Arris модем DS светло трепка портокалово: како да се поправи

 Arris модем DS светло трепка портокалово: како да се поправи

Michael Perez

Во последно време, мојот модем Arris делуваше со чести прекини на интернетот и проблеми со поврзувањето.

На почетокот мислев дека е проблем со пропусниот опсег, но станав љубопитен за основната причина бидејќи проблемот продолжи .

Исто така, забележав чудна портокалова светлина како трепка на модемот секогаш кога се соочував со проблеми поврзани со интернет.

Изнервирана од честите проблеми со поврзувањето, конечно решив да го разгледам целиот овој проблем на мојот сопствена.

Бидејќи трепкањето на DS светлото во портокалово во мојот модем Arris беше нов феномен, решив да истражам во таа насока бидејќи не знаев зошто тоа се случува.

По опширно истражување и читање, конечно сфатив дека портокаловиот индикатор е знак за прекин на податоците во низводно помеѓу интернет провајдерот и мојот модем.

Најдов и можни решенија за да ја решам оваа закана еднаш засекогаш.

Можете да го решите Arris модемот DS што трепка портокалово со снабдување со соодветна енергија, користење на соодветни кабли и разделник, ресетирање на вашиот модем или со контакт со вашиот интернет провајдер.

Тука се некои од методите со кои се обидов да го вратам модемот Arris на вистинскиот пат и да се ослободам од светлото DS што трепка во портокалово.

Што е DS Light на модем?

Пред да ве запознаам со можните причини, дозволете ми да го објаснам значењето на DS со едноставни зборови.

Од мое разбирање, во телекомуникациските мрежи, DS се залага заНизводно, што се однесува на податоците испратени од интернет провајдерот до клиентот.

Можни причини за портокалова DS светло на модемот Arris

Обично, портокаловото DS светло е еден вид предупредувачки индикатор од модемот Arris.

Тоа може да се должи на причини како што се неисправни кабли, застарен оперативен систем & засилувач; фирмвер, прекини, да набројувам неколку.

Обезбедете доволно напојување

Една од вообичаените причини поради која светлото на Arris модемот DS трепка портокалово е недоволното напојување.

Во во такво сценарио, проверете дали го користите вистинскиот адаптер за напојување за модемот Arris.

Ако користите адаптер за напојување со погрешна спецификација на напон и струја, тоа може да предизвика проблеми со напојувањето во модемот што резултира со трепкање на портокаловото светло.

Ви препорачувам да проверите кај производителот за да ја разберете точната спецификација за напојување пред да го користите адаптерот за напојување.

Можете да го проверите и упатството за употреба кое обично ја дава спецификацијата за напојување за модемот Arris.

Можете да се обидете да користите друг адаптер за напојување и да видите дали горенаведениот проблем е решен.

Рестартирајте го модемот

Едноставно рестартирање на модемот може да ги реши повеќето мали проблеми.

Исто така види: Колку далеку можете да следите AirTag на Apple: Објаснето

Ако го користите модемот Arris подолго време, тогаш постојат шанси тој да го запре функционирањето на модемот што резултира со загуби на пакети.

Ви предлагам да го рестартирате модемот со исклучување на струјата и потоа исклучување од струјаштекер.

По краток период на чекање од 5 секунди, повторно приклучете го модемот во електричниот приклучок и вклучете го.

Ви предлагам да му дадете на модемот Arris најмалку 3 секунди додека не услугите се повторно на интернет.

Горените чекори треба да го решат DS светлото што трепка во портокалово.

Проверете ги сите кабли и врски

Неодамна имав разговор со мрежен техничар кој ми кажа дека модемот Arris исто така може да трепка како знак на неисправни врски.

Значи, ако рестартирањето на модемот не го реши вашиот проблем, тогаш е време веднаш да ги проверите врските со кабелот.

Портокаловото светло е и предупредувачки индикатор кој ви кажува дека нешто не е во ред со модемот Arris.

Прво и најважно, треба да се осигурате дека сите етернет кабли се правилно прицврстени на слотот за етернет и исклучете ја можноста за олабавен кабел.

Второ, проверете дали каблите се поврзани со десните отвори. Вашата интернет-врска ќе биде офлајн ако каблите не се поврзани на вистинските слотови.

И на крај, треба да се погрижите коаксијалниот кабел или конекторот RJ45 да не се скршени.

Под таков сценарио, ви предлагам да купите нов CAT5 кабел или да користите резервен кабел за да го решите проблемот Downstream со модемот Arris.

Проверете го разделувачот за оштетување

Јас обично го споделувам интернет конекција и за мојата телефонска линија, интернет и кабловска телевизија.

Ако иматеврската е слична на мојата, тогаш предлагам да го проверите разделувачот за какви било дефекти.

Еднаш имав проблем со мојот модем Arris каде што светлото Downstream трепкаше портокалово.

Не знам што За да го направам, конечно повикав мрежен техничар кој, по целата дијагноза, идентификуваше проблем со разделувачот.

Мојот интернет беше повторно вклучен при замена на разделувачот и проблемот со трепкањето на индикаторот Downstream исчезна.

Затоа предлагам да го замените разделувачот и да видите дали проблемот е решен.

Проверете ги нивоата на сигналот

Ако вашиот проблем опстојува, тоа би можело да биде поради виденото пониско ниво на сигнал на крајот од модемот Arris.

Можете лесно да ги проверите сигналите со најавување на веб-страницата на вашиот модем и навигација до делот за дијагностика на модемот.

