Јачината на звукот не работи на далечинскиот управувач Firestick: Како да се поправи

 Јачината на звукот не работи на далечинскиот управувач Firestick: Како да се поправи

Michael Perez

Содржина

Амазонскиот телевизор Firestick е еден од најпопуларните услуги за забава во моментов.

Ако поседувате еден од нив, можеби сте сфатиле дека далечинскиот управувач Firestick е сосема различен од обичниот далечински управувач за телевизор во смисла дека е многу покомпактен и има помалку копчиња.

Како такво, мене лично ми е фрустрирачко да се борам со неколкуте достапни функционални копчиња, а станува уште повознемирувачки кога едно од овие не успее за да работи.

Наидов на проблем со копчето за јачина на звук еднаш кога не можев да ја контролирам јачината на звукот на уредот со помош на далечинскиот управувач, додека работеше добро кога директно ги користев копчињата за јачина на звук на телевизорот.

Направив малку истражување за различните начини да го решам овој проблем и составив сè што научив во оваа статија, претпоставувајќи дека наидовте на истиот проблем.

Ако јачината на звукот не работи на далечинскиот управувач Firestick, обидете се да го вклучите телевизорот со напојување, да ги отстраните сите пречки помеѓу телевизорот и далечинскиот управувач и да ги проверите батериите на далечинскиот управувач.

Поставете го правилно инфрацрвениот профил на телевизорот, користете портата HDMI-CEC за поврзување, а исто така обидете се со фабрички ресетирање на Firestick. Ако ништо не работи, контактирајте со поддршката за корисници.

Можни причини зошто јачината на звукот не работи на далечинскиот управувач Firestick

Може да има неколку причини поради кои копчето за јачина на звук одбива да работи на вашиот далечински управувач.

Тоа може да се должи на неисправни батерии , опструкција на сигналот, или стари и истрошеникопчиња за излез.

Тоа исто така може да биде привремена пречка што може да се поправи со циклус на напојување или трајно оштетен далечински управувач што треба да се замени.

Исто така види: Трајно задржување на термостатот на Honeywell: како и кога да се користи

Циклус на напојување на телевизорот

Со оглед на тоа што е едноставен, но потенцијално ефикасен процес, возењето на вашиот телевизор е нешто што можеби сакате да го пробате.

Точниот начин да го направите ова е прво да го исклучите телевизорот, а потоа да го извадите стапот Fire TV од телевизор и дајте му околу 30 секунди.

Пред повторно да го вклучите, погрижете се повторно да го ставите Firestick за двата уреди да се подигнат заедно.

Проверете ги батериите на далечинскиот управувач

Можно е проблемот да не е со самиот далечински управувач, туку со батериите во далечинското.

Батериите на далечинскиот управувач може да се стават во погрешна положба или да се испразнат.

Обидете се да ја измените положбата на батериите и да ги извадите и повторно да ги вметнете правилно во далечинското.

Имајте предвид дека дури и батерија со 50% од нејзината јачина можеби не е доволна за правилно функционирање на далечинското.

Проверете ги копчињата на далечинскиот управувач

Ако вашиот далечински управувач е доста стар, да речеме повеќе од пет години, тогаш можно е да се истроши и да има копчиња што не функционираат.

Тоа може да биде затоа што гумата на дното на секое копче се истрошила со текот на времето или само прашина и нечистотија се акумулирале внатре во далечинскиот управувач со текот на годините.

Знак за овој проблем може да биде дека копчињата стануваат сè поцврсти и потешко да се бидепритиснато надолу.

Исто така, може да проверите дали звукот „клик“ при притискање на копче опстојува, што инаку укажува на распарчена гума.

Исто така види: Може ли да ја платам мојата сметка за Verizon во Walmart? Еве како

Проверете дали има опструкции на сигналот

Копчињата за јачина на звук и вклучување на вашиот далечински управувач користат инфрацрвени зрачења со ниска фреквенција за да емитуваат сигнали што ги добива телевизорот.

Проверете дали има некој предмет на патеката на овие зрачења што може да ја блокира линијата на комуникација помеѓу далечинскиот управувач и телевизорот.

Бидејќи сите копчиња на далечинскиот управувач освен копчињата за јачина на звук и вклучување користат радиофреквентни зраци, можно е остатокот од далечинскиот да функционира совршено додека овие две копчиња изгледаат неисправни.

Поставете го IR профилот на вашиот телевизор

Наједноставниот начин да го направите ова е како што следува:

 • На вашиот телевизор, одете во Поставки
 • Одете до Контрола на опрема
 • Кликнете на Управување со опрема , потоа изберете ТВ
 • Не одете на Променете го телевизорот , но наместо тоа преместете се во Инфрацрвени опции
 • Навигирајте го вашиот пат до ИР профил , потоа Променете го IR профилот
 • Променете го од Сите уреди на вашиот конкретен IR-профил за да видите дали ќе го реши проблемот

Обезбедете правилна HDMI-врска

Проверете дали сте го поврзале Fire TV на правилната HDMI порта.

Треба да се осигурате дека е поврзан со приклучокот HDMI-CEC, дозволувајќи им на другите далечински управувачи да ги конфигурираат моќноста и јачината на звукот на телевизорот.

Можеш да најдешоваа порта е означена на задниот дел од вашиот телевизор или во упатството за работа на телевизорот.

Отстранете го и повторно спарете го далечинскиот управувач

Понекогаш, отспарувањето и поправањето на далечинскиот може да биде доволно за да се поправи проблемот.

За да го раскинете вашиот Fire Stick Remote од телевизорот, се што треба да направите е да отидете во Поставки , потоа Bluetooth контролери и уреди , по што треба да кликнете на Amazon Fire TV Remote и да го изберете уредот за кој станува збор.

