Chromecast Не се најдени уреди: како да се решат проблемите за неколку секунди

 Chromecast Не се најдени уреди: како да се решат проблемите за неколку секунди

Michael Perez

Содржина

Минатата година, моите цимери и јас инвестиравме во Chromecast. Оваа убавина на уред ни даде многу забавни фудбалски и филмски вечери. Кога се обидувавме да го поврземе со еден од нашите телефони една убава ноќ, се појави порака во која пишуваше: „Не се најдени уреди“.

Се обидовме да го исклучиме Wi-Fi-то и потоа повторно да го вклучиме и исто така рестартирање на телефонот, но ништо од тоа не функционираше. Моите пријатели и јас ја поминавме цела ноќ обидувајќи се да го поправиме навреме за нашиот фудбалски натпревар, и за среќа, бевме успешни.

Значи, еве неколку методи за решавање проблеми што може да го решат овој проблем.

Ако ја добиете пораката за грешка „не се најдени уреди“ за вашиот Chromecast, обидете се да го исклучите рутерот и потоа повторно да го приклучите. Потоа, рестартирајте го Chromecast и проверете дали сите ваши врски се во право. Ако сè уште ја враќа грешката „не се пронајдени уреди“, ресетирајте го Chromecast.

Циклус на напојување на вашите уреди за вмрежување

Започнете со вклучување на уредите за напојување. Звучи како многу работа, но е прилично едноставно. Еве како да го направите тоа:

 1. Исклучете го кабелот за напојување од модемот и рутерот.
 2. Почекајте 10 секунди откако ќе се исклучат сите светла на овие уреди.
 3. Напојувајте го вашиот модем користејќи го кабелот.
 4. Ќе забележите дека светилката Online на модемот трепка. Почекајте околу 3 минути. Тогаш треба да престане.
 5. Сега користејќи го кабелот за напојување, поврзете го вашиот рутер какодобро.
 6. Уште еднаш, почекајте уште 5 минути додека светилката на Онлајн не престане да трепка.

Рестартирајте го Chromecast

Ако не сте можеле за да го пронајдете вашиот уред дури и по исклучување на струја, можеби ќе треба да го рестартирате Chromecast за да го поправите. Може да користите кабел за напојување или апликацијата Google Home.

Рестартирајте го Chromecast со кабел за напојување

Процесот не може да биде полесен. Само исклучете го Chromecast со исклучување на кабелот. Почекајте 10 секунди додека повторно не го поврзете. Chromecast не требаше да се рестартира.

Рестартирајте го Chromecast со апликацијата Google Home

Можете и да изберете да го рестартирате Chromecast користејќи ја апликацијата Google Home. Ќе го инсталиравте на вашиот уред првпат додека го поставувавте Chromecast за прв пат. Ако не сте, инсталирајте го од тука.

 1. За да го рестартирате Chromecast, прво стартувајте ја апликацијата Google Home.
 2. Одете до Мени->Уреди->Опции- >Рестартирај.
 3. Потврдете го вашиот избор со притискање на OK. Вашиот Chromecast сега ќе се рестартира.

Проверете ги вашите врски

Проблемот може да се должи и на неисправни врски. Осигурете се дека сите врски помеѓу вашите уреди, како модемот или рутерот, се правилни и цврсти. Проверете дали има какво било абење на каблите. Заменете ги оштетените.

Дури и ако уредите можат да се откријат еден со друг, лошата врска може да доведе доИзвор не е поддржан Грешка.

Променете го влезот

Понекогаш, влезот може да не е поставен на десната HDMI порта. Земете го далечинскиот управувач и притиснете го копчето Влез . Сурфајте низ различните опции додека не ја пронајдете вистинската порта на која е поврзан вашиот Chromecast.

