet-kaapelia ja liitä ensisijaisen reitittimen ethernet-portti toissijaisen reitittimen internet-porttiin.

Reitittimesi pitäisi olla kaskadoitu ja asetettu langattomia yhteyksiä varten.

Lisäksi on suositeltavaa nimetä eri verkot, jotta voit helposti määrittää, mihin verkkoon olet yhteydessä.

Aseta yhteyspisteesi

Nyt kun olet yhdistänyt reitittimet, sinun on määritettävä yhteyspiste, jonka kautta laitteesi voivat muodostaa yhteyden reitittimiin.

Tätä varten:

 • Siirry toisen reitittimen yhdyskäytävään tietokoneen selaimen kautta.
 • Laitteesta riippuen yhteyspisteen asetukset voivat olla Lisäasetukset- tai Verkkoasetukset-välilehdellä.
 • Kun olet 'Lisäasetukset' -osiossa, etsi 'Langattomat asetukset' ja napsauta sitä.
 • Etsi vaihtoehto, jossa lukee 'Access Point' tai 'Enable AP Mode', ja ota se käyttöön.

Toissijainen reitittimesi toimii nyt yhteyspisteenä kaskadireititinverkossasi.

Vaihda kaskadoidun reitittimen verkko-osoite WAN-puolen aliverkkoon.

Kun verkko on täysin valmis, voit halutessasi vaihtaa kaskadoidun verkon osoitteen WAN-puolen aliverkkoon.

Tätä varten:

 • Kirjaudu sisään ensisijaisen reitittimesi yhdyskäytävään ja napsauta 'Verkkoasetukset' tai 'Lisäasetukset' reitittimen mallista riippuen.
 • Avaa täältä WAN-liittymä ja etsi IP-osoitteesi tiedot.
 • Kirjoita uusi WAN-aliverkon IP-osoite.
 • Suorita nopeustesti varmistaaksesi, että verkkoyhteytesi on edelleen vakaa ja että kaistanleveys on riittävä. Suosittelen irrottamaan kaikki muut laitteet verkosta ennen tätä vaihetta.
 • Napsauta lopuksi Vahvista ja asetuksesi tallennetaan.

Nyt ensisijainen reitittimesi estää kaikkien julkisten IP-osoitteiden pääsyn toissijaiseen reitittimeesi, johon kaikki laitteesi on liitetty.

Kaskadoidun reitittimen kaistanleveyden lisääminen

Tietyissä käyttötapauksissa saatat joutua lisäämään kaistanleveyttä, jota kaskadoidut reitittimet tuottavat.

Tätä varten:

 • Kirjaudu sisään ensisijaisen reitittimesi yhdyskäytävään tietokoneen selaimen kautta.
 • Varmista, että DHCP on kytketty päälle ensisijaisen reitittimesi verkkoasetuksista tai lisäasetuksista.
 • Irrota nyt ensisijainen reititin ja liitä toissijainen reititin tietokoneeseen.
 • Kirjaudu sisään toissijaisen reitittimesi yhdyskäytävän asetuksiin ja siirry kohtaan 'Verkkoasetukset'.
 • Etsi täältä IP-osoitteesi tiedot ja aseta laitteellesi staattinen IP-osoite. Näin varmistat, että ensisijainen reititin ei vastaanota internet-liikennettä, mikä vapauttaa kaistanleveyttä toissijaiselle reitittimelle.
 • Kirjoita seuraavat tiedot toissijaisen reitittimen määrittämistä varten
  • IP-osoite: 127.0.0.1
  • Aliverkon peite: 255.0.0.0
  • ISP:n yhdyskäytävän osoite: 127.0.0.2
  • Ensisijainen DNS-osoite: 127.0.0.3
  • Toissijainen DNS-osoite: 127.0.0.4
 • Irrota toissijainen reititin ja kytke ensisijainen reititin uudelleen.
 • Liitä nyt ensisijainen reititin Ethernet-kaapelilla toissijaisen reitittimen Internet-porttiin.

Nyt voit liittää paikallisia laitteita toissijaiseen reitittimeen joko langattomasti tai ethernet-kaapelilla, ja kaistanleveyden pitäisi olla huomattavasti parempi.

Kaskadoitu reititin vs. Mesh-reititinverkko

Kaskadoitujen reitittimien ja verkkoreitittimien välinen ero on melko pieni, mutta on olemassa muutamia keskeisiä eroja.

Kaskadoidut reitittimet

Kaskadoidussa reititinverkossa ketjutat useita reitittimiä langallisen yhteyden kautta parantaaksesi verkon nopeuksia ja yleistä kattavuutta.

Se on kustannustehokas menetelmä, jonka yritykset ottavat yleensä käyttöön, kun ne lisäävät toimistotilojaan tai palkkaavat lisää työntekijöitä, mikä edellyttää sekä kaistanleveyttä että kattavuutta.

Kaskadoidut reitittimet ovat järkeviä myös silloin, kun laajennat kotiasi, jolloin voit yksinkertaisesti lisätä verkon kattavuutta ostamalla uuden reitittimen ja yhdistämällä sen olemassa olevaan reitittimeen.

Ainoa varoitus tämäntyyppisessä yhteydessä on kuitenkin se, että se edellyttää käyttäjältä hyvää tietämystä verkkolaitteista ja -määrityksistä yhteyden optimoimiseksi.

