Зошто мојот Xbox постојано се исклучува? (Еден X/S, серија X/S)

 Зошто мојот Xbox постојано се исклучува? (Еден X/S, серија X/S)

Michael Perez

Содржина

Пред неколку дена мојот Xbox ненадејно се исклучи додека бев на сред игра.

Повторно го вклучив и за уште 10 минути повторно се исклучи.

Јас чувај ја мојата конзола на мојата ТВ-полица заедно со неколку книги и мојата конзола беше алармантно жешка на допир.

Додека Xbox се олади, проверував некои форуми и видеа и сфатив дека проблемот со мојата конзола е прегревање.

Исто така види: Како да блокирате повици на фиксна линија за неколку секунди

Но, ако вашата конзола не се прегрее, има неколку поправки што можете да ги испробате.

Ако вашиот Xbox постојано се исклучува, најверојатно се прегрева и предизвикува исклучување на системот. Погрижете се да се чува во отворена средина без прашина за да спречите нагло исклучување.

Вашиот Xbox се прегрее и му треба проток на воздух

Најчеста причина зошто вашиот Xbox случајно се исклучува е затоа што веројатно нема доволно проток на воздух.

Во повеќето случаи, откако Xbox ќе се исклучи, тој нема да се вклучи повторно некое време. Ова е поради прегревање.

ТВ кабинетите и полиците не треба да се земаат предвид освен ако не се целосно отворени.

И не ставајте го вашиот Xbox или кој било друг уред еден врз друг бидејќи тоа може да ја зголеми размената на топлина помеѓу уредите.

Кога компонентите ја надминуваат препорачаната работна температура, Xbox автоматски ќе се исклучи за да спречи оштетување.

Ова може да го спречите само со поставување на вашиот Xbox на поотворен простор.

Ако го имате оригиналниот Xbox One, направетепроверете дали вашето напојување е исто така добро проветрено.

Исто така, погрижете се да не се насобра прашина на отворите околу конзолата.

Ако има, можете да користите мека крпа и конзерва со компримиран воздух за да се исчисти прашината. Би препорачал да го чистите еднаш на два или три месеци.

Или е лош штекер или лошо напојување

Ако вашата конзола постојано се исклучува иако не е жешко, тогаш можеби е проблем со струја.

Ќе треба да го проверите и штекерот и напојувањето.

Исклучете го Xbox од штекерот.

Повторно поврзете се на кој било друг штекер без да користите заштита од пренапони и видете дали се исклучува.

Ако Xbox не се исклучи, тогаш имате лош штекер. Користете друг штекер додека не го поправите.

Меѓутоа, ако се исклучи, тогаш може да биде напојувањето што предизвикува проблеми.

Исто така види: ОНН ТВ нема да се поврзе со Wi-Fi: како да се поправи за неколку минути

За оригиналниот Xbox One, прилично е лесно да се провери и сменете го напојувањето бидејќи е надворешно.

Ако светлото за напојување трепка портокалово или воопшто нема светло, тогаш ќе треба да го замените напојувањето.

За One X/S и серијата X/S, напојувањето е внатрешно.

Значи, ако вашиот кабел за напојување не се напојува на конзолата, тоа може да биде напојувањето или нешто друго што го спречува вклучувањето на конзолата.

Можете да се обидете да позајмите кабел за напојување од пријател за да проверите дали вашата конзола сè уште еработи.

Во спротивно, ќе мора да го проверите вашиот Xbox и да го поправите во овластен сервисен центар.

Тајмерот за неактивност може да биде активен на вашиот Xbox

Ако вашиот Xbox се исклучува секогаш кога одите да земете ужинка или да направите мала пауза, можеби ќе го вклучите тајмерот за неактивност.

На кој било модел на Xbox, од почетниот екран, одете до Профилот & засилувач; систем > Поставки > Општо > Опции за напојување.

Овде, во „Опции“ ќе видите поставка означена како „Исклучи после“.

Изберете „Не се исклучува автоматски“ и вашиот Xbox треба да остане вклучен дури и за време на неактивност.

Треба да го ажурирате вашиот Xbox

Недостасуваат системски ажурирања, исто така, може да предизвикаат лошо однесување на вашиот Xbox.

Ако сте утврдиле дека не важи ниту една од горенаведените поправки на вашиот Xbox, тогаш ќе треба да го ажурирате.

Исто така, важно е да се забележи дека ако сте во програмата Insider за Xbox, тогаш некои ажурирања може да предизвикаат вашата конзола нагло да се исклучи.

Ова е затоа што овие ажурирања се во фаза на тестирање, така што тие се инхерентно полни со грешки и проблеми што треба да се поправат.

Можете да се откажете од програмата за инсајдер на Xbox од апликацијата „Insider Hub“ на Xbox на вашата конзола или компјутер за да се вратите на последното стабилно ажурирање.

Сепак, ако сте редовен корисник и се соочувате со проблеми, тогаш ќе треба да го ажурирате вашиот Xbox.

Бидејќи конзолата не останува вклучена, ќе треба да го ресетираме вашиот уред на стандардно преку USB, а потоаприменете ги ажурирањата.

