120Hz vs 144Hz: Mikä on ero?

 120Hz vs 144Hz: Mikä on ero?

Michael Perez

Etsin pelimonitoria päivittääkseni sen, jota käytin peli-PC:n kanssa, ja halusin hyvän monitorin, joka soveltuu parhaiten kilpailukykyiseen pelaamiseen.

Tiesin, että korkeat virkistystaajuudet auttoivat huomattavasti, mutta näin kaksi virkistystaajuutta olevan yleisimpiä, 120 Hz ja 144 Hz.

Halusin tietää, onko näiden kahden hinnan välillä mitään eroa ja onko hintahyppy 120:stä 144:ään sen arvoinen.

Kyselin muutamilla pelifoorumeilla ja paikoissa, joissa tiesin kilpailupelejä pelaavien ihmisten käyvän, ja tein hieman omaa tutkimusta verkossa saadakseni lisätietoja.

Useiden tuntien jälkeen sain koottua tarpeeksi tietoa, ja sain parhaan kuvan siitä, miten erilaisia nämä virkistystaajuudet olivat ja oliko niillä merkitystä.

Tähän artikkeliin on koottu kaikki havaintoni, jotta voit helposti ymmärtää näiden kahden päivitysnopeuden väliset erot ja tehdä tietoon perustuvan päätöksen jommankumman valitsemisesta.

Ainoa todellinen ero 120 ja 144 Hz:n välillä on määrällinen, ja huomaat eron itsellesi vain, jos etsit sitä aktiivisesti. 120 Hz:n tai 144 Hz:n taajuudella saavutettavaan kokemukseen vaikuttavat myös ruutuaika, kuvataajuus ja virkistystaajuus, joten se riippuu myös tietokoneen muusta laitteistosta.

Jatka lukemista selvittääksesi korkean virkistystaajuuden vivahteet, milloin kannattaa valita korkean virkistystaajuuden näyttö ja miksi myös ruutuajoilla on joissakin tapauksissa merkitystä.

Mikä on päivitysnopeus?

Kaikki monitorit ja näytöt näyttävät sisältönsä päivittämällä ja päivittämällä näyttöä nopeasti, kuten elokuva tai video antaa illuusion liikkeestä.

Näytön tai monitorin virkistystaajuus on se, kuinka monta kertaa näyttö päivittyy sekunnissa näyttääkseen uuden kuvan.

Tämä taajuus mitataan hertseinä (Hz), joka on minkä tahansa fyysisen suureen taajuuden standardiyksikkö, ja uuden kuvan piirtämiseen kuluva aika mitataan millisekunteina.

Virkistystaajuus on täysin riippuvainen näytöstä, eikä sillä ole väliä, mikä tietokone sinulla on, sillä näytön virkistäminen tapahtuu näytön sisäisen ohjaimen avulla.

Kunhan käytössäsi on käyttöjärjestelmä, joka tukee näitä virkistystaajuuksia, ja lähes kaikki käyttöjärjestelmät tukevat niitä, voit käyttää korkean virkistystaajuuden näyttöä minkä tahansa tietokoneen kanssa.

Kaikkien näyttöjen virkistystaajuus pysyy suurin piirtein määritellyssä arvossa, mutta jotkin näytöt voidaan ylikellottaa hieman korkeampaan virkistystaajuuteen.

Tämä on tosin riskialtista, sillä se ei välttämättä toimi kaikkien näyttöjen kanssa ja voi myös vahingoittaa näyttöäsi pysyvästi.

Ellet nimenomaisesti määritä näyttöä toimimaan pienemmällä virkistystaajuudella kuin mihin se pystyy asetusvalikossa, se toimii aina suurimmalla virkistystaajuudella.

Virkistystaajuus vs. kuvataajuus

Toinen tekijä, jonka pelaajat yleensä ottavat huomioon, on heidän saamansa ruudunpäivitysnopeus eli se, kuinka monta ruutua tietokone pystyy tuottamaan renderöidyssä pelissä sekunnissa.

