Comcast Xfinity го запира мојот интернет: Како да се спречи

 Comcast Xfinity го запира мојот интернет: Како да се спречи

Michael Perez

Содржина

Губењето на брз интернет не само што значи доцнење во работните проекти, туку и недостаток на забава и функционалност.

За оние со паметен центар за дом, пригушените интернет конекции може да бидат голема непријатност.

Иако некои луѓе можеби имаат луксуз да ги променат своите даватели на интернет услуги за да уживаат во беспрекорна врска, други кои се како мене можеби немаат луксуз да го изберат својот интернет провајдер.

Оттука, клучно е да се разбере зошто можеби се соочувате со бавни интернет конекции и како можете да го поправите тоа.

Загушувањето на вашата интернет конекција Xfinity може да биде резултат на застојот на мрежата, платените приоритети или ако пристапувате до забранети веб-локации или услуги.

Ако мислите дека вашата интернет-врска со Xfinity е пригушена, проверете дали сте го исцрпиле ограничувањето за податоци и обидете се да користите доверлива VPN за да видите дали вашата брзина се подобрува.

Што е Throttling?

Thrttling се однесува на вашиот давател на интернет услуги кој намерно ја ограничува вашата интернет брзина или пропусен опсег.

Ова значи дека не добивате целосна брзина на Xfinity.

Тоа е различно од исклучувањето на Wi-Fi затоа што врската со вашиот рутер е стабилна, брзината на интернетот е бавна поради тоа што вашиот интернет провајдер намерно ја ограничува.

Таквото задушување може да се случи ако сте го достигнале моменталното ограничување за податоци за месецот или кога посетувате одреденивеб-локациите или вашиот интернет провајдер открива активности на вашата врска, како што се користење торенти или стриминг.

Дури и ако мислите дека вината е Wi-Fi конекцијата и ја користите вашата етернет врска, вашата брзина ќе биде бавна бидејќи вашиот интернет врската ја прекинува вашиот интернет провајдер.

Како да тестирате дали Xfinity го намалува Netflix и другите услуги со VPN

За да откриете дали вашиот интернет провајдер се гаси вашата интернет конекција, ќе ви треба VPN.

ВПН е виртуелна приватна мрежа која ви помага да ги скриете или шифрирате вашите податоци од вашиот интернет провајдер.

Благодарение на VPN, интернет провајдерите нема да бидат може да го открие сообраќајот што доаѓа до и од вашата врска, што е корисно ако имате бавна врска при стриминг или преземање филмови.

Откако ќе ја изберете претпочитаната VPN, извршете тест за брзина на вашиот поврзување двапати: еднаш со исклучена VPN и еднаш со вклучена.

Ако забележите несовпаѓања помеѓу двата теста, вашиот интернет провајдер веројатно ја намалува вашата интернет конекција.

Сепак, овој тест не е убедливо; помага само кога вашиот интернет провајдер ја намалува вашата поврзаност за одредени веб-локации или активности.

Покрај тоа, може да има и други причини поради кои може да доживеете бавна конекција, како што се платени приоритети, метеж на мрежата или ограничувања на податоците.

Зошто Xfinity го намалува мојот интернет?вашата интернет конекција поради неколку причини.

Обично, луѓето доживуваат бавна конекција поради ограничувањата на податоците или метежот на мрежата, но може да има и други причини.

Мрежен метеж

За време на шпицот на користење на интернет, може да дојде до застој на мрежата. Во такви случаи, некои луѓе може да уживаат во брза интернет конекција, додека други немаат воопшто мрежа.

За да го спречат ова, интернет провајдерите може да одлучат да ја прекинат интернет-врската во таа област за да можат сите куќи да се поврзат на интернет наместо некои луѓе да немаат врска.

Ограничувања на податоци

Дали имате пригушена интернет конекција кон крајот на месецот? Можеби е затоа што сте го достигнале ограничувањето на податоците за месецот.

Повеќето интернет провајдери имаат ограничување за податоци, што го ограничува количеството на податоци што можете да ги прикачите или преземате со максимална брзина за време на циклусот на наплата.

Ограничувањето на податоците обично се споменува во договорот за услуги обезбеден од вашиот интернет провајдер, затоа погрижете се да ги прегледате деталите за вашата сметка кога ќе искусите пригушена интернет-врска.

Бев на понудениот план за највисока брзина и пропусност како дел од Xfinity Blast, затоа отфрлив дека ова е фактор.

Користете ја апликацијата „Моја сметка“ на Xfinity за лесно да ја следите употребата на податоците.

Приоритетизирање на платите

За жал, со укинувањето на законите за мрежна неутралност во 2018 година, на интернет провајдерите им стана полесно да ги пригушуваат интернет-врските сооднапред платени шеми за приоритизација.

Понекогаш, интернет провајдерите може да ја нарушат интернет-врската за одредени веб-локации или услуги бидејќи сакаат наместо тоа да ја користите нивната услуга.

На пример, ако вашиот интернет провајдер има и услуги за стриминг , тие може да ја прекинат вашата интернет-врска кога посетуваат сајтови како што се Hulu или Netflix за да ве поттикнат да ги користите нивните сопствени услуги.