Првото нешто што ќе ви треба е компјутер или лаптоп и USB-уред.

Проверете дали USB-то има најмалку 4 GB простор и е форматиран како NTFS бидејќи Xbox ги чита ажурираните датотеки во NTFS формат.

Можете да го форматирате вашиот USB-диск на Windows

За да го направите ова:

 • Поврзете го USB-уредот со вашиот компјутер и навигирајте до „Овој компјутер“ (Мој компјутер на постари верзии на Windows).
 • Десен клик на иконата USB-уред и кликнете на „Форматирај“.
 • Од скокачкиот прозорец, кликнете на „ Датотечниот систем“ и изберете „NTFS“.

Сега изберете „Брз формат“ и вашиот USB-уред ќе биде готов за неколку минути.

Преземање датотеки за ресетирање на системот

За да го направите ова:

 • Одете на страницата за поддршка на Xbox и кликнете на „Ресетирај користејќи USB флеш драјв“ и потоа кликнете на „На вашиот компјутер“.
 • Од капката. надолу, скролувајте до дното и кликнете на врската означена како „Врати ги фабричките поставки“.
 • Зачувајте ја датотеката на работната површина и потоа извадете ја датотеката на вашиот USB-уред.

името на датотеката ќе биде „$SystemUpdate, затоа не ја преименувајте датотеката бидејќи ќе ја оштети датотеката за ажурирање.

Ресетирање на вашиот Xbox

Последниот чекор е ресетирање на вашиот Xbox.

0>Пред да започнете, проверете дали сте го исклучиле кабелот за етернет ако користите жична врска.

Покрај тоа, исклучете го Xbox и исклучете го напојувањето околу 30 секунди пред повторно да го вклучите.

Приклучете го USB-то во Xbox, но не вклучувајтеконзолата.:

 • Ако користите Xbox Series S или One S, држете го копчето „Pair“ на конзолата и притиснете го копчето Xbox на контролерот еднаш.
 • Ако користите Series X, One X или One, држете ги копчето „Pair“ и копчето „Eject“, а потоа притиснете го копчето Xbox на контролерот еднаш.
 • Треба да слушнете два тона „Power up“ со неколку секунди помеѓу секој звук.

Оставете ги двете копчиња по вториот звук и почекајте да заврши ресетирањето.

Штом ќе заврши, ќе мора да поминете низ почетното поставување за вашата конзола и таа ќе биде подготвена за играње.

Ако не сте ги слушнале двата тона „Преклучување“, или наместо тоа, сте слушнале тон „Исклучување на енергија“, ќе треба да го повторите процесот повторно.

Контактирајте со поддршката на Xbox ако вашиот Xbox сè уште се исклучува

Споменатите поправки треба да го решат проблемот со вашиот Xbox.

Но, ако не или ако вашиот Xbox воопшто не се вклучува, можеби ќе треба да го поправите или замените ако сè уште е под гаранција.

Можете да стапите во контакт со поддршката за Xbox и да ги известите за што е проблемот е.

Откако ќе го дијагностицираат проблемот, ќе ве известат дали може да се поправи или замени.

Дали е можно да го чувате вашиот Xbox во затворен простор?

Можете да го поставите вашиот Xbox во затворен простор ако имате на ум специфично поставување на игри.

Но, ќе треба да користите надворешни решенија за ладење како што се ладилници за воздух или вода сличнина поставување на компјутер.

Иако сите овие решенија се прилагодени, можете да најдете многу упатства и видеа на различни технолошки форуми.

Но, ако само барате брзо решение за вашиот Xbox се прегрее додека е затворен, тоа не е можно.

И, конечно, иако поновата генерација на Xbox ретко има такви проблеми, тие беа пријавени од корисниците.

Затоа одржувајте ја вашата конзола добро проветрена , без прашина и масовно ќе ги намалите шансите да се соочите со такви проблеми.

Можете и да уживате во читањето

 • Контролорот на Xbox постојано се исклучува: како да се поправи за неколку минути
 • Можам ли да користам апликација Xfinity на Xbox One?: сè што треба да знаете
 • Xbox One Power Brick Orange Light: како да се поправи
 • Контролорот PS4 нема да престане да вибрира: како да се поправи за неколку секунди

Често поставувани прашања

Зошто мојот Xbox One се исклучува само по себе кога играм игра?

Проверете дали вашето светло за напојување е цврсто бело додека ја играте играта. Во спротивно, може да укаже на проблем со напојувањето.

Дополнително, проверете дали вашата конзола не е затворена бидејќи тоа може да предизвика прегревање и исклучување.

Зошто мојот Xbox се исклучува кога се вчитува играта?

Треба да ја ажурирате играта или конзолата. Проверете дали и двете се на нивната најнова верзија и вашата игра треба да се вчита без проблеми.

За физички игри, проверете дали вашиот диск не е изгребан илиоштетени. Нема да работи ако е.

Што значи портокаловото светло на мојот контролер на Xbox Elite Series?

Портокаловото светло на вашиот Xbox Elite контролер значи дека треба да ја смените батеријата.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.