Mitä korkeampi, sitä parempi, sillä korkeammat ruudunpäivitysnopeudet antavat sulavamman kokemuksen, kun taas matalammat ruudunpäivitysnopeudet tuovat mukanaan stutteria tai viivettä.

Suuri ruudunpäivitysnopeus, 100 kuvaa sekunnissa tai enemmän, on yleensä vaatimuksena kilpailullisissa moninpeleissä, kuten seuraavissa peleissä Valorant tai Apex Legends , ja koska edellinen on laitteistoa kevyempi, ruudunpäivitysnopeudet ovat yleensä 120 ja yli.

Mutta satunnaisemmissa peleissä 60 tai jopa 30 kuvaa sekunnissa riittää, jotta voit nauttia tarinasta ja maailmasta, ja siksi useimmat graafisesti intensiiviset ja elokuvamaiset videopelit ovat ihanteellisia näillä kuvanopeuksilla.

Nyt kun olemme ymmärtäneet, mitä virkistystaajuus on ja mitä kuvataajuus on, tiedämme, että molemmat ovat toisistaan riippumattomia, kun taas ensimmäinen riippuu käytettävästä näytöstä ja jälkimmäinen prosessorista ja näytönohjaimesta.

Molemmat mittarit liittyvät kuitenkin toisiinsa enemmän kuin luulisi, ja ensimmäinen syy liittyy siihen, miten pelit renderöidään tietokoneella.

Näytönohjain käsittelee pelin ruutukohtaisesti ja lähettää sen näytölle, ja näyttö näyttää tämän kuvan päivittämällä näytön 60 tai useampia kertoja sekunnissa.

Näyttö voi näyttää vain niin nopeasti kuin näytönohjain lähettää sille tietoja, joten jos näytönohjain ei lähetä tietoja samalla nopeudella kuin näyttö voi päivittää, et pysty hyödyntämään näytön virkistystaajuutta täysimääräisesti.

Tuleeko ruutuajasta tekijä?

Useimmat pelaajat eivät myöskään ota huomioon framerateista ja virkistystaajuuksista puhuttaessa piilevää näkökohtaa, joka on frametime.

Frametime on aika, jonka yksittäinen kehys pysyy näytöllä ennen kuin se tyhjennetään seuraavaa kehystä varten, tai se voidaan määritellä myös kahden eri kehyksen välillä kuluneeksi ajaksi.

Koska näytönohjain renderöi suurella ruutunopeudella, tämä ruutuaika olisi pidettävä mahdollisimman alhaisena, jotta näytölle saadaan mahdollisimman paljon ruutuja.

Ihanteellinen ruutuaika 120 Hz:n näytölle olisi 8,3 millisekuntia, kun taas 144 Hz:n näytölle se on 6,8 millisekuntia.

Näiden aikojen alittaminen on paras tapa hyödyntää korkean virkistystaajuuden näyttöä.

Kuinka hyödyntää korkeita päivitysnopeuksia

Jotta voit ottaa kaiken irti korkean virkistystaajuuden näytöstä, tarvitset tietokoneen, jossa on hyvä suoritin, joka on tarpeeksi nopea käsittelemään ja lähettämään nopeasti tietoja kaikista pelin järjestelmistä, paitsi grafiikkaosasta, kuten tekoälystä ja pelilogiikasta.

Siinä on myös oltava näytönohjain, joka pystyy renderöimään pelin graafisen osan korkealla ruudunpäivitysnopeudella.

Tavallisesti suositellaan, että optimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi kuvataajuus on sama kuin virkistystaajuus.

Koska tietokone käsittelee tietoja samalla nopeudella kuin näyttö voi päivittää näyttöä, koko prosessista tulee optimaalinen.

Jos kuvataajuus laskee, saatat nähdä ruudun repeilyä, jonka voi estää ottamalla pelin asetuksissa käyttöön Vertical synchronization eli V-sync.

