Google Home продолжува да се исклучува од Wi-Fi: Поправете за неколку минути!

 Google Home продолжува да се исклучува од Wi-Fi: Поправете за неколку минути!

Michael Perez

Да добијам уред на Google Home за мојот паметен дом беше добра одлука. Со негова помош, можам да комуницирам со која било услуга на Google само со изговарање на зборовите „OK, Google“.

Меѓутоа, пред неколку дена почнав да се соочувам со некои проблеми со поврзувањето. Отпрвин ги игнорирав како ситни пропусти. Но, проблемот продолжи!

Се обидов да го чепкам уредот, но безуспешно. Чувствувајќи се поразен, го отворив Google, барав „Проблеми со поврзување со Google Home“ и добив стотици информативни објави и блогови како да се направи.

Додека ги разгледував написите, дознав дека ова прашање е многу честа појава. Но, информациите поврзани со овој проблем беа распространети насекаде.

Мислев да ги соберам сите мои истражувања и решенија што ги најдов за овој проблем на едно место за да им помогнам на луѓето како мене.

Ако Google Home постојано се исклучува од Wi-Fi, рачно проверете ги уредот и рутерот за Wi-Fi за физички проблеми. Ако нема таков проблем, рестартирајте ги Google Home и Wi-Fi рутерот и ставете ги во непосредна близина. Фабрички ресетирајте го Google Home ако проблемот продолжи.

За да дознаете повеќе за проблемите со поврзувањето на Google Home и како детално да ги решите, прочитајте понатаму.

Ќе најдете сè што треба да знаете за да ги решите ваквите проблеми .

Ставете некои од вашите Wi-Fi уреди на Wi-Fi опсег од 5 GHz

Повеќето рутери за Wi-Fi во денешно време се со двоен опсег што се состојат од 2,4 GHzи фреквенции од 5GHz.

Поедноставно кажано, можете да го поврзете вашиот паметен уред на еден од двата фреквенциски опсези.

2,4GHz обезбедува релативно помала брзина на Интернет, но има поголем опсег, додека 5GHz има поголема брзина, но помал опсег.

Меѓутоа, вашата онлајн активност зависи од пропусниот опсег на Интернет, одреден од вашиот план за претплата и рутерот за Wi-Fi.

Зголемувањето на бројот на уреди што користат Интернет остава помала пропусност за нов уред.

Имањето помал пропусен опсег за вашиот уред Google Home може да биде една од причините поради кои тој има проблеми со поврзувањето.

Може да се обидете да го поврзете вашиот гаџет Google Home на друг опсег на фреквенции. Погледнете дали тоа ќе ви го реши проблемот.

Можете и да проверите колку уреди се поврзани со вашиот рутер и кои фреквенциски опсези ги користат.

За да ослободите пропусниот опсег, можете да ги исклучите уредите што не се во употреба или кои не се користат не треба интернет конекција.

Исто така, не поврзувајте ги сите уреди на кои им е потребен интернет на истиот опсег. Дистрибуирајте ги помеѓу двете ленти.

Поставете го вашиот Google Home поблиску до вашиот Wi-Fi рутер

Растојанието или пречките помеѓу вашиот Wi-Fi рутер и Google Home може да предизвикаат проблеми со поврзувањето на Интернет.

Мора да се погрижите да се во краток опсег, барем кога го поставувате вашиот уред Google Home за прв пат.

Можете да се обидете да преместите и електронскигаџети во вашиот дом бидејќи може да пречат на сигналот за Wi-Fi.

Ако овие работи не се можни за вас, тогаш можете да добиете моќен рутер со поширок опсег, кој не е засегнат од бетонските ѕидови и тавани.

Ова може да ја реши и вашата поврзаност проблеми со Google Home.

Тестирајте ја јачината на сигналот на вашиот Wi-Fi

Проблемите со поврзувањето на Google Home може да настанат и од неисправен рутер за Wi-Fi. Можеби вашиот рутер не работи правилно или сигналот за Wi-Fi е лош.

Проверете го рутерот и тестирајте ја јачината на сигналот Wi-Fi користејќи го паметниот телефон, само за да бидете сигурни.

Ако вашиот сигнал за Wi-Fi е лош, проверете ја вашата претплата. Интернетот со мала брзина може да доведе и до проблеми со Google Home.

Контактирајте со вашиот давател на интернет услуги (ISP) ако добивате постојана мала брзина и покрај тоа што имате план за претплата со голема брзина.

Рестартирајте го вашиот рутер

Еден од наједноставните методи со кој можете да се обидете да ги решите проблемите со поврзувањето на Google Home е со рестартирање на вашиот рутер.

Погледнете го упатството за употреба на вашиот рутер ако не знаете како да го направите тоа.

Нормално, возењето на рутер е прилично лесно. Сè што треба да направите е да го исклучите рутерот за Wi-Fi, да почекате една минута и повторно да го вклучите.

На рутерот ќе му требаат неколку минути за целосно да се подигне и повторно да воспостави врска со уредите. Откако ќе го направите тоа, проверете ја поврзаноста на вашиот Google Home.

