Roku без звук: Како да се решат проблемите за неколку секунди

 Roku без звук: Како да се решат проблемите за неколку секунди

Michael Perez

Платформите за онлајн стриминг полека, но сигурно стануваат примарен извор на медиумска содржина денес.

Се чини дека многу луѓе претпочитаат да се приспособат на Netflix и Hulu отколку традиционалните кабелски канали.

За луѓето на телевизори од постарата генерација, стриминг стиковите како Roku овозможуваат пристап до огромната библиотека со онлајн содржини.

За жал, затоа може да биде многу фрустрирачки кога вашиот Roku наиде на технички проблеми.

Многу корисници, вклучително и јас, пријавија дека имаат проблеми со аудио излезот на Roku.

Исто така види: Бавна брзина на прикачување: како да се поправи за неколку секунди

Сепак, откако прочитав неколку написи и форуми на интернет, открив дека проблемите со аудиото на Roku се едни од најлесните за поправање.

Во повеќето случаи, можете сами да го решите проблемот и да имплементирате решение за неколку минути.

Овој напис ќе послужи не само како чекор-по-чекор водич за вас да решавајте ги и разрешете ги проблемите со аудиото со Roku, но исто така ќе ви помогне да разберете што може да предизвикало овие проблеми да се појават на прво место.

Ако вашиот Roku нема излез на звук, проверете ја врската со HDMI, прилагодете ја вашата Roku аудио поставки и проверете дали аудио форматот на медиумот е компатибилен со вашиот уред Roku. Ако вашиот Roku сè уште нема звук, ресетирајте го уредот Roku.

Проверете ја HDMI-врската на вашиот Roku

Најчеста причина за аудио проблем со вашиот Roku уред е проблем со HDMIврската што се користи за приклучување на уредот во вашиот телевизор.

Сепак, постојат едноставни поправки на овој проблем. Може да се обидете или да го префрлите влезот во кој сте го приклучиле уредот Roku или да го вклучите кабелот што го користите за поврзување на уредот.

Заменете ги вашите HDMI влезови

HDMI-врските се две- дигитални конекции кои носат и аудио и видео.

Исто како и секоја дигитална врска, можно е HDMI-каналот да доживее одреден метеж кога има многу активности.

Ако тоа е она што ги предизвикува проблемите со аудиото на вашиот Roku, отстранувањето на уредот Roku од тековниот влез за HDMI и приклучувањето на друга порта ќе го реши проблемот.

Приклучувањето на HDMI кабелот во различни порти го олеснуваат сообраќајот што минува низ него, со што се решава проблемот со аудиото.

Меѓутоа, ако овој проблем се појавува често, тоа може да укаже на проблем со самиот телевизор.

Заменете го вашиот HDMI кабел

Понекогаш проблемот со аудиото може да биде предизвикан од физички проблем како што е жици.

Секогаш проверувајте дали вашите HDMI кабли не се оштетени и дека се цврсто прицврстени на портите на уредот.

Исто така види: Како да користите Roku TV без далечински управувач и Wi-Fi: Целосен водич

Ако вашиот HDMI кабел е оштетен, може да имате и проблеми со видеото, како нејасни или повремени слики, покрај проблемите со аудиото.

Во овој случај, заменете го тековниот HDMI кабелот за нови ќе ви ги реши проблемите.

HDMI каблите се прилично евтинии се многу лесно достапни. Сепак, една работа што треба да ја имате на ум кога купувате кабел е да бидете сигурни дека ја добивате вистинската должина. Каблите кои се непотребно долги се склони кон оштетување.

Проверете ги поставките за аудио на вашиот Roku

Ако проверката на влезовите и каблите HDMI не го реши проблемот со аудиото, проблемот може да лежи во неправилно конфигуриран уред Roku.

Избирањето на погрешен излезен канал може да предизвика вашиот Roku да нема аудио. За среќа, ова е многу едноставно за поправка.

Ако вашиот Roku уред е приклучен на A/V приемник или звучна лента преку оптички (TOSLink) кабел, обидете се да го направите ова:

 1. Вклучено вашиот далечински управувач Roku, притиснете го копчето за почеток.
 2. Пронајдете го менито Поставки со лизгање нагоре или надолу и изберете го.
 3. Изберете го менито Аудио под него.
 4. Поставете го HDMI и опцијата S/PDIF на Dolby D (Dolby Digital).