V-sync rajoittaa pelin kuvataajuuden vastaamaan virkistystaajuutta ja auttaa näyttöä hallitsemaan vastaanottamaansa tietoa.

Uudemmat näytöt tukevat muuttuvaa virkistystaajuutta, jota on kahta eri muotoa: Nvidian G-Sync ja AMD:n FreeSync.

Tämä tekniikka muuttaa aktiivisesti näytön virkistystaajuutta vastaamaan pelaamasi pelin kuvataajuutta tietyn alueen sisällä, joka ei ylitä näytön tukemaa enimmäisvirkistystaajuutta.

Tämä vähentää ruudun repeilyä huomattavasti eikä rajoita näytönohjaimesi suorituskykyä, toisin kuin V-Sync, joka tarkoituksella kuristaa suorituskykyä pelin ruudunpäivitysnopeuden alentamiseksi.

Katso myös: Fios-reitittimen valkoinen valo: yksinkertainen opas

120Hz vs. 144Hz

120 ja 144 Hz:n välillä on vain 24 Hz:n ero, joten eroa on tuskin havaittavissa suurimman osan ajasta.

Eron huomaa vain silloin, kun hiirtä liikutellaan paljon pelin aikana, ja silloinkin ero on niin pieni, ettei sillä ole merkittävää merkitystä.

Huomaa, että siirtyminen 60 Hz:stä 120 Hz:iin on havaittavissa, ja kaikki näyttää sulavalta, erityisesti nopeat liikkeet ja säännöllinen työpöydän käyttö.

Ennen kuin hankit 120 tai 144 Hz:n näytön, varmista, että järjestelmäsi pystyy tuottamaan nämä ruudut ainakin niissä kilpailullisissa moninpeleissä, joita yleensä pelaat.

Varmista, että näytönohjaimesi pystyy tuottamaan pelaamissasi peleissä keskimäärin vähintään 120 tai 144 kuvaa sekunnissa.

Päätä vasta sitten 120 ja 144 Hz:n näytön välillä, jolloin tehottomampi tietokone sopii parhaiten 120 Hz:n näytön kanssa, ja tehokkaampi tietokone, joka pystyy 144 ruutuun sekunnissa, sopii hyvin 144 Hz:n näytön kanssa.

Tämä varmistaa, että näyttösi päivittää joka kerta jokaisen näytönohjaimesi tuottaman kuvan näytölle.

Tarvitsenko korkeaa virkistystaajuutta?

Korkean virkistystaajuuden näytön peruslähtökohtana on tehdä pelikokemuksesta visuaalisesti mahdollisimman sujuva ja vähentää tärähdyksiä, joita tapahtuu, kun käännät hahmoa tai katsot ympärillesi pelissä.

Se auttaa sinua myös reagoimaan nopeammin, sillä korkeammat virkistystaajuudet ovat antaneet sinulle pienen edun havaita liike nopeammin.

Kaikki nämä edut ovat hyödyllisiä vain ihmisille, jotka pelaavat kilpailukykyisiä moninpelejä, ja jos et kuulu heihin, tuntisit suuren eron vain työpöytää käyttäessäsi etkä pelatessasi satunnaisempia pelejä.

Vaikka näet eron, korkeamman virkistystaajuuden näyttöön käytetyt lisämaksut eivät välttämättä ole sen arvoisia, jos et käytä sitä täysimääräisesti.

Useimmissa pelikannettavissa ja -näytöissä on kuitenkin korkea virkistystaajuus, joten jos haluat pelinäytön, siinä on 144 Hz:n paneeli riippumatta siitä, haluatko lisävirkistystaajuuden.

Uudemmissa konsoleissa, kuten PS5:ssä ja Xbox Series X:ssä, on tuki 120 Hz:n näytöille ja televisioille, ja näillä konsoleilla on mahdollista saavuttaa maaginen 120 kuvan sekuntinopeus, joka vastaa virkistystaajuutta.

Konsolien tapauksessa kannattaa harkita sellaisen television tai näytön hankkimista, joka tukee vähintään 120 Hz:n taajuutta, mikä on joka tapauksessa useimmissa korkeamman tai keskitason televisioissa ja näytöissä.

