Ubee модемот Wi-Fi не работи: како да ги решите проблемите за неколку секунди

 Ubee модемот Wi-Fi не работи: како да ги решите проблемите за неколку секунди

Michael Perez

Чартер ми даде портал од Ubee кој работеше прилично добро првите неколку месеци.

Почна да наидува на неколку проблеми како што одминуваше времето, имено случајни исклучувања и рестартирање.

Чартер рече дека проблемот не е на нивниот крај, така што беше прилично очигледно дека портата е поентата на проблемот.

Откако беше поправена портата, почна да се појавува уште еден проблем; Wi-Fi ќе се прекине долги периоди, но сепак можев да користам интернет на уредите каде што користев жична врска, како мојот компјутер.

Морав повторно да одам во режим на истражување и да сфатам што беше ова прашање за да го поправам што поскоро.

Отидов на веб-локациите за поддршка на Charter's и Ubee и можев да прочитам неколку објави на форумот кои разговараа за истиот проблем што го имав со портата.

Успеав да ја поправам мојата порта со информациите што можев да ги соберам и решив да составам сè што најдов во овој водич што е лесен за следење.

Тоа би требало да помогне ќе го поправите вашиот Ubee gateway за неколку секунди и ќе го вратите интернетот во сиот негов безжичен сјај.

За да го поправите вашиот Ubee модем кога Wi-Fi не работи, проверете ја вашата интернет конекција или дали има прекин на крајот на интернет провајдерот. Можете исто така да го рестартирате модемот како уште едно решение за проблеми со Wi-Fi.

Прочитајте за да дознаете како да го ресетирате модемот Ubee и како можете да се справите со прекините во вашата област.

4>Проверете гоКабли

Една од причините зошто можеби нема да добивате Wi-Fi на портата Ubee е тоа што каблите поврзани со портата може да имаат проблеми.

Ова може да биде во форма на физичко оштетување или општо абење, а понекогаш и ако вашите кабли се прилично стари, треба да се заменат.

За етернет кабли, би го препорачал етернет кабелот DbillionDa Cat 8, кој има метални крајни конектори наместо пластичните кои се повеќе склони кон прекинување.

Кабелот е исто така прилично брз и поддржува гигабитни брзини исто така.

Проверете ја вашата интернет конекција

Ви -Fi може да се прекине бидејќи самата интернет-врска се прекинува.

Ако нема интернет, нема да има Wi-Fi.

Интернетот може да се прекине од различни причини како што е оштетување на кабелот, локални прекини или неуспех на ISP-серверот.

За лесно да знаете дали интернетот е исклучен, проверете ги светлата на порталот.

Ако некое од светлата трепка или цврсто црвено, постои проблем со вашата интернет конекција.

Проверете дали има прекини на услугата

Прекините на услугата се една од другите причини поради кои можеби нема да добиете Wi-Fi кога мрежната инфраструктура на вашиот интернет провајдер ќе наиде на проблеми.

Ваквите прекини не влијаат само на вас туку и на другите луѓе кои се на мрежата на вашиот интернет провајдер.

Исп-провајдерите ќе ги третираат сите такви прекини како со висок приоритет и ќе ги поправат што е можно поскоро.

Исто така види: Користење на T-Mobile телефон на Verizon: Сè што треба да знаете

Контактирајте ги ако ви требадобијте проценка за тоа кога ќе се појави поправката за да ги направите вашите планови околу тоа.

Рестартирајте го модемот Ubee

Ако Wi-Fi сè уште има проблеми и нема какви било прекини на крајот на вашиот интернет провајдер, може да се обидете да го рестартирате модемот.

Рестартирањето ќе го ресетира меко модемот, што може да поправи неколку грешки и проблеми.

За да го рестартирате модемот Ubee:

 1. Исклучете го Ubee модемот.
 2. Исклучете го од ѕидниот штекер.
 3. Почекајте 30 секунди до една минута пред повторно да го вклучите модемот.
 4. Вклучете го повторно модемот.