Под делот, ќе најдете детали како што се нагорниот SNR, напојувањето нагоре, надолу SNR и моќта низводно што ја одредува јачината на вашиот сигнал.

Ако вашиот однос на сигналот и шумот (SNR) е низок, тоа сугерира дека нивото на бучава е високо, што предизвикува поврзување проблеми во модемот.

Ви препорачувам да контактирате со вашиот давател на Интернет услуги и да му ги дадете вредностите добиени од вашиот модем Arris и да чекате за нивна помош.

Проверете дали има прекини

Бидејќи Downstream(DS) се податоците испратени од интернет провајдерот до клиентот, секој прекин на крајот на давателот на услугата исто така може да резултира сопортокаловото светло трепка во вашиот модем Arris.

Ако има прекин, протокот на податоци низводно е исклучен, а модемот Arris ќе го издаде портокаловото светло.

Ви препорачувам да се обратите до интернет провајдерот и да дознаете дали има прекин или други проблеми со поврзувањето на нивниот крај.

Ажурирање на фирмверот

Друга честа причина наведена од други корисници на Arris е употребата на застарен фирмвер во модемот.

Фирмверот е специјален софтвер дизајниран да врши специфични функции поврзани со одреден хардвер.

Читав опширно обидувајќи се да го сфатам влијанието на фирмверот врз модемот и сфатив дека фирмверот го контролира однесувањето на вашиот модем.

Исто така, дознав дека новиот фирмвер обично се состои од поправени грешки, содржи нови функции и ве штити од безбедносни закани поврзани со вашата мрежа.

Можете да го проверите новиот верзија на фирмверот така што ќе се најавите на веб-страницата на модемот Arris и потоа одете до табулаторот „Gateway“, каде што ќе ја најдете верзијата на фирмверот.

Алтернативно, можете да се повикате на веб-страницата на Arris за да го најдете најновиот фирмвер изданија.

Ако вашиот фирмвер е застарен, преземете го од веб-локацијата на Arris и зачувајте го на вашиот компјутер.

Сега отворете ја веб-страницата на модемот Arris и поставете ја најновата верзија.

По инсталирањето на најновиот фирмвер, рестартирајте го модемот Arris и проверете дали проблемот е решен.

Фабричко ресетирање наМодем

Другата најпопуларна опција е да го ресетирате вашиот Arris модем.

Можеби се соочувате со проблеми надолу поради застарени конфигурации на модемот, а ресетирањето на модемот може да го реши овој проблем.

Можете да го ресетирате модемот со притискање и држење на копчето „Ресетирај“ неколку секунди.

Ресетирањето на фабричките поставки ќе ги избрише сите ваши лозинки и други податоци зачувани во модемот и ќе ги врати на фабричките поставки.

Контактирајте со поддршката

Ако нема од горенаведените упатства го решава проблемот, тогаш предлагам да ја повикате поддршката за корисници на вашиот давател на Интернет услуги и да го известите за проблемот.

Во зависност од нивната дијагноза, вашиот интернет провајдер или ќе испрати техничар до вашиот дом или направете ги потребните прилагодувања на крајот за да го решите овој проблем.

Завршни размислувања за DS светлото што трепка портокалово

Читав некои од објавите на форумите на корисници и открив дека некои од нив се соочуваат со често DS светло трепкаат бидејќи не го користеле оригиналниот модем Arris.

Ако не сте сигурни дали модемот што го користите е оригинален, препорачувам да го купите директно од Arris.

Честото DS светло што трепка во портокаловото може да се должи и на проблеми со внатрешното коло со модемот.

Ако имате резервен модем Arris, тогаш обидете се да го замените постоечкиот модем со резервниот и проверете дали новиот модем ќе го реши проблемот.

И во многу ретко сценарио, портокаловото трепкање можеисто така се должи на неисправна LED сијалица во модемот.

Предлагам да купите нов модем за да видите дали проблемот е решен.

Можете и да уживате во читањето:

  • Arris TM1602 US/DS Light Трепка: Како да се поправи за неколку минути
  • Како лесно да се ажурира фирмверот Arris за неколку секунди
  • Како да се поправи неуспехот во синхронизацијата на времето на синхронизација Arris
  • Портокалово светло на рутерот Verizon Fios: Како да се решат проблемите
  • Кокс рутерот трепка портокалово: како да се поправи за неколку секунди

Често поставувани прашања

Што значи кога светлото за врска е портокалово?

Ако светлото за врската на вашиот Arris модем е портокалово, тогаш тоа е индикатор дека модемот Arris не ја прима вашата низводно податоци пренесени од вашиот интернет провајдер.

Каде е копчето за ресетирање на модемот Arris?

Можете да го најдете копчето за ресетирање на задниот дел од модемот Arris во близина на етикетата што го опишува серискиот број на модемот .

Кои светла треба да трепкаат на мојот модем Arris?

Во нормално сценарио, вашата врска за LAN и Power мора да трепка зелено.

Ако вашата телефонска линија е поврзан, тогаш и вашиот ASDL мора да биде зелено.

Како да го тестирам мојот модем Arris?

Можете да го тестирате модемот Arris со најавување на веб-страницата и навигација на картичката „Дијагностика“ . Кликнете на опцијата „Тест модем“.

Ако вашиот модем работи добро, дијагнозата на тестот ќе прикаже резултат „Поминете“; во спротивно, тоаќе прикаже резултат „Неуспешно“.

Исто така види: Далечински кодови за телевизорите LG: Целосен водич

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.