Потоа притиснете и задржете Мени + Назад + Дома најмалку 15 секунди.

Штом ќе заврши прекинувањето, Fire TV ќе ве врати во главното мени.

По раскинувањето на спарувањето, треба да го спарите далечинскиот управувач назад со телевизорот, што може лесно да се направи на следниов начин.

 • Поврзете го Firestick со телевизорот.
 • Еднаш Fire TV се вклучува, држете го далечинското блиску до вашиот Firestick, а потоа притиснете и задржете го копчето Дома 10 секунди.
 • Ако далечинското не се спари веднаш, обидете се да го повторите процесот.
 • Може да бидат потребни неколку обиди за да функционира овој процес.

Променете ги поставките за опрема

На вашиот телевизор, преместете се во Поставки и лебдете преминете на Контрола на опрема.

Со избирање на ова ќе се прикаже друго мени, со опција наречена Управување со опрема , по што треба да кликнете на ТВ > Променете го телевизорот.

Ова ќе ве одведе до списокот на брендови на телевизија, каде што треба да го изберете оној што го користите.

Еднаш овој чекорзаврши, ќе добиете известување што ќе ве информира дека можете да го ажурирате далечинскиот управувач на Firestick.

Рестартирајте го Firestick

Едноставното вклучување на Firestick може да биде доволно за да се поправи грешката.

0>На почетниот екран на Firestick на вашиот телевизор, скролувајте до картичката Поставки и кликнете на неа (Можете и да кликнете на копчето Home на далечинскиот управувач за да пристапите до овој екран).

Навигирајте во менито My Fire TV и кликнете на Рестартирај за автоматски да го рестартирате вашиот Firestick.

Ако има некои проблеми со напојувањето со него, вашиот Fire Stick ќе продолжи да се рестартира.

Ресетирање на ТВ и Firestick

Ако едноставното рестартирање не помогне, можеби ќе треба да се обидете да го ресетирате фабрички уредот Firestick.

За да го направите ова, кликнете и држете ги копчињата за навигација Назад и Десно најмалку 10 секунди и кликнете на Продолжи .

Имајте предвид дека ова ќе ја избрише целата преземена содржина и ресетирајте ги вашите параметри. Затоа користете го како последно средство.

Користете го далечинскиот управувач на апликацијата Firestick

Ако се покаже дека вашиот далечински управувач е трајно оштетен и мора да почекате да пристигне замена, може да се обидете да ја користите апликацијата Firestick Remote во меѓувреме на вашиот Уред со Android или iPhone.

Откако ќе ја инсталирате апликацијата, еве како да ја активирате:

 • Откако ќе се подигне Fire TV, најавете се на апликацијата Firestick Remote со помош на вашиот Amazon сметка
 • Изберете го вашиот Fire TV уред од дадената листана уреди
 • Внесете го кодот прикажан на телевизорот во известувањето прикажано на апликацијата
 • Вашиот телефон сега треба да функционира како далечински управувач Fire TV

Контактирајте со поддршка

Ако се чини дека ниту еден од горенаведените чекори не функционира, најдоброто нешто што можете да направите е да ја контактирате службата за поддршка на клиентите на Fire TV на Amazon и да ја информирате за проблемот.

Тие може да ве водат низ серија чекори за решавање проблеми за да се открие основната причина за проблемот.

Ако се покаже дека далечинското е трајно расипано, ќе мора да платите за нов.

Конечни размислувања за добивање Јачина на звук за да работи на вашиот Fire Stick Remote

Имајте предвид дека Fire Stick Remote работи со помош на инфрацрвени зраци, а не со Bluetooth, така што можете да ја користите апликацијата Mi Remote за да го контролирате вашиот Fire Stick.

Ќе ја користите најдете дека оваа апликација доаѓа на залиха во телефоните Xiaomi. Може да преземете и IR Remote апликација по ваш избор, под услов вашиот телефон да доаѓа со IR blaster.

Сепак, ако треба да контактирате со техничка поддршка, препорачувам да ги известите за различните чекори што се обидовте да ги поправите проблемот за да ви заштеди малку драгоцено време.

Можете и да уживате во читањето:

 • Далечинскиот управувач Fire Stick не работи: Како да се решат проблемите [2021]
 • Fire Stick без сигнал: поправено за секунди [2021]
 • Како да го поврзете Firestick со WiFi без далечински [2021]
 • Fire Stick продолжува црно: како да го поправите за неколку секунди [2021]

Често поставуваниПрашања

Како да го одмрзнам далечинскиот управувач на Firestick?

Обидете се да го исклучите Firestick некое време или да го рестартирате Firestick преку поставките на ТВ или користејќи го копчето Home на далечинскиот управувач. Ова исто така може да биде дефект предизвикан од одредена апликација инсталирана на Firestick која бара нејзино отстранување.

Зошто мојот далечински управувач на Firestick трепка портокалово?

Портокаловиот блиц на вашиот далечински управувач значи дека Firestick влегол режимот за откривање , каде што бара соодветен уред во близина за да се поврзе.

Колку години трае Firestick?

Сè додека сте внимателни во неговата употреба, Firestick треба да трае најмалку 3-5 години. Сепак, како и секој друг електронски уред, не е можно точно да се предвиди неговиот животен век.

Дали можете да го спарите стариот далечински управувач Firestick со нов Firestick?

Да, за да го направите ова, треба да притискајте го копчето за почеток 10-20 секунди секој пат кога ќе се префрлите. Потоа, пред Firestick, што сакате да го користите, притиснете го копчето Home најмалку 10-20 секунди додека не почне да трепка. Потоа треба да бидете поврзани.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.