Можешисто така, обидете се да го рестартирате вашиот уред Google Home. Многу е полесно бидејќи можете да го направите преку апликацијата за паметни телефони.

Користењето на апликацијата ви помага да спречите каква било штета предизвикана на уредот со тешко рестартирање.

Заборавете на вашата мрежа и повторно поврзете се со неа.

Друг метод со кој можете да се обидете да ги поправите проблемите со поврзувањето со вашиот уред Google Home е да ја заборавите мрежата од уредот и потоа повторно да ја поврзете.

Ова може да помогне во справувањето со сите привремени грешки и дефекти.

Следете ги овие чекори за да го направите тоа:

 • Отворете ја апликацијата Google Home на вашиот телефон.
 • Изберете го вашиот уред.
 • Допрете на иконата за поставки.
 • Изберете „Информации за уредот“ и кликнете на „Заборави“.
 • Вратете се на поставките и допрете на „Отстрани уред“.
 • За да го додадете уредот назад, одете во „Додај и управувај“.
 • Допрете на „Постави уред“ и потоа „Нов уред“.
 • Следете ги упатствата на екранот и повторно поврзете го вашиот Google Home на мрежата Wi-Fi.

Фабричко ресетирање на вашиот Google Home

Ресетирањето на уредот Google Home на фабрички поставки е уште еден метод што можете да го користите за да ги надминете неговите проблеми со поврзувањето.

Овој метод ќе го врати вашиот уред во истата форма како кога сте го купиле. Тоа ви овозможува да започнете од почеток од нула, но треба да го изберете само ова како последна опција.

За да го ресетирате вашиот Google Home, само притиснете го копчето за микрофон на уредот и држете го 15 секунди додекаслушате потврда за ресетирање на вашиот уред.

Штом ќе завршите, можете уште еднаш да го поставите вашиот уред.

Контактирајте со поддршката

Ако ниту еден од методите споменати погоре не работи за вас, тогаш е време да ја контактирате поддршката на Google.

Тие може да ви дадат други совети за решавање проблеми да ви помогнеме.

Исто така види: Кокс панорамскиот Wi-Fi не работи: како да се поправи

Само треба да пополните формулар со порака за проблемот. Погрижете се да ги спомнете сите чекори што сте ги презеле за да го решите вашиот проблем. Ова ќе му помогне на нивниот тим за поддршка да ви помогне брзо и ефикасно.

Завршни мисли

Google Home ви овозможува лесен пристап до вашата Gmail сметка, сметката на YouTube, Google Calendar и многу други услуги додека работите нешто друго.

Но, интеракцијата со гласовниот асистент кој се соочува со проблеми со поврзувањето е многу фрустрирачки.

Може да има многу причини за таков проблем, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на брзината на Интернет, проблеми со пропусниот опсег и дефекти на рутерот.

Треба веднаш да го дијагностицирате проблемот и да барате решенија.

Поврзете го вашиот Google Home со друга мрежа за дополнително да ги намалите проблемите.

Тоа може да биде мобилна точка на пристап или друга интернет врска. Ова ќе осигури дека уредот не работи неправилно.

Исто така види: Дали Sonos работи со HomeKit? Како да се поврзете

Можете и да уживате во читањето

 • Дали Xfinity Home работи со Google Home? Како да се поврзете
 • Нешто тргна наопаку Google Home: Како да се поправисекунди
 • Дали може да се хакираат вашиот Google Home или Google Nest? Еве како
 • Дали трепкањето работи со Google Home? Ние го направивме истражувањето

Често поставувани прашања

Како повторно да го поврзам мојот Google Home?

Можете повторно да го поврзете вашиот Google Home со користење на апликацијата за паметни телефони. Отворете ја апликацијата, кликнете на „Поврзи сметка“ и следете ги упатствата на екранот.

Ако ова не функционира, обидете се да го ресетирате уредот и да започнете од нула.

Зошто не можам да го најдам мојот уред Google Home?

Можеби нема да можете да го најдете вашиот уред Google Home поради многу причини. Проверете дали е приклучен и не е премногу далеку од вашиот Wi-Fi уред.

Можете да се обидете и со рестартирање на Google Home и рутерот. Ако ништо не работи, контактирајте со поддршката на Google.

Што се случува кога ќе го рестартирате вашиот Google Home?

Рестартирањето на вашиот Google Home ги исклучува сите програми што работат со вашите уреди и ги решава малите грешки и проблеми. Исто така, може да ги поправи проблемите со поврзувањето со вашиот уред.

Michael Perez

Мајкл Перез е технолошки ентузијаст со вештина за сè паметен дом. Со диплома по компјутерски науки, тој пишува за технологија повеќе од една деценија и има особен интерес за автоматизација на паметни домови, виртуелни асистенти и IoT. Мајкл верува дека технологијата треба да ни го олесни животот и тој го троши своето време истражувајќи и тестирајќи ги најновите производи и технологии за паметни домови за да им помогне на своите читатели да останат во тек со постојано развивање на пејзажот на домашната автоматизација. Кога не пишува за технологија, можете да го најдете Мајкл како пешачи, готви или се занимава со неговиот најнов проект за паметен дом.