Verizon Router Red Globe: што значи тоа и како да го поправите

 Verizon Router Red Globe: што значи тоа и како да го поправите

Michael Perez

Веќе некое време имам врска со Verizon и ми помага да ја завршам работата од дома.

Толку многу до тој степен што се чувствував попродуктивно работејќи од дома отколку да одам во канцеларија.

Во недела по прилично напорна недела, решив да се опуштам гледајќи Netflix за да се информирам за некои од сериите што ги пропуштив.

Имав сè беше поставено и беше подготвено за прикажување кога Нетфликс одеднаш ја загуби врската со интернет.

Отидов до мојот рутер за да видам што се случи и видов дека светлото на глобусот, кое обично е бело, стана црвено.

Не можев да пристапам на интернет со ниту еден од уредите што ги поседував, па морав да дознаам што се случило со мојот интернет.

За да го направам ова, ја проверив поддршката за корисници на Verizon страници и погледна низ неколку објави на форумот за да дознае како другите луѓе го решиле проблемот.

Овој водич е направен како резултат на составувањето на сето тоа истражување за да знаете што се случува кога светлата на глобусот ќе се заврти црвено и како можете да го поправите.

Црвениот глобус на вашиот рутер Verizon покажува дека ја изгубил врската со интернет. За да го поправите ова, обидете се да го рестартирате рутерот Verizon и ако тоа не функционира, обидете се да го ресетирате.

Прочитајте за да најдете како да барате оштетување на вашите етернет кабли и видете ги различните типови на црвеното светло на глобусот на кое можете да налетате.

Исто така види: Зошто моите Xfinity канали се на шпански? Како да ги вратите на англиски?

Што значи Црвениот глобус на вашиотВеризон рутер значи?

Светлосното светло на вашиот рутер Verizon го означува статусот на неговата врска со интернет и е наменета да помогне во решавањето проблеми со вашиот рутер или интернет Verizon.

Кога работи во нормални услови, треба да биде цврсто бело, а кога рутерот ќе наиде на каков било проблем, ќе стане црвено.

Може да има неколку причини зошто светлото стана црвено, но ќе како резултат на тоа ќе го губат пристапот до интернет.

Типови црвени глобуси

Бидејќи има само неколку светла на рутерот, тој го менува начинот на светење за да покаже различни статуси на поврзување .

Ако глобусот во вашиот рутер Verizon е цврсто црвено , тоа значи дека рутерот има проблеми со поврзувањето на интернет.

Ако трепка бавно , тогаш тоа значи дека има проблем со портата.

Може и да трепка навистина брзо , што ви кажува дека рутерот се прегреал и треба да се олади.

Ќе бараме да се справиме само со првите два проблеми бидејќи третиот тип може да се реши едноставно со исклучување и повторно вклучување на рутерот.

Проверете ги вашите кабли

Рутерот може да има проблеми со поврзувањето на интернет бидејќи каблите што ги користи рутерот можеби се оштетени.

Проверете ги сите етернет кабли за да видите дали се оштетени.

Проверете ги нивните крајни конектори; ако спојката што го прицврстува конекторот на приклучокот епрекинат, заменете ги тие кабли.

Би препорачал да го земете Dbillionda Cat8 етернет кабелот; тој е способен за гигабитни брзини, овозможувајќи ви да ја искористите целата ваша пропусност.

Откако ќе ги смените каблите, проверете дали црвеното светло на глобусот станува бело.

Проверете за прекини на услугата

Понекогаш, рутерот не може да се поврзе на интернет едноставно затоа што серверите на Verizon не можеа да го поврзат.

Вашата врска прво поминува низ нивните сервери пред да дојде на широко отворениот интернет, така што сите проблеми се на нивна страна може да предизвика да ја изгубите врската.

Исто така види: Откажи Spectrum Internet: Лесен начин да го направите тоа

Контактирајте со Verizon или проверете ја нивната алатка за известување за прекини за да видите дали вашата област има прекин на услугата.

Ако е така, најдоброто нешто што треба да направите е треба да почекате додека Verizon не го поправи.

Рестартирај го рутерот Verizon

Може да се обидете да го рестартирате рутерот ако глобусот полека трепка.

Блавен блиц укажува на проблем со самата порта или рутер, а не нешто низводно, како Verizon или услугата до која се обидувате да пристапите.

За да го рестартирате рутерот, прво исклучете го и исклучете го од ѕидот.