Интернет-провајдерите исто така може да ја намалат поврзаноста за одредени сајтови бидејќи сакаат тие веб-локации да плаќаат за побрзо време на вчитување.

За жал, ако веб-локацијата одлучи да не плаќа, справувајте се со бавното мрежно поврзување секогаш кога ќе одлучите да отидете на таа веб-локација.

Понекогаш, интернет провајдерите може да ги намалат интернет-врските за одредени видови податоци како тие можат да потрошат многу пропусен опсег, создавајќи голем притисок врз мрежата.

За да се спречи овој напор, интернет провајдерите ја намалуваат интернет-врската, особено за големи преземања.

Забрането активности

Ако вашиот интернет провајдер открие дека сте на нелегални веб-локации, како што се популарни домени познати по пиратски содржини, тие може да ја намалат брзината на вашиот интернет за да ве спречат да пристапите до нив.

Во во овој случај, интернет провајдерот може да ја прекине вашата врска за да се усогласи со владините директиви.

Како да престанам да пригушувам?

Како што беше споменато претходно, VPN може ќе ви помогне да го скриете вашиот сообраќај од вашиот интернет провајдер. Оттука, ако се соочувате со бавно поврзување поради вашатаактивноста на интернет или посета на одредени веб-локации, користењето VPN може да биде корисно.

Обезбедете добро да ги истражите достапните VPN конекции; користењето VPN додава чекор помеѓу вашиот интернет провајдер и вашата врска.

Оттука, самиот VPN може да предизвика некои проблеми со латентноста, што целосно ја поништува нивната цел.

Ограничувања на податоци

Ако поминувате многу од вашето време на интернет, тогаш големи се шансите да се соочите со помали проблеми со интернетот поради ограничувањата на податоците.

За да се справите со овој проблем, треба да следите вашето користење на интернет за да видите колку податоци користите за еден месец.

Откако ќе го сфатите вашето просечно месечно користење на податоци, можете да се борите против проблемите со пригушување со:

  • Намалување на месечното користење на податоци и останување под вашата месечна граница за податоци.
  • Плаќање дополнително за повеќе податоци со голема брзина откако ќе го достигнете месечниот ограничување за податоци
  • Надградба на вашиот план за зголемување на вашата месечна граница за податоци или
  • Префрлување на давател на услуги што нема никакви ограничувања за податоци при месечна употреба.

Затрупаност на мрежата

Кога ќе почувствувате бавна врска за време на специфични временски периоди пред да го достигнете ограничувањето на месечните податоци, проблемот може да биде застојот на мрежата.

За жал, нема многу што можете да направите во врска со тоа, особено ако можете да користите интернет само за време на шпиц.

Ако можете, обидете се да го задржите вашето тешко користење на податоци, како што се големи преземања или преносуслугите за време на часовите без шпиц.

Исто така, погрижете се да следите кога се чини дека се соочувате со бавна интернет конекција.

Конечно, ако тоа го доживувате почесто отколку не, не заборавајте да поднесете жалба до вашиот интернет провајдер за да ги натерате да го решат проблемот.

Исто така види: Најдобрите роботски правосмукалки со овозможен HomeKit што можете да ги купите денес

Обично, вашиот интернет провајдер може да го игнорира проблемот, но во некои случаи, може да добиете бесплатна надградба и на вашиот план .

Како можете да управувате со користењето и намалувањето?

Разбирањето зошто интернет провајдерите ја намалуваат вашата интернет конекција може да ви помогне да го спречите тоа во иднина. Во некои случаи, едноставното добивање VPN можеби не е доволно.

Можеби ќе сакате да погледнете и да го промените вашиот давател на интернет услуги. Ова ќе вклучи поминување низ процедурата за предвремено раскинување за да се избегнат такси за откажување.

Исто така види: Како да знам дали мојот телевизор е 4K?

Затоа, пробајте ги поправките за вашата пригушена интернет-врска Xfinity за да можете да се вратите во уживањето во викендите!

4>Можете и да уживате во читањето

  • Како да ги промените поставките за заштитен ѕид на рутерот Comcast Xfinity
  • Comcast Xfinity Wi-Fi не работи, но кабелот е : Како да се решат проблемите
  • Брзина на поставување на Xfinity бавна: како да се решат проблемите [2021]
  • Црвено светло на модемот Xfinity: како да се решат проблемите за неколку секунди
  • xFi Gateway Offline [Решено]: Како да се поправи за неколку секунди

Често поставувани прашања

Го задушува вашиот интернетврската е нелегална?

За повеќето случаи, како на пр. кога има метеж во мрежата или кога го погоди месечниот капак за податоци, намалената брзина на интернет е легална.

Колкава е брзината на преземање Ми треба за стриминг?

Брзината на преземање од 3 Mbps би била најдобра за удобно искуство со стриминг.

Дали засилувачот Wi-Fi ќе ја зголеми брзината на интернет?

Некои засилувачи за Wi-Fi можат да помогнат да се зголеми брзината на интернет, па дури и да се додадат нови функции на вашиот Wi-Fi.

Зошто мојот интернет е толку бавен ноќе?

Застојот на мрежата, што се јавува кога многу луѓе ја користат врската истовремено, може да предизвика вашиот интернет да стане бавен ноќе.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.