Откако повторно ќе го вклучите модемот, проверете дали Wi-Fi работи на сите ваши уреди.

Ресетирајте го модемот Ubee

Ако рестартирањето не го поправи Wi-Fi, може да продолжите со фабрички ресетирање.

Како што сугерира името, ако го направите ова, модемот ќе се врати на неговите стандардни поставки како што дошол од фабриката.

Ова значи дека сите ваши приспособени поставки, вклучително и името на Wi-Fi и приспособената лозинка, ќе бидат избришани и ќе мора повторно да ги поврзете сите ваши уреди на модемот.

За да го ресетирате фабрички вашиот Ubee модем:

 1. Најдете го копчето за ресетирање на задната страна од модемот. Треба да биде означено како такво и ќе биде вдлабнато за да се спречи случајно притискање.
 2. Користете штипка или нешто слично што е зашилено и неметално за да го притиснете и задржете копчето за ресетирање.
 3. Задржете го ова копче задржано околу 15 секунди за да започне процесот на ресетирање.
 4. Модемотќе се рестартира и ќе го заврши процесот на ресетирање.
 5. Поминете и повторно завршете го првичниот процес на поставување.

По поставувањето на модемот, проверете дали Wi-Fi се вратил и дали може да пристапи на интернет.

Контактирајте со поддршката

Ако ниту еден од овие чекори за решавање проблеми не го поправи Wi-Fi на вашиот Ubee модем, контактирајте со вашиот интернет провајдер што е можно поскоро.

Колку побрзо го пријавите овој проблем до поддршката за корисници, толку побрзо тие ќе стигнат до решение.

Откако ќе извршат свои проверки на своја страна, тие треба со сигурност да ви кажат дали ви треба вашата опрема да ја разгледа техничар или ако можат да го решат проблемот преку телефон.

Исто така види: Етернет побавен од Wi-Fi: како да се поправи за неколку секунди

Слушајте ги упатствата што ги даваат и следете ги до писмо.

Последни мисли

Кога треба да бидете заменувањето на вашиот модем е прилично важно прашање во некои случаи, особено ако е прилично стар.

Ако е стар најмалку 4 или 5 години, технологијата што ја користи е веќе застарена и време е да се надгради на понов модел.

Но, пред да извадите кој било случаен модем од интернет, треба да ја проверите листата на модеми што ви дозволува да ги користите вашиот интернет провајдер.

Земете модем од оваа листа и инсталирајте го сами за лесно да го замените стариот модем со нов со подобри и понови функции.

Можете и да уживате во читањето

 • Како да го замените модемот Xfinity Comcast со Вашето за неколку секунди
 • Задоцнување на Интернет: Како даРаботете околу тоа
 • портокалова светлина за врска/преносител: како да се поправи

Често поставувани прашања

Колку долго траат рутерите ?

Добрите рутери можат да траат до 4 до 5 години и додека зависат од физичката средина во која се сместени, најниската проценка може да биде најмалку 3 години.

Какви светла треба да бидат на мојот рутер?

Секој модем има свој уникатен сет на светла, но генерално, светлото за Интернет, светлото за напојување и светлото за врска треба да бидат или вклучени или трепкаат.

Ако имаат Wi-Fi рутер, светилката за Wi-Fi исто така мора да биде вклучена.

Зошто мојот рутер не испраќа Wi-Fi?

Вашиот рутер можеби не испраќа Wi-Fi бидејќи за губење на интернет конекцијата или други проблеми со вашиот рутер.

Рестартирајте го и потоа ресетирајте го рутерот ако рестартирањето не го реши проблемот.

Колку време е потребно за Wi-Fi да ресетирање?

На тврдо ресетирање или на фабричко ресетирање ќе му треба речиси една минута за да се заврши.

Мекото ресетирање што можете да го направите со рестартирање ќе биде завршено за помалку од 30 секунди.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.