Како да го вклучите копчето WPS на рутерите на спектарот

 Како да го вклучите копчето WPS на рутерите на спектарот

Michael Perez

Иако знаев за WPS и неговите функции, беше многу збунувачки да се користи на рутер со спектар.

Итно ми требаше да се активира WPS, а моето хардверско копче WPS не работеше, па морав да брзо најдете начини да го решите проблемот.

Ја презедов работата во свои раце и конечно почнав да ги истражувам копчето WPS и рутерот преку различни блогови, страници, официјални страници за поддршка итн.

Откако потрошив време на моето истражување, ги испробав методите и конечно го добив моето копче WPS во работна состојба и за среќа го овозможив на рутерот Spectrum.

Сè што научив ставив во оваа сеопфатна статија за да бидам ваша единствена станица ресурс за да го овозможите копчето WPS на вашиот Spectrum Router.

За да овозможите WPS на Spectrum рутерот, одете во менито за конфигурација и одете до Wireless поставки > Основни безбедносни поставки > Вклучете Wireless, активирајте WPS и кликнете Примени.

Исто така види: Roomba не се полни: како да се поправи за неколку секунди

Што е точно WPS?

Wi-Fi Protected Setup, или WPS, го прави поедноставно поврзувањето со други уреди кои бараат пристап до Wi-Fi.

Имате посигурна мрежа ако имате заштитена конфигурација, спречувајќи други непожелни врски.

Топчињата WPS функционираат со безжични мрежи кои се шифрирани со помош на безбедносните протоколи WPA или WPA2, и овие протоколите се исто така заштитени со лозинка.

Ова значи дека безбедносниот протокол WEP не поддржува WPSРутер.

За да пристапите до поставките на рутерот, едноставно прелистајте ја IP адресата на рутерот за да ја отворите страницата за најавување на рутерот и внесете ги ингеренциите за најавување.

Како да ја проверам историјата на мојот рутер со спектар?

За да пристапите до страницата „Историја на уредот“, одете во картичката „Историја на уреди“ на вашиот прелистувач.

Оваа страница содржи информации за фирмверот, лиценците и надградбите на хардверот за уредот.

Одделот Device Information вклучува детали како што се името на моделот, серискиот број, верзијата на фирмверот, датумот на истекување на сертификатот, бројот на лиценцата, меморијата и верзијата на IPS и информациите за истекување.

Одделот Инвентар на фирмверот покажува кога е инсталиран нов фирмвер и својствата и броевите на верзијата за стариот и новиот фирмвер.

Колку долго Spectrum ја чува историјата на интернет?

долговечноста на историјата на прелистување на рутерот зависи од неколку фактори.

Првиот е дали корисникот редовно ја брише историјата на прелистување, а вториот е вашата стандардна поставка.

Повеќето рутери може да ја чуваат историјата до 32 месеци, по што старата историја се отстранува кога се посетуваат нови страници.

функција, поради што е поранлива на хакери.

Какви уреди користат WPS?

Широк опсег на мрежна опрема поддржува WPS.

Современите безжични печатачи, на пример, може да вклучуваат копче WPS за воспоставување брзи врски.

WPS може да се користи за поврзување на продолжувачи или репетитори на опсегот на вашата безжична мрежа.

WPS е поддржан од оперативниот систем на лаптопи, таблети, паметни телефони и уреди 2-во-1 од секаков вид.

Исто така види: DirecTV On Demand не работи: Како да се поправи за неколку секунди

Овозможете го копче за хардвер WPS

Ако сакате да ја користите одликата WPS, прво мора да ја овозможите на вашиот рутер. WPS е стандардно оневозможен на рутерот Spectrum.

Рутерите на спектарот главно се наменети за домашна употреба.

Ќе треба да проверите дали вашиот рутер има копче WPS.

Ајде да ги погледнеме задачите што ќе треба да ги направите за да ја активирате оваа функција ако веќе ја имате.

