Јачината на далечинскиот управувач на спектарот не работи: како да се поправи

 Јачината на далечинскиот управувач на спектарот не работи: како да се поправи

Michael Perez

Кога се регистрирав за Spectrum интернет, ми понудија и ТВ врска.

Откако ги разгледав содржините и каналите што ги понудија, решив да се пријавам за ТВ.

Тоа би функционирало одлично како секундарна врска со само неколку канали.

Исто така види: Дали има приклучок за слушалки на телевизорите Vizio? Како да се поврзете без него

Откако ја поставив нивната опрема, погледнав што нуди ресиверот со далечинското што доаѓа со ресиверот.

Сè беше добро додека не се обидов да ја зголемам јачината на звукот со далечинскиот управувач.

Ресиверот не реагираше на моето притискање на копчињата, а нивото на јачината на звукот остана исто.

Тоа беше само неколку часа откако ја поставив опремата, па се обидов сам да најдам поправка.

Отидов на страниците за поддршка на корисници на Spectrum и прочитав низ нивните форуми за корисници.

Собрав доста многу информации од овие веб-локации, заедно со неколку совети и трикови како да се обиде да го реши проблемот со јачината на звукот.

Успеав да ги комбинирам сите корисни информации што ги најдов во оваа статија, така што откако ќе ја прочитате, Ќе може да го поправите далечинскиот управувач Spectrum што не може да ја контролира јачината на звукот за неколку секунди.

За да го поправите далечинскиот управувач Spectrum што не може да ја промени јачината на звукот, обидете се да ги смените батериите или да го прекинете и спарите далечинското со ресиверот.

Прочитајте за да дознаете кога треба да го замените стариот далечински управувач и каде можете да добиете оригинална замена.

Зошто не е јачината на далечинскиот управувач на мојот спектарРаботите?

Далечинските далечински управувачи со спектар користат два методи за да комуницираат со вашиот ресивер.

Некои модели користат инфрацрвен бластер на предната страна за да испраќаат сигнали, додека други користат RF предавател.

Далечинските со RF предаватели не треба да го насочите далечинското кон ресиверот, но ќе треба за инфрацрвените далечински управувачи.

Кога далечинското ќе престане да може да ја контролира вашата јачина на звук, може да биде бидејќи далечинскиот управувач е на режим што не ви дозволува да ја контролирате јачината на звукот на вашиот телевизор.

Ова може да биде случај ако имате AV-приемник поврзан со вашиот далечински управувач.

Хардвер проблемите со далечинскиот управувач исто така може да предизвикаат проблеми, но тие се ретки.

Повеќето од овие проблеми имаат прилично лесни поправки што можете да ги направите за неколку минути.

Променете ги батериите

Слабите батерии може да го спречат далечинското да ви дозволи да ги користите сите негови функции.

Можеби ќе треба да ги замените батериите на далечинскиот управувач ако не сте ги замениле 6-7 месеци.

Користете батерија со голем капацитет од Duracell или Energizer за да го продолжите животниот век на батеријата.

Не користете батерии што се полнат бидејќи напонот што тие го даваат е помал од оние што не се полнат и на крајот не обезбедуваат доволно енергија на далечинското.

Користете го правилниот далечински управувач

Ако имате повеќе Spectrum приемници во вашиот дом, проверете дали го користите точниот далечински управувач за да го контролирате ресиверот со кој имате проблеми.

Користете го далечинскиот управувач засамиот ресивер, а не универзален далечински управувач за менување на јачината на звукот.

Можете да нарачате оригинално далечинско за замена или со контактирање на Spectrum или нарачување од Amazon.

Би советувал да контактирате со Spectrum за да го замените далечинскиот управувач бидејќи огласите на Амазон не се доверливи.

Поставете го вашиот ресивер подобро

Локацијата каде што го поставувате приемникот е важна кога далечинското се обидува да испрати сигнали до него.

Ако имате инфрацрвено далечински управувач, треба да имате директна линија на гледање од ресиверот до далечинското за вашите влезови да бидат правилно регистрирани.

Во случај на далечински со RF, поставување на ресиверот таму каде што има многу пречки од други уреди и предмети околу него може да предизвикаат далечинското да не работи правилно.

Поставете го ресиверот на отворено и обидете се да не го ставате некаде што е затворено од сите страни.

Затворањето на ресиверот од сите страни може да предизвика RF фреквенциите што ги користи далечинскиот управувач да се мешаат со неговите сопствени сигнали.

Исто така види: Почекајте додека се поврзувам со Wi-Fi: Како да се поправи

Поставете приемник со IR далечински некаде каде што можете директно да насочите кон ресиверот и користете далечинскиот управувач.

Откако ќе го репозиционирате ресиверот, проверете дали можете повторно да ја контролирате јачината на звукот.

Повторно спарете го далечинскиот управувач

Можете да се обидете да го прекинете спарувањето и да го спарите далечинскиот управувач повторно на ресиверот за да ги реши проблемите со контролата на јачината на звукот.

