Започнато Unicast Maintenance Ranging Нема одговор: Како да се поправи

 Започнато Unicast Maintenance Ranging Нема одговор: Како да се поправи

Michael Perez

Често извршувам системска дијагностика на мојот модем и мрежна опрема за да проверам дали има проблеми со опремата.

Тоа го направив кога мојот модем Arris што ми го даде мојот интернет провајдер почна да се исклучува од интернет по случаен избор.

Дневниците во модемот рекоа дека има проблеми со поврзувањето и ми ја покажаа пораката за грешка „Започна Unicast Maintenance Ranging – Нема одговор.“

Морав да откријам што не е во ред бидејќи овие исклучувања беа сосема случајни и не сакам тоа да се случи во критичен момент.

Отидов на страниците за поддршка на мојот интернет провајдер и на некои кориснички форуми за да видам како луѓето се справуваат со овој проблем.

0>Исто така, извршив дијагностички тестови на мојот модем за да видам што се случува.

Овој водич е резултат на истражувањето што го направив за да го решам проблемот и треба да ви помогне да се ослободите од оваа грешка за неколку секунди .

Пораката „Започна Unicast Maintenance Ranging – No Response Received“ се појавува кога модемот не успева да комуницира со вашиот интернет провајдер, при што неговите пораки истекува без одговор. Најдобар начин да ја поправите оваа грешка би било да го вклучите вашиот модем со напојување.

Подоцна, зборував и за тоа како да го разберам проблемот од дневниците за грешки, како да одредите кој е вашиот сингал- соодносот спрема шум е и како да се замени неисправната конекторска опрема што ја користи вашиот модем.

Што е „Започнато опсег на одржување на Unicast – не се добива одговор“Грешка?

Кога вашиот модем комуницира со вашиот интернет провајдер, тие прават многу комуникација меѓу себе без воопшто да знаете.

Сигналот за уникатен опсег на одржување е дел од тоа напред-назад ракување што ви овозможува да се поврзете со серверите на вашиот интернет провајдер и преку нив, на интернет.

Бидејќи вашиот модем треба да помине низ процесот за да заврши поврзувањето, тој ќе се обиде да го испрати сигналот и да чека одговор од вашиот ISP.

Кога интернет провајдерот ќе одговори, модемот го започнува следниот чекор.

Кога сите овие чекори ќе завршат, конечно ќе се поврзете на интернет.

Зошто ја гледам грешката „Започна Unicast Maintenance Ranging – No Response Received“?

Кога ќе ја добиете оваа грешка, тоа е обично затоа што барањето што вашиот рутер го испратил до интернет провајдерот како дел од неговата процедурата за поврзување истече.

Сите барања на интернет имаат одредено временско ограничување пред испраќачот да престане да го слуша одговорот за да се намали застојот и подобро да се менаџираат грешките и проблемите.

Кога вашиот модем ќе се испрати сигналот за опсегот на одржување, одговорот траеше премногу долго, доволно за да се надмине поставеното временско ограничување.

Модемот вели дека барањето истечело и како резултат на тоа, не може да се поврзе на интернет.

Погледнете ги дневниците за грешки

Првата работа што можете да ја направите за да дознаете што се случило е да ги погледнете дневниците во вашиот модем.

Исто така види: ОНН ТВ нема да се поврзе со Wi-Fi: како да се поправи за неколку минути

Дневницитеда ви кажеме, со прецизни временски печати, што се случило со вашиот модем.

Да ги прегледате дневниците е добра идеја да знаете зошто го имате проблемот.

За да пристапите до дневниците на вашиот модем:

 1. Отворете веб-прелистувач.
 2. Впишете 192.168.1.1 во лентата за адреси и притиснете Enter.
 3. Најавете се на рутерот со корисничкото име и лозинката, кои може да најдете во прирачникот на вашиот модем.
 4. Каде можете да ги најдете дневниците зависи од марката на вашиот рутер, но добро место за проверка би било под деловите со наслов „Дијагностика или „Администрација“. Може да се консултирате со модемот. прирачник за попрецизна локација.
 5. Откако ќе најдете каде се складирани дневниците, погледнете низ нив.
 6. Ќе можете да го најдете записот во дневникот „Започна Unicast Maintenance Ranging – No Response Received“ . Проверете ги записите пред и по него за да најдете повеќе информации.
 7. Откако ќе потврдите дека го имате проблемот, одјавете се од административната страница на рутерот.

Рестартирајте го вашиот Модем

Откако ќе ги погледнете дневниците и ќе утврдите дека ја имате оваа грешка, можете да се обидете да го рестартирате рутерот за да се обидете да го поправите.

Исклучете го модемот и исклучете го од ѕидниот штекер.

Почекајте неколку минути и повторно вклучете го модемот.

Вклучете го и почекајте да се вклучат сите светла.

После светлата се палат, погледнете ги дневниците повторно и проверете дали проблемот опстојува.

Определете го вашиот сигнал до бучаваСооднос

Соодносот сигнал-шум е една од најважните метрика во комуникацијата.

Висок сооднос сигнал-шум (SNR) значи дека вашиот сигналот има малку до никаков шум и носи корисни податоци или информации.

Кога SNR на вашиот модем е надвор од препорачаните нивоа, тоа може да предизвика пречки во редовното работење на модемот.

Значајните сигнали за бучава може да предизвикаат проблеми со барањата што ги испраќате или да направат модемот да пропушти одговор од интернет провајдерот.