Почекајте неколку секунди пред повторно да го вклучите кабелот за напојување.

Вклучете го рутерот и почекајте да се вклучи пред да се обидете да пристапите на интернет.

Проверете дали црвениот глобус исчезна на рутерот.

Ресетирање на ONT

Оптичкиот мрежен терминал (ONT) делува какокрајната точка на мрежната инфраструктура на Verizon во вашиот дом.

Ресетирањето на ова може да помогне при проблеми со вашиот портал доколку има проблеми со поврзувањето на интернет.

За да го ресетирате вашиот ONT:

 1. Исклучете го напојувањето со наизменична струја од ONT.
 2. Потоа, исклучете ја резервната батерија.
 3. Почекајте најмалку 30-40 секунди.
 4. Приклучете ја резервната батерија внатре.
 5. Конечно, повторно поврзете го ONT на наизменична струја.

По ресетирањето на ONT, интернет светлото може да се изгасне, но ќе се врати по некое време.

Кога ќе се вклучи светлото на глобусот, проверете дали е повторно црвено.

Ресетирајте го вашиот рутер Verizon

Можете да го ресетирате вашиот рутер Verizon за да ги поправите сите софтверски грешки што може да предизвика рутерот да ја изгуби својата интернет-врска.

Но запомнете дека ресетирањето на рутерот би значело дека треба повторно да го поставите рутерот.

Ова значи приспособена SSID, лозинка и администратор ингеренциите за најавување ќе бидат вратени на фабричките поставки.

За да го ресетирате рутерот Verizon:

 1. Најдете го копчето за ресетирање на задната страна од рутерот.
 2. Можеби ќе ви треба да најдете нешто доволно мало за да стигнете до копчето, како спојка за хартија. Користете го за да го притиснете и задржете копчето најмалку 10 секунди.
 3. Рутерот ќе се рестартира.
 4. Поставете го рутерот.

Откако ќе го поставите рутер, проверете дали светилката на глобусот повторно станува црвена.

Контактирајте со поддршката

Ако ниту еден од овие чекори не го поправа црвениот глобуссвети на вашиот модем, не двоумете се да контактирате со поддршката на Verizon.

Тие можат да ви помогнат со поперсонализирани чекори за решавање проблеми, па дури и да ја ресетираат вашата врска од нивниот крај.

Може да го добиете проблемот ескалираше, што може да резултира со попусти на следната сметка ако имате доволно среќа.

Завршни размислувања

Ако проблемот опстојува, прашајте го Verizon дали можете да користите сопствена комбинација на рутер за модем.

Добивањето сопствен рутер не само што ви заштедува месечна такса за изнајмување рутер, туку ви овозможува да ги приспособите модемот и рутерот за да одговараат на вашите мрежни потреби.

Проверете дали Wi-Fi на рутерот Verizon работи како добро; ако не, обидете се да ја смените локацијата на рутерот или повторно да го ресетирате.

Можете и да уживате во читањето

 • Портокалово светло на рутерот Verizon Fios: Како да се решат проблемите
 • Жолта светлина на Verizon Fios: како да се решат проблемите
 • Рутерот Verizon Fios трепка сино: Како да се решат проблемите
 • Бипкање на батеријата на Verizon Fios: значење и решение

Често поставувани прашања

Како да го рестартирам мојот рутер Verizon?

За да го рестартирате вашиот рутер Verizon:

 1. Исклучете го рутерот и исклучете го од ѕидот.
 2. Почекајте најмалку една минута пред повторно да го вклучите рутерот.
 3. Вклучете го повторно рутерот .
 4. Почекајте да се вклучат сите светла на рутерот.

Колку време е потребно за да се рестартира рутерот Verizon?

процесот на рестартирање на вашиот рутер Verizon и повторно воспоставување на вашата интернет-врска може да потрае до 2 минути.

Каква боја треба да бидат светлата на мојот рутер Fios?

Вашиот Fios рутер за време на редовното работење мора да биде бел.

Ова значи дека рутерот работи нормално и не доживува ништо на што му треба вашето внимание.

Што прави ресетирањето на рутерот?

Ресетирањето на рутерот ќе го врати на наведете дека бил кога сте го купиле.

Тоа значи дека сите поставки, вклучувајќи го и вашиот Wi-Fi, ќе бидат избришани, што ќе треба повторно да го конфигурирате.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.