Apple Watch нема да помине нагоре? Еве како го поправав мојот

 Apple Watch нема да помине нагоре? Еве како го поправав мојот

Michael Perez

Пред неколку дена, мојот Apple Watch почна да се однесува чудно.

Не можев да лизгам нагоре или надолу на главниот екран за да ги проверам моите известувања или да стартувам Контролен центар.

На почетокот , мислев дека екранот на часовникот е оштетен, но можев да лизгам лево/десно, па дури и да ги стартувам апликациите.

Не знаев што не е во ред со мојот часовник и почнав да го решам проблемот со првата шанса .

Вашиот Apple Watch нема да влече нагоре ако се соочува со технички грешки или проблем со спарување. Можете да го вратите повлекувањето нагоре на часовникот со рестартирање. Ако вашиот Apple Watch сè уште не повлекува нагоре, отспарете го од телефонот и повторно спарете го.

Зошто мојот Apple Watch не се лизга нагоре?

Таму може да бидат неколку причини зошто вашиот Apple Watch не повлекува нагоре.

Екранот може да е валкан или мрсен, што може да предизвика пречка во навигацијата низ интерфејсот на часовникот.

Вашиот часовник може да се соочи со технички грешки или дефекти, што доведува до неправилно работење.

Застарениот часовник, исто така, може да биде причина вашиот Apple Watch да не помине нагоре.

Пробајте го ова пред да се обидете нешто друго

Пред да преминеме на главните решенија за проблемот со лизгањето на вашиот Apple Watch, важно е да се осигурате дека вашиот часовник е чист и без прашина.

Ова може да изгледа неважно, но влажниот или валкан екран на часовникот може да создаде проблеми во неговото непречено функционирање, особено проблемот со лизгањето нагоре.

Отстранете го заштитникот на екранот од вашиотгледајте (ако има) и избришете го екранот со чиста, сува крпа.

Бидете внимателни додека чистите, бидејќи сапуните, средствата за чистење, абразивните материјали и надворешната топлина може да го оштетат екранот на часовникот.

Ако чистењето на Apple Watch не го реши вашиот проблем, следете ги решенијата за проблеми детално во претстојните делови.

Забелешка: Можеби ќе треба да поминете низ повеќе од еден начин за да го добиете вашиот Apple Watch повторно работи правилно.

Рестартирај го часовникот

Вашиот часовник на Apple може да се соочи со технички дефекти, што може да доведе до тоа да не реагира на вашиот гест за повлекување нагоре.

Можете лесно Поправете го ова со рестартирање на часовникот.

За да го направите тоа:

 1. Држете го притиснато страничното копче на вашиот Apple Watch за да се појави копчето „Power“ (за watchOS 9) или Лизгач „Исклучување“ (за watchOS 8 или порано).
 2. Кликнете на копчето „Напојување“ во горниот десен агол на екранот (само за watchOS 9).
 3. Сега, поминете го лизгачот „Исклучување“ за да го исклучите часовникот.
 4. Почекајте минута или две.
 5. Притиснете го страничното копче повторно додека не го видите логото на Apple за повторно да го вклучите часовникот.

Откако ќе завршите, повлечете го екранот за да видите дали вашиот часовник работи правилно.

Присилно рестартирање на часовникот

Ако рестартирањето на Apple Watch не функционира, може да се обидете насилно да го рестартирате за да го решите проблемот со лизгањето нагоре.

Присилно рестартирање на вашиот Apple Watch следејќи ги овие чекори:

Исто така види: Како да го смените влезот на телевизорот Samsung? Сè што треба да знаете
 1. Притиснете и задржете ја круната истраничните копчиња истовремено.
 2. Опуштете ги копчињата кога ќе го видите логото на Apple на екранот.
 3. Почекајте часовникот да се подигне.

Проверете го часовникот за да видите дали можете да поминете нагоре по екранот.

Исклучете/вклучете ја системската хептика

Исклучувањето и вклучувањето на системската хептика е уште едно решение за да го решите проблемот со лизгање нагоре на вашиот Apple Watch.

Многумина луѓето го пријавиле овој метод за да го решат нивниот проблем без да го рестартираат часовникот.

Еве како можете да ја промените системската хептика на вашиот часовник:

 1. Притиснете го копчето Crown на часовникот.
 2. Одете во „Поставки“.
 3. Скролувајте надолу користејќи го копчето „Круна“ и отворете „Звук и засилувач; Haptics“.
 4. Лоцирајте го „System Haptics“ и исклучете го.
 5. Почекајте неколку секунди пред повторно да го вклучите.

Сега, одете на главниот екран на часовникот и проверете дали проблемот е решен.

Отстранете го и повторно спарете го часовникот

Вашиот Apple Watch може да се соочи со неколку грешки или грешки, вклучително и неодговарање на вашите гестови поради проблем со спарувањето.

Разпарување и повторно -Спарувањето на часовникот со вашиот паметен телефон може да помогне да се поправат сите такви грешки.

Но запомнете, кога повторно го спарувате часовникот, поставете го како нов часовник и не враќајте го од резервната копија.

За да го прекинете спарувањето на вашиот Apple Watch, треба:

 1. Да ги држите вашите iPhone и часовникот блиску еден до друг.
 2. Стартирајте ја апликацијата „Apple Watch“ на телефонот.
 3. Одете во „Мој часовник“табот и изберете „Сите часовници“.
 4. Кликнете на копчето „i“ до часовникот што сакате да го прекинете.
 5. Допрете на „Отстрани спарување на Apple Watch“.
 6. Потврдете го вашиот избор. Можеби ќе биде побарано да ја внесете лозинката на Apple ID.