За да го проверите SNR на вашиот модем:

 1. Најавете се на вашиот рутер со одење на 192.168.1.1 со вашиот прелистувач.
 2. Откако ќе се најавите, побарајте страница со наслов „Поврзување“, „Статус“ или „WAN“. Може да се консултирате со прирачникот за вашиот модем за повеќе Сепак, специфична локација.
 3. Тука, SNRs треба да бидат 33 dB или повисоки за -15 до -6dBmV или 30 dB или повисоки за моќности од -6 до +15dBmV.
 4. Ако се не, вие го најдовте изворот на вашиот проблем.

Неусогласениот SNR може да резултира со поврзување со низок квалитет, а најдобриот начин да го решите ова е да повикате техничар.

Проверете ги вашите коаксијални кабли

Проблемот со тај-аут главно се гледа кај модемите кои користат коаксијална врска, а ако вашата е една, обидете се да ги проверите каблите што одат на и од модемот.

Олабавите кабли можат да внесат многу сигнали за бучава во системот z и да предизвикаат проблеми кога модемот се обидува да се поврзе соинтернет.

Не заборавајте да го проверите разделувачот на кабли бидејќи има и некои конекции што може да се олабават со текот на времето.

Заменете ги неисправните конектори

Ако откриете дека некои од конекторите навистина биле неисправни, заменете ги со нови.

Заменете ги разделувачите ако изгледаат оштетени или неисправни; набавете го дигиталниот двонасочен двонасочен коаксијален разделувач на кабли бидејќи има поширока компатибилност од обичните разделувачи.

Со замената на овие компоненти треба да се занимава професионалец, а јас ви препорачувам да добиете помош од еден за да ги замените.

Контактирајте со поддршката

Ако сте заглавени на некој од овие чекори за решавање проблеми или ако правењето на сите овие чекори не помогна ништо, контактирајте со вашиот интернет провајдер.

Можете да се обидете да ја контактирате и службата за корисници на производителот на вашиот модем за повеќе помош.

Ако се работи за спореден проблем на интернет провајдерот, можеби ќе добиете компензација со подобар интернет план.

Размислете за префрлување Интернет провајдерите

Интернет-врските поминаа долг пат откако се коаксијални, и ако вашиот интернет провајдер не ве премести на подобрите и побрзи врски со оптички влакна, мислам дека е време да ги смените интернет провајдерите.

вие сте на Xfinity, јавете се во поддршката за корисници и кажете им дека ви требаат прекини на услугите; вратете ја нивната опрема во најблиската продавница на Xfinity.

Истото важи и за повеќето големи даватели на интернет услуги таму, како Spectrum или CenturyLink.

Сите интернет провајдери ќе ве натераат да останетесо нивната услуга, бидејќи задржувањето клиент е поевтино од добивањето нов клиент.

Тие ќе ви понудат бесплатни надградби, а доколку сакате да го сторите тоа, прифатете ја понудата и продолжете со интернет провајдерот.

Исто така види: Нест термостат трепка црвено: како да се поправи

4> Фактори што треба да се земат предвид при изборот на нов интернет провајдер

Ако сте одлучиле да се префрлите, има неколку работи на кои треба да внимавате кога менувате интернет провајдер .

Погрижете се да ви понудат врска со влакна; тоа е најбрзиот начин да стигнете до интернет до вашиот дом и не треба да се мачите повторно да гледате единствена евиденција за сигнал до шум.

Ограничувањата на податоците и брзината на интернет исто така треба да бидат фактор кога имаш прекинувач.

Одете на интернет провајдер кој може да ви понуди подобри брзини и ограничување на податоците по слична или помала цена.

Проверете ги форумите за корисници онлајн за да ја знаете општата репутација и доверливоста на врските од интернет провајдерите што ги разгледувате.

Луѓето на интернет сакаат да ги изразуваат своите фрустрации, а со тоа можете да разберете како интернет провајдерот се справува со нивните клиенти.

Завршни мисли

Ако вие сте на Xfinity и модемот постојано ви предизвикува проблеми, време е да размислите да го замените модемот што ви го нуди Xfinity со ваш.

Xfinity ви овозможува да го користите вашиот модем; купете модем кој е компатибилен со Xfinity и користете ја апликацијата Xfinity за да го активирате неговиот интернет.

Да знаете кога да го замените вашиот модем е причина за расправија меѓу многумина, но едно е сигурно, аковашиот модем е прилично стар и сè уште користи коаксијални кабли, време е да барате замена, како и да направите надградба на вашата интернет конекција.

Можете да уживате во читањето

 • Comcast Xfinity без одговор на опсегот-T3 time-out: Како да се поправи
 • Arris модем DS светло трепка портокалово: Како да се поправи [2021]
 • Како да го ажурирате фирмверот Arris лесно за неколку секунди [2021]
 • Зошто AT&T Интернетот е толку бавен: Како да се поправи за секунди [2021]

Често поставувани прашања

Како да ги поправите тајм-аутите на T3?

Можете да ги поправите повеќето исклучувања на T3 со вклучување на модемот во струја.

Исклучете го модемот од ѕидот и почекајте неколку секунди пред повторно да го вклучите.

Вклучете го модемот и проверете дали грешката ќе се врати.

Што е изгубеното време за MDD?

МДД пораките ја носат адресата на Mac од вашиот модем до вашиот интернет провајдер, и кога на овие пораки им треба премногу време за да добијат одговор од вашиот интернет провајдер, времето истекува.

Како да го спуштам мојот возводно ниво на моќност?

Заменете ги каблите и разделувачот ако се постари.

Исто така, обидете се да го намалите бројот на разделувачи на вашата коаксијална врска.

Што е прозорец со динамичен опсег прекршување?

Прекршување на прозорецот со динамички опсег се јавува кога има разлики во каналите за надоврзување и доле на вашиот модем.

Ова понекогаш може да резултира со случајни исклучувања, но може да се обидете да го поправите ова со контактирање на вашиот интернет провајдер .

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.