Тоа е едноставна процедура што треба да можете да ја извршите за неколку минути.

Најтипичното место за копчето WPS е на задниот дел од рутерот.

Некои од копчињата се осветлени, додека други се едноставно солидни.

Ако сте го нашле копчето на задната страна на рутерот, подготвени сте да ја активирате оваа функција. Ајде да ги разгледаме едноставните чекори за да ве подигне и да работи.

 • Притиснете и задржете го копчето WPS на задниот дел од рутерот три секунди.
 • Ослободете го копчето по три секунди.
 • Ако вашиот WPSкопчето има светло на него, сега ќе трепка. Додека не се воспостави врската, светлото ќе трепка.
 • Мрежата треба да можете да ја лоцирате со одење до поставките за Wi-Fi на уредот.
 • Треба да се воспостави врска ако ја изберете мрежата и двата уреди се овозможени WPS.
 • Сега можете да користите интернет на вашиот уред без да мора да внесувате лозинки или пинови.

Сите ќе бидете подготвени и подготвени да тргнете откако ќе ги следите овие едноставни упатства.

Овозможете го вашето виртуелно копче WPS

Способноста за поврзување со едно притискање на копче прави функцијата WPS е неверојатно ранлива.

Дури и ако не сме сигурни како да овозможиме WPS на рутерите Spectrum и да не добиеме ништо со притискање на задниот дел од копчето на рутерот, тоа не значи дека не можеме да направиме ништо.

Сè уште можеме да го користиме најавувањето на рутерот Spectrum за да поставиме WPS.

Проверете дали ги знаете името на безжичната мрежа (SSID) и лозинката на вашиот рутер.

Информациите за најавување на рутерот може да се најдат во корисничкиот прирачник, како и на задната или долната страна на рутерот.

Отворете веб-прелистувач на вашиот компјутер и одете на IP адресата за најавување Spectrum Wi-Fi рутер за да пристапите до страницата за најавување на рутерот.

Бидејќи Spectrum користи различни брендови на рутери, ние ќе мора да оди според брендот.

Кога ќе се поврзете на интернет со притискање на копче на вашиот рутер без дополнителни безбедносни мерки како што се PIN или лозинка, заминуватеотворено за напад.

WPS Sagemcom

За да овозможите WPS на Sagemcom, одете во вашиот веб-интерфејс и изберете го опсегот на Wi-Fi (2,4 GHz или 5 GHz) од паѓачкото мени .

Препорачуваме да го направите ова на двата опсега за да го олесните поврзувањето на вашите уреди со мрежата.

Ќе биде видлив табот WPS, а првата линија што ќе ја видите кога ќе ја изберете вели Овозможи WPS. Вклучете го со префрлување на прекинувачот.

Режимот WPS е на втората линија. Треба да се означат двете полиња за избор, едното за поврзување со спарување со копче, а другото за поврзување со PIN.

Ако сакате да се поврзете преку PIN, побарајте го на задниот дел од вашиот рутер,

Spectrum користи различни брендови на рутери. Затоа, мора да избереме еден врз основа на брендот.

WPS Askey

WPS е различно овозможен на рутерите Askey Wave 2 на Spectrum, и сепак мора да се најавиме во интерфејсот.

Оттаму, треба да одиме во менито Basic и да избереме поставки за рутер. Ќе треба уште еднаш да го изберете опсегот Spectrum Wi-Fi.

Можете да го вклучите или исклучите WPS; едноставно вклучете го и изберете го методот WPS; сепак, можете да изберете само еден, или копчето WPS или PIN.

Можете да креирате и свој PIN. Откако ќе го завршите сето ова, едноставно кликнете Start.

WPS Arris

Кога станува збор за Arris рутерите, техниката е во суштина идентична, иако Spectrum обично користи модем/рутеркомбинација. Чекорите сè уште се главно исти.