Ажурирајте го прелистувачот Chrome

Ако користите десктоп или лаптоп, особено ако тоа е систем Windows 10, додека вашиот Chromecast може да работи без интернет, вашиот прелистувач Chrome може да биде виновникот. Како решение, ажурирајте го вашиот прелистувач следејќи ги овие упатства:

 1. Стартирајте го Google Chrome на вашиот систем.
 2. Кликнете на трите вертикално порамнети точки во горниот десен агол на прозорецот. Ќе ви биде претставен список со опции.
 3. Од нив, изберете ја опцијата Помош .
 4. Сега, ќе се појави прозорец на вашиот екран. Кон врвот на прозорецот, ќе ја најдете опцијата За Google Chrome . Кликнете на тоа.
 5. Можеби ќе потрае некое време за да се ажурира прелистувачот, по што ќе ви биде испратен извештај. Исто така, ќе можете да проверите дали вашата верзија на Chrome е ажурирана.

Вклучете Network Discovery

Вообичаена поправка во оваа ситуација може да биде овозможувањето на Режим за откривање мрежа. Сепак, имајте на ум дека треба да ги поврзете Chromecast и вашиот лаптоп или десктоп на истата Wi-Fi мрежа за ова да функционира. Ова ќе му овозможи на вашиот Chromecast да комуницира со вашиотуреди.

Еве ги упатствата за вклучување Network Discovery на вашиот уред:

 1. Кликнете на менито Start што се наоѓа во долниот лев агол на почетен екран. Кликнете на неа; изберете ја опцијата Settings. Таму ќе ја видите Мрежата & засилувач; Интернет опција, притиснете ја и изберете Wi-Fi.
 2. Премести во Поставки -> Мрежа и Интернет -> Поврзани поставки -> Променете ги напредните опции за споделување .
 3. Ќе се појави поле за дијалог што ја прикажува опцијата Приватна . Проширете го прозорецот.
 4. Во менито Network Discovery , вклучете го режимот Network Discovery .
 5. Потоа, одете во File и Printer Sharing и овозможете ја опцијата.
 6. Штом ќе завршите, рестартирајте го уредот и проверете дали проблемот е решен.

Започнете со споделување медиуми

Како опцијата Network Discovery , Споделувањето медиуми е уште една клучна карактеристика за добро функционирање на вашиот Chromecast. Има тенденција да се исклучува автоматски, а ако е така, вашиот Chromecast можеби нема да може да ги пронајде уредите.

Следете ги овие упатства за да ја овозможите оваа поставка на вашиот уред:

 1. Користете ја Лентата за пребарување за да побарате „ услуги “. Ќе ја најдете апликацијата Услуги. Отворете го.
 2. Изберете и кликнете со десното копче на Услуга за мрежно споделување на Windows Media Player од списокот на прикажани услуги.
 3. Вклучете ја услугата со избирање на опцијата Овозможи.
 4. Ако веќе билоовозможено, кликнете на опцијата Рестартирај .
 5. Не заборавајте да ги зачувате промените пред да го затворите прозорецот. Проверете дали вашиот Chromecast може да го најде вашиот уред сега.

Ажурирајте го заштитен ѕид и антивирус

Понекогаш, врската со Chromecast може да биде блокирана ако заштитниот ѕид на системот и антивирусниот софтвер не се ажурирани. Значи, за уредот Chromecast да работи ефикасно, мора да ги ажурирате заштитниот ѕид и антивирусот.

ОС Windows 10 поседува вграден заштитен ѕид што ја елиминира потребата од дополнителен софтвер за заштитен ѕид. Поради ова, вашиот уред може да се соочи со проблеми додека се поврзува со Chromecast.

Исто така види: iMessage не вели дека е испорачан? 6 чекори за да добиете известување

Проверете дали врската со Chromecast не е блокирана од заштитен ѕид или антивирусен софтвер. Ако се поврзете на интернет преку рутер, проверете кај вашиот провајдер за да видите дали уредот Chromecast постојано се блокира.

Оневозможи VPN

ВПН им овозможи на корисниците да имаат дискретно и безбедно искуство со прелистување, оставајќи малку или никакви отпечатоци. Сепак, Chromecast нема да работи правилно ако е овозможен VPN, па ќе мора да го оневозможите за пренос.