Ако вашиот Roku уред е приклучен на A/V ресивер, лента за звук или телевизор преку HDMI кабел, обидете се да го направите ова:

 1. На далечинскиот управувач Roku, притиснете го копчето за почеток.
 2. Пронајдете го менито Поставки со лизгање нагоре или надолу и изберете го.
 3. Изберете го менито Аудио под него.
 4. Поставете го аудио режимот на стерео.
 5. Поставете ја опцијата HDMI на PCM-Stereo.

Проверете го аудио форматот на медиумот што се обидувате да го репродуцирате на Roku

Ако вашиот Roku селективно репродуцира аудио, т.е. можете да слушате некои видови аудио, но не и други; тоа укажува на апроблем со компатибилноста.

Аудио форматот што се обидувате да го репродуцирате не е поддржан од опрема поврзана со уредот Roku или можеби е погрешно конфигуриран.

За да го решите овој проблем, ќе мора да ги отворите поставките за аудио на вашиот Roku и да ги имплементирате истите решенија споменати погоре, во зависност од тоа дали користите TOSLink или HDMI конекција.

Како да ја добиете вашата Аудио за репродукција во опкружувачки звук

Во повеќето ситуации, вашиот Roku може автоматски да ги открие аудио способностите на уредот во кој е приклучен, како што се вашиот телевизор, лента за звук или A/V приемник.

Сепак, понекогаш ќе треба рачно да го изберете аудио каналот. Ако гледате содржина што е означена како Dolby 5.1 или Dolby atmos, но слуша само стерео звук наместо сараунд, обидете се со оваа поправка:

 1. На далечинскиот управувач Roku, притиснете го копчето за почеток.
 2. Пронајдете го менито Поставки со лизгање нагоре или надолу и изберете го.
 3. Изберете го менито Аудио под него.
 4. Вашиот HDMI (или HDMI и S/PDIF за поврзувањата TOSLink) ќе биде стандардно поставено на Auto Detect. Променете ја во опцијата со која е компатибилен вашиот телевизор, лента за звук или A/V ресивер.
 5. Некои канали како Netflix имаат свои посебни аудио поставки, кои ќе треба да ги изберете рачно.

Како да го поправите искривеното аудио на Roku

Искриениот звук е познат проблем што го пријавиле корисниците на Roku. Обично се наоѓа на Roku Ultra, но може да се појави и наи други модели. За да го решите проблемот:

 1. Започнете со репродукција на видеото што сакате да го гледате.
 2. Притиснете го копчето ѕвездичка (*) на далечинскиот управувач Roku.
 3. Скролувајте и пронајдете Режим на јачина на звук.
 4. Исклучете ја оваа опција на ИСКЛУЧЕНО со лизгање надесно.

Како да ги синхронизирате вашето аудио и видео

Некои корисници пријавиле дека аудио и видео имаат тенденција да се десинхронизираат понекогаш кога гледате содржина на нивниот уред Roku.

Поправка за решавање на овој проблем бара од вас да направите промени во својствата за освежување на видеото. За да го направите ова:

 1. На далечинскиот управувач Roku, притиснете го копчето за почеток.
 2. Пронајдете го менито Поставки со лизгање нагоре или надолу и изберете го.
 3. Најдете го Системско мени и изберете Напредни системски поставки под него.
 4. Изберете ја опцијата Напредни поставки за екранот.
 5. Најдете ја опцијата Автоматско прилагодување на стапката на освежување на екранот и поставете ја на Оневозможено.

Иако ова решение ќе ги реши проблемите со синхронизацијата на аудиото, може да создаде некои несакани проблеми со репродукцијата на видеото, како што се непредвидливите слики.

Ако ова ви се случи, едноставно префрлете го Автоматскиот -прилагодете ја опцијата за стапка на освежување на екранот назад на Овозможено.

Решавање проблеми со аудио-приемникот Вашиот Roku е приклучен на

Понекогаш проблемот можеби не е во вашиот Roku, туку во аудио-приемникот на кој е поврзан вашиот Roku.

Некои чекори што можете да ги преземете за да го решите овој проблем се:

 1. Обезбедете дека ситекомпонентите се вклучени.
 2. Проверете дали сте го избрале точниот влез на вашиот A/V приемник, звучната лента или ТВ.
 3. Проверете дали случајно сте го исклучиле звукот на вашата аудио компонента.
 4. Обидете се да ја прилагодите јачината на звукот на повисоки и пониски нивоа за да видите дали тоа има некаква разлика во репродукцијата на аудио.

