3 лесни начини за отстранување на доцнењето на звукот на телевизорите Samsung

 3 лесни начини за отстранување на доцнењето на звукот на телевизорите Samsung

Michael Perez

Пренесував ТВ-емисија на мојот телевизор Samsung кога забележав дека аудиото не е синхронизирано со видеото.

Бев на Netflix, па се обидов да пуштам друга емисија, но беше исто проблем. Се обидов да се префрлам на мојот сет-топ бокс, но не беше ништо подобро.

Ги рестартирав апликациите, се уверив дека фирмверот и апликациите на телевизорот се ажурирани, па дури и повторно ја поврзав лентата за звук за да се осигурам дека се е во ред . Но, тоа не беше.

На крајот, најдов многу информации на интернет бидејќи се чини дека аудио доцнењата ги мачат речиси сите во одреден момент.

Ако доживеете доцнење на звукот на вашиот телевизор Samsung, одете до „Експертските поставки“ во „Поставки за звук“ и зголемете или намалете го „Одложување на дигитален аудио излез“ за да одговара на видео излезот.

Поправање на одложеното аудио на телевизор Samsung

Еве ги најдобрите поправки за доцнењето на звукот, без разлика дали користите лента за звук, домашно кино или звучници на телевизорот.

Рачно приспособете го доцнењето на излезната аудио

Прилагодување на доцнењето на звукот од вашиот телевизор може да ги реши проблемите со домашните кина и поставувањето на жичените звучници.

Овие чекори нема да функционираат со безжични звучници бидејќи безжичните врски инхерентно пренесуваат податоци помалку брзо од жичните врски.

  • Кликнете на копчето „Дома“ на далечинскиот управувач за телевизор Samsung.
  • Изберете „Мени“>>' Поставки'>>' Сите поставки.'
  • Одете до „Звук“> ;>' Експертски поставки'>>' Доцнење на аудио дигитален излез.'

Зголеметеили намалете ја вредноста за да одговара на аудио и видео излезот.

Дополнително, ако доцнењето на аудиото се појави подоцна, тоа може да значи дека аудиото сега е стандардно синхронизирано за да можете да го исклучите „Дигитален излез аудио Одложете.'

Осигурете се дека ги користите правилните кабли

Прво, проверете дали вашите кабли не се оштетени или изнемоштени. Исто така, проверете ги HDMI-портите на вашиот уред за да се уверите дека игличките не се свиткани.

Ако сте го поврзале домашното кино или звучниците преку HDMI, ќе треба да се погрижите каблите да се усогласат со вашите звучници и телевизорот HDMI стандарди.

Ќе треба да користите и кабел што одговара на овие HDMI стандарди.

На пример, ако вашите звучници се во согласност со HDMI 2.1 и поддржуваат eARC, тогаш користете HDMI 2.0 или претходниот кабел за поврзување со вашиот телевизор ќе предизвика проблеми со звукот.

Од искуство, би предложил да го користите кабелот Belkin HD HDMI 2.1 бидејќи е усогласен со секоја одлика за кинефили.

Користете го копчето за синхронизација На вашиот звучник

Повеќето модерни звучници и безжични звучници имаат копче означено како „Синхронизирај“. Тоа овозможува вашата лента за звук автоматски да се прилагодува на секое доцнење на звукот што може да го доживее вашиот телевизор.

Проверете упатството за употреба на вашиот уред за да потврдите дали вашиот звучник има копче за синхронизација.

Започнете со рестартирање на звучникот.

Кога звучниците се поврзани на вашиот телевизор, притиснете го копчето за синхронизација. Треба да поминат неколку секунди за да се синхронизираат видео и аудио излезот.

Исто така види: Како да го поврзете вашиот Xbox со компјутер или лаптоп со или без HDMI

Ако гледатесодржината на кабловска телевизија, копчето за синхронизација може да не работи, бидејќи доцнењето на звукот може да биде проблем со преносот.

Дополнителни поправки што можете да ги испробате

Ако поправките погоре не помогнаа, вие би можеле да ги пробаат овие. Иако не е гарантирано дека ќе работат за вашиот звучник или телевизор, некои корисници пријавија дека овие поправки помогнале.

Циклус на напојување на вашите уреди

Прво, обидете се да го вклучите телевизорот и звучник. Исклучете ги уредите и исклучете ги од напојување.

Држете го копчето за вклучување 15 до 20 секунди додека го исклучувате уредот за да ја исцедите преостанатата енергија.