Во случај да сте категорични да користите VPN, тука е пукнатината. Може да овозможите VPN на вашиот уред и да врзете мобилна хотспот. Треба да го поврзете Chromecast на оваа мрежа.

Како решение, може да поставите и соодветна VPN на вашиот рутер за да ги обезбедите врските со сите уреди намрежа.

Фабричко ресетирање на Chromecast

Ресетирањето на фабричките поставки треба да биде последното решение. Сепак, имајте на ум дека ако го направите ова, вашиот Chromecast ќе се врати на неговите стандардни поставки. Еве како можете да извршите фабрички ресетирање во зависност од генерацијата на Chromecast:

Фабричко ресетирање на вашиот Chromecast Gen 1

Користење на апликацијата Google Home

 1. Отворете ја најновата верзија на апликацијата Google Home.
 2. Изберете уреди Chromecast. Ќе најдете опција за прегледување Поставки во горниот десен агол. Допрете го.
 3. Кликнете на иконата со три вертикално порамнети точки. Изберете Фабричко ресетирање . Повторете го уште еднаш. Вашиот Chromecast сега треба да се ресетира.

Користење на самиот Chromecast

 1. Напојување на телевизорот на кој е приклучен Chromecast.
 2. Притиснете и задржете копчето зад модулот Chromecast. ЛЕР сега ќе почне да трепка.
 3. Ќе забележите дека екранот на телевизорот останува празен. Ова значи дека вашиот Chromecast е ресетиран.

Фабричко ресетирање на Chromecast Gen 2

Користење на апликацијата Google Home

Ресетирање со помош на апликацијата Google Home е сличен и за Chromecast уредите Gen 1 и Gen 2. Следете ги упатствата дадени погоре за да извршите фабричко ресетирање со помош на апликацијата.

Исто така види: Идентификацијата на лицето не работи „Премести го iPhone надолу“: како да се поправи

Користење на самиот Chromecast

 1. Вклучување на вашиот телевизор.
 2. Притиснете го копчето Chromecast. Ќе забележите како трепка портокаловата LED диода.
 3. Држете го копчето додека не се смени во бело. Овапокажува дека вашиот Chromecast е ресетиран.

Преземете го Chromecast да ги пронајде вашите уреди

Најдобриот дел од користењето на еден од најпопуларните уреди на пазарот, настрана од неговите функции, е лесно достапна техничка поддршка достапна на интернет. Chromecast има посветена заедница на експерти кои ќе понудат брза и звучна поддршка за кој било од вашите проблеми.

Можете и да уживате во читањето:

 • Chromecast продолжува да се исклучува: како да се поправи
 • Како да емитувате на Chromecast од мобилен Точка за пристап: Водич за како да се Mini] Не се поврзувам со Wi-Fi: како да се поправат

Често поставувани прашања

Како да направам Chromecast да може да се открие?

Поврзете го Chromecast на вашиот телевизор. Поставете го со допирање на иконата Поставки на апликацијата Google Home и следејќи ги упатствата на екранот. Вашиот уред сега треба да може да се открие.

Зошто Google Home не го наоѓа мојот Chromecast?

Ова можеби е затоа што вашиот Chromecast и мобилниот телефон на кој сте ја инсталирале апликацијата Google Home се поврзани на различни Wi-Fi мрежи.

Како да го поврзам мојот Chromecast со Wi-Fi?

Додека го поставувам Chromecast користејќи ја апликацијата Google Home, како последен чекор, ќе бидете побарано е да се избере Wi-Fi мрежа за Chromecast. Осигурајте се дека е истиот на кој и виетелефонот или таблетот се поврзани.

Како да ја сменам Wi-Fi мрежата на мојот Chromecast?

Изберете го уредот во апликацијата Google Home. Одете до Поставки->WiFi-> Заборавете . Изберете Заборавете на мрежата . Сега, можете да го поврзете Chromecast на друга мрежа.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.