Ако сакате да пуштате музика преку вашиот уред Roku, можете барајте ги најдобрите стерео приемници.

Можете дури и да репродуцирате различна музика на повеќе уреди Echo за подобро аудио искуство.

Ресетирајте го вашиот уред Roku

Ако нема од поправките го решија вашиот проблем, последната опција што ви остана е да извршите фабрички ресетирање на вашиот Roku уред.

За да извршите фабрички ресетирање на вашиот Roku уред од поставките на уредот:

 1. На далечинскиот управувач Roku, притиснете го копчето за почеток.
 2. Пронајдете го менито Поставки со лизгање нагоре или надолу и изберете го.
 3. Најдете го менито Систем и изберете Напредни системски поставки под него.
 4. Одете во менито Фабричко ресетирање и изберете Фабричко ресетирање сè. Следете ги упатствата на екранот за да го завршите ресетирањето.

Можете дури и да го ресетирате вашиот уред со користење на копчето за хардверско ресетирање на задната или долната страна на вашиот уред Roku.

Тоа би можело или да биде во форма на тактилно копче, кое го притискате со прстот, или копче за дупчење, за кое ќе ви треба спојка за хартија.

За да го ресетирате уредот, притиснете и задржете го ресетирањетокопчето за околу 10 секунди. Повеќето уреди Roku ќе имаат индикаторско светло што трепка брзо за да укаже на успешно ресетирање на фабричките поставки.

Завршни коментари за Како да го поправите вашиот Roku без звук

Аудио проблемите со уредите Roku се доста чести и за среќа се се поправа многу лесно.

Покрај поправките споменати во написот погоре, некои едноставни решенија што можете да ги испробате се да го исклучите вашиот Roku од напојувањето пред повторно да го вклучите.

Исто така, проверете дека го користите ѕидниот адаптер за напојување вклучен со уредот за да го напојувате.

Исто така, проверете дали сте го тестирале вашиот A/V приемник, телевизор или звучна лента со други аудио влезови за да се уверите дека проблемот лежи во Roku уред, а не со уредот за аудио приемник.

Решенијата споменати во статијата гарантираат дека ќе работат. Меѓутоа, ако тие не го решат проблемот наместо вас, тоа може да укаже на внатрешен проблем со вашиот уред Roku, а единствениот начин да го решите е да контактирате со поддршката за корисници на Roku.

Една важна работа да Забелешка е дека извршувањето на фабрички ресетирање ќе ги избрише сите ваши лични податоци за преференци и ќе ја прекине врската на вашиот уред Roku од вашата сметка на Roku.

Затоа, размислете за ресетирање на вашиот уред Roku само како последно средство бидејќи оваа промена е неповратна.

Можете и да уживате во читањето:

 • Року аудио не е синхронизирано: како да се поправи за неколку секунди
 • Року далечинскиот јачина на звукот не работи : Како даРешавање проблеми
 • Прегревање на Roku: како да го смирите за неколку секунди
 • Како да го промените влезот на Roku TV: Целосен водич
 • Како да го поврзам Roku на телевизор без HDMI за неколку секунди

Често поставувани прашања

Како да го прекинам звукот на мојот Roku?

Ако вашиот далечински управувач Roku има копче за исклучување звук, вклучете го за да го вклучите звукот на уредот Roku.

Меѓутоа, ако вашиот уред нема форма на контрола на јачината на звукот, ќе треба да ги погледнете каблите за HDMI или аудио поставки.

Колку долго трае Roku?

Уредот Roku, во просек, има животен век помеѓу 3 и 5 години.

Како да отклучам мојот Roku?

Не е возможно директно да се направи џеилбрејк на Roku уред, но може да се репродуцираат надворешни содржини на него со пресликување на екранот или емитување од вашиот мобилен уред или компјутер, користејќи USB-кабел или репродукција преку локална мрежа, или со користење на функцијата Play on Roku на апликацијата Roku Mobile.

Како да стигнам до тајното мени Roku?

Притиснете копчето Home (за да стигнете до почетниот екран) > притиснете го копчето Дома 5 пати > Притиснете го копчето Брзо напред > Притиснете Play > Потоа Премотај назад > Притиснете Play > Потоа копче Fast Forward.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.