Повторно поврзете ги уредите и напојувајте ги за да проверите ако звукот е правилно синхронизиран.

Ажурирајте го фирмверот на ТВ и аудио уредот

Можете да се уверите и дека сте на најновиот фирмвер на ТВ со кликнување на поставките „Дома“>> '>>' Сите поставки'>>' Поддршка'>>' Ажурирање на софтвер.'

Исто така види: Статус на нарачката на T-Mobile што се обработува: Сè што треба да знаете

Ако има достапно ажурирање, преземете го и инсталирајте го.

Ако сакате да го ажурирате фирмверот на лентата за звук или звучниците, ќе треба да ја проверите соодветната мобилна апликација за аудио уредот или да го проверите упатството за корисникот.

Повторно инсталирајте апликации

Ако сте само ако се соочите со проблеми со една или две апликации, размислете за бришење и повторно инсталирање на апликацијата.

Тоа е лесен начин за чистење на кешот и привремените податоци што може да предизвикаат проблеми со апликацијата.

Ресетирајте ги поставките за аудио

Ресетирањето на поставките за аудио може да помогне да се поправат доцнењата или пелтечењетосо аудио.

Можете да го поправите со навигација до „Дома“>>„Поставки“>>„Сите поставки“>>„Поставки за звук“>>“ Експертски поставки .'

Изберете ја опцијата за ресетирање на звукот и почекајте додека ги реконфигурирате поставките за аудио.

Ресетирајте го вашиот телевизор

Додека ресетирањето на вашиот телевизор не мора нужно да го реши проблемот , може да има проблем со тековниот фирмвер на телевизорот и за да се поправи тоа ќе треба да се ресетира.

Одете во „Поставки“>>' Сите поставки'>>' Општо & Приватност'>>' Ресетирај.'

Ако претходно не сте поставиле PIN, стандардниот е 0000.

Следете ја табелата подолу за телевизори од 2021 година или постари.

Година на моделот Како да се ресетира
2017, 2018, 2019, 2020, 2021, Почетна>>Поставки>>Општи>>Ресетирање>>Внесете PIN
<222216<216>Дома>>Поставки>>Поддршка>>Самодијагноза>>Ресетирање>>Внесете PIN
2014, 2015>>> ;>Самодијагноза>>Ресетирање>>Внесете PIN

Ресетирањето ќе ги избрише сите ваши податоци и ќе ве одјави од сите сметки на кои сте најавени.

Проверете го вашиот аудио уред

Осигурете се дека не е проблем со вашиот аудио уред.

Обидете се да го поврзете на друг уред и проверете дали има доцнење на звукот.

Ако има проблем, ќе треба да контактирате со производителот на вашиот аудио уредподдршка за да пронајдете решение.

Ако другите уреди работат добро на вашиот аудио уред дури и по отстранувањето проблеми, ќе треба да стапите во контакт со поддршката на Samsung.

Завршни мисли

Доцнењето на звукот е вообичаен проблем со преносите како што се кабелска телевизија и сателитски врски, особено при лоши временски услови.

Во некои случаи, преносите може целосно да се прекинат.

На од друга страна, доцнењата на звукот на апликациите обично се поврзани со нестабилна мрежа или поврзување со аудио уредот.

Ако поправките погоре не функционираа и треба да стапите во контакт со поддршката, погрижете се да му пристапите на Samsung овластени дилери или продавачот од кој сте го купиле, како што се Best Buy или Walmart.

Можете и да уживате во читањето

  • Како да ги поправите проблемите со јачината на звукот на Samsung Soundbar: Целосен водич
  • Samsung Smart TV HDMI ARC не работи: како да се поправи за неколку секунди
  • Нема звук на Samsung TV: Како да го поправите звукот за неколку секунди

Често поставувани прашања

Дали треба да го поставам доцнењето на аудиото на нула?

Можете соодветно да го прилагодите доцнењето на звукот ако гласот не одговара на она што се вели на сликата.

Дали HDMI каблите што ги користам можат да предизвикаат задоцнување на звукот?

Ако HDMI кабелот не е во согласност со стандардите за аудио уредот и ТВ, може да предизвика пелтечење и задоцнување.

7>Како да ја синхронизирам лентата за звук на Samsung со звук?

Користете ја опцијата Контрола на звук на лентата за звукдалечински, а потоа прилагодете го звукот со копчињата Лево/Десно.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.