Секој модел на далечински има свој процес на отспарување и спарување, па затоа пронајдете каков тип надалечински управувач што го имате и следете ги чекорите за тој модел.

Далечински управувач со водич за спектарот

За да го прекинете спарувањето:

 1. Држете ги копчињата со стрелки на мени и надолу додека не трепка светлото за влез двапати.
 2. Внесете ги цифрите 9, 8 и 7 со тастатурата.

За да го спарите далечинското:

 1. Вклучете го телевизорот што го сакате за програмирање.
 2. Притиснете ги и задржете ги копчињата Мени и ОК додека светлото за влез не трепне двапати.
 3. Притиснете ТВ Power; влезното светло треба да свети цврсто.
 4. Насочете го далечинското кон ТВ и притиснете и задржете го копчето со стрелка нагоре.
 5. Оставете ја стрелката нагоре кога телевизорот ќе се исклучи.

Универзален кликер

За да го отспарите:

 1. Притиснете ги и задржете ги копчињата CBL и REC додека светлата на далечинскиот управувач не преминат од десно кон лево трипати.
 2. Далечинскиот управувач треба да се прекине откако ќе се случи ова.

За спарување:

 1. Вклучете го телевизорот.
 2. Притиснете ги копчињата ТВ и ОК и задржете ги најмалку три секунди. LED-светилката треба да се вклучи половина минута.
 3. Насочете го далечинското кон ТВ и притиснете Channel + или Channel – и држете го копчето додека ТВ-уредот не се исклучи.
 4. Притиснете го копчето за вклучување тестирајте го спарувањето. Треба да го вклучи телевизорот автоматски. Тестирајте ги и другите копчиња.
 5. Притиснете го копчето TV повторно за да го зачувате кодот за вашиот телевизор.

Овие два се најпопуларните модели на далечински управувач што Spectrum им ги дава на своите претплатници .

Ако имате постар модел и би сакалезнаете како да го раскинете и да го спарите со вашиот телевизор, одете во делот за далечинско спарување на Spectrum на нивната страница за поддршка.

Откако повторно ќе го спарите далечинското со телевизорот, обидете се да ја промените јачината на звукот на телевизорот и проверете дали го решивте проблемот.

Рестартирајте го ресиверот

Може да се појават и далечински проблеми поради проблеми со ресиверот, затоа обидете се да го рестартирате и ресиверот.

Да рачно рестартирајте го ресиверот:

 1. Отворете веб-прелистувач на вашиот компјутер или телефон.
 2. Најавете се на вашата сметка на Spectrum.
 3. Изберете Услуги > ТВ .
 4. Изберете Имате проблеми? до вашиот ТВ приемник.
 5. Изберете Ресетирање опрема .

По рестартирање на ресиверот, проверете дали можете да ја промените јачината на звукот со далечинскиот управувач.

Контакт Spectrum

Ако ниту еден од овие чекори за отстранување проблеми не успеа за вие или ви треба помош со некој од нив, слободно контактирајте со поддршката на Spectrum.

Тие можат да ви помогнат да го зголемите проблемот на повисок приоритет доколку се чини дека не можат да го решат проблемот преку телефон.

Ако имате доволно среќа, може да добиете попуст на вашата сметка за да ви се компензира за непријатностите.

Завршни мисли

Ако вашиот далечински управувач Spectrum воопшто не работи, вие можеби ќе треба да го замените.

Како што кажав претходно, подобро е да земете замена од Spectrum отколку да излезете и да земете за себе.

Некои луѓе на форумите кои Јас користев заистражувањето исто така спомна дека има проблеми со менувањето на каналите.

Обидете се исто така да ги менувате каналите и проверете дали е можно.

Обидете се да го репрограмирате далечинскиот управувач ако не можете да менувате канали со далечинскиот управувач Spectrum.

Можете и да уживате во читањето

 • Spectrum DVR што не снима закажани емисии: како да се поправат за неколку секунди
 • Шифри за грешка на Spectrum TV: Краен водич за решавање проблеми
 • Шифра за грешка на спектарот IA01: Како да се поправи за секунди
 • Опрема со повратен спектар: Лесен водич
 • Како да програмирате Charter Remote за неколку секунди

Често поставувани прашања

Што е SAP на Spectrum?

SAP или програмирање на секундарен јазик е посебен аудио канал што се користи за употреба на пристапност, како што се описни видео услуги.

Можете да слушате аудио на други јазици со каналот што моментално го гледате ако каналот поддржува SAP.

Дали Spectrum далечински управувачи универзален?

Универзалниот модел на далечински управувач CLICK е единствениот универзален далечински управувач Spectrum кој моментално го нуди со нивните ТВ приемници.

Со него можете да ги контролирате вашиот телевизор, ресивер и друга аудио опрема со истите далечински.

Дали има апликација за далечинско Spectrum?

Spectrum во моментов не нуди далечинска апликација на ниту еден паметен телефон или таблет.

Кои паметни телевизори ја имаат апликацијата Spectrum TV?

Апликацијата Spectrum TV моментално е достапна на Samsung и TCL Rokuпаметни телевизори.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.