Mesh-reitittimet

Verkkoreitittimet taas ovat paljon helpompia asentaa, koska ne on tarkoitettu liitettäviksi toisiinsa suoraan laatikosta.

Nämä reitittimet ovat myös erittäin helppoja määrittää, koska niiden mukana tulee yleensä sovellus, jonka voi ladata älypuhelimeen tai tablettiin.

Verkkoreitittimet ovat hyvä vaihtoehto, kun perustat uutta taloa, sillä voit ostaa verkkoreitittimiä, jotka voivat toimia jopa paksujen seinien takana ja tarjota parhaan kokonaispeiton talollesi.

Tämän yksinkertaisemman verkon kattavuuden lisäämismenetelmän ilmeinen haittapuoli on sen mukanaan tuomat kustannukset.

Useimmat mesh-verkot ovat paljon kalliimpia kuin 3 tai 4 erillisen reitittimen hankinta.

Jos olet perehtynyt tekniikkaan etkä halua maksaa paljon mesh-verkkoon, kaskadoitu verkko on sinulle paras vaihtoehto.

Mutta jos et halua perustaa ja konfiguroida kaskadoitua verkkoa, mesh-verkko on vaivaton ja edullinen ratkaisu ongelmaasi.

Ota yhteyttä Internet-palveluntarjoajaan

Jos sinulla on ongelmia kaskadoidun verkon määrittämisessä tai jos verkko ei käyttäydy niin kuin sen pitäisi, voit ottaa yhteyttä Internet-palveluntarjoajaan tarkistaaksesi, mikä voi aiheuttaa ongelman.

Tarkista myös Internet-palveluntarjoajaltasi, tukeeko sinulle toimitettu reititin kaskadointia.

Jos käytössäsi on kolmannen osapuolen reititin, voit ottaa yhteyttä valmistajaan tai tarkistaa käyttöohjeesta, voidaanko laite kaskadoida.

Päätelmä

Yhteenvetona voidaan todeta, että kaskadiverkot ovat käyttökelpoinen tapa lisätä verkon kaistanleveyttä ja yleistä kattavuutta.

Yhdistämällä kaskadoidun reititinverkon WAN-puolen aliverkon kautta voit maksimoida verkkoliikenteesi hallinnan, joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että julkisen verkkotunnuksen tiedot kulkevat toissijaisten reitittimien kautta.

Kaikki julkisen verkkotunnuksen IP-osoitteet lopetetaan ensisijaisessa reitittimessä, ja vain sallitut IP-osoitteet kulkevat toissijaisiin reitittimiin.

Saatat myös nauttia lukemisesta

 • Reititin kieltäytyi yhdistämästä: miten korjata minuuteissa
 • WLAN-käytön hylkäämisen korjaaminen: Virheellinen suojaus
 • Internet-palveluntarjoajasi DHCP ei toimi oikein: miten korjata ongelma?
 • IP-osoitteen vaihtaminen Comcastissa: yksityiskohtainen opas
 • Parhaat Wi-Fi 6 Mesh-reitittimet Smart Home -kotisi tulevaisuuden varalta

Usein kysytyt kysymykset

Mitä laitan kaskadoidun reitittimen verkko-osoitteeksi?

Jos ensisijaisen reitittimesi IP-osoite on 198.168.1.1, toissijaisen reitittimesi IP-osoitteen viimeisen oktetin pitäisi olla eri LAN-LAN-yhteyksiä varten (192.168.1. 2 ) ja kolmannella oktetilla LAN-WAN-yhteyksissä (192.168. 2 .1)

Miten reititin siirretään lähiverkosta WAN-verkkoon?

Voit perustaa LAN-WAN-kaskadiverkon muuttamalla toissijaisen reitittimen IP-osoitteen kolmatta oktettia ja varmistamalla, että DHCP on käytössä toissijaisessa reitittimessä.

Miten perustan WAN-verkon?

Ota ensin yhteyttä Internet-palveluntarjoajaan ja selvitä, millaisia WAN-palveluja se tarjoaa. Sitten sinun on liitettävä reititin WAN-yhteyteen ja tarvitset myös toisen reitittimen lähiverkkoyhteyksiä varten.

Kytke lopuksi verkkokytkin reitittimeen.

Miten löydän WAN-IP-osoitteeni?

 • Kirjaudu sisään ensisijaiseen reitittimeen selaimen kautta ja siirry kohtaan 'Verkkoasetukset' tai 'Lisäasetukset'.
 • Napsauta seuraavaksi WAN-liitäntää

Täältä voit tarkastella WAN-IP-osoitettasi ja muuttaa sitä halutessasi.

Michael Perez

Michael Perez on teknologian ystävä, jolla on taito kaikkeen älykkään kotiin. Tietojenkäsittelytieteen tutkinnon suorittanut hän on kirjoittanut teknologiasta yli vuosikymmenen ajan ja on erityisen kiinnostunut älykodin automaatiosta, virtuaaliassistenteista ja IoT:stä. Michael uskoo, että teknologian pitäisi helpottaa elämäämme, ja hän käyttää aikansa uusimpien älykotituotteiden ja -tekniikoiden tutkimiseen ja testaamiseen auttaakseen lukijoitaan pysymään ajan tasalla kodin automaation jatkuvasti kehittyvistä maisemista. Kun hän ei kirjoita tekniikasta, voit löytää Michaelin vaeltamassa, kokkaamassa tai puuhailemassa viimeisimmän älykotiprojektinsa parissa.