Значи, штом сте во онлајн интерфејсот, побарајте ја картичката Основно поставување и изберете ја.

Нема опција за префрлување; едноставно кликнете на полето за избор WPS Enable. Режимот за шифрирање е избран од паѓачкото мени.

Имате опција да користите PBC (Контрола на копче) или PIN (Личен идентификациски број).

Ќе добиете WPS пристап без оглед на тоа која опција ќе ја изберете.

WPS Netgear

Внесете ги вашите ингеренции на www.routerlogin.net. Кога сте таму, одете во картичката НАПРЕДНО и изберете го WPS Wizard.

Потоа, изберете го копчето Push или PIN со кликнување на Next. Ќе завршите кога ќе кликнете Следно.

WPS SMC

Функцијата WPS можеби не е достапна на портата за кабелски модем SMC 8014 на Spectrum.

Ова најверојатно се должи на безбедносните грижи што ги спомнавме претходно.

SMCD3GN, од друга страна, ја има функцијата што можете брзо да ја овозможите со помош на копчето WPS.

Дали можете да користите WPS без да го вклучите копчето WPS?

Можете да користите осумцифрен PIN со WPS без да го вклучите копчето WPS.

Рутерите со овозможен WPS имаат PIN-код што се креира автоматски и не може да се менува од корисниците.

Овој PIN може да се најде на страницата за конфигурација на WPS на вашиот рутер. Некои уреди што немаат копче WPS, но поддржуваат WPS, ќе го побараат тој PIN.

Тие самите се потврдуваат иповрзете се на безжичната мрежа ако ја внесете.

Друг метод вклучува употреба на осумцифрен PIN.

Некои уреди што немаат копче WPS, но поддржуваат WPS, ќе создадат клиент ПИН.

Рутерот ќе го користи овој PIN за да го додаде тој уред на мрежата ако го внесете во панелите за безжични поставки на вашиот рутер.

Предности на користење WPS

WPS, без прашање, го олеснува животот.

Едноставно и брзо е да ги поврзете вашите паметни гаџети со вашата мрежа.

Потребата од сложени лозинки и тетратки со корисничко име повеќе не е неопходна.

Ова е особено корисно ако имате големо семејство во кое сите сакаат да се придружат во истата мрежа.

 • Дури и ако не го знаете SSID, уредите со овозможен WPS, вклучувајќи телефони и современи печатачи, можат да се поврзат. Името и лозинката на вашата мрежа ќе бидат деталите за SSID.
 • Бидејќи вашата безбедност и пропусницата се произведуваат по случаен избор, тие се безбедни од несакани луѓе.
 • Windows Vista вклучува поддршка за WPS.
 • Не треба да ја внесувате лозинката или безбедносниот клуч и нема да правите грешки.
 • Не мора често да ја менувате лозинката за Spectrum Wi-Fi.
 • Протоколот за проширување на автентикацијата, општо познат како EAP, се користи за безбедно испраќање на вашите ингеренции до поддржаните уреди.

Недостатоци од користењето WPS

 • Уредите со овозможен WPS се единствените оние кои можат да зематпредноста на ова мрежно решение.
 • Копчето WPS има одредени безбедносни ризици, но не треба да бидете премногу загрижени ако го користите за домашна мрежа.
 • Проверете дали вашите финансиски информациите, како што се бројот на вашата банкарска сметка и пинот, не се зачувуваат на компјутер.
 • Хакерите може да добијат пристап до вашиот рутер и да добијат податоци од вашиот компјутер или кој било друг поврзан уред.

Решавање проблеми со копчето WPS што не работи

Дури и ако сте го вклучиле копчето WPS, постојат ситуации кога тоа не работи.

Нема ништо поотежнувачки од овозможување на корисна функција само за да откриете дека не работи.