Кога ќе заврши процесот на раскинување на спарувањето, ќе видите порака „Започни со спарување“ на екранот на часовникот.

Следете ги овие чекори за повторно да го спарите вашиот Apple Watch:

 1. Чувајте го часовникот блиску до телефонот.
 2. Ќе видите известување „Користете го вашиот iPhone за да го поставите овој Apple Watch“ на вашиот телефон. Кликнете на „Продолжи“.
 3. Ако не го добиете ова известување, отворете ја апликацијата „Apple Watch“, одете во „Сите часовници“ и изберете „Спари нов часовник“.
 4. Следете упатствата на екранот за повторно да го спарите вашиот часовник како нов.

Откако ќе завршите, проверете дали часовникот работи добро.

Исто така види: Дали Google Nest WiFi работи со Xfinity? Како да се постави

Проверете дали има ажурирања на WatchOS

Застарениот Apple WatchOS може да предизвика многу проблеми за вашиот часовник, вклучувајќи го и проблемот со лизгањето нагоре.

Ажурирањето на watchOS на најновата верзија може да ви помогне да го отстраните овој проблем.

За ажурирање на часовникот преку вашиот iPhone:

 1. Отворете ја апликацијата „Apple Watch“.
 2. Одете на „ Картичка „Мој часовник“.
 3. Кликнете на „Општо“ и допрете на „Ажурирање софтвер“.
 4. Преземете го ажурирањето (ако е достапно). Доколку е потребно, внесете ја лозинката за вашиот iPhone или Apple Watch.
 5. Почекајте да се ажурира часовникот. Ова може да потрае од неколку минути до еден час за да се заврши.

Можете да ажуриратевашиот Apple Watch директно од неговиот интерфејс ако работи на watchOS 6 или понова верзија.

Следете ги овие чекори за да го направите тоа:

 1. Поврзете го часовникот на Wi-Fi.
 2. Отворете ја апликацијата „Поставки“ на часовникот.
 3. Одете во „Општо“ и кликнете на „Ажурирање софтвер“.
 4. Допрете на „Инсталирај“ (ако е достапно ажурирање на софтвер) .

Штом ќе заврши ажурирањето, проверете го вашиот часовник за да видите дали проблемот со лизгање нагоре останува.

Фабричко ресетирање на часовникот

Ако горенаведените решенија не го решат проблемот со повлекувањето на вашиот Apple Watch, треба да се обидете да го ресетирате на фабрички поставки.

Но, не заборавајте да го користите ова како последно средство.

Еве како можете фабрички да го ресетирате Apple Watch преку вашиот iPhone:

 1. Чувајте го вашиот iPhone и часовникот блиску еден до друг.
 2. Активирајте ја апликацијата „Apple Watch“ на вашиот телефон.
 3. Одете во „Мој часовник“.
 4. Изберете „Општо“.
 5. Изберете „Ресетирање“ опција.
 6. Кликнете на „Избриши ја содржината и поставките на Apple Watch“.
 7. Потврдете го вашиот избор и внесете ја лозинката за Apple ID (ако ви е побарано).
 8. Почекајте процесот да заврши.

Можете и фабрички да го ресетирате Apple Watch преку неговиот интерфејс следејќи ги овие чекори:

Одете во Поставки > Општо > Ресетирај > Избриши ги сите содржини и поставки > Потврдете го вашиот избор.

Можеби ќе ви биде побарано да ја внесете лозинката за часовникот.

Откако ќе заврши ресетирањето, можете повторно да го спарите часовникот совашиот iPhone, како што е опишано во претходниот дел.

Ако се соочите со какви било проблеми при синхронизирањето на вашиот Apple Watch и iPhone, релативно лесно е да се решите.

Контактирајте ја поддршката на Apple

Ако ниту едно од решенијата за решавање проблеми што ги опфаќа овој напис не работи за вас, единствената опција е да контактирате со поддршката на Apple.

Тука, можете да ги најдете нивните детални упатства за корисникот, заедниците и официјалните броеви за поддршка за помош го решавате вашиот проблем.

Ако имате хардверски проблеми со Apple Watch, треба да го однесете до најблиската продавница.

Направете го вашиот Apple Watch одговорен

Екранот на Apple Watch може да не реагира на вашиот допир и да не ви дозволува да лизгате нагоре поради акумулирана нечистотија, технички дефекти или застарен оперативен систем.

<. 0>Наједноставниот начин да го решите овој проблем е да го исчистите часовникот и да го рестартирате.

Отстранувањето и повторното спарување на часовникот е подеднакво ефикасно решение.

Ако ништо не функционира, контактирајте Apple за официјална помош и поддршка.

Можете и да уживате во читањето

 • Како да го промените изгледот на часовникот на Apple Watch: Детален водич
 • Заглавено е ажурирањето на Apple Watch За подготовка: Како да поправите за неколку минути
 • Како да додадете Apple Watch во планот Verizon: Детален водич

Често поставувани прашања

Како можам да рестартирам Apple Watch што не реагира?

Можете да го рестартирате Apple Watch што не реагира со притискање на круната и страничните копчиња заеднои нивно ослободување кога ќе го видите логото на Apple на екранот.

Што треба да направам ако принудното рестартирање не работи на мојот Apple Watch?

Ако принудното рестартирање не работи на вашиот Apple Watch, наполнете го часовникот неколку часа и обидете се повторно.

Ако ова не функционира, ставете го часовникот на неговиот полнач и притиснете го страничното копче додека не го видите логото на Apple.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.