Muista, että 120 Hz:n paneelit ovat halvempia kuin 144 Hz:n paneelit, ja valitse monitorisi sen mukaan.

Lopulliset ajatukset

Hyvän näytönohjaimen ja tehokkaan laskentalaitteiston lisäksi kilpailuhenkinen pelaaja tarvitsee myös nopean ja luotettavan internetyhteyden.

Suuremmat 100-300 Mbps:n nopeudet ovat aina hyvä vaihtoehto, kun haluat parhaan mahdollisen kokemuksen pelatessasi pelejä verkossa.

Nopeat yhteydet vähentävät pakettihäviöiden mahdollisuutta ja lyhentävät viiveaikaa eli aikaa, joka kuluu viestin saapumiseen pelipalvelimelle ja sen vastaamiseen sinulle.

Poista WMM:n kaltaiset ominaisuudet käytöstä pelatessasi, jotta voit priorisoida yhteyden pelin palvelimeen, kun se kulkee reitittimesi kautta.

Saatat myös nauttia lukemisesta

  • Ovatko verkkoreitittimet hyviä pelaamiseen?
  • Parhaat Mesh Wi-Fi reitittimet pelaamiseen
  • Onko Eero hyvä pelaamiseen?
  • NAT-suodatus: Miten se toimii? kaikki mitä sinun tarvitsee tietää?
  • Onko Google Nest Wi-Fi hyvä pelaamiseen?

Usein kysytyt kysymykset

Riittääkö 120Hz pelaamiseen?

Näyttö, jossa on 120 Hz:n virkistystaajuus, riittää kilpailukykyiseen pelaamiseen, vaikka 144 Hz:n taajuus tuo hieman etua.

Varmista, että näytönohjaimesi saavuttaa 120 kuvaa sekunnissa, ja ylläpidä sitä niin, että virkistystaajuus on täysin käytössä.

Onko 120Hz parempi kuin 144Hz?

Objektiivisesti 144 Hz:n paneelit ovat parempia kuin 120 Hz:n paneelit, koska ne tarjoavat 24 Hz:n lisätaajuuden.

Kun käytät sitä, eroa ei kuitenkaan huomaa, ellet yritä erottaa sitä.

Kuinka monta Hz tarvitset pelaamiseen?

60 Hz:n näyttö on enemmän kuin riittävä satunnaisiin ja kevyisiin moninpeleihin.

Katso myös: Cox-kaukosäätimen nollaaminen sekunneissa

Mutta jos pelaat enimmäkseen kilpailukykyisempiä moninpelejä, kuten Valorant , näyttö, jonka virkistystaajuus on 120 Hz tai 144 Hz.

Mikä on paras resoluutio pelaamiseen?

Visuaalisesti paras resoluutio pelaamiseen on tällä hetkellä 1080p tai 1440p.

Kun grafiikkatekniikka kehittyy, meillä on tulevaisuudessa näytönohjaimia, joiden prosessointiteho riittää 4K-resoluution tulostamiseen.

Michael Perez

Michael Perez on teknologian ystävä, jolla on taito kaikkeen älykkään kotiin. Tietojenkäsittelytieteen tutkinnon suorittanut hän on kirjoittanut teknologiasta yli vuosikymmenen ajan ja on erityisen kiinnostunut älykodin automaatiosta, virtuaaliassistenteista ja IoT:stä. Michael uskoo, että teknologian pitäisi helpottaa elämäämme, ja hän käyttää aikansa uusimpien älykotituotteiden ja -tekniikoiden tutkimiseen ja testaamiseen auttaakseen lukijoitaan pysymään ajan tasalla kodin automaation jatkuvasti kehittyvistä maisemista. Kun hän ei kirjoita tekniikasta, voit löytää Michaelin vaeltamassa, kokkaamassa tai puuhailemassa viimeisimmän älykotiprojektinsa parissa.