Еве неколку предлози за решавање проблеми кои ќе ви помогнат:

 • Користете го вашето нормално корисничко име и лозинка на мрежата за да пристапите до Spectrum. Вашето корисничко име и лозинка се најверојатно на задната страна на вашиот рутер.
 • Често, ќе се користи генеричка лозинка, како што е Администратор.
 • Пребарајте ја опцијата за поставки за Wi-Fi откако ќе се поврзете на стандардната мрежа.
 • Користете ја стрелката копчиња, одете до опцијата за мрежни поставки и кликнете на неа.
 • Изберете ја опцијата за конфигурација на мрежата.
 • Треба да можете да изберете помеѓу лесно и експертско.
 • За да завршите поставувањето, изберете ја едноставната опција и следете ги инструкциите.
 • Мора да можете да го поврзете вашиот уред на мрежата сега и светлото ќе престане да трепка откако ќе бидевоспоставено.

Сега треба да бидете поврзани на вашата WPS мрежа откако ќе ги следите едноставните упатства погоре.

Безжичните врски со сите ваши уреди ќе бидат безбедни и едноставни за користење.

Контактирајте со поддршката

Не е тешко да се овозможи копчето WPS на рутерот, и добро е ако направиш грешка.

Секогаш можете да контактирате со поддршката за корисници на Spectrum, која ќе ве води низ секој проблем што го имате и ќе ви помогне да го решите.

Од клучно значење е да имате безбедна, брза и стабилна врска, овозможувајќи го копчето WPS на вашиот Spectrum Wi-Fi рутер.

Конечни размислувања за овозможување и користење на WPS на рутери со спектар

Ако не сакате да запомните кориснички имиња и лозинки, но сте загрижени за обезбедување на вашата безжична домашна мрежа, WPS е вистинскиот начин.

Технологијата за мрежно поврзување WPS е доволно безбедна за употреба во куќата и со семејството.

Бидејќи лозинките и клучевите се генерираат по случаен избор, просечен поединец кој сака да се приклучи на вашата мрежа, но не треба да биде таму, нема да може да ги погоди.

Можете оневозможете ја WPS мрежата во секое време ако сте загрижени дека вашата мрежа е ранлива.

Ќе ја изгубите удобноста со која можете да се поврзете со вашите уреди, но вашата мрежа ќе биде побезбедна.

Проверете дали сте запознаени со сите протоколи што ги користи производителот на рутерот Spectrum или кој било рутер што ќе го изберете.

WPSпрактичноста за поврзување на системот е фантастичен технолошки напредок, но треба да бидете свесни за ризиците на кои може да бидете изложени.

Конечно, ако ниту еден од нашите предлози не функционира, видете го упатството за корисникот или контактирајте со Spectrum за помош.

Можете и да уживате во читањето:

 • Профил на Wi-Fi на спектарот: што треба да знаете
 • Спектарниот интернет постојано опаѓа: Како да се поправи
 • Спектар модем не е онлајн: Како да се поправи за неколку секунди
 • Најдобрите мрежести рутери за Wi-Fi компатибилни со спектар што можете да ги купите денес

Често поставувани прашања

Како да ги променам поставките на рутерот за спектар?

Првиот чекор е да се добие пристап до поставките на рутерот.

Ова може да се направи со кој било прелистувач, но ќе треба да ја знаете вашата IP адреса и лозинката за да пристапите до делот за поставки.

Ако веќе не ја знаете вашата IP адреса, има неколку опции.

Тоа може да се направи преку командната линија или мрежните поставки.

Алтернативно, IP адресата може да се добие од производителот на рутерот.

Во повеќето случаи, името на администраторот е „admin“, додека стандардната лозинка на интернет-провајдерот е „password“.

Ќе можете да се најавите и да овозможите WPS на рутер откако ќе ги внесете овие.

Како да управувам со мојот рутер со спектар без апликација?

Ако ја немате апликацијата, можете да го користите веб-прелистувачот на вашиот уред за да се поврзете со Spectrum

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.